Last news in Fakti

2 Юни, 2018 11:21 1 258 12

Ромски организации са бойкотирали конференция заради Валери Симеонов

  • валери симеонов-
  • роми-
  • конференция

Организации и активисти тази седмица са бойкотирали среща, посветена на ромското включване, която е част от програмата на от българското европредседателство. Причината е, че организаторът на събитието е институция, оглавявана от Валери Симеонов.

В изявление на Европейската мрежа на ромските организации от местно ниво (ERGO) се посочва, че тя и и нейният български член сдружение "Асоциация Интегро" заедно с Европейския център за правата на ромите (ERRC) и няколко български ромски активисти и организации са подкрепили позицията на видни защитници на правата на ромите в България за провелото се през седмицата събитие от програмата на българското европредседателство "Ромското включване – къде сме и каква е посоката".

"Бихме оценили усилията за поставянето на темата за ромското включване като приоритет, ако на събитието се защитаваха ценности като значителното, а не само символично, ромско участие и борбата с отношението срещу ромите. Тъй като това не е така, ние се присъединяваме към 51 български организации, коалиции и отделни хора, които решиха да не участват в събитието", се казва в изявлението.

Според него конференцията е била организирана от българския Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, "институция, която не успява да приложи приоритетите на Националната стратегия за интегриране на ромите". "Институцията се оглавява от Валери Симеонов, който през 2017 г. бе осъден от регионалния съд в Бургас и от Комисията за защита от дискриминация за реч на омразата срещу роми", се припомня в изявлението.

"По тези причини ние определяме събитието като още един незаконен опит да представлява "ромски въпроси". Призоваваме властите да включат ромската общност като равнопоставен, а не само като символичен участник за публични отношения, допълва организацията.

Форумът за ромското включване беше в началото на тази седмица, като в него не участва Валери Симеонов. За събитието имаше съобщение до медиите, очакваха се целодневни дискусии между експерти, представители на институциите, неправителствения сектор, европейски представители. Но самото събитие се оказа закрито за журналисти без обяснения защо.

Участници във форума казаха, че в него изявление е направил социалният министър Бисер Петков, но не е имало представители на националистическите партии, нито пък самият Симеонов е бил на срещата. От неправителствения сектор предположиха, че именно вероятността Симеонов да присъства и очаквани евентуални остри реакции, са били сред причините да не бъдат допускани медии. Освен това вероятно националистите в правителството изобщо нямало да допуснат подобен форум за проблемите на ромите да бъде част от програмата на българското европредседателство, ако дискусиите са били открити, смятат от неправителствените организации.

Въпреки очакванията, остри и крайни изказвания не е имало. Все пак редица представители на неправителствения сектор разкритикували правителствената политика и несправяне с проблемите от години, действията "на парче" и липсата на политическа воля, разказаха участници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    20 1 Отговор
    Въпрос за 2500 лева.
    Седмицата на ромското включване е свързана с включване в:
    а) електропреносната мрежа с двужилен кабел към уличното осветление нощем,
    б) телемаркетинга, чрез обаждане до възрастни хора по телефона,
    с) устойчивото развитие, чрез рециклиране на чужда собственост,
    д) коктейли, съдържащи ром.

    Коментиран от #8

  • 3 месара

    14 0 Отговор
    на циганите (роми) не трябва ли да се обясни, че имат първо задължения, а после права! кви са тия "организации" дето защитават циганите (роми), та чак и международни?! тия "организации" не знаят ли че 90% от българските цигани (роми) са престъпници, и 99% от техните "присъди" са смешни?
  • 4 патриотъ

    6 0 Отговор
    А къде са правата на българите в тая България?!
    Престанете да се правите на идиоти и да защитавате циганите,много добре знаете,че циганите не подлежат на интеграция и въобще не трябва да се зачисляват към човешките същества!Те трябва да бъдат изолирани от обществото в резервации,отделно от българите!
  • 5 ХА ХА ХА

    0 1 Отговор
    А стига бе корморан в картинна галерия !
  • 6 Пешо

    6 0 Отговор
    Хайде не ме убеждавайте, че Валери Симеонов има проблем с ромите или те с него - нали точно той вдигна социалната пенсия, която се получава от хора без трудов стаж - основно роми и забрави за увеличаване на пенсиите на българите с трудов стаж!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вито

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Велик си ,човече,браво!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове