11 Юли, 2018 22:28 2 484 11

$2 млн. получи ломското училище от САЩ

  • училище-
  • лом-
  • дарение-
  • завещание

Завещание от Америка за над 2,5 милиона долара! И то за училище и община в най-бедния район у нас – северозападния. Преди една година гимназията в град Лом научи, че ще получи 1 милион долара от наследството на неин бивш възпитаник, български емигрант в Съединените щати.

Парите по желание на дарителя трябва да се раздадат за стипендии на студенти, завършили гимназията. Изненадата дошла преди дни, когато по сметката на училището след дълго чакане били преведени не 1, а над 2 милиона долара, съобщава Нова телевизия.

От една година Мартин е един от одобрените да получат стипендията, за да се издържа докато учи висше. Но парите се забавили, а с тях и трудностите да продължи образованието си.

„Заради създалите се обстоятелства се наложи да работя, за да мога да помагам, както на себе си, така и на майка ми, за да не я затруднявам”, разказва Мартин Василев.

Сега се прибира, за да попълни последните документи и да получи стипендията от 800 долара, която се дава за година обучение в български университет.

Отличникът в специалността „Икономика и финанси с английски език” е Богдан. И той е одобрен да получи стипендията. Иска да вложи парите в образованието си.

„Разчитам страшно много на тях. Те са изключителна помощ за мен и за семейството ми, даже обмислях да уча в чужбина, но заради финансовата част, понеже не сме достатъчно добре финансово, се отказах”, обяснява Богдан Динчев.

Още миналата година гимназията подготвила условия, които да покрие всеки един кандидат за стипендията и десет завършили ученици вече са одобрени.

„Макар тази стипендия да не покрива 100% разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Идеята на тази стипендия е да стимулира учещи и напредващи студенти”, обяснява Теодор Йончев, директор на Професионалната гимназия „Найден Геров” в Лом.

Юли, който продължил образованието в Англия със заем, за да си плаща семестриалните си такси, сега очаква стипендията с нетърпение.

„Най-вече ще ми помогне с студентското общежитие и като цяло ще допринесе да облекча родителите си. Общежитието е настина скъпо и не е толкова евтино, както в България”, казва Юлиян Владимиров.

Общината в Лом също е получила дарение от 500 хиляди долара.

„Още не сме съобщили радостната новина на жителите на града. Хубаво е да се направи нещо голямо, което да бъде достояние и да се използва от много хора. Мисля, че хората го заслужават. Така че има, какво да направим. В най-скоро време ще кажем за какво ще се използват тези 500 000 долара, които са вече в нашата сметка”, коментира кметът на Лом Пенка Пенкова.

А преди това общината ще направи и обществено допитване, за какво искат ломчани да се похарчат парите на дарителя и техен съгражданин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хибридна атака

    29 6 Отговор
    Значи, завещанието не е американско, както ни внушава заглавието.

    Коментиран от #7

  • 2 Излагате се бе факти

    32 4 Отговор
    Излагате се бе факти нещастни. От българин е дарението. Не е от сащ
  • 3 Гост

    17 5 Отговор
    Най са ми интересни тези дето:" аз уча и затова не работя"!
    Моите уважения, но аз съм се изучил с работа, много работа, като в същото време съм създал семейство и съм градил къща!
    Не говоря за времето на соца, а за изминалите 15г.
    Да се стягат и да работят!
  • 4 onq s konq

    12 18 Отговор
    Парите са от САЩ,защото именно САЩ СА ДАЛИ ВЪЗМОЖНОСТ НА БЪЛГАРИНА ДА ГИ ИЗКАРА ТАМ.Ако българинът се беше ориентирал към работа в Русия,тя също щеше да му даде възможност да изкара същата сума НА РУСКА ЗЕМЯ...САМО ЧЕ В РУБЛИ!

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 5 Педиатър

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    За теб има биберон и хумана!
  • 6 tost

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Не е лошо да отидеш при доктора.....................макар че и лекарствата няма да помогнат.
    Все пак опитай,макар че за глупоста няма лекарства .
  • 7 antimediator

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "хибридна атака":

    Не може да е американско ?!
    Как така !
    От там идват само лоши неща !
    Сигурно е руско, а ако ти звучи по-добре може би е съветско !
  • 8 Балкан

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ ЗА ИЗКАЗВАНЕТО,РУБЛИТЕ В МИЛИОНИ
    ЩЕ СТАНАТ Я ИМА ЛЕВ Я НЕ.МОЛЯТ СЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ВДИГАНЕ НА САНКЦИИТЕ.
  • 9 Трол

    3 1 Отговор
    Темата е за дарение на наш сънародник живял в Щатите! Но дежурните козяшки едноклетъчни отново ни в клин, ни в ръкав успяха да оплюят Русия! Е те за това те си требе талант!
  • 10 хаха

    2 0 Отговор
    СЕГА ЗАПОЧВА ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ!!!
  • 11 ЪРП

    0 0 Отговор
    МНОГО ВНИМАТЕЛНО ПРОЧЕТЕТЕ ЖЕЛАНИЕТО НА ДАРИТЕЛЯ: Парите по желание на дарителя трябва да се раздадат за стипендии на студенти, завършили гимназията.
    А, НЕКВО ЖАЛКО КМЕТЧЕ, ОТ ГРУПИЧКАТА НА ГИНКОПИТЕЦИТЕ ВЕЧЕ СЕ ГЛАСЯЛ ДА ХАРЧИ ПАРИТЕ ,КАКТО МУ КЕФНЕЛО НА НЕГО!!!??!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове