Last news in Fakti

10 Септември, 2018 09:20 2 285 8

Томислав Дончев: Възможни са и други оставки

  • оставки-
  • герб-
  • обединени патриоти-
  • томислав дончев

Кабинетът е динамична среда, в него няма гарантирано място, каза вицепремиерът

Томислав Дончев: Възможни са и други оставки - 1

Възможно е да има и други оставки в кабинета. Оставките след критична ситуация не означават индивидуализирана вина на всеки от министрите, това е знак за поемане на политическа отговорност. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, на който ще бъдат обсъдени трите министерски оставки.

На въпрос дали се оглеждат за нови министри, вицепремиерът заяви, че имат дълги редици и достатъчно потенциални кандидати в резерв.

На въпрос дали ще има нови рокади във властта, вицепремиерът отговори, че кабинетът е динамична среда и там няма гарантирано място. „Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен”, смята Томислав Дончев.

На въпрос дали ако премиерът е поискал оставката на даден министър, а депутатите не искат този министър да си тръгне, това означава бойкот на решението на премиера, Дончев отговори: „Дълбоко не вярвам да се стигне до подобна ситуация”.

Той беше категоричен, че в ГЕРБ няма конфликти и интриги. Не сме имали възможност да обсъждаме министерските оставки с Цветан Цветанов в детайли, но не виждам причина да имаме остри различия, отбеляза Дончев. Министърът на туризма Николина Ангелкова към момента запазва поста си, заяви още той.

Коалиционният съвет на ГЕРБ и Патриотите обсъжда министерските оставки

Той изтъкна, че министър-председателят има право да избира екипа, с който работи. „Кадровите промени в Министерския съвет се гласуват от Народното събрание, но Конституцията категорично е предвидила, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в НС”, подчерта Дончев.

Според него, когато става дума за държавното управление, е изключително подозрително да се взема решение, без да има спор. По думите му е нормално да има напрежение в кабинет, изграден на база коалиционен формат.

Вицепремиерът коментира и акциите на прокуратурата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. „От нас нито „чадър”, нито подкрепа, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е престъпление, престъпление е да не си плащаш данъците. Това е доказателство, че няма значение колко си богат, какви хора познаваш – няма нито един застрахован, когато не спазва закона”, категоричен беше Томислав Дончев.

Той коментира и въпроса, че хотелът на Ветко Арабаджиев е сред спечелилите обществена поръчка за настаняванията по време на европредседателството.

„Самият факт, че се случва подобна операция, означава, че ако не сега, преди месец или преди месец и половина са намерени достатъчно данни и, надявам се, доказателства, че има престъпна дейност. Това по всяка вероятност не е било известно към момента на провеждане на поръчката. Комисията по избор на изпълнител по обществена поръчка не е разследващ орган и не прави данъчна ревизия”, изтъкна вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    10 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Възможно е да има и други оставки в кабинета . А,Бойко кога?!?!?
  • 2 Въпросът

    7 0 Отговор
    Катастрофи стават всеки час, някои леки, други с жертви. Оставка за катастрофа е пълна глупост, ако шофьора на превозното средство не е примерно "Томислав Дончев". Друго си е оставка на всички управляващи за това, че България и гражданите и са на последно място по всичко в така нареченият Евросъюз. Още няма и 100 години от 1938 и 1939 години, когато тази страна е била РАЙ. Некадърни управници и особено сегашните я разсипват до този й хал.
  • 3 ХАСАН

    2 2 Отговор
    Тоя така окраде покрай тия фондове за поколения напред !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Доротея

    2 0 Отговор
    Най добре на чисто.Оставка нацвсички.
  • 8 аката

    0 1 Отговор
    само теб подкрепям.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове