Last news in Fakti

28 Май, 2018 12:37 3 886 5

Казармен екшън за един месец

  • армия-
  • казарма-
  • военни-
  • плевен

Не като на кино, а в реална среда можете да постъпите на доброволната военна служба

Ако говорите с момчета и момичета от Израел ще ви се стори странен техният идеал за отговорност към Родината и силната нагласа да служат на страната си още от малки. Американските младежи са прословути с желанието си да бъдат част от военните сили на Съединените щати, а английските престолонаследница и до днес смятат военната служба за свой дълг. Възпитание? Традиция? Патриотизъм или необходимост?

Несигурната обстановка в света все повече налага нуждата от добра и подготвена армия, имаме история със славни битки и победи. А българските военни винаги са били сред елита на нацията. Днес младите хора се възхищават предимно на екшън-герои от екрана, но вече всеки здрав българин може да влезе доброволно в казарма и да получи начална и специална военна подготовка поне за един месец. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изнесе проблема като свой приоритет и заяви нееднократно, че „Има много родители, които искат да пратят децата си, пък има и млади хора, които желаят да служат доброволно, за да получат някакви знания и умения. Не да стават професионални войници като професия, но да служат известно време, за да се научат на някои основни неща.“

Така с министерска заповед, годишно се организират по 2 курса за начална военна подготовка, интересът вече нараства и за тази година курсовете стават четири. Провеждат се не само в Плевен, a още във Варна и Велико Търново. Кандидатите трябва да са пълнолетни, да са психически здрави, да са български граждани, да не са осъждани и да нямат повдигнати обвинения за умишлено престъпление от общ характер. Разходите са изцяло за сметка на Министерство на отбраната. В края на годината се очаква успешно да завършат между 80 и 100 човека.

Парите фактор ли са, за да изберете този курс? – питам един млад човек, завършил току-що едномесечната си военна подготовка. Не, парите не са фактор – казва Божидар Яначков, обаче имаме привилегия при започване на работа като военни.Той е завършил немска гимназия, следва счетоводство и контрол, но силно го влече военната служба. В курса са били 36 човека, от тях – 5 момичета. Всички са с различни професии –един завършил право, бармани, готвачи, от охранителния сектор, сред момичетата има и начална учителка. Оказва се, че

Мотивацията

да изберат доброволната военна служба е почти еднаква – повечето обичат военната професия от малки и искат да свържат живота си с нея. Други просто искат да усетят тръпката на казармения живот и да дисциплинират себе си. Убедени са, че за всеки млад човек е полезно да бъде добре подготвен физически. “Изкарах частна международна академия за командоси, сега преминах това военно обучение, вече съм подала документи за кадрови войник – казва Радостина Щрегарска – 20-годишно момиче, завършила информатика, говори немски и английски и мечтае от малка да бъде част от бойна армия. В семейството ми няма военни, но, в душата ми е, отвътре си мечтая да бъда военен, да участвам в сражение” – допълва тя. “Аз искам да променя себе си, живота си, да го направя по-подреден и смислен, а друго по-добро място от армията няма. Искам да работя като военен веднага, да бъда автоматчик.” - споделя своето усещане и Божидар Яначков.

Условията

за обучението в Плевен са ги изненадали. “Прекрасни условия, нищо повече не може да се желае” - казва Радостина. Помещенията за настаняване са пригодени за 8 човека, чисто, уютно, повече, отколкото и самите момичета са очаквали. Хигиената са поддържали сами, традиционната оборка и почистването на плаца даже е било забавно. Всички са изключително доволни от храната, вкусно приготвена, напълно достатъчна. Дисциплината е на ниво, ако някой не покрива изискванията, може да получи допълнително и по 20 лицеви опори. Денят започва със строй, вдигане на знамето и химна. Следват учебните занимания, с обедна почивка , а след 17 ч. всички са свободни да излизат навън до 22ч.

Обучението

Много сериозни и добре подготвени преподаватели, много добре балансирана програма и всеки ден научаваш нещо интересно – казват Радостина и Божидар. Общо са около 160 часа, като половината е теория. Изучава се Уставът, има часове по строева и тактическа подготовка, действия при актове, извършвани от терористични, екстремистки и престъпни групи, действия при откриване на невзривни боеприпаси и инженерна подготовка за осигуряване на различни видове машини. Как да пазиш себе си и околната среда в различни ситуации на ядрена, химическа и биологическа защита, са сред най-полезните лекции, както и подготовката за спасителни и евакуационни дейности. Изучава се още долекарска помощ, а сглобяването на автомата и огневата подготовка са любими на всички.

Радостина е нисичка и се шегува,че нейният автомат почти е опирал до земята, а цялото снаряжение е тежало около 15 кг, при нейните 45. Обаче това е, което искам най-много в живота си – категорична е тя. “Най-вълнуващо беше когато в големия сняг лазихме около 30 метра през гората и копахме окопи, истински екшън – разказва тя. Бяхме екипирани с пълно бойно снаряжение – каскa, автомат, нож, раници и т.н. Не е лесно, но си помагахме.” Сериозно си беше, по 1-2 дни в седмицата имахме и час по оцеляване. Тактическо обучение как да се придвижваме през полето по време на атака, прибежки, пълзене. Всеки ден тичахме по 1 километър, имахме изпити след това. – допълва Божидар – но най-интересни са стрелбите. В първите 20 дена се учихме да сглобяваме автоматите, после стрелкова подготовка, а накрая имахме изпит със стрелба по мишени.

Курса са преминали млади хора от Ст.Загора, Варна, Шабла, гр.Искър, от Ямбол и Враца. Останали са трайни приятелства, част от тях са готови да запишат и следващия курс по специална военна подготовка, а някои вече са подали документи за кадрови войници. Сред тях са Радостина, и Божидар.

„Това би решило няколко въпроса - първо военната подготовка на младото поколение, и второ - програмата с недокомплекта във въоръжените сили, който е 5500 човека.“ – смята министър Красимир Каракачанов. Известно е, че за компенсиране на недокомплекта в армията са отделени 30 млн. лв. от всички 105 млн. лв., отпуснати допълнително за армията тази година. Според него това е и част от патриотичното възпитание на младото поколение, което трябва да върви през всички форми на нашия културно-обществен живот, а не през измислени ценности. Разговорите с младите хора доказват, че усилията вече дават и първите резултати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗВЪН

    12 2 Отговор
    "Оборка"...? :))
    То винаги казармата е била: обор, но събирането на боклуци е : уборка.
    Колкото до уборката, за да се появи необходимост от подобна, то трябва преди това някои да е разпилял боклуците преди това. А имайки предвид, че поделението се явява затворен комплекс означава, че служещите там сами си разпиляват и сами си чистят.
    Няма ли да е по-лесно да ползват кошчетата по предназначение ???
    ... военни!

    Коментиран от #3

  • 2 Иванов

    3 3 Отговор
    Деца, не бойте се,ние със Салам Алеко ще ви пазим с гегите от разни нашественици. А като ни утрепат и не сте ходили на военно обучение, удряйте на бързо бягане и няма да сгрешите!
  • 3 Да да

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗВЪН":

    В армията зелената боя и простотията никога не свършват! И разбира се работа има винаги! Местим спалното на горния етаж и после го връщаме :ддддд
  • 4 qqqqqq

    5 5 Отговор
    Когато за нищо не ставаш в цивилния живот, отиваш да работиш в армията или полицията.
  • 5 спомени

    7 2 Отговор
    Трябва си военно обучение защото много джендъри се навъдиха.
    Като гледам програмата е съвсем лека и няма да е трудно да се свикне.1 Километър бягане,малко копане на горска пръст и стрелба.

    Едно време гърча беше як Грудово,Елхово„Звездец.Като те запратят там после целуваш асфалта като се върнеш в цивилизацията.
    Като ти кажат бягай с пълно бойно 3 километра се радваш защото ако не е на кеф взводния стават 9,може и с противогаз.После ти избира един камънак и започваш да се окопаваш за време.
    Но след всичко това ставаш изрод и точиш лопатата и ножа очаквайки врага.
    Едно време такива войници с мотивация и подготовка са помляли фесовете по Одрин,Люле Бургас,Бунархисар.Естествено е имало и добри командири.Само политиците са си били като днешните и резултатът е виден.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове