11 Септември, 2018 17:41 1 874 10

Бъдещето на София: Няма проект срещу мръсния въздух

  • софия-
  • въздух-
  • замърсяване-
  • отопление-
  • твърдо гориво

Планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата

Бъдещето на София: Няма проект срещу мръсния въздух - 1
Снимка: Shutterstock

„София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е значим източник на фини прахови частици”, сочи доклад на Европейската сметна палата.

„Планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата”, се допълва в документа. Палатата е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

Страната ни заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух. Отбелязва се, че София не разполага с места за наблюдение „от промишлен вид” на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения.

Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишения на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко.

България определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха в страната битовото отопление и транспорта. За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58% – от 120 млн. евро за 2007-2013 г., на 50 млн. евро за 2014-2020 г., сочат данните, споделени от bTV.

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки.

През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.

Всяка година в ЕС мръсният въздух предизвиква преждевременната смърт на около 400 хил. души и води до разходи за стотици милиарди евро, е записано в доклада. Уточнява се, че най-застрашени са хората, които живеят в градовете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маловажно

    12 1 Отговор
    По-важно от здравето на хората са приходите от продажба на горива - ддс и акцизи, затова се съсипва и градския транспорт.
  • 2 Ха-ха-ха

    11 0 Отговор
    Колкото повече пари, толкова по- мръсен въздух!
  • 3 право куме у очи

    14 1 Отговор
    Няма и да има, "проектът срещу мръсния въздух" е пряко свързан с "проекта срещу циганските махали". На всички е ясно, че основното замърсяване идва от тези махали, където всичко се гори и едва след това от автомобилния трафик и свалените DPF филтри на гъзарите с нафтовите "резачки" Това е останалото са празни дрънканици ! Защо сега лятото, когато почти нищо не се гори по махалите и "нафтовозите" печат шкембета и татуси по моретата въздухът е доста по-чист?? Ясно е нали !
  • 4 Meganoob BG

    10 2 Отговор
    Най-добрия проект би било да спрат да лапат европейски к*расани и да ни реактивират напълно изправните блокове в Козлодуй за да можем да се топлим на ток като в нормалните държави.
  • 5 ЗЕВС

    15 0 Отговор
    Още преди 80 г. София води битка с мръсния въздух! През далечната 1938 г. възниква
    идеята за Витошкия клин, програма за „облекчение на навлизането на чистия въздух от планината към града”. Южният парк е проектиран и наченат като най-широката и най-близка до подножието на планината врата. На практика това гениално начинание е тотално опоручено. Застрояването в подножието на Витоша, и високите жилищни блокове, спират естествените течения на въздуха. Същото се отнася и за въздушното течение от Княжево. Със своите действия, некомпетентните архитекти и корумпирани общинари, на практика блокираха естествената вентилация на София. Последиците, смог и първо място по белодробни заболявания!

    Коментиран от #10

  • 6 ПРОТЕСТ

    7 3 Отговор
    Всички на протеста! 16.09.2018 г. пред Народното Събрание! Да изметем политическата напаст!
  • 7 кои е

    4 0 Отговор
    НИТО ГОРИВАТА СА НИ КАЧЕСТВЕНИ НИТО м н НА ОКОЛНАТА СРЕДА и ВОДИТЕ си ВЪРШАТ СЪВЕСТНО РАБОТАТА СЕГА ЩЕ ИМ УВЕЛИЧИМ И ЗАПЛАТИТЕ ЗАЩО ДА Е ЧИСТ ВЪЗДУХА г н НЕНО ДИМОВ да ЖИВЕЕ КОРУПЦИЯТА КАК ДА СТИГНЕМ РОМЪНЦИТЕ
  • 8 не че нещо ама е така

    1 0 Отговор
    и като колите са виновни колко ги спряха с новите замервателни устройства дето им дадоха на КАТ миналата зима? нъцки...
  • 9 123

    0 1 Отговор
    как да има, в европа дават 5000евро при покупка на електромобил, а тук такъв струва 40000евро, в европа 37000евро, с 5000-те хил от държавата 32000
    е как да има проект за мръсния въздух, като трябват милиони за електромобили
  • 10 JEEP

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Абсолютно вярно. В кв.Лозенец не се е разрешавало строителство над 10 метра (кота корниз). Днес там е АД. Високи кооперации и разбити улици
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове