Last news in Fakti

23 Февруари, 2018 09:00 1 015 6

Съдът не защитава жертвите на пътя

  • катастрофа-
  • пострадали-
  • закон-
  • пътища

Във Варна убиха момче на магистралата, шофьорът е на свобода, той е с много нарушения и обжалва - няма ефективна присъда

Софийският градски съд пуска предсрочно от затвора Цветан Пъков, който прегази и уби с джипа си 6-годишния Петьо от Панагюрище преди 3 години. Пъков може да излезе най-рано след седмица, защото решението ще се обжалва.

Владимир Тодоров, председател Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи пред бТВ, че в този случай се нарушава принципа на генерална превенция – наказание, което да служи на всички останали. Според него сега всеки, който кара с 80 км/ч в града ще си каже, че и да направи най-лошото ще му се размине.

Румяна Чобанова, съпруга на загинал в катастрофа, е категорична, че подобно решение на съда е безобразие. Тя добави, че няма логика да намаляват присъда заради това, че си признал вината си, щом си виновен.

Пъков има над 20 нарушения – актове и фишове и по отношение на Закона за движение по пътищата той е рецидивист, заяви тя. Чобанова обърна внимание на предложението изменения в закона, според които вече се залага термин „системен нарушител”. „ Никой не гледаше досега колко нарушения имаш. Във Варна убиха момче на магистралата, шофьорът е на свобода, той е с много нарушения и обжалва - няма ефективна присъда”, даде пример тя.

По закон полицейското разследване трябва да е до 6 месеца. Но липсват автоексперти и патолози и се намират безброй причини делата се отлагат, обясни Тодоров. Когато търсиш справедливост не я получаваш и делото не стъпва в съда и по 4-5 години няма влязла в сила присъда.

Синът на Румяна пита всеки ден за баща си, сподели тя. Той е на осем и въпреки, че знае истината се надява да се върне. А когато тя излиза от къщи той я изпраща с димите „Мамо, нали ще се върнеш”.

Новината за предсрочното освобождаване на Пъков, бащата на Петьо разбира от съпругата „Сутринта ми се обади и ми каза, че го е чула по новините. То това са законите в Българи. От 6 на 4 години му паднаха присъдата. Сега ще го пуснат по-рано през останалото време си е бил по клубовете и дискотеките. Но има Господ, това е. Господ вижда и ще го накаже”, посочва Петър Гевечанов, баща на убития Петьо.

Родителите недоумяват как човек погубил детски живот излежава присъдата си в общежитие от открит тип. „Постоянно ми се обаждат по телефона, че бил по дискотеки и клубове. Той си е нагъл човек и не съжалява със сигурност за това, което извърши”, категоричен е бащата.

„На всеки един шофьор може да се случи да направи катастрофа и инцидент да стане, но един нормален човек няма да показва така пред хората, че не го интересува и не го бърка”, каза той.

В събота предстои обществено обсъждане на Пътния закон. Румяна Чобанова е категорична, че се надява Бойко Борисов да дойде, след като е казал, че всеки живот е ценен.

Вдовицата призова да няма повече разплакани очи и правилата да се спазват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоги

    10 0 Отговор
    Многоуважавания съд в българия защитава ПРЕСТЪПНИЦИТЕ УБИЙЦИТЕ
  • 2 Многоуважаван

    6 0 Отговор
    скапаният съд
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    3 0 Отговор
    Е нормално ли е престъпника да пледира виновен, а съдята да го обявява за невинен? Ами това е реалност в България. Едни дела за попечителство над деца се водят по 5-6г., а за такива със смърт стигат и до 8-10г. Върви намери свидетели които да си спомнят детайлите след 10г. Всичко е система за оневиняване и спасяване на престъпници, защото така се взимат едни пари за протакване, които при действаща и отговорна система не биха се взели. Един вид съдята казва: плащай си, за да си свободен, аз коля и беся тук и от мен зависи дали ще си живееш живота или ще влезеш заслужено в затвора.
  • 5 ЛОЩ

    2 0 Отговор
    Съда си прави каквото иска защото хората са тотално прости и не осъзнават, че най-големия проблем е безнаказаноста в БГ......
    Протест срещу съда или срещу неправилна (морално поне) присъда да сте видели?!?!!?
    Виж за небостъргача в София и за Пирин имаше доста............
    Прост народ заслужава да изчезне и да не предава простия си ген напред.
  • 6 Патриот

    0 0 Отговор
    А на убиеца на Отверката 37 години затвор.
    Да убиеш нормален българин 6 години. Да убиеш престъпник 37.
    Гарантирано от ГЕРБ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове