9 Март, 2018 10:17 2 271 22

33 години от атентата на гара Буново

  • буново-
  • атентат-
  • турция

Загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Тежко ранени са 9 души, сред които също има 2 деца

33 години от атентата на гара Буново - 1

Днес се навършват 33 години от атентата на гара Буново. Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите.

Той е дело на членове на нелегалната организация, наречена "Турско национално освободително движение" в България.

Загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, които се прибират у дома. Тежко ранени са 9 души, сред които също има 2 деца.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак номер 326, който се движи от Бургас за София.

Взривното устройство е с часовников механизъм, като е разчетено то да избухне при навлизането на влака в тунела в района на гарата. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взрива избухва в 21:31 часа на гарата, а не в тунела.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

Взривът във влака и в хотела е поставен от един и същи човек. Той се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново. Мъжът слиза в Сливен и поставя второ взривно устройство там. На същия ден бомба избухва на летище Варна, осакатява и обезобразява две жени с едно и също име - Елена.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата. Те са Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев. Няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ (тогава - б. р.) и осъдените са екзекутирани и кремирани. Останалите са осъдени за помагачество.

От партия Национален фронт за спасение на България ще почетат паметта на жертвите от 11 часа на жп гара Буново.

На поклонението ще присъстват вицепремиерът Валери Симеонов и депутати от НФСБ.

Това съобщиха от пресцентъра на партията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демонокрация

    28 0 Отговор
    През комунизма терористите получаваха смъртни присъди, а сега - паметници им правят...
  • 2 Кокошките ги заклаха шопарите не

    34 0 Отговор
    Съзнателно ли не намесваме името на един друг замесен в атентата - Ахмет доган, който стана носител на орден Стара планина...
  • 3 Гост с име

    18 0 Отговор
    Местан. Асан, Осман, Иванчо и реалистът да отидат също и да почетат паметта на жертвите.
  • 4 мда

    21 2 Отговор
    Поредното доказателсво че тогава сме имали държава и работещи служби. Сега едно убийство не могат разкрият пък камо ли да ги осъдят после.
  • 5 демонокрация

    18 1 Отговор
    истинските имена на терористите са Емин Мехмедали, Абдула Чакър и Саафет Реджеб. Но по-късно им ги сменят на Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев.
  • 6 бай Тодор

    19 1 Отговор
    Мръсно племе са турчулятя, посягат на най свидното, на децата.
  • 7 Салам Алеко

    13 1 Отговор
    И това отпуши голямата екскурзия, в нея изгубихме и последните истински турци! Върналите се обратно, просто не издържаха тестовете на които ги подложиха ходжите, и като неблагонадежни сеприбраха в България!
  • 8 ВМОРО

    5 8 Отговор
    Поредното престъпление на ДС спрямо българския народ.
  • 9 Хасан

    4 16 Отговор
    Това беше операция на комунистическото ДС и КГБ..хванаха надъхани и глупави младежи и ги използваха...целта беше да се оправдае етническарта асимилация на един народ наречено ”Възродителния процес ” и по късно етническото пречстване наречено ”Голямата Екскурзия”...

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Хасан

    2 14 Отговор
    При тогавашни условия откъде ще намерят информация и материали за бомба с часовников механизъм?!...някакъв агент на КГБ под прикритие ги обучи и ги снабди..и след това пропагснда ”колко лоши са турците,колко лоша е Наровска Турция,Цру..и така нататък”

    Коментиран от #12

  • 11 демонокрация

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Значи не си живял тогава, турците сами поискаха да отидат в Турция, обаче от там ги изгониха обратно и се върнаха...останаха само най-образованите на които предложиха работа, а такива като теб, Хасане, бяха върнати обратно с шутове.
  • 12 демонокрация

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    турското разузнаване МИТ ги вербува и ги обучи. Ако Турция не се месеше във вътрешните работи на България, нямаше да има нито възродителен процес, нито голяма екскурзия, нито нищо. Аз самият съм против тези неща, но Турция искаше да дестабилизира България и използваше българските турци, за да си върши мръсната работа, и Тодор Живков беше принуден да направи нещо, за да ги спре.
  • 13 Салам Алеко

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Ма вие сте света вода ненапита! След малко ще кажете че КГБ накара сивия помияр, да влезе в Сирия и Ирак! Все вас ви подлъгват! КГБ ви подлъга и за желязната църква! Извода хасане!: Докато блъскате чутурити у земята, и правите "игри без граници" с козата, няма да са опрйти и се ще ви пързалят!
  • 14 Хасан

    3 13 Отговор
    Бях млад и си спомням как цивилни идваха посред нощ и ти нареждаха сутринта в 6 да си събереш багажа и да чакаш на изхода на града...увоняваха се хора от работа и им се нареждаше да се изселят...организирани чети плячкисваха покъщина ,животни,домове на хората ..децата плачеха,жените пищяха ,старци се молеха Богу горещо...хора се откъсваха от земите където живееха от стотици години

    Коментиран от #16

  • 15 обществена тайна

    7 5 Отговор
    това е атентат организиран от ахмет доган задачата му е възложена от ДС и благодарение на този атентат доган се издигна на висота ... който иска да вярва не карам никого просто излагам истински факти от каде ги зам ли... до тук беше с инфото че ДС още ги има! айде със здраве
  • 16 Салам Алеко

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Това в приказки на Шехерезада ли го чете! Аз изпратих много турци, един не каза да са го гонили, само ти познаваш гонените! Осман не са го барнали, отказа да смени името и си отиде! Тези които се вънаха обаче, как псуваха търция, нямаш идея! Много от тях никога повече не стъпаха там!
  • 17 Хасан

    1 8 Отговор
    Тогава имаше Студена война...Сащ чрез Турция се опитваше да привлече България към своя лагер и чешеха различни етноси,религии,демократи..в същото време СССР се опитваше чрез България да изнесе соц.революции за Турция и Гърция

    Коментиран от #18

  • 18 Салам Алеко

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Въйййййй, много ти е промита чутуртъ!

    Коментиран от #20

  • 19 Хасан

    3 5 Отговор
    Сирия и Ирак имат петрол и газ ...против Запада да...с Русия са ..това са достатъчни мотиви за да те дестабилизират
  • 20 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Салам Алеко":

    Напротив чети за турското социалистическо движение как ги гонели,как ги убивали за това че,са за социализъм...

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Хой

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    То си е ясно че атентатите са разработка на ДС, може да са замислени в по-лек вариант но изпълнението да се е оклепало, може изпълнителите да са се престарали.
    Хасане, отговарям ти обобщено на всичките ти постове!
    Знаеш ли къде е вашата (на българските турци) грешка? вашите очи винаги гледат към Турция, за вас тя е родината, въпреки че сте родени и израснали (особено старите поколения) в България. Ако вие приемете България като ваша родина, каквато тя всъщност е и започнете да гледате на Турция като на чужда страна тогава ще получите (сигурен съм) уважението на всички българи. Започнете да говорите на децата си от малки както на турски така и на български, за да не се чувстват като чужденци в собствената си държава като пораснат. Престанете да се капсулирате в собствените си общности а се отворете за всички около вас, научете и децата си на това а не ги ограничавайте умишлено.
    Аз лично имам приятели турци (български разбира се), и са ми приятели точно защото споделят изложеното тук от мен. Имам съученици отпреди 37 год. и още поддържаме връзка Уважавам турците (българските) защото са работливи и скромни хора (повечето, и поколението над 45 -50 год.) .
    За мен лично няма значение как ти е името или каква вяра изповядваш, сигурен съм че мнозинството българи мислят като мен. За мен е важно да обичаш и защитаваш България като своя родина а не да гледаш и милееш за друга държава която ти е дала само език.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове