Last news in Fakti

4 Март, 2018 18:43 2 862 19

Освобождението на България е особена страница от руската история

  • патриарх-
  • освобождение-
  • русия-
  • българия
Освобождението на България е особена страница от руската история - 1

„Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската и Руската православни църкви – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия”. Това каза президентът Румен Радев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия. В срещата участва и Негово светейшество Българският патриарх Неофит.

„Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване“, каза президентът. През последните години в Русия са построени хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна църква развива активна социална дейност, насочена и към младите хора, посочи патриарх Кирил.

Държавният глава цени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение. „Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, подчерта Румен Радев.

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. „Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    8 14 Отговор
    Стига вече де...оляхте се от всякъде лиже*ъзовци
  • 2 българин

    28 7 Отговор
    Българите са близки с руснаците, по език, религия, култура, манталитет, исторически... Вместо това боко ходи да прави достлук с касапите и канибалите от СА, Катар, баш душманите ни Турция, Косово... И се дупи на юдеосаксонците.

    Коментиран от #4

  • 3 истината

    11 23 Отговор
    Лъгаха ни, че Русия е дошла да ни освобождава. Оказа се, че е дошла да ни прилапа и да не бъдем "разделени от руснаците и от целия Руски народ", както е написал Император Александър II на 12 април 1877г.
    Лъгаха ни, че руснаците от 185,000 души армия били дали 200,000 жертви. Оказа се, че жертвите са 22 391 според руския историк Степан Кашурко. "От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души" казва Стамболов. За тях няма издигнати паметници и почти не се говори, когато стане въпрос за руски жертви
    Лъгаха ни, че армията е била главно от руснаци. Оказа се, че армията е била преобладаващо от украинци, българи, румънци, финландци, сърби, поляци, а руснаците са били едва ли не изключение. Няма как да приемем днес украинците за руснаци, тъй като трябва да приемем и Левски за турчин, който е бил турски гражданин за времето си.
    Лъгаха ни, че 3 март е бил винаги "светъл празник". Оказа се, че ни е наложен от руския ботуш през 1880г. като Ден на възкачването на император Александър II на руския престол на 3.3.1855 г.
    Лъгаха ни, че Великите сили били много лоши. Оказа се, че са били лоши за Русия тъй като не са й позволили да ни приобщи като руска губерния.
    Лъгаха ни, че Русия се е борила за голяма България. Оказа се, че на Берлинския конгрес не е имало българин по НАСТОЯВАНЕ единствено на Русия, а там Русия не е казала и една дума в наша защита. От англичаните ни е защитил Бисмарк.
    Лъгаха ни, че Санстефанския договор доказвал възвишените

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #15

  • 4 !!!

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    То затова и руския патриарх си тръгна разочарован и то не от църквата и народа, а от уптавляващите политици, които са завъртели г.з, към Турция и Америка от които никога нищо добро не сме видели !
    За съжаление американско-мисюлманските планове да разединят славянските общности и християнство постигат успех, достатъчно е да се прочетат постове на соросоидите и национални вредители тук в този сайт !
  • 5 толерантен

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Лъжи си - не пречиш. Даже може да кажеш как натовските ни "партньори" сащ и турция са водили освободителна война с руснаците, за "освобождението" ни от руско "робство".
  • 6 Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Пълни глупости.Откога Бисмарк е Англичанин?
  • 7 Идиот

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Един въпрос, колко ви плащат за простотиите, които не се уморявате да пишете.
  • 8 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Сега като какви са се били еничарите в турската армия,като Българи или като турци?

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Българи опълченци заедно с руснаци са се били срещу българи еничери заедно с турци.....българи партизани с руснаци са се били срещу българи царисти с хитоеристи...ей га си историята
  • 10 Бог

    10 7 Отговор
    Българският народ е с Русия , политиците ни не. Тези политици които са избрани от нас,не се вслушват в народният глас. България и Русия сме едно . Нашите баби,майки ,децата ни са с руска кръв.Трябва да бъдем единни. Да учим децата си на вярната история. Ние сме православни християни,нека не го забравяме.

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    2 1 Отговор
    Другаря Радев се напъва да ни стане бащица - Губернатор.
  • 12 Гоуст

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бог":

    Още малко ще ви изчакаме. Ходи си взимай пенсията, промит мозък

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гоуст":

    Много ще имаш да чакаш, на 37 съм :)
  • 15 От Берлинският Концерт

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Господа събрали сме се не да мислим как да правим българите щастливи,а да мислим за нашето собствено благополучие. Ото Фон Бисмарк.
  • 16 Бог

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гоуст":

    Съжалявам че модератор ми трие коментар. На 42 г.съм работя и живея в БГ. А ти си млад неориентиран в зависимуст н.....н
  • 17 Никола цветилов

    1 0 Отговор
    Отказахмесе от русия стигнаме до просия
  • 18 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Колкото по-вече години минават от едно историческо събитие, толкова "истината" за него става все по.многолика и " по -достоверна" !Странно !!Особено сега, със "свободата на словото" и фантазията - бих казал, всеки съобразно своите пристрастия, дава от " точни - по-
    точни" данни за руско-турската война 1877-1878 г.
    Прочетох данни от Руската царска статистика от 1886 год. Там пък е написано:По време на войната загубите са -
    от болести 49104
    в нещастни случаи 1360
    УБИТИ В СРАЖЕНИЯ 11905
    пропаднали без вест 5121
    освободени поради болести и недъзи 35309
    ВСИЧКО - УБИТИ 102799
    Което по техните сметки и изчисления правело -загуби от 173,6 войника от всеки 1000. Това не ми е ясно-излиза, че руската армия е била 590 хилядна !?
    Жертвите не са разделени по етноси, нито са дадени " поименно " !
    Имената им са дадени от техните командири на статистическата служба към Военното императорско министерство.
    Военните историци от тях времена са категорични : това е най-кръвопролитната война , която води Русия, на чужда територия и без да придобие териториални облаги ! Това го разбирам !!
    Президентът Р.Радев е говорил като възпитан и културен човек, а "патриотина" В.Симеонов като пиянде от селска кръчма.
    Да кажеш истината можеш по много начини - не е нужно ,зам.председател на МС на РБ да се дър
  • 19 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    .......държи като хулиган.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове