14 Март, 2018 17:39 2 396 19

„Възраждане“ срещу визитата на Ердоган в България

  • ердоган-
  • визита-
  • възраждане-
  • протест

Малко преди да посети България, Ердоган унизи страната ни. За пореден път!

Днес стана ясно, че по време на местния конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в град Сакария, нейния лидер и президент на турската (все още) република Реджеп Тайип Ердоган е направил поредното си скандално и унизително за страната ни изказване, заявявайки че Кърджали бил част от неговите и на всички турци „душевни граници“.

Ето и точен цитат на онази част от речта му, произнесена пред делегатите на конгреса, която пряко касае България:

”От този великолепен салон искам лично от моето име и от името на народа да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния.

Пращаме нашите поздрави на всички жертви и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и на Мостар. Споделяме нашата сърдечност с тези братя, чиито душа и очи са обърнати към Турция, за тези молещи се за успеха на Турция.

Всеки път го казвам: Тези градове физически са разположени в границите на други страни, но те са част от нашите душевни граници.”

Как следва да тълкуваме тези негови думи?

Първо, той говори за мюсюлманското население на Балканите и в черноморския регион като за „братя“. Всеки който е следил публичните изяви на Ердоган и е запознат с геополитическите му тези и елементарни идеологеми е наясно, че той употребява тази дума неслучайно, а именно, за да се опита да подчертае някаква имагинерна етническа близост между тези хора и основната част от населението на съвременната Република Турция. Това е груба манипулация и не отговаря на историческата истина! Съвсем малка част от мюсюлманите в Югоизточна Европа имат турски произход. Огромната част от това население, представляват наследници на ислямизирани с огън и меч местни народности, които никой не е питал искат ли да бъдат такива или не.

Второ. В словото си Ердоган твърди, че тези негови „братя“ са потиснати. Това също е откровена лъжа. С изключение на донякъде Гърция, във всички други страни, в които се намират изброените от Ердоган градове, мюсюлманите се радват на по-големи демократични права и свободи, отколкото в самата Турция. А някои от тези държави, като например Босна и Херцеговина и Македония са дори под пълния политически, културен и икономически контрол на местните мюсюлмански общности.

Трето. Когато държавният лидер на най-мощната във военно отношение и най-недемократична държава в Европа, говори за условност на граници, пък били те и само душевни (засега), то следва да говорим вече, не само за унижение, а и за директна заплаха. Имайки предвид също така, че тези му намеци и откровени закани, не са прецедент, а вече установена от години вербална политическа линия, нещата стават повече от сериозни.

На този фон, ние в лицето на българското политическо и държавно ръководство, вместо да излезем с официална нота, да привикаме турския посланик за обяснение или просто да вземем мерки по защита на националната ни сигурност, дори без да ги обявяваме публично, се готвим бодро да сервираме и отсервираме шербета и турското „кайве“ в резиденция „Евксиноград“ на 26 март, когато Ердоган трябва да дойде за среща на върха с ЕС и то в страната, чийто териториален интегритет той неведнъж е показвал, че не уважава и не признава. За нашите управляващи обаче, това явно не е проблем.

За ГЕРБ е ясно, те са си национални нихилисти по политическо призвание и не го и крият. Къде обаче са така наречените „обединени патриоти“? Защо мълчат за пореден път? Нали само допреди няколко години правеха протести срещу посещенията на Ердоган в България, искаха милиардите, които Турция дължи по Ангорския договор на наследниците на бежанците от Одринска Тракия, искаха извинение за 500 годишния османски геноцид срещу българската нация и какво ли още не. Къде са сега? Какво се промени? Отговорът е грозен и елементарен, почти колкото Каракачанов. Просто тогава бяха в опозиция, а днес са на държавната софра и устата им е пълна. Това може би е и причината за мълчанието им, а може би мълчат, просто защото са същите национални предатели, като тези които плюеха само допреди няколко години.

В тази връзка, за разлика от управляващата предателска клика, ние от „Възраждане“ ще се съберем в 12:00 часа на 26 март във Варна и ще заявим високо и ясно, че този който не уважава своите съседи и техния суверенитет, не е желан, както в България, така и в която и да е друга европейска страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    21 5 Отговор
    И с основание и право да го направим
  • 2 Ханко Брат

    30 7 Отговор
    То имаше една стара приказка - който не храни своя армия, ще храни чужда.
    Нещата вървят в тази посока от доста години и вместо да си изберем правителство, което мисли за това, ние си избираме подлоги на турците, за да усилим претенциите им.
  • 3 jambazina

    5 2 Отговор
    Тоа па да не види нещо от поп Киро.
  • 4 Иванов

    13 3 Отговор
    Явно управляващите ни си държат милиардите в турски банки и сами разбирате, че мачът отдавна е предрешен. Знаете ли сега какво му е на Абрамович? Милиарди долари откраднати от руския народ ще идат в дълбокото гърло на английската кралица. Гадно, нали?
  • 5 Батко ви ОСМАН

    11 7 Отговор
    А гн . Ердоган е вчерашен и незнае за двойния аршин в БГ .
    За нас българите в чужбина са духовни братя и даже им издействахме статут на малцинство. А тук как е ? Значи двойни стандарти и балкански мантилитет или хитруване.
  • 6 681 БГ

    19 10 Отговор
    Долният Турчин няма място в страната !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ххх

    7 6 Отговор
    Тия пък кои са,нафталинени "родолюбци"
  • 9 1111

    9 9 Отговор
    Тия от РАЗГРАЖДАНЕ ,станаха говорители на Европа:хахах..никой,никому известни,псевдопатриоти,целящи медийна изява, популисти!

    Коментиран от #11

  • 10 Вяра няма

    12 8 Отговор
    Ердоган се намесва в нашата държава с тези изказвания.Нещо греши в мечтите си.Не можем да вярваме на турците.Те са агресори и нападнаха Сирия и ООН не ги спира.
  • 11 СЕВАР

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    На умните хора са известни .....Костадин Костадинов , Стела Банкова и др. Между другото Банкова е единственият народен представител , който има уважението ми . А колкото до ердоган - и аз не го искам тук .

    Коментиран от #12

  • 12 Зевзеков

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "СЕВАР":

    Самаре .... Бегай некаде и се скриййййй. Немаме нужда от твоя коментар елементарно човече. Едвали разбираш нещо , оди да си садиш тютюня.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колю

    0 1 Отговор
    26.03- черни знамена и да звучат във Варна песните от " Капитан Петко ". Или вече и него не спомняте ? Тъкмо мястото е същото и историята същата. Само него го няма и се върти в гроба. Не Ви трябват партии Варненци. Това го може всеки и на всякъде.
  • 15 Салам Алеко

    1 1 Отговор
    Как ще го опазят сивия помияр да не изяде някой банан, портокал,яйце, к. мляко,или нещо друго от тълпата? Полицията ще има много работа! Всичкото полицай ще се командирова във Варна! В него ден, всичкото циган у тая държава, ще краде наволя, защото полицията пази, сивия помияр от тълпата!
  • 16 Родолюбец

    2 0 Отговор
    Тези идиоти от възраждане особено оня цървул Костадинов да си гледат работата и да не се месят в държавни дела
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кккккк

    0 0 Отговор
    А защо родината му Грузия не е в душата му нали от там му е корена
  • 19 Кккккк

    0 0 Отговор
    А защо родината му Грузия не е в душата му нали от там му е корена
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове