Last news in Fakti

23 Май, 2018 08:05 2 000 23

Владислав Панев: Да се отървем от губещата АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • енергетика-
  • атом-
  • аец "белене"

При губеща инвестиция ни чака фалит

Лъжа е, че има какъвто и да е план Белене да се строи изцяло с частни инвестиции. Дори и сега управляващите говорят, че държавата ще участва в проекта и с апортна вноска за площадката и оборудването, и като строи хранилище за ядрени отпадъци, и като изгражда далекопреносна мрежа. И това е само минимума.

Това заяви пред Факти.бг съпредседателят на Зелените Владислав Панев.

Смешно е да се твърди, че тъй като досега сме похарчили 2-3 милиарда за Белене, ще е лошо, ако се откажем от проекта. В частния бизнес много добре знаем, че когато една инвестиция е вече доказано губеща, по-добре да се отървем от нея възможно най-бързо, защото иначе ни чака фалит. Имам чувството обаче, че вземащите решения в държавата не са управлявали никога свои пари. Затова и говорят глупости, които могат да бъдат контрирани от всеки първокурсник по финанси. Другото обяснение за странното им настояване да продължат Белене е, че са корумпирани и искат да източат още милиарди. А може би и двете. Призоваваме всички, които не искат да допуснат ново, още по-голямо КТБ, да дойдат довечера на площада. Защото после може да е късно, безпокои се Владислав Панев.

Българската енергетика трябва да се развива на пазарен, а не на шуробаджанашки принцип. Белене няма да влезе никога в експлоатация, защото енергията от нея няма на кого да се продава. Обаче ще възпре с години инвестициите в отрасъла, като загубите от това ще са за сметка на всички нас. Изпускаме ВЕИ революцията, които се случва по света и ще страдаме от това, смята лидерът на Зелените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имам малик

    25 5 Отговор
    Що цялата сахара не се превърне в огромен соларен парк фотоволтаична централа?като от атома нема смисъл

    Коментиран от #6, #15, #21

  • 2 Пешо

    25 5 Отговор
    Ами да се отървем и от ,,Козлодуй,, и да се надяваме на Цецка Карагъзова със соларните и ветрените си ВЕИ.
  • 3 Глупости

    33 11 Отговор
    В света няма губеща АЕЦ бе платено мекере такова
  • 4 АНОНИМЕН

    12 5 Отговор
    АМА ТО ДЪРЖАВАТА ОТДАВНА Е ФАЛИРАЛА СЕЛАТА ГИ НЯМА А ГРАДОВЕТЕ СА ГРАДОВЕ ОТ СЕЛСКИ ТИП И ЗАЩО ЧАК СЕГА БЕЛЕНЕ КАТО МИЛИОНИ ИЗТЕКОХА ТАМ ПО ДОБРЕ МЯСТОТО ГО ПРЕВЪРНЕТЕ В ЗАТВОР ЩОТО ВСЕКИ ДЕН КАКТО ГИ ХВАЩАТЕ НЕЗНАМ КЪДЕ ЩЕ ГИ ПРАЩАСЕ
  • 5 1111

    22 8 Отговор
    Пак платени мишоци църкат, но познайте къде си бъркат .......
    Опитват се от енергиен хегемон на балканите да ни превърнат в енерго зависими роби.
    Ако чичо Боко има далавера ще се случат нещата.
  • 6 Батката

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Имам малик":

    Ами почна ли са, и инвестицията е двпйн п по-евтина на гигават от атомната дето ни я пробутват.
    https://www.google.com/amp/s/m.dnevnik.bg/sviat/2018/03/28/3154348_sauditska_arabiia_i_iaponski_telekom_shte_izgradiat/amp

    Коментиран от #22

  • 7 антисоросоид

    19 10 Отговор
    Тоя кат какъв се явява ? защо се дава трибуна на всякакви платени соросоидни отпадъци ?
  • 8 соросоиди

    21 7 Отговор
    А американските Марица1 и 3 ли са печелившата инвестиция в страната? От които заради непазарните цени губим по над 800 милиона годишно? Не може хора на издръжка на чужди фондации да ни учат кое е изгодно и кое не!

    Коментиран от #16

  • 9 Ахаха

    12 5 Отговор
    Разбойковците нямат търпение да ограбят последните стотинки на народа. Преди 10 години тази централа щеше да струва 3 милиарда и имаше файда от нея, но партия ГРОБ спря проекта, защото руснаците не им даваха комисионна Сега АЕЦ-а стана 10 милиарда, защото партия ГРОБ ще прибере колосалната КОМИСИОНА от 7 милиарда. Да ни е честито!!! Пак гласувайте за тях!!! Иди*ти!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    14 2 Отговор
    Много ви моля факти.бг, по каква точно причина вие давате трибуна на г-н Владислав Панев?
    Експерт ли е, академик ли е, Нобелов лауреат ли е, избран от народа ли е? Освен това ОЧЕИЗВАДНО Е, че е заинтересован да не се осъществи проекта, защото е от т.нар. "Зелени", които се противопоставят на абсолютно всякакво развитие на държавата!
    Моля ви, хайде по-сериозно!
  • 12 O неразумни и юроде

    10 1 Отговор
    Имаме все още 2 изключително ценни неща: подготвени специалисти и технически лаборатории, техника, логистика. Това, което Турция, Египет и т.н. нямат и сега Го създават. Това защо никой не го отчита?! - питам аз. Белене от няколко години трябваше да се изплаща и да работи, но тогава какво ще правим с ВЕИ и американските ТЕЦ? Кой ще им купи 4 пъти по скъпия ток? Кой щеше да покрива високите Им цени, ако не беше АЕЦ Козлодуй?
  • 13 бббббб

    12 2 Отговор
    През демокрацията БГ се напълни с повече национални предатели от колкото през 500 годишното ни Турско робство.Но,щом Сорос плаща всичко е Ок .
  • 14 Bahti

    5 7 Отговор
    Да бъдем оптимисти. Ако се построи АЕЦ няма да има живи българи да го ползват. Което е и целта. Xaxaxaaxa
  • 15 Да ама не

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Имам малик":

    Защото Сахара не е Българска,пък и там сега се прави Арабска пролет.След десетина години почва и Арабско лято
  • 16 ГОСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "соросоиди":

    те са американски само защото собствениците са регистрирали офшорки в САЩ -щата Делауер, а иначе са си на бълг.червена енергийна мафия...а иначе е много удобно действията на Ръмен Овч. -инкасатора да се преписват на Костов, но тъйкато в БГ е пълно с тъпи и неосведомени и достатъчно прости хора това върви
  • 17 Harri

    8 2 Отговор
    Зелените не стават за никакъв чеп. Трябва да се забранят и да се преследват като престъпници.
    Има ззеленеи и зелени. Нашите са мошенници. Тъпи и прости, продажни мошеници.
  • 18 Краен

    8 2 Отговор
    Да се отървем от соросоидните "зелени" гъгрици !
  • 19 onq s konq

    0 6 Отговор
    За да се използва ВЕЧЕ ГОТОВАТА ПЛОЩАДКА може да се построи ПО-МАЛОМОЩНА АЕЦ която ще е и доста по-евтина,а ако токът се продава добре на междун пазар,винаги можем да надградим допълнителни блокове като в Козлодуй.

    Коментиран от #23

  • 20 незнайко

    4 0 Отговор
    Няма на кого да продаваме, само с това ни залъгват !!! Защо трябва да продаваме като можем сами да си я ползваме ??? Ще се затворят трите марици, които ни са като хомот на врата !!! Ще спрат да ни "грабят" янките !!! Ще си вземем и златодобива под контрол !!! СЕГА СМЕ КАТО ДВОР БЕЗ ОГРАДА !!! Всеки минава откъдето си иска !!!
  • 21 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Имам малик":

    Щот от фотоволтаика пък хич няма смисъл!!! Произвеждат ток само няколко часа около обяд!!!
    Сравнението на атомна с фотоволтаична електроцентрала е неуместно!!!
  • 22 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Батката":

    Батка ако ще затваряме АЕЦ-ове и ТЕЦ-ове и ще изграждаме само ВЕИ и то от типа фотоволтаици и ветрогенератори, знаеш ли и колко още ПАВЕЦ-а трябва да построим защото фотото е само около обяд, а вятъра е вятър работа (в смисъл когато си иска духа), А СЕГА СИ ПРЕИЗЧИСЛИ КОЛКО ЩЕ ТИ СТРУВА ГИГАВАТА ВЕИ КАТО ДОБАВИШ И ПАВЕЦ-овете само че освен че е скъпо дали имаме водни ресурси за толкова много павецове незнам.
  • 23 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    конярю гледай си конете!
    почти всичко което беше направено за първия проект за АЕЦ Белене се оказа неизползваемо за втория въпреки същата мощност, ако сега ще правим някаква по-малка АЕЦ то всичко направено досега включително и платените реактори стават безполезни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове