25 Януари, 2012 13:06 6 656 1

Шенгенските визи важат и за България

  • шенген-
  • визи

До датата на пълното присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство България едностранно да приема като равностойни на националните ни визи шенгенските. Това реши на днешното си заседание правителството.

Безвизов решим ще се прилага към притежателите на валидни единни (шенгенски) визи, валидни визи за дългосрочно пребиваване и разрешения за пребиваване, издавани от държавите-членки, които прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген, Швейцария и Лихтенщайн.

Одобреното днес правителствено решение означава, че притежателите на тези визи и разрешения имат право да влизат и пребивават на българска територия до три месеца в рамките на всеки шестмесечен период, считано от датата на първото влизане, без да им е необходима българска виза за краткосрочно пребиваване.

Решението ще доведе до привличане на по-голям брой чуждестранни туристи и бизнесмени, които притежават шенгенски визи и разрешения за пребиваване, издадени от държави, които прилагат изцяло достиженията на правото на Шенген. Очаква се засилен интерес от страна на гражданите на Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Турция и други трети страни с цел туризъм и инвестиране в българската икономика.

С друго решение правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за отпечатване, съхраняване, полагане, анулиране, бракуване и унищожаване и отчитане на визови стикери и на бланки за поставяне на визи. Целта е да се оптимизира и повиши ефективността в процеса на отпечатване на визовите стикери и бланките за поставяне на визи.

Предлага се МВнР да организира и провежда възлагането на обществената поръчка, а МВР да предостави дизайна, техническото описание и работната документация и инструментариум за отпечатване на визовите стикери и бланките. Според досегашния ред МВнР ежегодно прави заявки за отпечатването на визите и бланките пред МВР, което възлага отпечатването им по реда на наредбата за специални обществени поръчки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander

    0 0 Отговор
    хорошие новости.

    когда вступает в силу?