26 Август, 2018 16:30 6 447 49

Официално: Автобусът-ковчег без технически преглед, движел се над ограничението

  • автобус-
  • своге

Шофьорът имал 2 наказателни постановления и 7 фиша

Още на 27 юли от Агенция пътна инфраструктура са изискали моментално стартиране на ремонт на пътя във въпросния участък с краен срок 15 август 2018 година. Това заяви регионалният министър Николай Нанков по време на изявленията след спешната среща при премиера Бойко Борисов, заради катастрофата край Своге,при която загинаха 16 души, пише novini.bg.

"2017 година се сигнализира за повишен риск и увеличен брой пътно-транспортни произшествия на няколко участъка, един от които е този от вчера в близост до Своге. От тогава до месец май тази година - такива уведомления са правени 5 пъти от АПИ, обясни Нанков.

"Износването на асфалта в този участък и още няколко са констатирани преди няколко месеца. Агенция пътна инфраструктура цели 5 пъти повтарям - 5 пъти - са заявили, че до 15 август трябва да бъдат предприети незабавни действия - такива не са предприети. Протоколът не е подписан само от фирмата изпълнител, която носи отговорност за качеството и изпълнението на процедурата.", уточнява министърът.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък оповести установените факти около катастрофата. По думите му автобусът е бил 37 местен, въведен в експлоатация 2001 година.

Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен годишен технически преглед, каза Цацаров.

Превозвачът е търговско дружество с двама съдружници, уточни главният прокурор.

Назначена е съдебно - медицинска експертиза за състоянието на пострадалия водач, който в момента се намира в болница. Той има две наказателни постановления и 7 фиша. Водачът не е управлявал автобуса след употреба на алкохол.

Автобусът към момента на катастрофата се е движел със скорост 53 км в час в участък , в който има ограничение за не повече от 40 км в час.

Утре ще бъде извършен подробен детайлен оглед на автобуса, каза Цацаров.

Разследването разполага с данни, които са свързани с асфалтовата настилка и начинът на нейното полагане.

Тази линия на разследване ще бъде свързана с начина на изпълнения на ремонта на конкретния пътен участък.

Въпросното ограничение от 40 км/ч е било поставено в резултат на констатираното състояние на асфалтовия път.

Предстои изизскване на цялата документация. Особен интерес представлява договора за изпълнение.
Предмет на разследване ще са действията на водача, превозвача и неговите задължения и на трето място - състоянието на настилката, обобщи Цацаров.

"Днес сутринта е приключила част от проверката. Фирма Мобилус 5 ООД. Тя притежава валиден лиценз за извършване на превоз на пътници. Тя е регистрирана в Божурище. Финансово стабилна фирма е. На 5-и април контролни органи на министерството са извършили проверка на компанията и не са открити нарушения. Тя установява и констатира, че в лиценза на фирмата има вписани общо 6 автобуса. Автобусът, участващ в инцидента, е с дата 2001 година. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски след среща в Министерски съвет заради катастрофата с 16 жертви край Своге.

"По задължение и по наредба тези фирми за случаен превоз трябва да дават информация за маршрута и пътуванията си. Такъв при нас от тази фирма - няма, включително и за конкретното пътуване", каза Московски.

"Водачът на автобуса е Григор Григоров. Водачът притежава психологическо изследване с валидност до 2021 година. Има валидна карта за квалификация до 2023 година. Има валидно свидетелство за управление на съответното превозно средство", завърши той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ddd

    81 1 Отговор
    Няма шофъор на автобус, който да иска да загине и/или да завлече хора със себе си.

    Нека да дадем шанс на човека да обясни и тогава да съдим!

    Коментиран от #2

  • 2 Крадец

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ddd":

    Ми то няма и един шофьор,на каквато и да е кола,който да иска да загине,ама заради високите скорости,несъобразяване с пътните условия и други причини,всеки ден стават произшествия !

    Коментиран от #33

  • 3 277

    55 13 Отговор
    Хайде пак с нагласените версии на ГЕРБ. Ами те могат да кажат всичко, само и само друг да е виновен. Не ви вярвам господа, защото в нашата територия няма нито един осъден и вкаран в затвора за корупция политик.А журналистите пишат това, което е удобно за властващите. А народа........кучета го яли. Ние нямаме никакви права, а само задължения в тази клета територия. Срам ме е от вас господа управляващи, но ме е срам и от себе си, че ви търпим простотиите вече толкова години и унищожавате нашата прекрасна Родина.

    Коментиран от #26, #42

  • 4 Boxer

    63 2 Отговор
    Скоростта на автобуса нараства от статия на статия. Като че ли се заформя план, единствено шофьора да го отнесе...

    Коментиран от #10

  • 5 Мнение

    23 3 Отговор
    Според мене , е наложително да се потърси равностойна отговорност и на АПИ , понеже ги гледам как осърдно пазят пътишата с кантари за тежкотоварните така осърдно е трябвало и да си поддържат пътищата .

    Коментиран от #22

  • 6 ванката

    37 2 Отговор
    я кажете сега кой лъже или си измисля по-рано днес беше изнесена информация от вас че тахографа показвал 41лм/ч а сега казвате 50 ?!?

    Коментиран от #7, #43

  • 7 277

    35 1 Отговор

    До коментар #6 от "ванката":

    А до края на деня може да нарасте и до 70 км/ч
  • 8 Западните Балкани

    25 4 Отговор
    Значи убийствата на пътя ще продължат. Всички знаем в какво състояние са пътищата. Даже новата Тракия е на бабуни, вълни и коловози. Но не може да има виновни за това състояние. Защото такива са Борисов и всички унищожители на България покрай него. Както и всички от БСП, ДПС и Патриоти (и някои извън тях). Най-лесно е да обновим шофьора. Той няма как да се защити. Трябвало е да кара не с 41 км/ч, а с 10. Даже, ако помолил пътниците да бутат автобуса най-добре. А МВР къде е? Как си върши работата? Колко му е да засича такива без преглед и да ги спира. Това в света на компютрите е елементарно. Може би някой друг регистър е излязал от строя?
  • 9 по стар български обичай

    29 3 Отговор
    То ясно, кой ще го отнесе по стара българска традиция - шофьора ! Не казвам, чв няма вина вероятно има някаква, но ми прави впечатление, как в статията се казва, че видите ли властта знаела за приблема, ама 5 пъти нищо не направила ми то това е много по-лошо от това, че буса не е минал преглед 2ри тази година преди няколко дена август, когато му е изтекъл !?!? Значи за шофьора всичко изписаха само пръстов отпечатък не му публикуваха, но за фирмата, която е ремонтирала участъка и е поставила проблемния асфалт НИЩО !!! Коя е фирмата, кояо го е направила, защо не го е поправила при 5 сигнала услужливо се мълчи....както винаги ???? Ми напишете й името, защо хвърляте всичко на нещастника шофьор ??? Толкова ли е трудно, името й започва с т....

    Коментиран от #44

  • 10 Крадец

    0 24 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer":

    Шофьора недей го мисли много !Дип си е закоравял бизнесмен,собственик на 5 автобуса !Мислиш ли,че е случаен ?

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петър

    25 4 Отговор
    Жалко за хората. От ясно по-ясно е,
    че шофьорът ще го отнесе. Какво стана с Хитрино? Пак не съобразена скорост. Убиват ни еииии, до кога ще спим. Корупция, далавери, шуро-баджанащина и т.н. Ако викнеш германци за експертиза ще ни затворят цялата държава......... Бог да прости хората.
  • 13 Boxer

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "Крадец":

    "Закоравял бизнесмен" върти геврека на 62г. Не се опитвам да го оправдая, но това че тахошайбата показва все по-висока скорост сигнализира за някакво допълнително въздействие. Да ли е от журналистите или от властите , поне.аз няма да разбера.
  • 14 Питащ

    18 1 Отговор
    Да те попитам г-н Главен прокурор, това,че автобуса не е минал преглед, какъв юридически факт е от състава на някое престъпление в което няма начин да не обвините водача на автобуса. А факта, че фирмата ремонтирала пътя, не го е направила както трябва и не е отстранила констатираните недостатъци и то след няколко покани.
  • 15 В СВОГЕ де е администратора ?

    5 3 Отговор
    КАЗАХ ВИ ЧЕ ВСИЧКО ИДЕ ОТ ГЛАВАТА НА РИБАТА ! ДЕ ги КАТ, де го МВР, де е контролата от Авто инспекцията - щом срока му е изтекъл. Защо не е спрян от движение ? КМЕТЕ ГАЙДА ДИ М.ЙНА ! РОДОПСКА ГАЙДА С ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ. И ВСИЧКИ ПОД ТЕБ СА СА Е.АНЕ !
  • 16 555

    19 0 Отговор
    На онези завои асфалта е практически без сцепление. Каво остава при мокро. Всеки моторист минал дефилето, ще ви го потвърди. Тази трагегия е повече на тиквените глави, от колкото на 5-те км превишена.
  • 17 666

    17 0 Отговор
    Как може да има проблем с настилката,установен от експерти и фирмата която е одговорна за това да се прави на ощипана.В България като има проблем с пътната инфраструктура се поставя знак с ограничение,и проблема е решен.
  • 18 кои е

    19 0 Отговор
    УВАЖАЕМИ ЕКСПЕРТИ МОЛЯ ВИ НЕ ДАВАЙТЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕ ПРЕДИ ДА ВИДИТЕ КАК Е ПОСТАВЕНА МАНТИНЕЛАТА НАД ТАЗИ ПРОПАС ТЯ НЕ Е ЗА КРАСОТА НА ПЪТЯ А ДА СПРЕ КОГАТО СЕ УДАРИШ В НЕЯ С ТАЗИ СКОРОСТ НЕ БИ ТРЯБВАЛО АВТОБУСА ДА ПАДНЕ В ДЕРЕТО ПРАВЕТЕ ПЪТИЩАТА КАКТО СЕ ПРАВЯТ В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИИ ТОГАВА СЪБИРАйТЕ ТАКСИ
  • 19 Емо

    15 0 Отговор
    Мила родна картинка:

    "Въпросното ограничение от 40 км/ч е било поставено в резултат на констатираното състояние на асфалтовия път."

    Да допълня само, че знаците остават на такива места дори и след ремонта.
  • 20 Gost

    8 0 Отговор
    Трагедията е огромна безспорно.Но не мога да разбера защо всички телевизии са се впрегнали с тези извънредни репортажи през час.Интересно ми е ще се разпредели и ли фирмата превозвач,защото трябва.Ще се потърси ли сметка на пътното ,защото трябва.Или тези извънредни новини замазват само скандалите в държавата от последните седмици.Не ме разбирайте погрешно, мъчно ми е за хората и почернените семейства,но такова медийно внимание не е имало досега
  • 21 ОтговорНеСакам

    15 0 Отговор
    Престъпниците от АПИ да не си измиват ръцете с шофьора!
  • 22 Чичо АДИ

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Да ама не АПИ в момента си оправят баницата за електронната система за Тол таксите бедна ви е фантазията какво се прави какви помещения и сървари всичко за "НАС' И от нас .Ей нямате на идея колко има за крадене още !! И колко трябва да се избиватъ комисионни и т.н.
  • 23 Ники

    15 1 Отговор
    Не мисля че изтеклия технически с 1 месец дето е формалност ... или скоростта от 50 км/ч с 10 над ограничението са причините ... и въобще какво е това ограничение 40км/ч на извънградски първокласен път ... абсурд ... Проблемите са скапания път , ниските критерии за техническа изправност и шофиорска грешка и несъобразителност и не слагането на колани ...
  • 24 КМЕТА Е В ЦЕНТЪРА НА ПРОБЛЕМА

    3 1 Отговор
    КМЕТА Е ЗА СЪД ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕ С ПРЕДОСТАВЕНАТА МУ ВЛАСТ ! Всичко останало са обстоятелства. КМЕТА Е ЗА Е.АНЕ !
  • 25 МУЗИКАТА В СВОГЕ СЕ ДЕРЕЖИРА ОТ

    4 1 Отговор
    КМЕТА. ТОЙ Е КАПЕЛМАЙСТОРА И ПОСЛЕ идват МС, БОЙКО И НС. ГОЛЕМАНОВ Е ЗА Е.АНЕ !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 643

    25 0 Отговор
    Автобусът е карал с 53км/ч, което е горе долу ок дори за градски условия. Да сложат в оня участък ограничение от 40км/ч е цинично. Това означава, че пътят е бил тотално непригоден за шофиране и са си измили ръцете с неадекватно ограничение. И така е из цяла България. Да не говорим за ограниченията по магистралите от по 60км/ч, особено в случаи, в които е забравен знак след ремонт. И тях ли трябва да спазваме? Дайте ни адекватни пътища и адекватна законова рамка. Стрига глупости!

    Коментиран от #34

  • 28 БОЙКО БОРИСОВ Е нужен ! Много е нужен .

    2 0 Отговор
    ТАКЪВ какъвто е , ТЪП и без алтернативен. Да поема критиките, ПЛЮВНИТЕ и обидите а през туй време ЛУДИТЕ СЕ НАЛОДУВАТ зад гърба му. И За това, му се заплаща скъпо. СТРУВАТ СИ ПЛЮВНИТЕ !
  • 29 277

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Болен":

    Благодаря за пожеланието. Да Ви се връща!
  • 30 Биде

    9 0 Отговор
    Е, какво излиза пътната настилка не била качествена и отгоре на всичко износена, мантиналата била ерзац от некачествен материал и е могла да спре най- много колоездач ,но не кола камо ли автобус .Отделно тръгнал да вози ХОРА без технически преглед и надвишил допустимата скорост. След всичко казано е могло да има още жертви и Господ се е смилил за да не бъде трагедията още по-страшна.Изобщо поредния пример за липса на държава и неадекватно и безотговорно поведение на българския шофьор
  • 31 КАТ

    19 1 Отговор
    Както винаги властта не е виновна за нищо! Пак се правят на разсеяни! Ясно е че мантинела не може да удържи тежко превозно средство. Височината е голяма и там възпиращите съоръжения трябва да са други. Всяка година говорим, че има ужасно много опасни участъци и че е крайно време тези участъци да бъдат направени така, че да бъде намалена вероятността за повече произшествия. Е да! А ма на тъпите чиновници е по- важно да си асфалтират шосетата в София. Да им таковам мамата! Водача бил превишил скоростта с 10 км евентуално... - Да Еххх майка гербаджиски цървули
  • 32 Цоке

    11 0 Отговор
    Aсфалтът е прекалено ситен за път с вираж, и след определени милиметри воден стълб става целофан.... Това е истината за катастрофата, нищо друго.
  • 33 marian

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Крадец":

    И как де определят пътните условия? Как можеш да предположиш, че в завоя асфалта е на дупки, година след полагането му? А безумно сложените знаци, често зарязани след ремонтите! Доскоро в Нови Искър имаше табела, че пътя е в ремонт, нищо че той е "приключил" преди година.
  • 34 Лех Валенса

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "643":

    Апи са се застраховали! Точно така, прав си!
  • 35 gogo

    8 0 Отговор
    41 км/ч ,после 43 км/ч, сега стана 53 км/ч до 24 часа ще са 60 км/ч. И хоп шофьора е виновен - превишена скорост. Стандартно измъкване ........ без думи.
  • 36 314

    2 0 Отговор
    КОЙ МОНТИРА МАНТИНЕЛИТЕ за КРАСОТА МОЖЕ БИ А НЕ НЕ ДА СПИРАТ ЕДВА ЛИ НЕ??????????????????????
  • 37 Антон

    8 0 Отговор
    Лъжат гербаджиите! Нали гордостта им е че задържат банковите гаранции , когато има некачествено свършена работа. Или поне така ни говорят всеки път когато в София има некачествен ремонт на улиците. Та защо тук не са предявили претенции към гаранцията след като фирмата е отказала да прави ремонт. Шайката на боко лъже защото са виновни и търсят с кой да си измият ръцете.

    Коментиран от #41

  • 38 гост

    6 0 Отговор
    Ами вместо да се оправи пътя ще сложим знак 40 штото е по евтино аида стане катастрофа шофера е виновен и толкова.
  • 39 мда

    6 0 Отговор
    На всички ни е ясно,че е от пътя. На всички ни е ясно,че ще изкарат виновен някои друг.
  • 40 Гоуст

    5 0 Отговор
    Не ви вярвам гадни лъжци. Писна ми от скалъпени истории
  • 41 Гоуст

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Антон":

    Гаранцията се връщат, защото са наши хора. 5% е всяка гаранция, а на 23 млн лева, това означава 1,15 млн да стоят запорирани през гаранционния срок, който и без това е адски малко: 1-2 за рехабишитация и реконструкция, а 5 години е за магистрали ново строителство ... знаеш ли кога ще стане???
  • 42 за пореден път

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "277":

    Човече, нощем сигурно сънува ГЕРБ. Ти и други психопати като тебе. Търсите вина там, където не може да я намерите. Частните фирми отговарят за превозвачите си, фирмите, поддържащи пътните настилки носят отговорност за състоянието на пътищата, както и управата на местно ниво. За шофьорите да не говорим. Масово явление е да карат пили алкохол, дрогирани, за това кой трябва да отговаря? Не може в тъпата ни държава да носи отговорност един-единствен човек, а всички останали да безобразничат без да носят отговорност. На снимките ясно се вижда, че шофьорът е излязъл от пътя, съборил е мантинелата поне 10 метра, връхлетял е върху 3 коли и е паднал в пропастта. Или е заспал, или е отклонил вниманието си, при всички случаи вина носи водачът, фирмата, която е допуснала той да шофира. Хайде стига с тоя ГЕРБ! Не ви ли омръзна?! Ще ви се чалгаджията Трифонов, той сигурно ще стои по пътищата и ще пази от катастрофи.

    Коментиран от #48

  • 43 Алфа Ромео

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ванката":

    Лъжат, щото пътя е скапан, вчера казаха 40 км/ч , днеска изведнъж 53 км/ч
  • 44 Ено

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "по стар български обичай":

    Фирмата се знае Трейс. И познайте какви поръчки взима, въпросния ремонт на пътя го правиха всякакви збиротоци неграмотни цигани, но не и такива които разбират. На тоя път на клоните са му обратни
  • 45 ВИНОВНА Е АДМИНИСТРАЦИЯТА !

    2 0 Отговор
    Кой в Своге е Диригента на администрацията ? КОЙ ? А МИ че той ! КМЕТА мъти всичките л/на в града !
  • 46 Работата на Кмета е

    2 0 Отговор
    Да гарантира законност във вилаета ! Един КМЕТ , не е ли минал из своя вилает, къща по къща, занаят по занаят, дори да надникне и подвикне - " КАК Е ? "на хората си през плет - е.и му мамата на такъв КМЕТ ! Хората лицето му не знаят ! Е ?!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Боян

    0 0 Отговор
    Вижте сега, ако повярваме на експертизата, че автобуса при ограничение с 40км/ч се е движил с 53км/ч, това е нищожно, за такава тежка, голяма машина и тези "цели" 13км/ч отгоре, това е нищо. Аз друго си мисля, че автобуса е направил някакъв дефект, паднала, блокирала гума, неизправна кормилна уредба и т.н. не съм специалист и за да помете 3-4 коли преди да падне, със сигурност нещо го е причинило. Няма как при изправен автобус, с такава нищожна скорост за това ограничение да изхвърчи. Според мен, тези снощи, където излязоха да кажат че ще покрият вс разходи по ранените и мъжът ми направи лошо впечътление, леко усмихнат беше, ВИНАТА ТРЯБВА да се търси в тях. Собственици ли бяха, управители на фирмата, ще ви излъжа, но според мен те знаят някои неща...Абсурдно е при 53 км/ч. и изпрвен автобус с гуми, окачване и т.н. да затрие близо 20 човека да падне надолу. Разбирам да бяха казали, да движел се е при това ограничение с 90-100и т.н. ясно шофиора и скоростта носят вина, ама тук има нещо гнило, машината е допринесла за катастрофата. Мислете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове