Last news in Fakti

19 Февруари, 2018 11:12 5 778 19

Колко българи вземат максималната пенсия?

  • пенсия-
  • пенсионери-
  • нои

612 437 души пък са вземали минималната пенсия

53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г.. Това става ясно от справка от Националния осигурителен институт.
В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки,

На другия полюс на "богатите" пенсионери са 612 437 българи, които през 2017 г. са вземали минималната пенсия.

97 637 души са излезли в пенсия през миналата година, като това е с 9442 по-малко от 2016 г. От тях лични пенсии са получили 83 541 души, или със 7,7% по-малко от предходната година, сочат данните на НОИ.

5 пъти повече са мъжете, които получават максимални пенсии. Към 2017 г. над 45 хил. българи са получавали тавана, докато жените в групата са едва 7980.
Най-много са богатите пенсионери в София - 19 000, докато в Силистра те са едва 190, показва справката по области, цитирана от "24 часа".

Над 13 хиляди с максимална пенсия са били под пагон. Това са военни, полицаи и съдебни охранители. През 2016 г. те са били доста по-малко - 11 736. През тази година военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. и 2 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, независимо от пола им.

С 1800 са се увеличили миньори, водолази, работници в тежката промишленост, които вземат тавана и са пенсионирани по чл. 69 б от Кодекса за социално осигурява. През 2017 г. те са били 8462-ма.
Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година условията за пенсия лица да отложат пенсионирането си за 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    33 1 Отговор
    А депутатите пенсионери колко им е пенсията-не че им трябва и разчитат на нея?
  • 2 Русенец

    44 15 Отговор
    България е побъркана държава, лапачите вземат максимална пенсия, а хората които цял живот са блъскали са на минималната ! Полицаи и военни се пенсионират на 53г., след което работят и получават и пенсия и заплата ! Трябва до навършване на пенсиона възраст от 63г. да си изберат да вземат само пенсия или само заплата !

    Коментиран от #3, #10

  • 3 harri

    21 30 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Ми ти що не стана полицай или военен?
    Че да вземеш рано пенсия и на 50 години да караш само на нея и нищо да не бачкаш...

    Коментиран от #6, #12

  • 4 циганизация

    35 5 Отговор
    Долна държава, където българите работят цял живот за някви мизерни 200 кинта, докато циганите пият, карат премиуми и раждат по 100 деца за да взимат хиляди. СМЪРТ

    Коментиран от #18

  • 5 гост

    12 17 Отговор
    Повечето активни борци и членове на БКП ...
  • 6 някой

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "harri":

    Защото не всеки можеше да стане кръглошапковец, особено -милиционер!
  • 7 El comandante до някой

    7 6 Отговор
    Да прав си особенно тъпи черти на лицето трябваше да има тест за преданост към бкп имаше ама видя ли това в какъв огромен+ се превърна
  • 8 Гост

    14 3 Отговор
    Кармата няма край. И в старините с предимство са бивши държавни плужеци! Капитализъм ли бе да го опишеш...
  • 9 Салам Алеко

    9 5 Отговор
    Знам че военните може и да живеят дълги години, защото не са износени, и са здрави, за миньорите и водолазите, там темата става много лоша, по-добре да кажат лекарите!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кюфтето

    10 3 Отговор
    Високи пенсии взимат ,държавни чиновници на високи постове дърти комунисти , дето цял живот не са пипали нишо и са смучили от държавата за съжеление така е в България
  • 12 Различен

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "harri":

    Да стана полицай???
    Ми за тази цел трябва да съм много проЗ, нагъл, мързелив и с престъпни наклонности!
    А и доста хора имат по големи цели и мечти, от това да са полицици!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Различен

    9 3 Отговор
    Ми Вие, като сте толкова умни и работливи, за какъв чеп Ви е пенсия и то на 50 години?? И защо трябва Вие да се пенсионирате на 50, а ние на 65-67 години??? С какво сте се преработили толкова??? При условие, че в частния бизнес сме по 12-14 часа всеки ден, не знаем какво е събота, неделя или празник, а за вашите 40 дена минимална отпуска на година, не можем посмъртно да мечтаем!
    И до кога ще продължавате да крадете от нашите пенсии, за да има за вас??
    Или ще ме убедите, че за 20 години служба, държавата Ви е внесла достатъчно пари, за да получавате максимална пенсия в продължение на 20-30 години, а ние, нещастниците ще сме с минимални пенсии, ако доживеем до тях, и ще ги получаваме максимум по 5 години!
    Ми да ви направят отделен пенсионен фонд, и ако има пари в него, да ви пенсионират след 2 години служба с 40 заплати на куп и по двойна максимална пенсия! Ама ако няма, да ходите без пенсии, а не да крадете от нашите пари за старост!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 harri

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Различен":

    Ясни ми станаха "великите" цели - да не виждаш по-далеч от носа си.
    И 10 пъти да ти се обясни кой е виновен, пак няма да разбереш...
    Та ти за толкова години в "частния бизнес" какви осигуровки си внесъл?
    Всеки вика "шефе, осигурявай ме на минималната пък останалото на ръка" и после рев - що ми е малка пенсията.
    И бачкаш освен на едната работа дето се осигуряваш на минималната и на поне още една от която не декларираш никакви доходи.
    Все се гледа някаква далаверка да се врътне и да не се плащат данъци а после ... що търсиш нещо?
    Кат не ти харесва отивай в Германия да си реализираш целите и мечтите.
    Там ще те посрещнат с хляб и сол.
    Само дето няма да те посрещнат Ханс и Свен а ще те посрещнат Хасан и Сюлейман които са новото население на Германия. :)))

    Коментиран от #19

  • 17 Джингиби

    3 0 Отговор
    Няма смисъл от коментарите та като коментираме какво от това,нима не се знае,че ни вземаха спестяванията и с тях изкупиха предприятия които сме градили, вземаха спестяванията за пенсия, създадоха здравна каса пак с пари от народа и тя е вечно е празна защото се източва както се източва отвътре и НОИ както се източва и ДДС а европейските фондове нима това не се знае,знае се но какво от това, тези коментари са като кучето си лай.........
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Различен

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "harri":

    Само да уточним нещо!
    Аз шеф нямам! Имам работници! И за 27 години в частния бизнес, съм внесъл на тази държава милиони данъци, осигуровки ДДС и т.н.н. Какво съм получил насреща от тази държава??
    И как смяташ? Човек успял в България, дали няма да успее и в Чужбина??
    И не мога да разбера, защо винаги можещият, знаещият и работещият са винаги виновни за всичко?
    Всеки некадърник и комплексар, не произвел или не продал нещо в живота си, чешещ гъза си на някоя държавна службичка, чакащ на подаянията на държавата, те проверява, съветва, инструктира, пише ти закони, глоби, актове и ти обяснява, колко си некадърен!
    За какво?? За това, че си си сложил главата в торбата и си решил да правиш бизнес, за това ли си по презумция виновен??
    Всички Вие, можещи, знаещи, специалисти, професионалисти, я вземете ни направете по едно показно, как се прави бизнес, как се плащат заплати по 5 бона и осигуровки към тях, как се спазват всичките безумни и всекидневно променящи се закони и норми!
    Покажете ни колко сте можещи и знаещи!
    А-ааа, не го правите, защото сте едни обикновени плямпала, головодни, които и за чеп за зеле не ставате, но сте готови винаги да обвинявате можещите и знаещите и все вълната да ви е виновна на к@@а!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове