Last news in Fakti

12 Март, 2018 11:50 2 308 27

Патриарх Кирил сам започнал темата за освободителната война

  • румен радев-
  • патриарх-
  • русия-
  • 3 март
Патриарх Кирил сам започнал темата за освободителната война - 1

Руският патриарх Кирил сам предложил на срещата с президента Румен Радев темата за руско-турската освободителна война и отдаването на почит да се прекрати.
Това става ясно от изявление на прот. Николай Георгиев, началник - отдел "Връзки с обществеността" на Свития синод на БПЦ.

В своето изказване патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.

Президентът Радев с такт и достойнство уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията - освободителка на император Александър Втори и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март, пише Георгиев.

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.
През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква, разказва протиереят в позицията си до медиите.

В края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но Радев казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит.
Миналата седмица парламентарната група на ГЕРБ излезе с настояване президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква.

От видео, разпространено от Московската патриаршия преди дни, стана ясно, че по време на срещата си с Радев, патриарх Кирил се "кара" на България за политиката спрямо Русия.
В петминутен монолог в присъствието на държавния глава, българския патриарх Неофит, и членове на президентската администрация, руският патриарх "мъмри" властите в София заради благодарностите до всички европейски народи, чиито войски са помагали за освободителната кауза по време на Руско-турската война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 14 Отговор
    прав е човека, тогава не е имало държави украйна, полша, литва или финландия, че да им благодарим за Освобождението. Всички те са били в границите на Русия. А Румъния и Сърбия се включват, за да окупират български земи и точно това се случва.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 123

    10 7 Отговор
    А каква е тази толкова "твърда позиция",която уж отстоявал президента...? :)
  • 3 Пеньо

    13 4 Отговор
    Какво е казал Радев е под въпрос, но е сигурно, че български медии не са допуснати до срещата, което меко казано е обидно!
  • 4 Бай ти Радев

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Според тъпите ти разсъждения то тогава не е имало и държава България...Тя е била просто в границите на Османската империя.Тогава кого са освобождавали "руснаците"???...

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Наблюдател

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    А сега същестува ли Руска империя, бе умник? А Румъния и Сърбия не окупират български земи, Русия им ги подарява. Руските еничари трябва да престанете да фалшифицирате българската история под московска диктовка.

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бай ти Радев":

    ами да, не е имало държава България когато сме били под турско робство. Държавата България изчезва през 1396 година и през 1878 се връща с помощта на Русия.
  • 7 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Това, че отбелязвам историческата истина не ме прави "руски трол".

    Коментиран от #9

  • 8 а стига бе

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бай ти Радев":

    А според твойтетъпи мисли-тогава USArmty трябва да се квалифицира като -мексиканска-пуерториканска-перуанска-африканска-чилийска и т.н....Ама не--тя е американска-...Същото е и с Римските Легеони-хора от цял свят-ама историята и историците ги наричат Римски .,......

    Коментиран от #11

  • 9 Наблюдател

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Историческа истина е, че и Руска империя не съществува от сто години, но не я забелязваш. Русия да се сърди, че не я отбелязвали е все едно Италия да се сърди, че не се отбелязват заслугите на Римската империя.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Руска империя и Руска федерация са едно и също, само формата на управление е различна. А Италия и Римската империя нямат нищо общо, явно си по-тъп отколкото мислех, ще те помоля да не ме цитираш повече, не споря с 80-те процента!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Наблюдател

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "а стига бе":

    Руска империя няма от сто години. От руините на Руската империя възникват Русия, Финландия, Украйна, Полша, като по-късно Русия, Усрайна и др. образуват СССР. Това са фактите, изводите си прави сам, но Русия да изисква почит само за себе си е недопустимо именно от историческа гледна точка. Все едно, Италия да изисква почит за заслуги от времето на Римската империя.
  • 12 Наблюдател

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Рускат империя и Руската федерация НЕ СА ЕДНО И СЪЩО. От разпада на руската империя, възникват РФ,/СССР/ , Полша и Финландия. След разпада на СССР възникват още 15 републики, като Русия е една от тях. какво не ти е ясно?.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо поп

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Колкото Италия има общо с Римската империя, колкото Турция има общо с Османската империя, толкова и Русия има общо с Руската империя!
  • 15 Наблюдател

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Бил "казал", моля ви се? И ти се "огорчаваш", като "патриарха" Гундяев. Защо се обиждаш, да не си наместник на цигарения поп? Пази си нервите. защо всички руски подметки ставате нервни, когато нямате аргументи за да защитите руската кочина?

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    защо мразиш Русия толкова много?

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Ттт

    3 3 Отговор
    И никога няма да забравим нападението на Русия в Добруджа!!!
  • 18 Хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    За мен не е мразене, а съжаление!!!

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    най-бедната държава в ЕС да съжалява една световна сила, доживях и това да видя.
  • 20 Наблюдател

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Не знаех, че подчертаването на историческата истина е омраза. Пак ти повтарям РУСКА ИМПЕРИЯ НЯМА ОТ СТО ГОДИНИ. факт!!!
    ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ ВЪЗНИКВАТ КАТО ДЪРЖАВНИ СУБЕКТИ

    РУСИЯ
    ПОЛША
    ФИНЛАНДИЯ
    УКРАЙНА
    ЛИТВА
    ЛАТВИЯ
    и.т.н.

    Коментиран от #21, #22, #25

  • 21 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    значи от Русия възниква Русия, абе ти си гений от световна величина!
  • 22 Наблюдател

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    СЛАВ России
  • 23 Валя

    2 1 Отговор
    Ае пак глупости,не знаех че и попове са били редом с войниците и участвали в сражение,та да им се отдава почит специално и на тях,безобразни лицемери

    Коментиран от #24

  • 24 Кукувци

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Валя":

    Наистина, вашата неграмотност е потресаваща.
    "Поповете", както ги наричате, винаги са били редом до войниците. Исключваме соц.времена. И по царско време, и сега свещениците помагали в сраженията с всички достъпни за тях средства.
    Нито Православната църква, нито Христос не са пацифисти.
    Малко рефлексия нямате ли?
    Само гнусности, лъжи и арогантност излива се тука.
  • 25 Кукувци

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    България я нямаше 700 години на карта на света и какво?
    Може ли с такава степен да нямате логика?
    Впрочем, за да я имате, трябва интелект да имате, а той е на кота 0.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове