Last news in Fakti

14 Юни, 2018 08:51 83 728 132

Шок! Гражданската отговорност скача до 1000 лв.

  • гражданска отговорност-
  • шофьори-
  • катастрофа

Това са например глоби за шофиране след употреба на алкохол или с превишена скорост, отнемането на предимство и неправилно изпреварване

Над 1000 лв. може да бъде цената на застраховката “Гражданска отговорност” за шофьорите, които причинят катастрофа. Консултантът по въвеждането на системата бонус-малус за застраховката „Ърнст енд Янг“ представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад, съобщава в. "Труд".

В него консултантът е разработил 11 възможни сценария за система бонус-малус в България. Обсъжданите варианти предвиждат изрядните шофьори да получават бонус между 7% и 40%, a за нарушителите полицата да поскъпне с между 180% и 400%.

Това означава, че при сериозни нарушения на пътя цената може да нарасне между 3 и 5 пъти. В момента цената на “Гражданска отговорност” за кола с двигател 1,6 куб. см., с регистрация в София и собственик на средна възраст, който не е правил нарушения, е около 220 лв.

Това означава, че полицата за този шофьор може да поскъпне до над 1000 лв., ако причини катастрофа и бъде избран вариантът с най-голямо утежнение на цената за нарушителите. Цената на задължителната полица ще нараства не само, ако шофьор причини катастрофа, а и ако има глоби на КАТ за нарушения, които повишават риска от катастрофа.

Това са например глоби за шофиране след употреба на алкохол или с превишена скорост, отнемането на предимство и неправилно изпреварване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    235 35 Отговор
    Ще откриете топлата вода. Трябва да има досие на всеки водач. Не може да е 160 лева на един с 1 год книжка и един с 20 години опит. Всичко е отдавна измислено.

    Коментиран от #98

  • 2 Голям прос

    137 22 Отговор
    Как ви се вижда някой баровец да плати 400% гражданска при нарушение? Това да не го е измислила Калинка Крумова ли беше. Покрай листовките и това и е дошло

    Коментиран от #89

  • 3 Yyyyy

    175 13 Отговор
    Е тогава феномена без гражданска ще се увеличи.
  • 4 20 години я въвеждат тази система

    175 12 Отговор
    20 години я въвеждат тази система , която в момента в крайно несправедлива !!!!
    застраховката е на колата- тя е гражданинът - пълен абсурд!!!!
  • 5 ЛЕВ

    156 22 Отговор
    ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ОГЛАДНЕХА , все още и още. Само с 5 лв. да я дигнат повече никога нема да правя застраховка на колата си. Държавната полиция с нашите данъци е в услуга на застрахователите.

    Коментиран от #46

  • 6 СссереМ

    24 177 Отговор
    Така трабва да бъде,а не всеки сульо с 20 годишна таратайка.

    Коментиран от #42, #105, #113

  • 7 оня същия

    190 10 Отговор
    хаха обаче и думичка не се обелва за това че гражданската продължава да е на автомобила, а не на водача

    Коментиран от #13

  • 8 иван

    48 55 Отговор
    Това отдавна трябваше да се въведе, защото е един от начините за намаляване на катастрофите и убийствата на пътя.
  • 9 гост

    103 9 Отговор
    Явно ще се прави застраховка в съседните ни страни където е по изгодно.
  • 10 Управител

    225 9 Отговор
    Какъв бонус-малус бе хора. Аз съм управител на фирма със златен талон съм от 10 год. но имам 2-30 акта и глоби за превишена скорост - нарушения на мои служители. Но тъпаците от КАТ ги пишат на Управителя ?!? че на всичко отгоре някои от тях ги плащам по двата пъти заради КАТ-НАП връзката. Просто отврат е тази държава. Сега пак гледат да напълнят гушките на застрахователие, че май като гледам яхтите им по гръцките пристанища са за смяна вече.

    Коментиран от #17, #53, #124

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 незнайко

    120 1 Отговор
    ВРАТИЧКИ, ВРАТИЧКИ и пак ВРАТИЧКИ в ЗАКОНА !!! Те в съдебната система не могат да направят точни наказания за определени нарушения, че сега ли ??? Това е с цел набиране повече средства може би за "крадене" !!!
  • 13 Гост

    50 23 Отговор

    До коментар #7 от "оня същия":

    Това не е проблем. Достатъчно е в застраховката да се вписват хората, които ще имат право да управляват автомобила и от тяхното досие да се определя цената. Така всеки ще си прави сметка кого да впише. Фирмите ще си подбират качествени шофьори, а собствениците няма да вписват хора, но които нямат доверие, че ще карат разумно. За останалите /джигитите/ - градски транспорт.

    Коментиран от #30

  • 14 Методи

    92 19 Отговор
    На вас не ви ли стана ясно, че каквито и мерки да вземете, няма да се промени нищо, до като имат пари да си купуват автомобили с по 300-400к.с. и да минават с по 1 фишче от 50 лв. и брачеда или чичо му се познава с шефа на Кат...само ще си пишете и ще отбелязвате птп-та. ТРЯБВА ЗАТВОР драги ми, ЗАТВОР 1 път минава на втория път в ареста минимум 3 месеца !!!! Направете закона, че се влиза в затвора директно, ако ще да е на ББ брат да видите ще карат ли като ненормални. Изгарят 50 човека днеска, правите 2-3 репортажа и на другия ден ЩЕ ГИ Е СТРАХ ДА СЕ КАЧАТ В КОЛИТЕ!!!! ама до като ги плашите с захарно петле и кофичка сладолед, ще си го премятат от единия в другия крачол. И да отбележа, тези "шофьори" който карат автобуси, пияни, дрогирани, превозвайки деца 5 год затвор, без обжалване. Тогава ще станем най-дисциплинираната държава, даже за пример!!!!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    35 25 Отговор

    До коментар #10 от "Управител":

    Ами ще плащаш, като не си си подбрал точните хора - ще плащаш! Изискай при кандидатстване за работа да ти се представя удостоверение от КАТ за наличие на контролни точки и там всичко се вижда - какви наказания, кога и за какво. Като видиш разпечатка дълга два метра /примерно/ за системно нарушаване на правилата за движение /червен светофар, алкохол, неправилно изпреварване и т.н./ - не го взимаш на работа и готово!

    Коментиран от #103

  • 18 Гост

    32 16 Отговор

    До коментар #14 от "Методи":

    Фиша отива в КАТ и в досието на шофьора. Може да мине с 50 лв. фиш, но застраховката ще му стане 1000 лв. Да, няма да го събори, но много боли! Повярвай ми! Отделно, ако по този начин се спрат едни 70% от джигитите, резултата ще е умопомрачителен!
  • 19 Гост

    95 10 Отговор
    Много сте зле повечето... нямам думи. Заслужавате да си ви скубят и последните стоникти.
    Тази система си е чист легализиран рекет. 1во няма човек, който да кара редовно и да не прави някакви нарушения (не говоря за каране в нетрезво състояние и тем подобни сериозни нарушения) 2 ро дори и някой да не е направил нарушение, знаете че г-н полизай винаги може да ви измисли такова ако реши. И както беше написал човека малко над мен, как ви се струва отстъпка до 40% и надценка 400?!
    Ако си мислите, че това ще повлиае по някакъв начин на катастрофите, жестоко се лъжете. Ще спомогне за обедняването!
    Колкото супер завишение глоби за скорост и за не знам си още какво помогнаха толкова и това. Всеки ден се качват видеа с безразсъдно шофиране. Не глобите и а прекия контрол на пътя ще пооправи част от нещата, другата част трябва да си я оправят шофьорите чрез проимяна на манталитета си!

    Коментиран от #26, #100

  • 20 GTE

    53 5 Отговор
    ГО се плаща на кола и ако тя е регистрирана на някой 60 годишен, който не кара и не прави нарушения, някой с много нарушения пак ще е зад волана и

    Коментиран от #28

  • 21 Stefko 88

    34 1 Отговор
    Ми то така или иначе тия които нарушават яко колите не са на тяхно име. Ако има някой роднина златна книжна а 20години не се е качвал в кола? Пише му джипа на негово име и газ до ламарината. А ако е и инвалид... А ако не е в България и колата е с немски номер?

    Коментиран от #29

  • 22 SAAB

    74 3 Отговор
    Не прочетох обаче , колко ще ми намалят от тия 220 лв ако съм изряден .....:)
    Пожарникаря явно изваждане не е учил...само събиране :)

    Коментиран от #25

  • 23 Morgoth

    83 5 Отговор
    Много яко, бонуса 7% - малуса 400%. А критерия - превишена скорост. Ако сложат и давност 5 години сещайте се колко хора ще сме в малус.
    Това е скрит начин за драстично повишаване на цената на ГО и напълване на нечии джобове за сметка на населението.
  • 24 Хри

    40 7 Отговор
    Това е хубаво, НО първо да се оправят доходите защото според мен тези анализи и предложения са валидни за нормална европейска държва. При заплата от 1300 лв не лудост ГО да е 1000 лв. Тези предложения са лудост, която се случва само в БГ тук идват някакви си и предлагат нещо и нашите дай да пробваме. Да си правим експерименти.
    Има много други начини нарушителите да бъдат спряни, приомер: Отнемане на шофьрската книжка при шофиране без нея обществено полезен труд - от такова има много нужда и голяма парична глоба.

    Коментиран от #45

  • 25 Morgoth

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "SAAB":

    15 лева и 40 стотинки :)
  • 26 Гост

    12 21 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Явно не четеш! Говори се за грубо нарушение на ЗДП - алкохол, превишена скорост, отнемане на предимство, неправилно изпреварване, без предпазен колан и т.н.! Това са нарушения, които водят със себе си тежки последствия! Не говорим за неправилно паркиране и други незначителни нарушения. От тях хора не загиват, не остават инвалиди, децата не остават сираци... Най-вероятно ще е някаква точкова система.

    Коментиран от #40, #51, #52

  • 27 И ОЩЕ НЕЩО

    11 53 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИМА ВЪЗРАСТОВА ГРАНИЦА ,МОЖЕ ЛИ 75 ГОДИШЕН ДА ШОФИРА ,КАЗВАМ ,ЧЕ ЕДИН ТАКЪВ ОТНЕ ПРЕДИМСТВОТО НА СИНЪТ МИ И НА БЪРЗАТА РЕАКЦИЯ ОТ НЕГО НЯМА ПОСТРАДАЛИ ,ПЕНСИОНЕРА СЕ ИЗВИНИЛ И НА ТОВА ОТГОРЕ С 7 ДИОПТЪРА ОЧИЛА ,ДА ИМА ЗАКОН ДО КОЛКО ГОД МОЖЕ ДА БЪДЕ ГОДЕН ШОФЬОР ,КАТО ТРЪГНА ИЗ ГРАДА САМО ВЪЗРАСТНИ ШОФЬОРИ СЕ ПРЕЧКАТ ПО УЛИЦИТЕ , А ДА НЕ ГОВОРИМ И СЪЩО ТАКИВА КАРАТ ГРАДИС ТАКСИТА ЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВОЗИ ЦИГАНИ ,ЩОТО НЕ СИ ПЛАЩАТ
  • 28 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "GTE":

    Виж коментар 13
  • 29 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "Stefko 88":

    Виж коментар 13
  • 30 Morgoth

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Джигитите вече плащат доста солени глоби. Мислиш ли, че още една ще ги прати в градския транспорт? Единственото, което може да ме свали от колата, при това за сметка на колелото, а не на автобуса са сланините които започват опасно да се трупат от прекомерното каране на кола ;)
  • 31 Tata

    38 4 Отговор
    И тези фирми като направят някои дарения на КАТ ела виж какви актове и нарушения ще ни пишат.От комара слон ще направят.Това си е чист лобистки проектозакон.Какви гаранции имаме,че няма да злоупотребяват с тези правила,а да бат Бойко и ГЕРБ.
  • 32 Ефтини сензации

    6 39 Отговор
    Ха, дано. Простолюдието трябва да си знае мястото - у хафтобусите!
  • 33 1234

    50 7 Отговор
    Го е една измама, заедно с какското, защо има отделно каско и го? Чиста проба държавно регламентиран рекет. Защо го ще е по висока за превишена скорост? За 20 км отгоре и фиш от камера ще ми качат цената! А колко време ще гледат назад? Има ли човек без фиш? Ами като ме блъсне животно кат винаги пишат по вина на шофьора, търсят поводи за вдигане ама ше си караме без го със 100 лева в джоба за полицая..... Самозабравили се мошеници
  • 34 Гост

    31 4 Отговор
    500 лв. глоба за без ГО и 1000 лв . ГО математиката си казва думата .
  • 35 Bocho

    28 1 Отговор
    Пак се правят на хитри!220 лева била за 1.6 за водач без нарушения ами тя сега е много по евтина т.е. всички застряховки поскъпват , но на водачите с нарушения повече.Всичко е измислено добре , но цените на застряховките за водачи без нарушения трябва да има реално намаление от сегашните цени иначе се губи смисъла на цялото нещо!
  • 36 RTYUIOP

    8 33 Отговор
    А БРАВО ТРЯБВА ДА МУ СЕ НАМЕРИ КОЛАЯ КАК ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ И ОТ МИРИЗЛИВКОВЦИТЕ КОЙТО С КОЛИ ЗА ПО 1000 ЛЕВА ЗАДРЪСТВАТ УЛИЦИТЕ И ПЛАЩАТ ПО 10 ЛЕВА ДАНЪК.
    НА МЕРЦЕДЕСИТЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА ЕДНА ВЕЧЕРЯ В МАРКОВ РЕСТОРАНТ НАПРИМЕР.
  • 37 Дългият

    18 5 Отговор
    В чужбина е така и е справедливо.Когато си направил нарушение е нормално да ти скочи гражданската да си помислиш за в бъдеще как да шофираш...Имаш досие и да отидеш в друга застр.компания да направиш застраховка,всичко лъсва...
  • 38 Костов

    29 4 Отговор
    Абсолютно безумие!Отново!Докога ще е на колата,а не лично?Аз съм за наказания на тези ,които редовно и драстично застрашават другите.Но не може да се престроиш неправилно и да те равнят с този,карал пил или дроги!
    А защо няма малос-балос за тези,които са коректни и без нарушения?На тях защо не е ГО 50 лв>????
  • 39 Дибидюс серсем

    32 3 Отговор
    Аз досега съм правил застраховка само на автомобила, което означава че ако някой шофира служебен автомобил и извърши тежко нарушение ще се повиши застраховката на служебния автомобил, но не и на водача, тъй като водачът не се застрахова и след като работодателят му го уволни на работодателят ще му остане един автомобил със завишена застраховка поради извършено нарушения с него, а уволненият шофьор ще отиде при следващият работодател и следващият служебен автомобил, който може и да не е със завишена застраховка. Или накратко казано пак честито!
  • 40 Някой

    34 4 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Да те питам: когато пътувам сам в колата при градски условия, непоставянето на колан грубо нарушение ли е ?

    Коментиран от #44

  • 41 БоКО

    32 2 Отговор
    Неможе ли за изрядните шофьори да има -400% отстъпка, не 7 %. Ще има революция.

    Коментиран от #110

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Антон

    11 23 Отговор
    Супер!
    Колкото по-скоро толкова по-добре.
    Крайно време е на всеки джигит и ганьовец да му се бръкне надълбоко в джоба. Те само от това разбират
  • 44 ггггггг

    5 13 Отговор

    До коментар #40 от "Някой":

    Грубо е да - защото е умишлено и съвсем съзнателно, не е като да се заблееш и да влезеш в еднопосочна улица или да настъпиш стоп линията на светофара.

    Коментиран от #62

  • 45 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хри":

    Публикувано във факти.бг: Това е хубаво, НО първо да се оправят доходите защото според мен тези анализи и предложения са валидни за нормална европейска държва. При заплата от 1300 лв не лудост ГО да е 1000 лв.

    Преди да говориш глупости погледни колко може да ти излезе застраховката в Англия ако правиш нарушения - в пъти повече от средната заплата там. Да не говорим че ако 18 годишен пик.ло с книжка от две седмици иска да сключи застраховка за дърто БМВ с 200 коня ще получи от застрахователите поздрав с преобладаващ среден пръст.

    Докато при нас - щом плащаш достатъчно може да караш.
  • 46 копеле

    16 9 Отговор

    До коментар #5 от "ЛЕВ":

    Брат отдавна не правя гражданска и си карам вече 5 години така, обичам да рискувам и така докато съм жив, но съм стриктен шофьор, всичко е по табела - както се казва

    Коментиран от #49

  • 47 джи пи

    8 6 Отговор
    добре аз сьм шофьор от 79 и нямах нарушения до тази година Гражданската все се увеличаваш Тази година леко се одраскахме с един колега Да не го забелязях защото пресичах двоино трасе и гледах за колите отпред А ме чукна леко хлапе което е идвало след мен Е и какво
  • 48 ццц

    29 3 Отговор
    Ще ни скубат щом си траеме.Какво получаваш като обезщетение от ГО и колко са разправиите,аз съм минал по този път, години дела и накрая едва си върнах парите хвърлени по съдилищата.И въпреки че навлязоха в моето платно и ме удариха и аз не бях виновен,не можа да ми стане ясно как и застрахователите ме осъдили за нещо.
    следващата кола я регистрирам на човек без книжка,който не управлява автомобил.А да видим какъв ще им е там маус баус ли е кво ли е.
  • 49 Антон

    17 2 Отговор

    До коментар #46 от "копеле":

    Ти хубаво обичаш да рискуваш....
    Ама замислял ли си се че може да се превърнеш в длъжник за цял живот, вкл. съдия изпълнител да ти вземе жилището или някой дял от твое или бъдещо наследствено имущество, или да си със запор на заплатата докато си жив.
    Сигурно се питаш как?
    Дори при случайно птп със сериозни щети между теб и някоя топ премиум марка, ще ти се разкаже играта.
    Тогава ще разбереш как застрахователя ще те осъди да плащаш щетите по фактури на официалния вносител.
  • 50 Гост

    12 3 Отговор
    Ама Мазаратиту го караше баба... Аз не съм дигал от 200 нагоре с него...
    Та в тоя ред на мисли “гражданската” регистрационния номер на автомобила ли ще “следва” или ЕГН-то на водача?
  • 51 Георги

    8 12 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    50% от загиналите при катастрофи са ЗАРАДИ "предпазния" колан.

    Коментиран от #67

  • 52 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Много добре чета. И почти всички нарушения които са изредени могат да бъдат лесно постигнати. Превишена скорост: На магистрала Хемус има знак за пресичащи крави - ограничение 90, отзад камера в храстите и хоп, готов си със скоростта. Гражданската скача до небето. За 15 години 1 крава не съм видял там. Има още куп примери за нелепи ограничения тип хранилки. Колана също е малко нарушение с което застрашаваш само собствения си живот и тн. и тн.

    Коментиран от #58, #71, #128

  • 53 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "Управител":

    Е не е точно така както го пишеш но айде кара и да върви.Първо колите са фирмени после актове и фишове са на лицето което управлява МПС само снимките идват при теб а те са на колата а колата има пътна книжка или пътен лист в който се вижда в деня в нарушението кой е карал колата та ти колега нямаш нито едно нарушение така че глупостите ги разправяй на бабате пред блока
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Компетентен

    16 3 Отговор
    Това не е приложимо докато застраховката е на автомобила а не на водача. Замисляли ли сте се каква гражданска отговорност носи един автомобил? Няма подобна простотия
  • 56 Шмайзера

    12 2 Отговор
    Аз предлагам, да изпотре.ем всички светли и бистри " умове" на нашето време!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ха де

    9 2 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Колега, от Южна България съм... Това истина ли е, че на магистралата пресичат крави ... Това някакъв бъзик трябва да е.
  • 59 Глобен

    23 1 Отговор
    Веднъж си платил глоба за превишена скорост,получена по пощата,която никак не е малка и втори път плащаш и по-скъпа ГО-т.е. за едно нарушение те наказват два пъти...

    Коментиран от #63

  • 60 дреме ми на швепса

    19 2 Отговор
    Не мога да разбера, как им се връзваме на мутрите, че те утре може да я направят и 2000 лв, тогава, кво правим, ще плащате ли?????
    Овчедушен и страхлив народ сме. Вариантите са два, или започваме битка с мутрите, или спираме да им плащаме, среден вариант в Кенефистан няма, това е положението!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Някой

    15 3 Отговор

    До коментар #44 от "ггггггг":

    Така,и след непоставянето на колан,какво пряко влияние имам към другите учасници в движението??????

    Коментиран от #81

  • 63 Лесно

    7 3 Отговор

    До коментар #59 от "Глобен":

    Ми виж сега, целта е да не правиш нарушение на скоростта. Кое не ти е ясно?
  • 64 Koko

    4 7 Отговор
    По-евтино ще излезе прехвърляне на името на някой за 100-200лв и после пак гражданска за 200лв ;) Освен това застрахователите са частни институции и никой не може да ги накара да държат много високи цени, защото това се определя от пазара, а не то калинките.

    Коментиран от #108

  • 65 abv

    10 2 Отговор
    На този консултант много поздрави от арменския поп.
    Нещо не му е верен доклада.
    Значи нарушителите , които са близо 50 % от всички водачи, ще получат до 400% , а ние изрядните ще получим отстъпка 40 %.
    Къде отиват парите които ние без нарушенията ще спестим на застрахователите. Трябва нещата да се поставят равнозначно и от двете страни. Тук явно се гони печалба. Вие преценете на кого.
  • 66 Ветеран

    7 26 Отговор
    Моята ГО и сега е 460 лв.

    Нищо по пътищата ни няма да се подобри, ако не закачат по една камера на гърдите на всеки катаджия. Ама щели да напуснат...голем праз, ще се назначат млади хора и толкоз.
    Друг въпрос е, че младите хора са още по-голема плява от сегашните търтеи.

    Тогава има смисъл ГО на наглите селски мамули с нарушения да стане по 1500-2000 лв., данъка и прегледа за коли над 15 години - поне по 1000 лв., за тези над 10 - поне по 600. Данък + преглед за кола на 15 год. = 1000+1000.... Така ми звучи добре !

    Тогава да ви видя как ще карате 20 годишни кочини с изгорело олио и след вас ще мирише на бира-скара.
    Ако това се въведе, трафика ще се облекчи неимоверно, защото сега джигитите на 90% са в тези категории - коли на по 20 год. за по 800-1500 лв.

    Коментиран от #109

  • 67 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #51 от "Георги":

    Голям статистик се извъди! Къде я прочете тази статистика?! Дай източник на информацията! Всеки ден гледам катастрофи, при които хора са загинали или останали инвалиди за цял живот след непоставянето на колан! Ще кажеш - да, ама непоставянето на колан вреди само на мен! Не е така! Защото когато не дай Боже пострадаш /загинеш лили останеш инвалид/ натоварваш цялата социална, здравна и пенсионна система и в този случай другите хора плащат за твоето безхаберие. Извинявай, но аз не искам да плащам заради това, че ти си небрежен към собственото си здраве и живот! Надявам се да бях ясен. Апропо, отговорът ми е и към коментар 62!
  • 68 Лошия

    15 4 Отговор
    До тези дето искат персонална гражданска. Колата е караме всички. Жената и дъщерите. Значи трябвя да платя 4 ГО по 250 лв. миниум. Или викате така и така ще плащам4 ГО да взема да купя 4 коли ще ми излезе по евтино. А бе както и да го погледнеш си е нагушване на застрахователите.

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 гост

    6 1 Отговор
    Дова отново е прах в очите. Нищо конкретно и никакви срокове. Думата "може" не е закон, същото е и отстъпка "до 40%", което може да късае само 0.1% от клиентите. Когато се въведе като закон тогава напишете статията, сега е само чоплене на семки и чупене на клавиатурата.
  • 71 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Дай Боже да не ти се наложи да видиш, при това отблизо! Една крава да мине и ако ти я уцелиш, за теб няма да никакво значение, че 10-15 години преди това крава не е минала! След като е сложен този знак, той е да се спазва, а не да се разсъждава правилно ли е поставен или - не! В нормалните държави затова катастрофите са по-малко, защото хората не умуват, а просто изпълняват. Друг е въпроса относно актуализацията на пътната сигнализация, но там също има "безумни" знаци. Това е друга бира.

    Коментиран от #77

  • 72 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Лошия":

    Явно, не мислиш достатъчно. Ако карате колата четиримата, стойността на застраховката не е аритметично определена /например 4х200 лв./. Ще се вземе предвид досието на най-недисциплинираният от вас или най-неопитният, т.е. най-утежняващият фактор. Например, ти като най недисциплиниран от всички вас или най-малката ти дъщеря като най-неопитна. И тогава, вместо 200 лв., застраховката ще бъде 400 лв. Това е образно казано... Аз така го разбирам...
  • 73 Иван

    9 0 Отговор
    Защо за примерните ще се намаля до 40 % а за провинилите се ще е до 1000 % отгоре. Май цялата работа се прави само да лапат повече. Не ме разбирайте погрешно и аз съм за тази система, но да се намалят още за примерните. И най-важното колеги , където можем да караме бързо , където не карайте примерно и с главите си , не с адреналина. Лек ден
  • 74 Димитър

    14 3 Отговор
    Глупости не са дорасли още наше застрахователчета на тия цени.Аз лично ще си регистрирам колата в Германия ако я вдигнат цената няма да наливам пари в държавата която само ме обира.Успех
  • 75 Мexanik

    15 3 Отговор
    Никъде в света гражданската не се води на колата а на водача до кога колите бг ще се водят граждани
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #71 от "Гост":

    Сори ама доста тъпо изказване! 1во не тябва да има знак за пресичащи крави на магистрала а да се вземат мерки животни изобщо да няма около високоскоростен път и не само ! В чужбина не знам колко си ходил но там има по-малко катастрови, защото ИМАТ пътища а не лунни пейзажи като тук! Имат реални технически прегледи и пряк контрол на пътя!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Пръцко

    8 4 Отговор

    До коментар #62 от "Някой":

    Не че и аз обичам колана - в града често го пропускам и ползвам скоба-залъгалка, за да млъкне пищялката, но, хипотетично теб те блъска друг водач по негова вина - с колан оживяваш с леки наранявания, а без колан изхвръкваш и се убиваш. Във втория случай превръщаш виновния в ПТП-то в убиец със съответните последствия.

    Коментиран от #88

  • 82 чист Българин

    7 1 Отговор
    Най добре ще бъде се премахнат всички застр., всички катаджии, прегледи, табелите на колите като в Косово преди години и....който оцелее .

    Коментиран от #87

  • 83 Ха ха ха

    10 1 Отговор
    Абе вий бългърина с цени и глоби ли ще плашите бе ???
    Ха ха ха ха ха
    Който го е писал това ама хал хабер си няма от манталитета на нашенеца.
    Сега дори още повече катастрофи ще стават за да покаже бългърчето,че никой неможе да му казва какво да прави и че закона му е точно през ципа на шортите.
    За бългъри трябват закони съобразени с тукашния манталитет,полиция която да си върши работата,а не да фиркат по заведения и най-вече контрол от държавата.
    Разбира се нищо от това няма да се случи така,че жертвите по улиците тепърва ще стават и повече.
  • 84 гати

    6 0 Отговор
    а най-добре е дупките които предизвиква нарушения,изнервят водачите и трошат возилата да се махнат запълнят.и после да се прилагат поредните издевателства било то с винетки било с гражданска,селска и каквато друга се сетят застраховка...
  • 85 Митко

    7 3 Отговор
    Така е в половин Европа, аз лично го изпитах на гърба си в Белгия. За една година направих две ПТП. И двете по моя вина. Като едното беше заради лоши гуми и силен дъжд, а другото с 10км/ч на светофар. ГО ми скочи от 580 на 2200 евро, и така за поне 10 години, докато отново ми спаднат точките. А колега със същата кола и нула точки плащаше 200 евро.
  • 86 гати

    3 0 Отговор
    а най-добре е дупките които предизвиква нарушения,изнервят водачите и трошат возилата да се махнат запълнят.и после да се прилагат поредните издевателства било то с винетки било с гражданска,селска и каквато друга се сетят застраховка...
  • 87 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "чист Българин":

    И кое те кара да мислиш, че ти ще си от оцелелите?! Ако пък не искаш да оцеляваш, защо ни вкарваш нас, останалите, в твоята безумна схема?! Ако не ти се живее - начини много!
  • 88 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #81 от "Пръцко":

    Хипотетично съм съгласен с теб.Спора беше дали липсата на колан е толкова грубо нарушение, като ,превишена скорост,шофиране след употреба на алкохол ,неправилно изпреварване и т.н. Дали ЗГО трябва да скочи с 200% примерно за такова нарушение
  • 89 Ivan

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям прос":

    Аз познавам хора които имат шофьорски книжки от много години и никога не са шофирали и реално не могат да шофират, а дори имат златни талони
  • 90 Започвай

    2 2 Отговор
    Започвай да си правиш електромобил имам впредвид щом двигател не е на бензин няма да смеете да ме задължите да плащам данък. То човек да не кара въобще превозно средство. Така фирмите които произвеждат коли ще губят много благодарение на кит кат и техните високи разходи на година. Бая производители на коли ще са нервни защото те няма как да печелят защото хората не могат да си позволят такъв разход да платят.
  • 91 IVO RADEV

    5 2 Отговор
    до като Б.Б и Ц.Ц са ще плащаме задължителни здравни ,да могат да ги усвояват
  • 92 Стига миме!

    1 1 Отговор
    Стига Мими, върни се назад и виж че никоя от твоите публикации не се е изпълнила. Стига всявала шок и ужас!!!

    Коментиран от #112

  • 93 Суйо

    10 1 Отговор
    ШОК! Вдигат Гражданската, оправданията са за балъците... Като гледам под статията, бая "рибки" са клъвнали!
    Пример: до момента АЗ плащам 160лв. Вдигат я на 250лв. Нямам нарушения - ПРОМОЦИЯ!!!, ще плащам 200, с нарушения - 300. И ми го навират за 60 лева отгоре, за което ще целувам ръка. Впоследствие, минавам край "най-истрадалата, незабележима, фалшива, буренясала, безмитна" бензиностанция с "дремещ" знак 60 на 2километра пред нея, и чичко милиционер тъкмо изслушал вечният хит на Лепа Брена-Кукавица, ме щраква с 63км/ч. Автоматично гражданската ми става 300, със 140повече от 2018г.
    Хайде при този рекет: ГО+данък+винетка+ТОЛЛ+глоби+компроментирани пътища+Асан с каруца+конят на Асан без каруца си пасе на пътя, в крайна сметка ще си хвана автобуса.
  • 94 писна ми

    12 1 Отговор
    като жиеем в държавата на абсурда така ще бъде. Сами сме си виновни, цените на всички хранителни стоки скочиха двойно и тройно, някъде да чухте нещо эа това??Не, мълчание,!Горивата поскъпнаха беэумно, мълчание!!Гинка купи ЧЕС, мълчание!Эаплати по 600лв., които я вэемеш я не мълчание! Честно каэано ми писна, писна ми от наглостта на политиците, от малодушието ни да се опъшчим, от корупцията и т.н. Но иначе от тв екрана всеки ден ме убеждават колко добре живея и как эабогатявам, "диии воле дии"
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Skk

    9 0 Отговор
    Към 66. Абе пич ти голем го извади. Я докарай твоя нов таралясник от последните години да го сравним с моята нищо че е на 15 да видим коя е по здрава и по екологична. Тия новите кочини ги правят за боклука на 2 рата година. Мерцедеса е пълен боклук. Да не говорим, че емисиите им са подправени. Като искаш да си сам на путя и си такъв богаташ купи си път.
  • 97 Расулюлах

    4 1 Отговор
    Не раждаите деца в бълхария щото са обречени да станат вишисти сервитиьорки и роби на политическия строй
    Всичко тук е обречено
  • 98 Абдал

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    Разбира се,че е измислено,просто нашите пичове се чудят как да вземат на босия цървулите.
  • 99 лимонад

    8 3 Отговор
    защо гражданската отговорност да скача? това отива в застрахователите директно.... трябва да скачат неща които отиват в държавата, не гражданската отговорност. Тя е застраховка - застрахователите ще застраховат на колкото искат като цена. Грешно е нещо такова да се вдига под предтекст - държавата, а парите в няколко частни компании да потъват.
    Да вдигнат глобите и да повишат събираемостта им. за над 50 км превишаване примерно да е 2-3хил лв. да увеличат глобите за безпардонността и хулиганските прояви - от 5-10 хил лв при първа проява и докато не ги платиш - няма книжка. всичко останало е чиста проба повсеместен рекет. Нека тия които спазват правилата да го чувстват, не да се мислят врътки кой как да регистрира автомобила на баба си, жена си и т.н само и само да не плаща висока гражданска, щото става така че гражданската става по висока от таксата за прехвърляне в пъти - и познай дали няма да започне едно масово прехвърляне , нотариални пълномощни и т.н.
  • 100 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Напълно споделям. Ама щур народ - радва се, че му смъкват кожата!
  • 101 Чепа

    5 4 Отговор
    А може ли пък аз за спра да я плащам таз пишман застраховка,а?
  • 102 Мартин

    5 3 Отговор
    Значи отстъпката е от 7 до 40%, ама повишението от 100 до 400%... хехе, въобще не сте тарикати, въобще!
    С тази промяна съвестните хора ще бъдат гърбени за пореден път, а пък тарикатите ще карат коли на името на всичките си роднини и приятели.
    Да не говорим какво ще стане с бизнеса... ще си плащат като попове. Опитни или не, добри или не, едно е да караш по половин час на ден или веднъж седмично, съвсем друго е да караш по 8-10-12 часа на ден - шанса да попаднеш в инцидент е огромен.
    Какво остава пък за измислените актове - влезнах в дупка, която беше покрита със киша и спуках гума. От КАТ ме глобиха, защото не съм избегнал пътно препятствие, а от застрахователя ми казаха да се оправям сам.
    Има още хиляди неща, които не са измисли, но пак искат пари... До кога каско и гражданска ще са отделни застраховки? Защо ако плащаш 2-3-5 хиляди за каско, трябва да плащаш и за гражданска? Нали се препокриват.

    Коментиран от #111

  • 103 босе

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Нима си мислиш,че читавите хора са толкова много.....избора е много малък драги,и ще става все по-малък!Скоро търсих тракторист със средно образование,заплатата е 1350 лв чисто,е.....няма!!!

    Коментиран от #116, #121

  • 104 Plovdiv

    4 1 Отговор
    И 1000000000000 лв. да стане за л...ната на пътя!!! И който от тях го хванат без ГО, директно за поне 1 г. в затвора! Ако не им изнася, да карат колело или да ползват Обществен транспорт!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Гост

    3 0 Отговор
    И ТИ ЩЕ СТАНЕШ ВЪЗРАСТЕН
  • 107 русенец

    10 1 Отговор
    Тези докато не ни докарат до гражданска война няма да мирясат. Значи държавата се ангажира да увеличи приходите на ЧАСТНИ компании. Пък тука мнения колкото щеш........... Колко, за какво, кому, морков или тояга, а ние само се драчим и си ги мерим, ама резултат -0. Пак ще го отнесе този, който едва свързва двата края.
  • 108 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Koko":

    Я ми обясни, как пазара за една година вдигна цената на ГО с почти 1/3 та? Може би повишение на доходите или дефицит в предлагането на услугата и повишено търсене?
  • 109 Тъпо

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "Ветеран":

    ... нали знаеш как се нарича човек пълен с идеи? Хайде сега се замисли как това, което предлагаш ще рефлектира върху теб и колко време би издържал да плащаш такса "спокойствие" на охраната на теб и на колата ти от потърпевшите на твоята гениална идея? Финансовите възможности не те вадят автоматично от групата на 80%, което е видимо при теб.
  • 110 Шофьор математик

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "БоКО":

    100% отстъпка означава, че застраховката ще ти е безплатна. Ти искаш 400% отстъпка... Аман от умници!
    Аз от десет години нямам груби нарушения. Само един фиш за без колан в града. Обаче съм сигурен, че влезе ли в сила това извержение, тогава със сигурност в близките месеци ще ми пишат акт за шофиране с 58 км/ч при разрешени 30 км/ч преди някое кръгово кръстовище в града... Шофирам всеки ден по много. Няма как да не ми измислят някоя глобичка. Вместо да вдигате ГО, вземете да научите инструкторите как да учат курсистите. КАУНИ! Половината от тях освен, че не знаят какво е колегиалност на пътя, не знаят и правилата. А са седнали други да обучават... Нямам думи.
  • 111 Офф

    1 2 Отговор

    До коментар #102 от "Мартин":

    Твоята гражданска покрива щетите на този, на когото си навредил по твоя вина. Каското поправя твоята кола ,когато ти си виновен или когато не може да се намери виновникът. Въобще не се препокриват.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Мани бегай

    6 1 Отговор
    Що за простотия, ако си изряден до 40% отстъпка, ако имаш пройшествие 400% нагоре. Това е крайно несправедливо, напомням че по закон и качването на тротоара се води пройшествие, за това късат и на изпит. Утре какво, блъскаш кофа за боклук пред полицай и гражданската ти става 1000 лв. Наглост
  • 115 застраховател точка ком

    1 3 Отговор
    не се притеснявайте излишно, винаги ще има компании като ,, Дал Бог,, например...
  • 116 Язе

    2 1 Отговор

    До коментар #103 от "босе":

    Аз пък чух още по потресаваща история.Кранист за 2500лв....и няма никой.Чистачките на едно място където работя взимат...1300лв.
  • 117 Tozi

    2 0 Отговор
    https://m.fakti.bg/bulgaria/260942-taen-audiozapis-izdava-borisov-za-50-milionen-rushvet...... Заради този господин всички ште плаштаме докато сме живи.. Затова на оражие братя Българи.
  • 118 Бай Тошо

    4 1 Отговор
    Ще намери ме изряден водач да му прехвърлим колата, лесна работа
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 gnida

    4 1 Отговор
    Аз като имам златен талон , не съм нарушавал ЗЗДП , КОГА ЩЕ НАМАЛЯТ МОЯТА ГО ?????? А ми я смятат по конските сили на колата , по стажа на шофьор и по годините !???? И докога гражданската ще се прави на автомобил след като е ГРАЖДАНСКА ? Аз имам 2 автомобила , но мога да карам само един щото още не е измислена телепортацията !
  • 121 Борис

    5 0 Отговор

    До коментар #103 от "босе":

    Е как ще има като работния ден почва от 8.30 та до 21 -22 часа,а в жътва когато падне росата ако изобщо има роса. И като изключим зимния сезон (ако и тогава не са по пътните)почивните дни са мираж.Извинявам се ако си читав работодател ,но при фермерите положението е такова.Просто механизатора почти забравя къде живее.Та заплата около 1200 лева за тая работа е смешна.
  • 122 Гледай напред

    4 3 Отговор
    Станете мотористи. Поне мотора няма начин да се смаже толкова лесно. Ще летиш с 300 а не с 220 получаваш 80 бонус километри. Аз знам че вие колски юзъри завиждате и плюете мотористите защото плащат много по евтина застраховка от вас и си вдигат тристака с пистака. Еми затова си вземете колело преди да седнете на мотор.
  • 123 ееееее

    5 1 Отговор
    Да ви таковам смотано некадърно грабливо глупаво правителство. Нова система бонус малус ли каквото е, е измислено пак да опъне народа пак пак пак пак и пак пак.. Добре нека на пияните и другите да се увеличи 400 процента, но защоооооооо намалението на изрядните масово ще 7 процентаааа гладно племе.. сън да не видите.. съсипахте ни вееее съсипахте нииииииии.!!!
  • 124 Хм...

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Управител":

    Актовете за превишена скорост трябва да са на водачите, а при неизправни документи на превозното средство (като се почне от ГТП и се свърши до годен пожарогасител, грайфери и категория на шофьора) на фирмата.
    Защото доста фирми издевателстват над служителите си с това.
  • 125 Пурко

    4 1 Отговор
    Какво си мислят застрахователите. Малко ли дерат в момента. Да направят застраховката по 5000лв. и който не я плаща да бъде бесен на Александър Невски или убиван с ток.
    Какво като нямам 30 години ПТП. Нагли айдуци.
  • 126 Расулюлах

    4 1 Отговор
    Нали ви казвам по лошо от българското робство нема да помолим Ердоган да си веземе обратно териториите от османската империя и да заживеем добре
  • 127 Азбуки

    3 1 Отговор
    Хващат ме пиян,получавам бележка че гражданската ми става 1000лв.Прехвълям колата на майка ми и става 170лв. И си карам.Разтрел за всички които смятат че ще се оправим с тая система....
  • 128 Като домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Къде е тази магистрала, на която има ограничение 90, заради пресичащи крави? Ти май си разказвач на истински истории по селски вечеринки.
  • 129 Мая Бугова

    1 1 Отговор
    Пътища нямат, гражданска ще плащат...хаха овце.
  • 130 Иван

    3 1 Отговор
    Коко в бг нищо не се определя от пазара,изпълнява се планът Ран-Ът .
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Защо

    2 0 Отговор
    Защо гражданската ми отговорност е с 50лв увеличена за една година. Аз няма провинения за 13г шофиране. Какви са тези 7процента малус цената е вдигната с 25процента. Това е най- наглата държава на планетата. И които смята, че това е нормално е на тази хранилка или олигофрен. Нямам думи. Само ни скубят и ни държат в най-ниския стандарт в европа. Работя, като инженер в една фирма. Печелбата ни е толкова че всеки служител може да има заплата х10 без затруднения за фирмата. Скапана държава, лакоми олигарси и това е. Всичйо е лъжа и измама в тази "държава".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове