12 Март, 2018 19:18, обновена 12 Март, 2018 19:23 3 823 11

Българската църква: Президентът уважи госта си и отстоя позиции!

  • църква-
  • румен радев-
  • патриарх кирил

Румен Радев прие с уважение към своя гост, пишат от патриаршията

Българската църква: Президентът уважи госта си и отстоя позиции! - 1

Българската православна църква излезе с позиция по срещата на президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Тя е подписана от протоиерей Николай Георгиев от пресцентъра на Светия синод, който е присъствал на разговорите в президентството.

Според него Радев се е държал „като държавник, с уважение към своя гост, но и отстоявайки твърдо своите позиции”. Уверил е руския патриарх, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и благодарност на руския народ. Но и че сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се под знамената на руската армия, без значение от неговата националност.

Ето и цялото изявление:

Уважаеми дами и господа,

Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там.

Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ.

В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.

Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на Руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март.

В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на Руската православна църква.

В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия Български патриарх Неофит.

Междувременно от Московската патриаршия публикуваха видео от срещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    12 9 Отговор
    БЦ е пълно с агенти на КГБ-подлоги!:)Не сме очаквали божията истина,а лицемерен комунистически буламач!:)Анатема за агентите на КГБ!:):)
  • 2 jorj

    6 2 Отговор
    Да, ама Не !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Ads

    7 3 Отговор
    Уважение и признателност не се получават нито със заповеди, нито с молби. Вълкът кожата си мени, нрава никога.
  • 4 гост

    6 7 Отговор
    До къде се докара Фърчилото,синода да му е говорител.Жалка история!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Г.З.

    2 4 Отговор
    Говорил съм с финландци те наистина не знаят че тяхни войски са освобождавали България.Явно Руснаците притискат участниците във войната да си мълчат,Дори и във историята на Финландия данните са завоалирани.
  • 7 Патриот

    7 3 Отговор
    Бойко му целуна ръка защото е православен християнин. Патриарх Кирил направи Радев за две стотинки, защото стоеше пред него като директор на православието и християнството. Не можеш да стоиш така пред висш духовник, те са за това за да им се поклони човек като пред Бог. Като си комунист-директор, спуснат с парашут на президентския пост от госпожа Нинова, с американско образование и летец, те очаква скандал с църквата.
  • 8 Юююбряяяяя

    3 0 Отговор
    Политиците ни винаги са били ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ и завоюваното от народ и армия са предавали и продавали за лична изгода. ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЯСНО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! Ну случайно Христо Ботев казва във стиховете си:
    ......
    грабят от народът гладен,
    граби подъл чорбаджия,
    за злато търговец жаден
    и поп с божа литургия!
    .....
  • 9 Пеньо

    1 2 Отговор
    Покажете запис от това изявление на президента и аз с пълно задоволство ще се извиня за съмненията, които имам относно робското поведение на държавният глава. За съжаление нямам доверие и на ръководството на църквата, като знам че начело е агент Симеонов. Факт е, че на тази среща не са допуснати български медии и това само по себе си е доказателство за подчиненост и малодушие!
  • 10 Гост

    2 2 Отговор
    Щом от Синода са толкова уверени в правотата на Радев, защо го защитават почти 10 дни след гафа? Имам усещането, че от президентството са помолили Синода за подкрепа!
  • 11 Андрешко

    1 0 Отговор
    Ми те руснаците нали го пуснаха по техните си телевизии , то понеже български медии нямаше на срещата , там се видя как румен ветото само кима като насрано чавдарче , иска да са прави на мъж , ама не дава стенограмата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове