31 Май, 2018 16:12 4 238 23

По-лошо от това да си васал, е да си унизен васал

  • путин-
  • русия-
  • българия-
  • газ-
  • газпром

Българските граждани видяха пълно разголване на механизмите на енергийната колонизация в действие

„Демократична България“ наблюдава с тревога посещенията на високо ниво в Русия на президента Радев и особено това на премиера Борисов, приключило преди броени часове. За съжаление, резултатите от тях потвърждават съмненията за зависимости и скрити ангажименти, поемани от няколко правителства назад.

Това се посочва в официална позиция на Демократична България.

Не виждаме и реални надежди за скорошна истинска диверсификация на енергийните доставки за българския пазар, за което добрите новини продължават да идват не от София или Москва, а единствено от Брюксел.

Ние виждаме една остра и продължаваща надпревара между ГЕРБ и БСП кой ще бъде по-послушен на руския президент Путин, довела до последователни посещения на Радев и Борисов в Москва.

Предсрочното сваляне от власт на Борисов през 2013 г. явно е оставило траен енергиен страх у премиера и управляващата и сега коалиция, на енергийно зависима България. Затова целта на сегашното посещение на Борисов бе да получи политическа подкрепа за оставане на власт, унижавайки и себе си, и България. Не случайно, по време на съвместната пресконференция, премиерът дълго се извинява на Путин за неясно каква вина на България за влошаването на двустранните отношения, сякаш България, а не Русия е анексирала Крим. Срамната сцена на неприкрито подмазване завърши с ангажимент за възраждане на Големия шлем, едно от ключовите предизборни обещания на БСП.

Пресконференцията бе концентрирана около исканията на Москва като българският премиер не постави нито един въпрос, който е от стратегически интерес за България. Няма и дума както за високата цена, която страната ни плаща за природния газ или за проблемите на български фирми в търговията с Русия, така и за връщането на българските архиви от Москва.

Срамът за Борисов продължи и след пресконференцията. Малко след като обяви, че има съгласие за българска газова връзка към „Турски поток“, той бе опроверган от Дмитрий Песков, говорител на руския президент. Сигналът е, че Борисов няма да получи толкова лесно политическа подкрепа от страна на Москва и, че ще трябва да отстъпи по много въпроси и да покаже, че трайно ще следва линията на Кремъл. В този смисъл е и съжалението на Борисов, че не е реализиран проектът „Южен поток“. От думите му личи, че според него вината е на лошите европейци и техните правила, а не като Първанов, Станишев и самият Борисов, ангажирали се с проект, който по вина на Русия е в нарушение на правото на Европейския съюз.

Подобно на Радев, Борисов настоява за връзка към „Турски поток“ без да поставя истинските въпроси от български интерес като: цената на проекта, кой ще плаща сметката, ще бъдат ли спазени европейските изисквания за демонополизация (тоест тръбата да се ползва и от други). Същевременно е ясно, че „Турски поток“ стартира като претенция за транзитиране на газ за Европа, а в последствие единствено бе изградена тръба, която да доставя газ за вътрешното потребление на Турция. На българските граждани не се обяснява, че с връзката с “Турски поток” проблемът с разнообразяването на източниците на енергоносителите не само не се решава, а се задълбочава.

Борисов кани Москва и за строежа на АЕЦ „Белене“, като обяснява, че щяло да бъде на пазарен принцип. Сигналът отново е в посока, че българската власт е готова да отстъпи за всичко срещу политическа подкрепа. Особено обезпокоителни са възможните скрити договорки, които в миналото доведоха до плащането на три милиарда лева, без подписан договор и без обществена поръчка.

Ние от „Демократична България“ настояваме:

1/ Да бъде поставен въпросът за намаляване цената на природния газ за България, така че да бъде сравнима с цените, на които Москва доставя газ за Германия и други страни.

2/ Вместо да се търси безпринципна колаборация с Кремъл, българските власти остро да поставят въпроса за хибридната война и да поискат ненамеса във вътрешните работи на България.

3/ Българското правителство да не поема никакви ангажименти нито по отношение на връзка с „Турски поток“, нито по отношение на АЕЦ „Белене“ предвид досегашния опит, който показва, че накрая българските данъкоплатци плащат стотици милиони за илюзорни пясъчни кули.

4/ Да бъдат изградени планираните, но изкуствено забавяни интерконекторни връзки на българската преносна мрежа, с цел реална диверсификация на доставките на газ и нефт в интерес на българските потребители.

По-лошото от това да си васал, е да си унизен васал. Българските граждани видяха пълно разголване на механизмите на енергийната колонизация в действие. Вместо да работят за реален енергиен суверенитет на България и президент, и премиер се опитаха да получат доверието на Кремъл за ролята на гаранти и просъществуването на модела на зависимост от Москва и корупционно завладяване на България. Борисов трябва да подаде оставка. Той може да няма проблем с това да го унижават, но ние като европейски граждани няма да приемем това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    21 3 Отговор
    Принципа на управляващите е "Стара пачавра леке не хваща"!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Просия

    13 31 Отговор
    Няма. докато БСП са втора управляваща пария, ще се гласува за по-малкото зло ГЕРБ... ясно е, че другите нямат шанс изобщо.
    НИКОГА БСП !!!
  • 4 само минавам

    38 9 Отговор
    Платените соросови квичалки се развихриха. Стотина предателя са в България, ама си плащат за медийно внимание и ръсят лъжи на корем. Факти, не се излагайте с подобни пасквили за пари. Читателите не пасат тревица!
  • 5 Барчо

    30 5 Отговор
    Кои беше Демократична България???

    Коментиран от #16

  • 6 Реалист

    9 34 Отговор
    Борисов НЯМА да подаде оставка! Той е единствената реална алтернатива пред напъните на комунисти-крадци да ограбят отново България.
    Защото тези написали манифеста по-горе са виновни за вакуума във власта и успехите на бсп/бкп да управлява толкова дълго. Ако не бяха излъгани хората от иван костов и сие, още СДС щеше да управлява. Но те просто доказаха че НЕ ГО МОГАТ.

    А ГЕРБ държат червената паплач в килера и докато е така, пак ще гласуваме за ГЕРБ. ЗА СЕГА ДРУГА РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА НЯМА!

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    20 7 Отговор
    Кои са тези от „Демократична България“ , че пък и настояват ?
  • 9 Иванов

    11 1 Отговор
    И понеже виждам, че "колегите" се ослушват, явно чакат за опорни точки, ще си позволя лично мнение. Аз имам една вяра, която никога не ми е изменяла, ако и да е понякога досадно бавна, вярата в Кармата. Та Тя понякога издига недостойни люде до облаците чак, но това е само за да е по- болезнено тяхното падение! В това отношение Тя пропуск няма.
  • 10 Робот

    22 5 Отговор
    Намерил, кой да говори за васали!!! Соросоидните отрепки и джендъри, най големите подлоги на ЦРУ, дето всичко българско им е противно и дето загробиха държавата!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Голям прос

    15 3 Отговор
    Всички партии са от един дол дренки. Вече 30г ни убеждават, че са кадърни само да грабят държавата. Защото никой не им държи сметка
  • 13 Десен

    23 6 Отговор
    Те настоявали. За какво настоявате бе , платени шушумиги. Знаете ли по какво се различавате от т.нар. “рубладжии” ? По вида на валутата за която сте се продали. Такива , като вас отвратиха десните като мен, за да останете една шепа платени клакьори “русофоби”. Настоявали?! С вашите продажни задници отвратихте всички. Плащат ви , за да анатемосвате всичко свързано с Русия, а Европа си прекарва руски газопроводи. И това е очевадно от вс трезвомислещи. Нужен е прагматизъм в отношенията, а не сляпо мразене. Гнус ме е от вас. Дори комунистите са по-достойни. Те поне не прелитат от партия на партия според келепира. Справка: Т. Биков от ГЕРБ и такива като него. Вие от ДБ сте същите.
  • 14 Bahti

    13 1 Отговор
    Тва тук не е демокрация а Тиквокрация!
  • 15 SAAB

    16 6 Отговор
    Ах тия милите ...... "Демократична България за Америка " Живи ли сте бре......теменуЖки ?
  • 16 обикновен Бг

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Барчо":

    КАК, НЕ ТИ ЛИ Е ЯСНО КОЙ И КОИ СА " ДЕМОКРАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ "!!!!!!!!!!!!
    .
    ТОВА СА ПОДЛОГИТЕ НА САЩ, НАЩЕ " ДЕМОКРАТИЧНИ" ПРЕДАТЕЛИ, КОИТО ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАПОВЕДИТЕ НА САЩ.
    .
    ДНЕС, ДА СИ ПРЕДАТЕЛ ИЗПЪЛНЯВАЩ УКАЗАНИЯТА ОТ ул.КОЗЯК Е ДЕМОКРАТИЧНО.
    .
    КАК БЕШЕ - КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН.
    .
    ПОСКАЧАХТЕ ЛИ, МИЛИ МИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ.
  • 17 ТОЧКАТА

    11 4 Отговор
    ТЕ погребаха България!!!!!
  • 18 ТОЧКАТА

    7 3 Отговор
    Нахалството и крясъците на тези са обратно пропорционални на тяхната численост...и право пропорционални на продажността и грантовете.Винаги могат да изкарат 100 ,,умни и красиви,, с вувузели,цветенца и да ПОДМЕНЯТ вота на 2 милиона...
  • 19 Ххххх

    10 1 Отговор
    Боко Тиквезе ни направи жалки дебили.
    Цялата делегация бяха само туристи.
    Нито един сериозан разговор
    Пълна излагация
    СРАМ
  • 20 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Браво ще ти турим една значка с лика на Бойко, нищо че си рекордьор по минуси.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 соросоидни кърлежи

    3 0 Отговор
    Русия е анексирала Крим, с този си акт предотвратила ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Защото САЩ бяха готови на мига след майдана да се разположат своята база в исторически руски територии, но Путин ги прецака и ще ги изненада още много пъти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове