Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 11:28 1 399 11

Прокопиев участва в "зелени" проекти за 11.7 млн. лв.

  • иво прокопиев-
  • икономедиа

НПО-тата му спечелили 100 000 лв. по проекти за броене на врабчета, синигери, скорци и заснемане на диви кози

Прокопиев участва в "зелени" проекти за 11.7 млн. лв. - 1
Снимка: Иво Прокопиев

Фондация „Капитал“ и Икономедиа АД са сред бенефициентите на държавни и европейски средства по програма „Околна среда“, съобщава „Труд“. Контролираните от Иво Прокопиев неправителствена организации и медии са спечелили 100 000 лв. по проекти за броене на врабчета, синигери, скорци и заснемане на диви кози. Медиите на "Икономедиа" АД са участвали в поне още два свързани проекта - за опазване на кресливия орел в България на стойност 3.5 млн. лв. и за свързване на земеделието с опазване на природата на стойност 8 млн. лв. Оказването на медийно и гражданско влияние и натиск за промяна на българското законодателство е част и от двата големи проекта.

Проект: „Птиците за хората и хората за птиците: с добра воля за активно опазване на природата“

Първият проект е спечелен от Сдружение „Българско дружество за защита на птиците“ с партньор Фондация „Капитал“ и е на стойност 51 997 лв. Направена е оценка за състоянието на широкоразпространени птици в България, като доброволци са ги броили на 188 места в цялата държава. Броенето на птици е показало намаление при домашното врабче (-31%), щиглецът (-52%) и скорецът (-41%) и увеличение при белогушото коприварче (+226%), големият синигер (49%) и южният славей (34%). По проекта е организиран и фото конкурс за снимка на птица, като победителят е спечелил уикенд в Маджарово. С пари от проекта е създаден и модул в нашумелият сайт за броене на врабчета www.smartbirds.org.

Проект: „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България“

Интересно е, че останалите модули на сайта са финансирани по далеч по-мащабния проект „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България“. Той е на стойност 3.5 милиона лева, като бенефициент е Изпълнителна Агенция по Горите но партньор е отново Българско дружество за защита на птиците. Целта на проекта е да се изработи стратегия за преброяване и опазване на кресливия орел, както и да се запознае обществото с живота на грабливата птица. Макар медиите на Прокопиев да не са посочени за официален партньор, справка в тях показва поне три (платени) публикации по проекта.

Проект: „Устойчиво биоразнообразие“

Фондация „Капитал“ е директен бенефициент по проекта „Устойчиво биоразнообразие“, като този път „Българско дружество за защита на птиците“ и Икономедиа АД са партньори. Проектът е на стойност 52 828 лв.

Целта на проекта е да се повиши нивото на информираност и ангажираност на обществото с проблемите, свързани с устойчивото развитие и биоразнообразието, като основната насока са младите хора. В Дневник е създадена специална рубрика, които да информират, анализират и провокират в посока утвърждаване принципите на устойчивото развитие, включително на законодателството в практиката, направено е специално издание, популяризиращо Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, обучени са доброволци и е проведен фотоконкурс.

Проект: „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“

По подобна схема се развива участието на Фондация Капитал и Икономедиа АД в проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество с 8 млн. лв. НПО-то и медийната група на Прокопиев обслужват медийно проекта, изпълняван от мрежата неправителствени организации от „За да остане природа в България“ – „Българска фондация биоразнообрази“, „Българско дружество за защита на птиците“, „WWF – Дунавско-карпатска програма“ и „Асоциация на парковете в България“.

Аналогично на проекта за кресливия орел, тук швейцарската организация също изисква от изпълнителите да окажат натиск за промяна на българското еко-законодателство и да активизират гражданското общество в тази посока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    10 2 Отговор
    Още един от червените крадци на прехода с куфарчетата - подариха му Каолин за жълти стотинки.
  • 2 Генералът

    5 0 Отговор
    Пее8ски?!
  • 3 Azazel

    4 2 Отговор
    Фондация е "спечелила" пари по проект?! Толкова глупаво и манипулативно изказване може да направи само дърто алкохолизирано ченге от бившата ДС, какъвто е Петьо Блъсков - авторът на тези компромати, писани по поръчка на банката, на която дължи страшно много пари, които не може да върне... Фондациите са дружества с идеална цел и те пари НЕ печелят - всички пари отиват за дейността им. Освен това, като даден проект спечели финансиране по програма, парите не се прибират от учредителите на фондацията, а се използват за дейности по проекта, по строг регламент и накрая се отчитат до стотинка. WWF пък колкото и да се опитвате да я очерните, не е швейцарска организация, а международна неправителствена организация, с дейност в над 100 държави и просто, както повечето международни организации, е учредена в Швейцария, заради неутралитета, стабилността и законодателната ѝ уредбна...
  • 4 Гост

    6 2 Отговор
    Той взел милионите а наградата за рошавия с мазната коса дето е бродил по чукарите да снима врабчетата,уикенд в Маджарово,там дето гърми но не вали. И за болните деца пари няма за лечение в чужбина,за линейки няма,за заплати и униформи на полицаите няма,за наука и култура няма но за кресливия орел 3,5 милиона има. Е тия тъпотии не ги разбирам. Какво беше това крадене какво беше това чудо?
  • 5 ДЕНИ

    6 2 Отговор
    Той Прокопката е известен с любовта си към "гушенето" по нелегални начини, пътища и т.н. :)
  • 6 Дидо

    4 2 Отговор
    тоя къв крадец и измамник е, направо отврат! граби колкото може и срам няма.

    Коментиран от #9

  • 7 Росица

    2 2 Отговор
    Хванете го тоя Прокопиев и го набийте, после му вземете бизнеса и парите , защото само простотии върши с тях и не заслужава да има власт
  • 8 Мартин

    1 0 Отговор
    Кога Прокуратурата ще вкара в затвора този тарикат на дребно Прокопиев?!?
  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дидо":

    Като има кой да дава .Някой знае ли как се прави таксация при ловците,по същия начин като броенето на врабчета и комарите.Като земеделците с хиляди декари засадени орехи по програми и т.нататък.
  • 10 Росен

    0 0 Отговор
    Докато народа си брой стотинките, този душманин е намерил начин да краде пари и покрай природата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове