5 Юни, 2018 14:30 7 036 6

Затвор и глоба до 2000 евро за нарушители по пътя в съседните страни

  • нарушители-
  • глоби-
  • гърция-
  • турция-
  • сърбия

Сезонът на летните отпуски наближава. По традиция хиляди българи избират да прекарат ваканцията си извън България. По данни на Министерството на туризма миналото лято над 300 000 българи са почивали в чужбина. Повечето наши сънародници избират по-близките дестинации, като предпочитат да пътуват със собствен транспорт. Така вероятно ще бъде и тази година.

В интерес на автомобилистите е преди да поемат към желаната дестинация добре да проучат какви са основните правила за движение в съответната държава, за да не останат неприятно изненадани. Още повече, че и в съседните страни, както и у нас, много често променят Законите за движение по пътищата, пишат от СБА.

ГЪРЦИЯ

Използване на антирадар – глоба от 2000 евро, лишаване от свидетелство за управление за 30 дни и лишаване от регистрационни табели за 60 дни

Преминаване на червен светофар – глоба в размер на 700 евро и се отнемат регистрационните табели на автомобила за срок от 60 дни и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни

Употреба на алкохол – от 0,25 мг/л до 0,40 мг/л – 200 евро; от 0,40 мг/л до 0,60 мг/л – 700 евро и 90 дни лишаване от право на управление

Неправилно изпреварване; изпреварване на ж.п. прелез – глоба от 700 евро и 20 дни лишаване от право на управление

Забранен обратен завой – глоба в размер на 200 евро и се отнемат регистрационните табели на автомобила и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни

Превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч; движение по автомагистрала с над 150 км/ч – 350 евро и 90 дни лишаване от право на управление

Предприемане на опасна маневра – 700 евро и 30 дни лишаване от право на управление и 10 дни от регистрационни табели и др.

Внимание!

При заплащане в 10-дневен срок, размерът на дължимата глоба се намалява с 50% от указаната в квитанцията.

Гръцките закони срещу трафика на наркотици и хора са изключително строги. Българските граждани следва да избягват пренасянето на багаж на непознати лица, както и превозването на непознати в автомобилите си.

СЪРБИЯ

От 3 април в Сърбия действа нов Закон за движение по пътищата с по-високи глоби.

Допустимото количество алкохол в кръвта при управление на МПС е 0,2 промила /в предишния текст на закона то беше 0,3 промила/.

Глоба в размер на 10 000 динара /около 85 евро/ се налага за:

Управление на автомобил без колан;

При управление на МПС в Зони с обозначителен знак 30 км/ч, със скорост от 20 до 30 км/ч над разрешената;

МПС с мръсни регистрационни табели, не позволяващи разчитането на съответните символи;

При шофиране в населени места със скорост, по-висока с 20 до 30 км/ч от разрешената;

Използване на мобилен телефон без hands free

Глоба от 100 000 /приблизително 846 евро/ до 120 000 хиляди сръбски динара /приблизително 1016 евро/, отнемане на 14 контролни точки и осем месеца забрана за управление на МПС се налага за:

Управление на МПС под въздействие на алкохол в кръвта от 1,21 до 2,0 промила. В случай, че количеството е от 1,21 до 1,6 промила, се отнемат девет точки;

Управление на МПС в населено място със скорост от 71 до 90 км. в час над максимално разрешената /т.е., реално шофиране със скорост от 121 до 140 км. в час/;

Шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща максимално позволената с 81 до 100 км. в час /реално 201 до 220 км. час/;

Возене на дете под 12 г. на шофьорската седалка или на непредвидените за тази цел места;

Управление на МПС през времетраенето на наложено наказание за управление и/или с отнето свидетелствоза управление.

Затвор се предвижда при:

Управление на МПС без необходимата за категория и/или управление с над 2 промила алкохол;

Превишаване на скоростта в населено място с над 70км/ч, в зона със забавено движение, превишение с над 50 км/ч, в зона „30“- превишаване с над 60 км/ч; движение нощем без включени светлини.

ВАЖНО:

От 1 септември 2017 г. В Сърбия се прилага електронен контрол на средната скорост на МПС, движещи се по автомагистралите в страната. За целта устройствата, отбелязващи часа на преминаване през пунктовете за заплащане на магистралните такси, са синхронизирани. Ако при преминаването между два пункта средната скорост на МПС е надвишила максимално допустимите 120 км/ч, служители на пътна полиция налагат глоби на място.

Глобите са:
– 121 – 140 км/ч – 3000 динара;
– 141 – 160 км/ч – 5000 динара;
– 161 – 181 км/ч – 6000 – 20 000 динара;
– 181 – 200 км/ч – 15 000 – 30 000 динара;
– Над 201 км/ч – 100 000 – 120 000 динара, включително и лишаване от свобода за срок от 15 дни.
При превишаване на средната скорост, тя се изписва на касовата бележка, която се получава при заплащане на магистралните такси.

ТУРЦИЯ

За шофиране под въздействието на алкохол:

Допустимите граници за алкохол са: до 0.5 промила за водачи на частни МПС и до 0.2 промила за водачи на камиони и МПС от обществения транспорт.

Отнема се свидетелството за правоуправление:
– при първо нарушение в рамките на 5 години назад от деянието – за срок от 6 месеца;
– за второ нарушение – отнемане за срок от 2 години;
– при следващо нарушение – отнемане за срок от 5 години

При употреба на алкохол паричните глоби са:
– при първо нарушение – 844 турски лири (т.л.);
– за второ нарушение – 1058 т.л.;
– при следващо нарушение – 1698 т.л.

Внимание! При установено управление на МПС с употреба на алкохол над 1 промил срещу водачът се завежда наказателно дело по чл. 179 от Наказателния кодекс.

Шофиране без книжка – 1698 т.л.

Управление на МПС с превишена скорост
При превишена скорост от 10 до 30% над позволената скорост – 199 т.л.
При превишена скорост над 30% над позволената скорост – 412 т.л.
За непозволено паркиране глобата е 92 т.л.
За преминаване на червен сигнал на светофар – глоба от 199 т.л.
За управление на МПС при липса на необходимата категория свидетелство за правоуправление се налага глоба от 700 т.л.

Глоба от 92 т.л. се налага за следните нарушения:
Управление на МПС без поставен предпазен колан.
Използване без причина на дълги светлини и фарове за мъгла.
Употреба на мобилен телефон при шофиране.
Неспазване на дистанция.
Слушане на силна музика в МПС.
Неразрешена смяна на лентите за движение, извършване на непозволен завой, отнемане на предимство на пешеходец или МПС.

Внимание!

За всяко нарушение, причинено от лице, което не е собственик на МПС, същата глоба се налага и на собственика.

При плащане в 15-дневен срок от нарушението глобата се намалява с 25 %.

За всяко нарушение се налагат между 5 и 20 наказателни точки в зависимост от тежестта на провинението. При достигане на 100 наказателни точки се отнема свидетелството за управление на МПС.

МАКЕДОНИЯ

За водачите на товарни автомобили е задължително да представят освен свидетелство за регистрация на МПС част ІІ (малкия талон) и нотариално заверено копие от свидетелството за регистрация на МПС част І (големия талон) на превозното средство.

Всички шофьори на МПС с българска регистрация трябва да представят застраховка „Зелена карта” с покритие за Македония. Няма винетни стикери, но се заплащат такси на пунктове при влизане и излизане от магистрален път в размер до 2 евро.

Задължително е денонощното използване на фаровете на МПС по всички пътища на страната. Нарушителите се наказват с глоба от 45 евро.

Глоби от 45 до 300 евро за нарушения на скоростните ограничения.

Глоби от 50 евро за: хвърляне и оставянето на хартия, фасове, дъвки, амбалаж, растителни отпадъци и др. А също и за паркирането на автомобили на разстояние, по-малко от 10 метра от контейнер за отпадъци.

В Македония е задължително използването на предпазни колани от всички пътници и на всички седалки в МПС, където има монтирани такива колани. Глобата е 20 евро.

Глобата се заплаща в най-близката банка или пощенски клон.

Лимитът на позволеното количество алкохол в кръвта на шофьор е 0,5 промила. За професионалните шофьори е нула.

Нарушаването на посочената забрана се наказва с глоба в размер от 250 до 400 евро.

На предната седалка до шофьора е забранено возенето на лица под 12- годишна възраст, глобата е 45 евро.

Забранено е ползването на мобилен телефон от водача по време на движение. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 45 евро.

РУМЪНИЯ

Законът предвижда отнемане на книжка за не малък брой нарушения. Забраната за управление на МПС се налага за срок от 30 до 90 дни, което влиза в сила след 15 календарни дни от датата на отнемането на свидетелството.

Шофирането по време на наложена временна забрана за шофиране се наказва със затвор.

Стандартното ограничение на скоростта е като в България, с изключение на магистралните пътища. Там максималната разрешена скорост е 130 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Смях

    2 0 Отговор
    Чл. 343в НК.
  • 3 тенекеджия

    15 1 Отговор
    Най скапаните и без мислени глоби са при алчните и мързеливи Византийци.Ако видят че имаш теглич на колата,глоба ти праскат щото не ти е бил записан в служебната.Ако видят че на задните врати стъклата ти са затъмнени с фолио,пак ти праскат глоба щото не било затъмнено от производител на колата.Ако къмпингуваш пак глоба.Абе въобще според мен преди години не трябваше да се премахнат зенитните ракети в с.Змеево Старозагорско които бяха насочени към Гърция.
  • 4 Обиден

    8 0 Отговор
    А нас регулярно си ни изпреварват румънски шофьори с над 100 по международния и не спазват ограниченията даже и в селата...
  • 5 Коста Марков

    5 0 Отговор
    Румънеца или по-точно Мамалигарина .за него неважат Българските закони.Те са за нас.Геноцид...
  • 6 Коста Марков

    3 1 Отговор
    Каруцари...си остават тези Румънци.Защо....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове