Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 16:42 17 237 42

Борисов изговори най-вредната фраза

  • бойко борисов-
  • огнян минчев-
  • чез-
  • икономика-
  • сделка

Държавата е лош стопанин!?

Борисов изговори най-вредната фраза - 1
Снимка: БТА

По повод на сделката с ЧЕЗ премиерът Б. Борисов отново изговори най-вредната фраза на българския посткомунистически преход - "Държавата е лош стопанин".

Това не е вярно. Това е лозунгът на разграбването на българската национална собственост в продължение на четвърт век от хора и корпоративни групи, които имаха нужда от някаква, макар и дребна легитимност на грабежа. Тази фраза им осигури легитимност.

Изречена от Б. Борисов, тази фраза днес е призвана да осигури легитимност на поредната крупна сделка на тъмно, която засяга пряко живота на над три милиона българи. Когато държавата се основава на принцип и закон, когато е прозрачна в законността на своите дейности и процедури, когато изпълнителната власт осъществява стратегия за управление, одобрена от вота на гражданите, държавата е добър и грижовен стопанин.

Не е необходимо тя да се превръща в комунистическа държава - да притежава лъвския пай от икономиката. Частната собственост трябва да бъде доминираща в повечето случаи. Но за определени стратегически сектори, които имат пряко значение за защитата на обществения интерес, държавната собственост е легитимен и предпочитан инструмент за осъществяване на националната стратегия за развитие.

Енергетиката е един от тези сектори, в които частчната държавна собственост е не само възможна, но често и необходима. Трите ЕРП-та са пример за това как една отговорна държава би могла чрез собственост да защити обществения интерес.

Но някои държави наистина са лош стопанин - държавите, управлявани от олигархична организирана престъпност, владееща публичните институции и ограбваща гражданите чрез беззаконие и масирана корупция. Такива държави са не само лош стопанин - те са лош управленец, лош представител на гражданите в публичното управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 законен

    43 67 Отговор
    Абсолютно вярно е , че държавата е лош стопанин и може да се занимава със стопанска дейност само в сфери които са нежелани и неатрактивни за частния бизнес , тъй като там корупционния натиск по принцип е малък или никакъв , съответно и печалбите !!! Във всички останали сфери няма сила която да накара "ръководителите" да не бъркат в кацата с мед и то до рамото и такива дърти комунисти просто си мечтаят за времето когато безнаказано си живееха с уж общото , ама повече тяхно "държавно" имущество !!! И това е доказано отдавна в цял свят !!! Ролята на държавата е да създава правилата и да следи за тяхното спазване , а не да създава възможности за поредната номенклатура да живее на чужд гръб , без практически да рискува нищо с "държавата стопанин: !!!

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    86 15 Отговор
    "Държавата е лош стопанин ",затова реших лично да се заеме с стопанисването. Докато има риби ще има и рибари. А пак ма изберете.
  • 3 вярно е

    37 50 Отговор
    Точно си е изказването, кажете ми държавно предприятие или дружество или учреждение на печалба? БДЖ? НЕК? НЗОК? Това са бездънни ями в които всяка година се пълнят все по-големи дупки. И кое от тези не се източва като за последно, защото следващите ще сменят управленските кадри? Всеки по веригата краде, защото е от държавата. Това в една частна компания просто няма как да стане.

    Коментиран от #9

  • 4 АБЕ ТОА ЗА ДЪРЖАВАТА ЛИ БЯЧКА

    57 12 Отговор
    КЪТ Е НА ТАЯ ПОЗИЦИЯ ИЛИ ПРОТИВ НЕЯ? ОТГОВОРА Е ОЧЕВАДЕН . НАРОДЕН СЪД ЗА ГАДОВЕТЕ.
  • 5 Цветелина

    75 14 Отговор
    ГЕРБ и образът му в огледалото КОЙ, които в симбиоза ограбиха КТБ сега ще инвестират откраднатото в ЧЕЗ. Честито на вси ограбени българи и много ви поздрави от собственика на държавата Борисов.
  • 6 Друго мислещ

    33 48 Отговор
    Огняне,недей да словоблудстваш платено от Позитано,мисли преди да пишеш,че много хора си спомняме времето на държавното електро разпределение,и Жан Виденовата зима и ток има,ток няма,не се правете на тролове,бъдете достойни журналисти!
  • 7 A КОЙ СЕ РАЗПОРЕЖДА С ДЪРЖАВАТА ?

    50 10 Отговор
    И ЗАЩО ТЪРСИ ВИНАТА ДРУГАДЕ, ВМЕСТО В СЕБЕ СИ.
  • 8 един

    68 11 Отговор
    Борисов управлява държават вече 10 години и това е признание, че поста който заема, не е за неговата уста!
  • 9 обективен

    57 6 Отговор

    До коментар #3 от "вярно е":

    Абе тя и КТБ беше частна и ПОЛИМЕРИ ДЕВНЯ беше частна и да не изброявам още.Като има беззаконие и липса на правосъдие е така.

    Коментиран от #26

  • 10 Ads

    21 28 Отговор
    Соц. държавата е лош стопанин. А нашата все още е соц. отвсякъде.
  • 11 Борис

    52 5 Отговор
    Е та аджеба нали ти си начело на тая държава,и ни убеждаваш че я ръководиш правилно.А щом я ръководиш така че да неможе да извлича печалба от собствените си активи за какво си там?Оправи държавата ръгна балканите да оправя,луда работа.
  • 12 обективен

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "законен":

    Абсолютно не е вярно.Примери в частния бизнес колкото искаш.
  • 13 голямата жица

    45 6 Отговор

    До коментар #1 от "законен":

    Като е лош стопанин,защо всички се напъват да я
    стопанисват?Защо лошия стопанин се напъва да ни
    контролира колите строежите и,какво ли не?Защо
    държавата не продаде армия полиция и образователна
    система след,като е лош стопанин?Защо се напъва да
    стопанисва пътища магистрали паркове и планини
    айде всичко на тезгяха и да няма държава.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    3 20 Отговор

    До коментар #13 от "голямата жица":

    да ти обясни човек за разликата, но след като така е поставен въпроса е явно, че каквото и който и да ти обясни няма как да го разбереш...просто главата ти е само за да ядеш и да ....не за друго

    Коментиран от #19

  • 15 Папатак

    43 4 Отговор
    След като частното е най добро, не ни трябва премиер и парламент. Назначава ме си мениджър, управлявал една от стоте най големи компании и си решаваме проблема. Не знам, обаче къде ще си намери работа, раздутата до безобразие администрация.
  • 16 некойси

    46 5 Отговор
    По-скоро Бойко Борисов е лош стопанин, но въпреки всичко се натиска и бетонира във властта.
    Превърнал се е в едноличен собственик на държавата и не му пука от нищо и никой.
  • 17 Ники

    35 5 Отговор
    CEZ е държавна фирма. Бойко, те ли са по-прости, де да беше у нас като в Чехия. Тик-тик.
  • 18 Реалист

    22 2 Отговор
    Лош стопанин на матрияла:)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ефектът на Дънинг-Крюгер

    20 1 Отговор
    Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани или предпазливи. Вместо това, некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание."
  • 21 СЕЛЯНИН ОТ BG

    13 4 Отговор
    Абсолютно е прав, държавата да бъде регилатор дали се спазват правилата. Разбира се да си събира данъците, и да не пречи на бизнеса . По скоро да ги улесни , да ги привлича за повече инвестиций. Главното задължение на държавата е , социалната политика, правилно разпределение благата , и да опази социално слабите( пенсионери, инвалиди , болни и неподвижни хора) Държавата трябва да бъде добро място за живеене , а не тегоба и ад за хората. Виждаме че живеем с африкански заплати в европа, просто недопустимо това. За това , който може да управлява за по голям стандарт да ни управлява.
  • 22 Калинка от Герб

    22 3 Отговор
    А бе може и да е вярно че държавата е лош собственик но управляващите си пълнят гушите като защитават монополистите като ВИК и ЕНЕРГОТО. Независимо че в нашия край плащаме най скъпата вода в страната 3.20лв. Точно в събота решиха да правят ремонт когато хората са по домовете си.А тая вечер ток нямаше повече от 2 часа заради сравнително лек вятър и да му мислят хората които се отопляват на ток.Като не си платиш сметката идват и те откачат когато те са отговорни че не са ти предоставили услугата не носят отговорност като в нормалните държави но вечно ревът за вдигане на цените. За това не е ли редно да помисли държавата или набедените ни политици.
  • 23 зомби

    26 2 Отговор
    Чудно? А, защо тогава Винету и мафията им се борят на избори и харчат луди нерегламентирани пари, които ако НАП погне партиите ще ги хнане до една в извъндоказани доходи, и искат да управляват този "лош стопанин"????? Щом държавата е такава, виновни са тези, които заемат постовете на държавната адвинистрация-институциите! Тогава подайте до един оставки молби за напускане и ще си имаме една държава нелош стопанин! Аз също искам крадеца държава да ни върне земите и горите в реални граници, откраднати от комунистите при комасацията, но лошият стопанин и преди и сега не иска..... А е длъжна държавата да поправи стореното от предишните бандити на постовете! Бойко, като сте "лош матрял" и ти и останалите на постовете, защо държавата да е добър стопанин? Ами никой не те наказва, затова.Аз бих ви разстрелял до един политиците на власт досега, но заспалите ни емигранти военни и за чеп не стават да ни защитят. Щом държавата е лоша, ти си виновен - нали ти си властта в момента....
  • 24 Българофил

    8 5 Отговор
    Държавата винаги е по лош стопанин от частния стопанин. Дори и във Франция и Китай. Затова например Рено бе приватизирано Да неговото за Китай. По брой милионери на 2 място след САЩ. Те притежават най- големите предприятия.България е много по корумпирана държава от Франция и Китай.Затова тук държавата е много лош стопанин.Спомняме си само до преди 7-8 г когато ЕРП - Тата ) бешя дъържавни предрияти.. Циганите НЕ плащаха ток.При корумпирана държава ,същата е много лош стопанин.
  • 25 Ани

    6 7 Отговор
    Прочетете задочни репортажи за България от Георги Марков,там социалистическата държава е описана безпощадно,трудно се възстановява това,което години е разрушавано,не Бях ви е виновен!

    Коментиран от #27

  • 26 Българофил

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "обективен":

    КТБ бе Много добро частно предприятие ( с 30 ,% участие на Омански фонд).То беше фалирано. Защото мафията се скара - ( Пеевски с Цветанов). Корумпираната държава активно участва във фалита в лицето на прокуратура и БНБ.Ако мафията не се беше скарала и корумпираната държава не бе застанала зад единия олигарх банката и досег щеше да съществува.Държавата в лицето на БНБ, Прокуратура,МФ, Министър-председател трябваше не да вземат страна в мафиотския спор ,а да защитата обществения( на народа) интерес. Да ама Не, беше казал един журналист
  • 27 Хан Тервел

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ани":

    Не е нужно да се чете Марков. За младите поколения - да. Аз съм работил в държавно предприятие в края на 80 - те години.Спомням си две фрази от Старите работници.Колкото ми плащат толкова работим. Шамар да е аванта да е. Крадяха винкели, електроди и в събота и неделя остъкляване терасите по частен начин.
  • 28 Пубер

    21 1 Отговор
    ЧЕЗ и сега е държавна.Собственост е на Чешката държава.И идва въпросът ,защо едни държави са добри стопани ?А други лоши?От географската ширина ли е?От управниците ли?
  • 29 Един

    14 0 Отговор
    Да я закриваме държавата! Или още има за ограбване?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 До хитреците

    20 0 Отговор
    И какво като се нагълтахте с милиони? От труда ви ли са? Какво създадохте? И що за живот е вашият сред толкова бедни, болни, гладни хора край вас? Имате повече възможности? Яхти, острови, силиконки, чалга-забавления? Колко от вас, внезапно забогатели, живеят умно, достойно, интелигентно? Мислите, че сте солта на земята? Пяната отгоре сте, нищо повече! А тя е от мехурчета!
  • 32 бббббб

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Държавата е лош стопанин!?А,кой управлява Държавата!?!?!?Значи сам заявяваш ,че нищо не става от теб и правителството.Само не знам защо още не си изхвърлен с тояги ????Но,добре го беше казал за лошия материал,който те търпи и мълчи.
  • 33 факт

    15 1 Отговор
    Държавата е лош стопанин, когато управляващите са некадърни и крадливи.
  • 34 Mariec

    10 1 Отговор
    Държавата не е лош стопанин а стопаните са лоши
  • 35 Гостът

    3 10 Отговор
    Аман от рубладжийски тролове и позитанчета. Опитайте поне да прочетете за имперските амбиции на Русия и да оцените, коя дата е по-важна - 3 март или 21 септември (денят на независимостта).
  • 36 Стършел

    8 0 Отговор
    Държавата не е ЛОШ СТОПАНИН. Лоши стопани са стопаните на ДЕМОКРАЦИЯТА. Три поколения строиха тази държава в която имаше всичко/ ха,ха- освен банани и тоалетна хартия/ .Благодарение на мутрите,вече си нямаме нищо. Разпродадаха земята ни на чужденци и де що имахме,го отдадаха на концесии. Проклети да са до девето коляно!
  • 37 1234

    2 1 Отговор
    Държавата не е лош стопанин.Този който е назначен да управлява държавния имот ,ако не се грижи добре за него да отива в затвора,докато си гледат работата през пръсти лошият стопанин ще отива по затворите докато всичко си дойде на мястото.
  • 38 1234

    1 1 Отговор
    Държавата не е лош стопанин.Този който е назначен да управлява държавния имот ,ако не се грижи добре за него да отива в затвора,докато си гледат работата през пръсти лошият стопанин ще отива по затворите докато всичко си дойде на мястото.
  • 39 Гого

    1 0 Отговор
    Ако не знае какво се случва в държавата за какво е премиер да се прегръща и целува с Меркел ли?
  • 40 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    От къде започва да мирише рибата ?
  • 41 ред

    1 0 Отговор
    Няма дьржава
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове