Last news in Fakti

6 Март, 2018 09:21 3 207 30

Неизбежната отбрана у нас – възможна, но с противоречива съдебна практика

  • жоро плъха-
  • отбрана-
  • кражба-
  • съд-
  • рисъда-
  • пловдив

При влизане с взлом в дома или животозастрашаваща ситуация НК ни дава право да стреляме по агресора

Случаят с д-р Иван Димитров от Пловдив, който беше арестуван за убийството на мъж с множество присъди за кражби, повдига много въпроси, като може би най-важният сред тях е какво имаме право да направим, ако бъдем нападнати в дома си.

През годините има немалко случаи, когато при такива ситуации граждани са използвали огнестрелно оръжие срещу крадци. Съдебната практика обаче е противоречива. Възрастният Местан Махмуд от Крумовградско беше осъден за средната телесна повреда, която нанесъл с пушката си на мъж, влязъл да краде в дома му. Друг мъж на преклонна възраст – от Видинско, простреля в белия дроб свой неканен гост и след това беше наказан единствено заради притежанието на преработен газов пистолет, припомня бТВ.

Според Наказателния кодекс (чл.12) при проникване с взлом в дома или при пряка заплаха за живота и здравето всеки от нас може да използва и несъразмерна сила (напр. законно притежавано оръжие), за да се защити. При друг вид среща с крадец в рамките на имота (напр. на двора или в стопанска постройка, но без агресия от страна на влезлия) приложената сила трябва да бъде преценена от съда като отговаряща на вредата, която злонамереното лице е било в състояние да причини.

Въпреки това, има случай в Троянско, където крадец е прострелян в двора от собственика и отново съдът е счел, че става дума за неизбежна отбрана, тъй като пострадалият направил движение, което било преценено като застрашаващо.

Законът у нас всъщност дава повече възможности за защита на живота, здравето и имуществото, отколкото текстовете в други европейски страни, посочи в студиото на „Тази сутрин” председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. „Законът създава една презумпция, че ако влизате със сила нападате, няма нужда от пропорционалност”, подчерта той.

ВМРО настояват да отпадне изискването за доказано влизане с взлом за такъв тип неизбежна отбрана. „В такава ситуация не трябва да проверяваш за взлом”, категоричен беше депутатът Александър Сиди. Кънев коментира, че подобна промяна може да доведе до инсценировка на нападения с цел убийство или трагични инциденти например при влизане на деца. Националистът обаче е на мнение, че това е малък риск, а ако някой иска да убие госта си и в момента може след това да счупи прозорец и да изглежда все едно е имало взлом.

И двамата отказаха да коментират в подробности случая от Пловдив, като Сиди попита на какво основание прокуратурата е наложила 72-часов арест на лекаря, а Кънев отбеляза, че „в ситуации на неизбежна отбрана фактите се изясняват на относително късен етап от процеса”.

„Изходът от тази ситуация не е въоръжаване на хората и възможност за произволна употреба на оръжие. Изходът е реформа на българските правоохранителни органи. България има много полицаи, но поради липса на реформа не могат да са там, където са необходими”, подчерта правозащитникът. И напомни, че в Дания, например, има 3 пъти по-малко полицаи, отколкото у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    28 0 Отговор
    То цялата ни съдебна практика е противоречива!
  • 2 херпетолог

    36 0 Отговор
    Изпълзя гадинката от бхк, защитника на циганите престъпници.

    Коментиран от #12

  • 3 наясно

    29 0 Отговор
    "Българските" закони се диктуват в комисиите на парламента от нпо-рките на Сорос, за защита на кучетата, циганите, престъпниците, геЮвете, "бежанците"... срещу българите, мирни граждани и данъкоплатци. "Българските" закони са съществен елемент от системата на хибриден геноцид над българите в България през последните 29г., наред с макрограбежи, банкови "фалити", пирамиди, тел. и имотни измами, безработица, чалга, дрога, гмо-, невежество, разврат, проституция, трафик на хора, търговия с органи...
  • 4 гост

    14 0 Отговор
    Законите са добри, но се тълкуват в полза на застреляния, а не в полза на собственика. Може да направят проблем на доктора ако:
    е застрелял престъпника изън имота си
    е застрелял престъпника с повече от 1 куршум
    е застрелял престъпника в гръб
    Тези факти не са оповестени освен, че е имало повече от един изстрел, както и не е доказано от къде идва този пистолет и дали действително е имало втори съучастник. В реда на нещата е да го задържат до изясняване на ситуацията, ако той е притежавал пистолета трябва да получи и акт за незаконно оръжие, ако се налага и условна присъда. Но основното е защита на живота на семейството си, което е направил и не трябва да получава ефективна присъда за това.

    Коментиран от #21

  • 5 ДДД

    6 1 Отговор
    аз на тоя като му видях снимките
    Публикувано във факти.бг: трябва да бъде преценена
    ако го видя у нас веднага започвам да преценявам
    че ми трябват поне 5 години фитнес
    средство за подмладяване с 20 години
    и подходящ по размер нож:)))
  • 6 sadisty

    14 2 Отговор
    Ей народе, пак ви отнесоха вниманието с тия.... Не че не съм за доктора, не че не съм за промяна в закона, но тая промяна трябваше да е факт отдавна.... Вдигате се за промяна защото един човек го задържат, а вие че сте заложници на тия боклуци от герб си траете и търпите да ви газят

    Коментиран от #7

  • 7 толарантен

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "sadisty":

    Това е добър повод да се въоръжим, за да може по-успешно "да се вдигнем", след това.
  • 8 Антони Лазаров

    9 0 Отговор
    ...по никой няма да стрелям,въпреки че имам с какво...пускам му питбула и отивам с една текстолитова тръба и аз хахаха...мн е ефективно и почти няма шанс за осъждане хахах

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    3 9 Отговор
    Хора! Извършено е убийство и не е подаден сигнал в полицията. Най -логичното нещо е да извършителят да бъде задържан след като е издирен,та ако ще и нобелова лауреат да е а жертвата масов убиец. Как очаквате да бъде освободен по гиво по здраво без да се направят необходимите заключения. Все още нищо не е съобщено със сигурност. Както забелязвате нашият закон е доста по либерален относно самозащита от западна Европа. Разбирам, че така наречените патриоти за пореден път си правят пиар,но той е просто смешен. Не случайно цяла нощ се смях искрено. Т. нар. патриоти според мен са по големи тиквеници дори от герб-всички до един. Те нямат никакъв капацитет да направят каквото и да било. Така че моля ви бъдете цивилизовани и изчакайте следствието и прокуратурата да си свършат работата. Аз съм се убедил че те могат да го правят,ако няма външни намеси.

    Коментиран от #10

  • 10 балама

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Чакаме ги да си "свършат работата" 30г. вече. А, ти си от онези, дето пеят робски приспивни песнички, но не фърфиш, повече.
  • 11 Morgoth

    7 0 Отговор
    Всъщност въпроса е доста интересен и ще ви дам две ситуации, които законово биха попаднали под един знаменател.

    Идват две яки момчета с маски и започват да ви тарашат гаража/работилницата/външната пристройка. Излизате с оръжие в ръка, те ви казват "Здрасти" и продължават без по никакъв начин да заплашват живота ви да си изнасят всичко от вътре. Очевидно ви превъзхождат по сила и не можете да ги спрете без използване на оръжие, а закона не ви дава правото да го използвате, защото те не са реално у вас, а и не правят опити да ви наранят. Редно би било да имате правото да ги задържите до идване на полицията и ако се налага да простреляте един-два крака за целта.

    В двора е влязло дете и се гощава с черешите от дървото. Правят го не само циганчета. Излиза вбесен пенсионер, използва ловната си пушка и директно ликвидира "нападателя". Това определено преминава границите на нормалната защита на собствеността.

    Коментиран от #15

  • 12 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "херпетолог":

    Гледах го и за разлика от други случаи беше доста адекватен. Вероятно защото не искаше да взема отношение преди да излезе повече информация, но все пак този път не беше в ролята си на циганозащитник, което доста ме учуди.
  • 13 внушаваха ни

    12 0 Отговор
    Истината е че години наред в българското общество умишлено се налагаше, че нападнатия няма право напр. да се отбранява с пистолет, ако го нападнат с нож или кол и т.н. Насаждаше се, че по-добре да те ограбят и пребият отколкото да се отбраняваш, защото после, ще те осъдят!!!! И наистина осъждха жертвите позволили си да се отбраняват за пример и назидание на всички, които са решили, че имат праео да го правят !!!
    Това е за властта е по-лесно да има убит или ограбен гражданин отколкото престъпник! За пострадалите обикновени хора не се шуми, но когато пострада бандит шума е голям, а властта не обича шум !
    Това е истината закон може и да има, но някои упорито го изкривява и внушава, че при такива ситуации бандита има права, а пострадалия задължително отива в затвора за малко или много, колкото го "закопае" съда !
    Не всеки обикновен човек може да си позволи мастит адвокат, а и дори с такъв няма гаранция че съда няма да уважи "правата" на бандита и това е вкарало много невинни и потърпевши в затвора !!!
    Властта няма нужда от свободни граждани,а от роби преклонили главица - това е !!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    Извинявай, но не мисля че казуса ти е интересен. Всъщност по европейските закони, когато забележиш че ти тарашат работилницата се обаждаш на полицията, за да си свърши работата. Ако случайно полицията се забави повече от 5-6 мин и изпусне крадците, застраховката ти покрива всичко. И така. Да определено по американската система, дете влязло да бере череши може да бъде застреляно без проблем.
    Слава богу живеем в Европа и имаме най доброто законодателство на планетата земя, създадено още от Римската епоха и осъвършенствано от страни като Франция и Германия.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    да се чете "не е интересен" :)
    с уважение ; )
  • 17 знам че е така

    5 0 Отговор
    Че то цялата "правораздавателна" система е противоречива или по точно лицемерно многостандартна,тя така е и замислена да вади решения когато както и каквито и е удобно раздава право но тяхното право това което те решът че е право,законите нямат нищо общо каквито и закони да се напишат няма никакво значение,те са независими и не им дреме който предложи повече той и печели.
  • 18 незнайко

    9 0 Отговор
    А колко цигани има в дания ???
  • 19 гамена

    12 1 Отговор
    Хора, аз си притежавам огнестрелно оръжие, ходя си често на стрелбище и без да му мисля ще напълня с олово всеки влязъл в къщата ми със зли помисли. Няма да чакам да наранят някой от семейството ми докато проучвам какъв е закона и на крадеца да му направим една салатка. Егати смотаната държава, веднага освобождавайте доктора!
  • 20 Радев

    4 0 Отговор
    Ако ви се случи мълчете до като не дойде адвокат!!!
  • 21 Цвайн

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Закон щом се тълкува не е никакъв закон , а врата
    у поле
  • 22 българин

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    и значи ако една тумба 13-14годишни мангалчета нахлуят в двора ми и отарашат черешите и всичко останало де що намерят а в това време полицията е пратена да варди някой протест и не и е до мене
    аз какво трябва да направя ???да им изпържа по една мекичка че са умрели от глад горкичките???
    по американските закони няма значение дали си влязъл в къщата,гаража или двора -резултатът е разстрел на място без обвинения -всичко за което плащам данък е моя собственост и нямаш работа там -даже и колата пред къщи .
    и какво значение има оръжието???дали ще го застрелям или ще го набуча с колче за домати-каквото имам това ще е.

    Коментиран от #25

  • 23 Иванов

    5 0 Отговор
    PUTA LA MADRE на мафиотите, които ни докараха до тази безизходица! Хора, вярвам, че ще намерим сили за още един щурм за да си върнем държавата в ръцете!

    Коментиран от #24

  • 24 българин

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иванов":

    най-лесно се сваля правителство ...най-трудно се събаря мафия...ама евала за оптимизма...и на мен ми се иска ама не виждам начина.
    революционер е не този който посочва проблемите а този дето посочва как да се разрешат
  • 25 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "българин":

    Такива българи като тебе могат само да си мечтаят да стрелят безнаказано и да набучват деца на колове. Също така, джамбазки има сила,точно колкото една въшка. Ще си получава заплатата в Брюксел още малко и ще се прави на интересен като лае срещу ръката дето го храни и така.после ще се прибере в българия и единственото което ще може да прави ще са подобни циркове. Аре че ми писна да се занимавам с диваци. А да,и ако на този му се размине, ще стане етнически проблем
  • 26 Макето

    0 0 Отговор
    Първо пуцам после питам...
    Така опуцах 3 кила ракия и 6 литри вино.
    После съм много смел и одам да е.ем мечки у гората,само да не ме види жената, оти с метлата зад вратата право у главата.
  • 27 ЪРП

    2 0 Отговор
    ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ЛИБЕРАЛИЗИРА РЕЖИМА И ЗАКОНА ЗА УПОТРЕБА НА ОРЪЖИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТА ЛИЧНОСТТА ,СЕМЕЙСТВОТО ИМУЩЕСТВОТО!!!!!!!!!
    ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО ДРЪСТИЧНО ПОНИЖАВАНЕ НА ДИВАШКАТА И БЕЗКОНТРОЛНА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!
    ТРЯБВА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА ОСВЕН (ГИНКОПИТЕЦИТЕ) ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И ДА ПРИЕМАТ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА НЕЗАБАВНООООООООО!!!!!!!!!......БЪЛГАРОМРАЗЦИТЕ -СУДЖУКОПИТЕЦИ ГИНКИНИ, НЯМА ДА СИ МРЪДНАТ И ПРЪСТА ЗА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Ники

    0 3 Отговор
    Реално според мен драма няма .... не знам за някой дето да е гръмнал крадец и да лежи 25 години в затвора ??? Обикновенно се разминават с някакви условни присъди или с никакви ако така да се каже всичко е точно .. Нормално е да те задържат като гръмнеш човек ... Взимане на разрешително за пистолет е елементарно ... тъпотия е да гръмнеш някой с незаконно .. Всички трябва да са наясно че ако се либерализират още повече тия действия ... почти всяко убийство ще стане самозащита ...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    /Ники/ Преди години на пенсионер - даскал по химия- пет-.шест пъти му грабят вилата / врачанско или монтанско бе случая/. Винаги прави оплакване в полицията - колкото Вие и аз сме взели отношение, толкова и местната полиция.
    Като химик, набавя си съответните вещества от магазините, прави
    самоделна мина-изненада. На едната циганка ръката и е откъсната, другата има мозъчно сътресение. Съдят го, осъдиха го и лежа ефективно 2 години !!!!!
    Има и други случаи, затова хората се побъркаха и не знаят на кой Господ да се молят и къде кадията криво седи и право съди !!!
    Ако стриктно се спазва Конституцията чл.17 алинея 3, няма проблеми! Ако грабят мен и Вас, ние сме виновни, че се защитаваме - ако грабят съдията , тогава единствено е виновен крадеца !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове