1 Септември, 2018 06:00 11 226 49

Глупавото решение на ЕК за лятното часово време

  • ek-
  • решение-
  • лятно време

Искането на ЕК да се остави само лятното часово време е много глупаво. Идея, породена от масово гласуване на хора, които са хал хабер по тая тема. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Петър Ганев.

1. Няма лятно и зимно време - има нормално и лятна корекция (виж графиката). Опцията да се запази само "лятното" показва неразбиране на това;

2. Лятната корекцията има ясна цел - тя е антициклична сутринта (тоест лятото и зимата да няма голяма амплитуда в съмването) и проциклична вечерта (тоест лятото да се стъпва по-късно, защото денят е дълъг);

3. В България (графиката е за София) това работи много добре, защото гарантира, че независимо от сезона сутринта в 8 ще е светло - удобно за работа, ученици и т.н. Вече вечерта (време за кеф по старософийски), каквото такова - ако може по-късно да се стъмва е добре;

4. Предложената промяна - да сме само на корекция ("лятното време"), означава, че зимата в рамките на два месеца (декември и януари) ще се съмва след 8.30 - първият час в училище ще е по тъмно; работата за много хора също ще започва по тъмно.

5. Добраната новина е, че БДЖ няма да изчаква по 1 часа на гарите и ще си поддържа доброто темпо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    108 9 Отговор
    аз смятам че е по-добре да си караш първия работен час на тъмно от колкото последния
  • 2 ЕЙЙ...

    70 5 Отговор
    МНОГО РАЗБИРАЧИ...МНОГО НЕЩО...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Глупак

    80 10 Отговор
    И глупаво изказване на мислещия се за най-умен!
  • 5 дада

    28 12 Отговор
    Лятото ще става светло в 5 и ще е тъмно в 20. Прекрасно!

    Коментиран от #8

  • 6 куку руку ку

    69 11 Отговор
    Важно е да не се променя ритъмът на биологичния часовник на човек. Пък няма значение дали лятно или астрономическо ще се гледа. Ако ще сутрин 6 часа да стане 0 часа. Но това мърдане час напред, час назад разстройва хората за месец поне.

    Коментиран от #35

  • 7 Астрономическо време

    54 25 Отговор
    Запазването на лятното време вече се е случвало в СССР за дълъг период време. Резултатът е бил натоварване на психиката и здравето на милиони хора. Затова след това е отменено и върнато към астрономическото време. Затова е по-добре да се мине към така нареченото зимно време, което най-близко до биологичното време на хората. А лятото така или иначе денят е по-дълъг.
  • 8 Като домакин

    35 2 Отговор

    До коментар #5 от "дада":

    Май не си разбрал нещо. Как ще е тъмно в 20:00 през лятото, като искат точно лятното да оставят.

    Коментиран от #37

  • 9 Max

    7 17 Отговор
    Rastroiva vi mozyka,..pylni gluposti...A sega shte izprashtash deteto si vyv vielitsite prez zimata po tymno i pyrvia chas shte e po tymno...Shte shtrapate v Snega po tymno.......XA,XA,XA...Tova e Rastroivane.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Виктория

    40 26 Отговор
    Много претенциозно и странно е тоз наш Пешо, да коментира желанието на толкова хора като глупаво.
    Цялото ни семейство силно се надяваме да остане само лятното часово време.
  • 12 CL500

    32 38 Отговор
    Най-голямата тъпотия е, че смяната на времето видите ли, разстройвало биологичния чаовник на човек и той милият се възстановявал дъълго време след това. И това от смяна само с един час и то само 2 пъти в годината. Значи аз трябва все разстроен да съм, хахахха. Ами на кораба сменяме времето, като сме на преход на всеки 3 дена да кажем и така общо 5 пъти! Товарна операция и пак като тръгнем на обратно, същото в обратна посока с времето. И какво - ами нищо. Ами колко пътниците със самолетите при дългите дистанции, ами колко хора пътуват там, по корабите, та дори и на сушата - тираджии и прочие. Демек милиони пътуващи хора не знаят къде се намират и все разстроени вървят. Те ми говорят за смяна с някакъв 1 час и то само 2 пъти в годината.

    Коментиран от #14, #25, #30

  • 13 onq s konq

    18 8 Отговор
    Безсмислени и излишни спорове тука,след като накрая всички ще си сверим часовниците с тоя на бат Бойко
  • 14 1234

    16 10 Отговор

    До коментар #12 от "CL500":

    Те затова моряците умират по-рано от средното. Разбираш ли ме?

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    9 5 Отговор
    Абсолютно вярно !!!
  • 16 666

    36 14 Отговор
    Като се стъмни и кокошките си лягат.Не ги интересува кое време е лятно или зимно.Умнико има едно време и то е АСТРОНОМИЧЕСКО истинскотоа не измисленото.Дано на управниците им светне лампата и поне тази простотия вече ния спетят.
  • 17 CL500

    17 11 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    Всъщност не те разбирам :-) Къде чете, че моряците умирали по-рано и това било причината? Не намери ли същото и за пилотите и стюардесите, които дори са изложени и на радиация там горе? Ами на шофьорите международни превози? Въобще даваш ли си сметка, каква машина е самото тяло и способностите да се нагажда? Примерно като ти се случат няколко нощи купонясване и спане само през деня за няколко часа, да не би да стане нещо кой знае какво... Помисли, това е само един час, два пъти в годината! Тялото се нагажда само за ден-два и това е. Дори не се усеща. А помисли ли, че чрез смяната на времето ти се удължава светлата част на активния ти ден. Нали знаеш коя страна е лидер по самоубийства - Финландия, което се свързва с депресиите, породени от дългата тъмнина през денонощието и краткия ден. Това е далеч по-неприятното, един час настройване няма да ти се отрази, все едно си гледал вторник и сряда шамп. лига и си стоял до един часа след полунощ :-) И пак казвам, това е само 2 пъти годишно!
  • 18 Бо75

    13 10 Отговор
    Брей, че умник се е пръкнал. Тоз аналитик е достоен за министър в сегашната конфигурация. Ще блести на фона на простите...
  • 19 дада

    19 12 Отговор
    Дано най-после направят нещо полезно и махнат тази простотия от преди над 100 години, когато са палили фенери. Доказано е, че загубата е 50 ст. на човек. Давам ги вместо по няколко дни в годината да не знам къде съм. А авторът -разбирач нека си сменя времето като иска
  • 20 Шаран БГ

    9 4 Отговор
    Въпросът действително е до разбиране /ЕЙЙ/ от ръководителите на една страна, за здравословния начин на живот на неговите граждани!!! Пример- Чехословакия преди 40 години. Редовната смяна започваше в 06.00 часа. Няма зима, няма лято - няма светло , няма тъмно. След девет часа / с две почивки от половин час/ в 15.00 работният ден приключва. Без търговските обекти - те имаха "дълга" обедна почивка. След 15.00 часа до залез - особено през летния период- имаше още около 6 часа светло време. Да си вземат децата от детските градини, да се занимават с тях,да пазаруват, да имат други "културни и некултурни" занимания. Но си лягаха рано /според българските "стандарти - още не сме си допили ракията/.На практика с правителствени мерки бе въдворено в живота: "Рано лягай-рано ставай" и " Който рано става, нему Бог помага" !! Сега не знам там как е. Но мисля, че е глупаво действително да се въртят часовниковите стрелки. Работният ден вместо в 09.00 часа например - да започва в 07.00 часа. Заповед, наредба, разпореждане и ето ти тебе някакво време - кажи го зимно, кажи го лятно. А всеки човек ги мисли нещата според своята нагласа към въртенето на глобуса и дейностт си. Просто не е възможно Лили Иванова да пее до 23 часа някъде ,да дава интервюта до 24 часа, да си легне да сп и в 1 или 2 часа и да стане в 5 часа. Ами ще спи до 10-11 часа. Но един строителен работник може да започне работа в 07.00, да приключи в 16.30 часа и да легне да почива в 22.00 часа.

    Коментиран от #23, #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дядо Ставраки

    6 1 Отговор
    То БДЖ-то си изчаква и по повече от час - особено през зимата. За тях трябва някакво фирмено време. Освен това е редно да ги нарекат фирма за екстремни изживявания. Поне ще са честни с клиентите си.
  • 23 Ефтини сензации

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Шаран БГ":

    Да бе да, работен ден от 7. Аз моите едвам от 9 ги накарвам да започнат ти в 7...
    В седем сутринта ако започват, до 9 ще са си отрязали глава, крака, ръце...
    Току виж и някой си отрязал и оная си работа, щото още се не събудил а оная му работа в режим сутрешна ерекция а той спейки с флекса реже.
    Не благодаря! 9 е добър час за започване. Бачка до 6 вечерта с един час почивка и се омита да си гледа чаветата, да се напива и т. н.
  • 24 омг

    21 6 Отговор
    Голяма глупост е да се мести часовника. Трябва да си остане нормалното време и тфа е!!
  • 25 Насо

    19 3 Отговор

    До коментар #12 от "CL500":

    Ако пиеше някакви хапчета,или си на инсулин,или друго ежедневно лечение,щеше да знаеш какво означава смяната времето.Аман от непросветени отворковци!

    Коментиран от #38

  • 26 Balukbg

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Шаран БГ":

    Казваш, че сте започвали в 6 и свършвали работа в 15:00. След това сте си взимали децата от детската градина. Въпросът ми тогава е в колко часа сутринта сте оставяли децата си на градина? В 5:00?
  • 27 Ганьо Балкански

    17 5 Отговор
    Изсвинете, а кой беше Петър Ганев. Ааа да някой световно неизвестен, един от многото, които само чакат някой да реши нещо и да почнат да критикуват и да ръсят мозъци.

    Коментиран от #39

  • 28 Radara

    9 5 Отговор
    Петър Ганев е някакво соросоидно изчадие или нещо подобно, който не е ясно точно с какво се занимава. Но някой явно му плаща да е компетентен по много теми.
  • 29 впечатлен

    13 4 Отговор
    Много сме щедри на определения. Решението било "много глупаво"! Авторът на написаното е умник на умниците, ЕК не може да се сравнява с него по никакъв начин. Ама това, че смяната на часовото време предизвиква стрес, неприятни усещания като безпричинна умора, безсъние и така нататък, за него е глупост. Важно е ЕК да поддържа неговото мнение, иначе взима много глупави решения. Умен народ сме ние българите. Сигурно от много ум се въртим в омагьосан кръг, от който няма излизане!
  • 30 гнида

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "CL500":

    Като те гледам как мислиш , се радвам , че не са те сложили на някоя подводница .......
  • 31 Sparta

    16 7 Отговор
    Трябва да се премахне постоянното въртене на часовниците. Според мен по-добре би било да се остави лятното време, защото на никой не му трябва в 4 през нощта да се съмва. А когато по принцип се съмва през зимата, към 9, то това ще е около Коледа и Нова година и децата ще са във ваканция, а повечето хора няма да са на работа, така че не виждам проблем за хората, които казват, че ще е лошо. В крайна сметка предполагам, че все пак на хората повече ще им хареса това, че вечер е малко по-светло.
  • 32 ай че ооо

    11 5 Отговор
    Петре,аз като бях ученик /преди много години/ , зимата ,първия час винаги беше по тъмно. Ама не съм умрел и стана човек от мен.Ай стига сте си чесали езиците и сте мрънкали- българите са царе на тва- никога не са доволни от живота- се нещо не им е наред.
  • 33 Франклин

    5 3 Отговор
    По-добре да си остане действителното време.През 1997 щяха да въведат Лятно време и в Либия,но Кадафи каза-всеки да почва работа,когато иска!Аз мисля същото.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шуши

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Някой живял ли е във времето,когато не се сменяха часовниците,за да знае колко е тъпо през лятото в 20 чака да е вече тъмно?????Съвсем нормално е в зоните,където е само лято да има само лятно часово време,където е само зима да има само зимно време,а където има и лято и зима при което денят се променя със 7 часа да има зимно и лятно часово време.Но щом водите толкова застоял живот и ви разстройва през лятото да започвате работа един час по-рано - избирайте или през зимата да ви е тъмно сутрин или през лятото вечер!!!!! Само на 50км западно от София се сменят часовниците с един час на зад,пък хората се чувстват по-добре от нас.
  • 36 Димитър Кънев

    7 6 Отговор
    Къде остана астрономическото време.Само идиот ще иска да остане лятното време А в днешна Европа такива дал Господ с лопата да ги ринеш,като почнеш от управата на ЕС.Не трябва да се сменя времето.Трябва да остане астрономическото.

    Коментиран от #49

  • 37 есен

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Като домакин":

    Есен е до 23 септември и ако в момента се смрачава малко след 8 часа, то в края на лятото ще става около 19,30 часа. А автора много добре е описал защо е добре да има нормално /зимно/ и лятно часово време. Но който не го разбира да вземе един лист и да си напише в две колонки предимства и недостатъци на вариантите. Може пък някой да разберат, че сегашното положение е най-доброто, а не някакви хипохондрици да разтеглят локуми за биологичен часовник. Ако това беше истина, то хората работещи на смени щяха да измират масово. Някой да е забелязал такова нещо? Не. Дано тия бюрократи в ЕК да не се подведат по този псевдореферендум за часовото време. Та той обхваща мнението на под ЕДИН % от европейците. Каква тежест може да има подобен резултат?
  • 38 до Насо

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Насо":

    И какво точно означава да си на инсулин или хапчета в определен час? Че ги ползваш примерно в 7 часа, а в 8 часа е забранено ли? Ми нали в листовките си пише - взимат се през еди си колко часа, а не в 7, 13 и 21 часа. Или има някаква сркита магия, с която хапчето /инсулина/ в 7 часа въздействат различно от приети в 8 часа?
  • 39 кой кой е

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ганьо Балкански":

    Май с първата написана дума - изСвинете си дал доказателство от къде се обаждаш. Който се интересува и следи икономиката в България е запознат кой е Петър Ганев.
  • 40 Цар Вул

    3 3 Отговор
    То да е само тази тъпотия измислена от ЕС"да ги боднем като"китка на чело"!Ами "кривите краставици"и всичко останало!Няма оправия от тази "ГЛУПОТИЯ"!От както свят светува имаме само едно време АСТРОНОМИЧЕСКО!После измислиха за икономия на ток да го обърнат на "лятно и зимно"!е беше голяма тъпотия!Сега като имаме имаме демокрация защо не ни попитат и нас?Ей така просто за разнообразие!Резултата е предопределен!Знам то от истински източник!Астрономическата обсерватория в Лондон,където измерват по астрономическото време и всичко настройват часовниците си по него!Айде че време няма пък и "конят го изядоха мухите"!
  • 41 Стаматя

    3 2 Отговор
    От началото на ноември до края на февруари ще се съмва след 8:00 часа! И да не мрънкате. Нали това искате :D
  • 42 ку-ку

    6 2 Отговор
    Тотална медийна каша по въпроса за смяната на часовото време! Не можах да си изясня дали причината е в журналята или в евро"умниците". За да се отрази точно волята на хората трябва да се предложат три възможни отговора: 1)"да се запази смяната на лятното и зимното време", 2)"да се прекрати смяната и да се остави само зимното-то е истинското, което са ползвали бабите и дядовците ни", 3)"да се прекрати смяната и да се остави само лятното-то е измисленото с някакви аргументи оспорвани в момента" Някой успя ли да намери точен цитат как са формулирани въпроса и възможните отговори в самата анкета? Напълно в техен стил е предлагайки въпрос само с два възможни отговора да заблудят хората, които искат истинското време и те сами да изберат изкуственото.
  • 43 Zarko

    1 6 Отговор
    Петър Ганев явно се изкарва по компетентен от 4.5млн.души???
    Според мен трябва да се прегледа при специалист Психиатър.
  • 44 Байо

    1 6 Отговор
    Интересно ! Американците си въртят часовниците и нямат никакви проблеми.А пък на нас всичко ни пречи и вреди.Карайте все така пък ше ги стигнем нии АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 45 Бай Благой

    2 2 Отговор
    Подобна глупост отдавна не бях чел!!
  • 46 Байо

    0 3 Отговор
    Е разбира се ти си по-умен от всички американци взети заедно,само дето не ти личи!!!
  • 47 Дацо

    3 1 Отговор
    Час разлика,нито ще ни направи по-умни,нито по-добри! Ами тези,които карат само нощни смени?! Ами моряците?! Ами шофьорите?! Имам много познати и в трите категории хора и не усетих един с психични отклонения! Тялото се настройва бързо . Мисълта и най-вече мрънкането ни пречи. А както всеки знае,сме шампиони в България по мрънкане и даване на акъл за всичко от което неразбираме! Човек има ли любов в сърцето и мир в душата е винаги усмихнат и щастлив,независимо от сезона , часовият пояс или астрономическото време!
  • 48 Константин

    3 1 Отговор
    Не виждам кое е глупавото в това искане (не е решение още). Няма такова понятие като "нормално" или пък "ненормално" часово време. Не съществуват никакви научни факти или доказателства, които да показват вреда от смяната му ... иначе всеки редовно пътуващ човек ще е здравословно съсипан (дори след уикенд в съседна Сърбия). Всичко това е въпрос на лично предпочитание ... лично моето е да не съмва в 4:30 през лятото, затова категорично предпочитам лятното часово време (така или иначе през зимата ставаме по тъмно).
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове