Last news in Fakti

18 Юни, 2018 10:09 2 549 16

Само във ФАКТИ: Старата десница проигра шанса си

  • синьо единство-
  • десница-
  • разпускане

Защо се разпусна Синьо единство и какво е бъдещето пред Демократична България, коментира Христо Панчугов

Само във ФАКТИ: Старата десница проигра шанса си - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нужна е нова формула за изграждането на десницата в България. Това заяви пред ФАКТИ Христо Панчугов, председател на Синьо единство. През уикенда беше проведена Втората национална конференция на партията. Форумът взе решение за разпускането на формацията.

Неуспехът да убедим колегите си от дясното пространство да загърбят партийния егоизъм, е причината да вземем решение да се разпуснем, уточни Христо Панчугов. Той смята, че е необходима промяна на политическата система. Тя минава през разпускането на сега съществуващите десни партии и създаване на нова формация, която да се опира на десните избиратели, а не на партийните лидери и техните цели за влизане в парламента.

Видяхме, че този метод води до слабо парламентарно представителство и традиционната десница играе ролята на патерица.

Трябва да работим за създаването на политически субект, в който да се влее дясната общност, смята Христо Панчугов.

Към това политическо безсилие се добавя и огромното разочарование на традиционните десни избиратели, които даваха безброй доверие в аванс и множество сигнали през годините, че желаят истинско обединение, а вместо това получаваха нови и нови безпринципни коалиции, скандали, „трикове“, „исторически компромиси“, бракове по сметка с цел оцеляване след повсеместни крахове на избори, припомня бившият лидер на Синьо единство.

Реформаторският блок проигра историческия си шанс за обединението на традиционната десница в България, смята Христо Панчугов. Той смята, че и последното обединение „Демократична България“ също е обречено на неуспех. Просто то следва порочния модел на договорки между партийните лидери с единствената цел да се прескочи 4% бариера за влизане в парламента.

Нито Реформаторският блок или Нова Република преди, нито „Демократична България“ сега, са в състояние да предложат вдъхновяваща перспектива за България. Анти-Русия, анти-АЕЦ Белене, анти-Цацаров, Пеевски, Борисов са мантри, които не оправдават отсъствието на смислени политики по отношение на образованието, здравеопазването, икономиката и привличането на инвестиции, енергийната независимост, кохезионната политика на ЕС и т.н., предупреждава Христо Панчугов.

Според него, времето отдавна вече не е наше, т.е. на старата десница. „Не е и тяхно. Времето просто е друго и продължаването на разделението носи тежката отговорност на пропуснатите възможности за създаване на работеща алтернатива за България“, каза бившият партиен лидер. По тази причина от Синьо единство са взели решението да се разпуснат, за да покажат, че няма нищо страшно в това и да провокират останалите партии също да го направят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОПЧО

    12 4 Отговор
    НЕ СЕ ДЕЛИ ЛЕСНО ТАЗ БАНИЧКА ЕИИИ САМО ДА ЛАПАТЕ КАТО ПЕЛИКАНИ ВИ СЕ ЩЕ ЕИИ МНОГО ДОЛНА НАЦИЯ СМЕ САМО ЗА КОМАТЧЕТО МИСЛИМ А НЕ МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ ИМА И МРАНЕ БЕ ТЪПАЦИ АМАН ОТ ВАШТА ЛАКОМИЯ
  • 2 goni

    8 8 Отговор
    Тоя наистина ли си мисли че в България някои ще гласуват за "дясно"?!:) Поне за момента опитите да се изкарат че левите са на прайда са неуспешни! Когато успеят да докажат че Елтън Джон е ляв нищо чудно и да влязат в парламента!:)
  • 3 Morgoth

    10 3 Отговор
    Страта десница освен, че са събрани от кол и въже и няма никакъв начин да се разберат помежду си имат и още един тежък проблем. Те са либерали! Разделението в българското общество на ляво и дясно отдавна изпадна не на втори, а на трети план. Най-важното противопоставяне в момента е либерално срещу консервативно и либералното (което отдавна прерастна в либерастко) е силно недолюбвано в страната. В българския политически живот в момента няма място нито за нови, нито за стари либерални партии - едничка ДПС остана със своя къде купен, къде насилен да гласува за тях етнически електорат.

    Коментиран от #7

  • 4 безцветно

    8 1 Отговор
    Докато синчета, внуци, евентуални правнуци, евентуални родственици и други "наши хора" на някогашните "бивши величия командарят и поръчват музиката" ще е така, както е в момента. Предполага се, че между тях има и много качествени, стойностни и кадърни хора, но за съжаление не всички са такива. С тая разлика, че сега има, отгоре на всичкото, и негативни външни въздействия като обективни (или пък не чак толкова обективни) причини за това състояние на нашенските затлачени неща.
  • 5 Пешо

    10 5 Отговор
    Е, как да влезете в парламента с такива изчадия, като Петър Москов, дето окраде и болници, и ваксини, че и превърна хората в престъпници с тези налудни пръстови отпечатъци.
  • 6 Иоуееееее

    10 1 Отговор
    Абе десница... От дистанцията на времето се вижда само едно, въпросните са слуги на бсп и червените олигарси.
  • 7 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Ти сериозно ли?!:) ДПС либерална партия?!:) Ще ги прокълнат не само имамите, ами и владиката!:) Поне половината им партийни членове са християни! Няма да казваш на никой!:) Това е голяма тайна!:)

    Коментиран от #9

  • 8 Демократ

    7 4 Отговор
    Крайно време е да се направят Обедонени Демократични Сили (ОДС), но като партия, а не коалиция. Имаше го по времето на СДС като коалиция. Да се направи учредяване от хора, без предателите Кънев, Атанасов, Иванов, ония червени и наричащи се Зелени, без Лукарски, Кабата и други помияри. Трябват нови хора с десни разбирания, а не като изброените, които чакат сигнал от Позитано какво да правят.
    Трябват хора, които да направят реална Управленска програма, да излязат пред хората да я разяснят и покажат начините за реализация.
    Иначе потъваме в блатото и кибератаките на Кремъл и продажните им клиенти в Бг.
  • 9 Morgoth

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Ако отделиш мафиотското от ДПС, колкото и малко да остане след това е либерално. Освен това и като европейска група са сред либералите. Те имат и полза от това - все пак толерантността изразяваща се с привилегии за малцинствата е именно либерална докртина.

    Коментиран от #16

  • 10 ПОЗНАВАЧ

    4 1 Отговор
    Не е заради партийния егоизъм, а заради личният егоизъм на партийните водачи.
  • 11 БАЛКАНСКИ

    2 2 Отговор
    Аз съм оптимист , защо да не става ?
    Само че без бивши , без доносници и комунисти в управата и в ръководството както преди. Преди се знаеше че е фалшиво СДС , тъй като в генезса им беше внедрен ДС и комуняги . И резултатът е катострофален погром и залез на милиони надежди .
    САМО С ЧИСТИ ХОРА, ИЯСНА ЦЕЛ И ЕКСПЕРТИ И ИКОНОМИСТИ ДОКАЗАЛИ СЕ С АВТОРИТЕТ .
    ВЯРВАМ ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО И ПОДКРЕПЯМ ИДЕЯТА. Не всеки е мошеник и крадец ментърджия . Трябва да се обединим върху европейската ценностната система с всички симпатизанти .
  • 12 иии

    0 0 Отговор
    Я,гроздето стана кисело.
  • 13 Кумчо Вълчо

    0 1 Отговор
    Един вожд поне да покаже морал и достойнство.
  • 14 Мелничар

    1 0 Отговор
    Едно време същият Панчугов, попречи Синьо единство да влезне в Реформаторският блок със същите мантри.
    Само, че не казва как да се привличат обратно разочарованите избиратели ?

    Коментиран от #15

  • 15 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мелничар":

    Панчугови са интересна фамилия!:)
  • 16 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Не само че нямам нищо против турците, а и отлично се разбирам с тях! Що се отнася обаче до либералната политика...!!! 99/100 препоръчват да си я завреме...там където не огрява слънцето!:)