6 Юни, 2018 15:30 2 326 13

ВМРО: 1300 полицаи пазят гей парада, а в Ботевград не стигат?

  • вмро-
  • прайд-
  • ботевград

Представителят на ВМРО посочва, че не е нормално 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР

ВМРО: 1300 полицаи пазят гей парада, а в Ботевград не стигат? - 1

Очевидно има дисбаланс в силовото ведомство. Имаме двама избягали затворници, единият от които се укрива на няколко десетки километра от София, предния ден отново в Ботевград имаме брутално нападение над възрастен мъж, а в същото време МВР ще извади 1200-1300 полицаи на гей парада. Това каза на брифинг в парламента общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

В Закона за митингите и манифестациите е казано, че ако има заплаха за обществения ред, се отказва разрешение за събитието. При положение, че миналата година е имало на терен над 1200 полицаи на терен, тази година се очаква да са над 1300, ако има данни за нарушаване на обществения ред, да излязат и да кажат, ако няма – също, и да съкратят броя на служителите на реда. Няма как да се съгласим толкова полицаи да пазят една групичка, особено като го насложим върху случаите в Ботевград, подчерта общинският съветник.

Карлос Контрера изтъква, че съгласуването на провеждането на гей парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР. Според него е недопустимо да се правят контролно-пропускателни пунктове, да се пречи на гражданите часове преди гей парада да преминават през парка.

Също така той посочва, че са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти. Общинският съветник поставя остро и въпроса за охраната на парада от полицейските органи и сумата, която отново ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разходите по пазенето на гей парада.

Представителят на ВМРО посочва, че не е нормално 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР. Именно в тази връзка в сигнала се изтъква, че има очевидно противоречие в действията на МВР. При толкова охраната от полицейски служители това означава, че има данни за заплаха за обществения ред.

В този случай МВР трябвало да ги предостави на Столична община и парадът или да се забрани, или да се премести на друго място, в друг ден и час. Ако не съществуват заплахи за сигурността и обществения ред съгласно чл. 12, ал. 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно МВР да охранява това мероприятие или поне не с такъв интензитет.

Карлос Контрера упреква министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по темата и допуска явно нарушаване на закона, за да се угоди на организаторите на гей парада, които никога не са изявявали желание да си покрият разходите по охраната. Заместник-председателят на комисията по обществен ред и сигурност в СОС се възмущава, че се продължава с практиката служители на МВР да ходят по домовете на хората, които критикуват гей парада и да ги тормозят.

„Смятам, че МВР удобно се крие при всеки гей парад, отказва информация и същевременно с лека ръка праща кохорти полиция от половината държава да пазят това екзотично мероприятие, разбира се, с парите на българските данъкоплатци. Политическото ръководство на МВР трябва да отчете острата реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция – доказателство, че българите не приемат подобни постановки, в това число и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, МВР върви и срещу Българската православна църква, и срещу другите вероизповедания, които ясно и категорично заклеймиха София прайд.

Ето защо поставяме пред вътрешния министър въпроса „или-или“. Или да даде данни, че има опасност за обществения ред и да забранят парада, или, ако твърди, че няма опасност, да не го охраняват. Просто е.“!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    29 3 Отговор
    Вярно!
  • 2 лешояд

    9 7 Отговор
    Какво се прави на ощипан тоя тупан кой управлява държавата.Говари така като че пада от луната.Ако искат да палучат някакъв процент на следващите избори веднага трябва да подадат оставка.Хем боли хем сърби.Нахалник.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Татко Карло

    8 13 Отговор
    Само аз ли осъзнавам абсурда на това някакъв с вид на мексикански работник и звучното българско име- Карлос с още по- българската фамиля- Контрера да е представител на националистическа партия.... И седнал да се изказва тоя тупан

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Румяна Костова

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Татко Карло":

    Мен ме занимава по-големият абсурд:Взимат и от моите пари ,за да забавляват безплатно тази малобройна прослойка.Искат да парадират с кого делят кревата си!Да ходят като кучета на каишки на четири крака.Да извадят пари и си платят за охраната ,щом горят от желание да афишират первезиите си!
  • 6 goni

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Татко Карло":

    Дори и името му да е Ахмет Бан Сулин Осман Оглу! Не е важно това!!! Важно е какво прави човека за България! Много с български имена нищо не правят! Или, ако правят, то не е в поза на народа! Извинявам се! Народ вече е мръсна дума!:)
  • 7 Иванов

    2 0 Отговор
    Нека и куките да оплакнат очите, кво толкова. Дали ще са на парада или не, от тях файда явно няма.
  • 8 ХАСАН

    1 9 Отговор
    Карлос Контриера -български националист!!! Каква е тая тъпотия!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Един от хората

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХАСАН":

    Хасан Мангантуглу -Българин с Български паспорт в Европа!!????....
  • 11 психолог

    2 4 Отговор
    този тип е от геьовете
  • 12 мамо аз съм пилот

    5 0 Отговор
    предлагам следващата година луков марш и гей парада да се проведе по едно и също време, за спестяване на пари на данъкоплатците.

    Коментиран от #13

  • 13 Стамат

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "мамо аз съм пилот":

    И да преминава в близост до Пирогов, за да се спестят пари от гориво за линейките :D
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове