Last news in Fakti

16 Септември, 2018 18:47 18 565 78

Осъдиха България за €32 млн. за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • съд-
  • глоба-
  • централа

НЕК е дала над 2 млн. евро за адвокати, но резултатът отново не е в нейна полза

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне” от октомври 2013 г., съобщава „Капитал”, като цитира окончателното решение на арбитражния трибунал.

От Министерството на енергетиката потвърдиха информацията за bTV.

Изданието припомня, че след решение на НС за спиране на строежа на Втора атомна, през януари 2013 г. (по време на кабинета „Борисов 1”) е имало споразумение между НЕК и консултанта за намаляване на месечното възнаграждение, но по него не е имало плащания. Не е имало и опит за преговори с цел окончателно прекратяване на договора до решението на НЕК от октомври същата година да преустанови едностранно отношенията с „Уорли Парсънс”.

Последвалият арбитраж е отхвърлил всички защитни тези на НЕК – макар държавната фирма да е дала 2,4 млн. евро за адвокати, двойно повече от другата страна в спора. Седмичникът отбелязва, че поведението на Националната електрическа компания е довело до пъти по-голям разход, отколкото е предвиждало неспазеното споразумение.

В. „Капитал” пресмята, че до момента „Белене” е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10. След решението за размразяване на проекта ще се наемат нови архитект-инженер, консултанти и други компании, които при ново фиаско може да заведат дела.

Рестартът трябва да стане с оборудването, което друг арбитраж присъди България да купи от Русия. За над половин милиард евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Х7у

    122 6 Отговор
    Нема такава държава!

    Коментиран от #26

  • 2 ЕвроЗона

    102 4 Отговор
    Корупционна сделка на хилядолетието, а къде са парите за лекарства на онкоболни, инвалиди...
  • 3 НАТО ВЕЦ

    91 15 Отговор
    „Уорли Парсънс” !!! А, тия руснаци ли бяха?!
  • 4 ванката

    86 2 Отговор
    тази бездънна яма вече 25/26 години потъват милиони всяка година или през една две годинки но нищо няма насреща ще ни пишат в учебниците след години как се краде

    Коментиран от #29

  • 5 Гост

    68 5 Отговор
    Тиквоча и Кури да плащат от джоба.
  • 6 Милев

    87 5 Отговор
    Защо срещу виновните длъжностни лица няма повдигнато обвинение? Партия ГЕРБ ли командва съда и прокуратурата и ако е така, каква демокрация сме?

    Коментиран от #9

  • 7 лешояд

    77 6 Отговор
    кой ще плати пак народа,а тиквата ще се разхожда и ще ни заблуждава за светло бъдеще.Да ги вземат от субсидията на гробарите .
  • 8 от архива

    76 5 Отговор
    Я сега "независимата журналистика" в България да покаже киното където Борисов се фръцка пред американците, че с голи гърди е спрял три проекта. А сега ние които внасяме данъци трябва да му бършем оцапания за**ик.
  • 9 Западните Балкани

    58 4 Отговор

    До коментар #6 от "Милев":

    Никаква. Това си е чиста проба тоталитаризъм, циментиран чрез купуване на гласове и липса на съд, прокуратура и свободни медии.
  • 10 така ще е

    57 5 Отговор
    докато не се търси перонална финансова и наказателна отговорност.г-жа Тевенужка къде е милата?пипа си сигурно най-милото при тази нерадостна вест!очертава се около 70 мил.лева да ги вземат пак от джоба на бедните българи.и после що имало протести-щото до гуша ни стигна от вас,крадци и некадърници!
  • 11 гост

    36 3 Отговор
    Взеха на Бг ,всичките средства!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 НАТО ВЕЦ

    24 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Като си изуеш гащите и се хванеш за палците, трябва ли да се чудиш, че всеки те оножда?

    Коментиран от #14

  • 13 икономист

    50 7 Отговор
    Това не бяха ли фукльото враг от Банкя и ГЕРБ на власт? Нека със свои средства платят неспазен договор! Аз като част лт България искам всички да осъдим тези, които осъждат България, защото договора е дключен от Борисов кабинет, а ние сме подседени плд отгосорност, без да сме учавствйваюи в договора! Арестувайте ГЕРБ, конфискация на лични и партийни сметки и погасяване на всищко, което при техния мандат, е била осъдена България да плати, шо неспазени договофи! Вината е персонална и Мария Габриел е длъжна да постави въпроса за махане на такава престъпна клауза Осъждане на държава от лице или ЮЛ! Това е престъпление, да бъдеш осъден невинен, за чужд сключен договор! Моля ЕК да прекрати с постановление тази престъпна практика! Кабинета Борисов, трябва да заплати с персонални средства, престъплението си, неизпълнение на сключен търговски договор /Търговско прасо... /!!! Да се осъдят и членовете на НЕК, допуснали ощетяване на държавата, шоради пфестхпна небрежност и умисъл!
  • 14 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО ВЕЦ":

    Ти така ли си изуваш гащите,насред пътя и всеки те ,,оножда,,!Не ти блазосвам !Използвах тази грозна дума!!!!!! Извинете възпитаните!!!!!

    Коментиран от #15

  • 15 НАТО ВЕЦ

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Явно не го правя и определено "не съм търсен", за разлика от любимите ти герберасти. А "онождам" е стара българска дума, в която няма нищо срамно по принцип, но небългарите от къде да знаят.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 У лево е Крим

    31 1 Отговор
    Ми търсете парите от ГЕРБ. Нека да припомним, че ГЕРБ по това време имаше абсолютното мнозинство и че Борисов спря проекта след като подписа нов меморандум с руснаците за създаване на ново съвместно дружество АЕЦ Белене. - Такива са фактите!
  • 17 Мизирабъл

    29 4 Отговор
    Кой ще плаща за гьола?Разбира се ние стотинка по стотинка, един с ТЕЦ Варна, друг с Техноимпекс, трети и четвърти с половината Черноморие , апартаменти , яхти, докога ще ги търпим са крадат от общите пари и ще обясняват че е законно но не е морално!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трънчев

    36 1 Отговор
    Тия милиони да ги плаща Боко и лакеите му, лично! Стига харчове на държавни средства, за лиготиите на "управляващите"!!! Вместо да се дадат на пенсионери и учители, сега няква чужда фирма ги гушна. Срам и позор за Боко и компания!
  • 21 МнооЗле

    29 1 Отговор
    Хем те бият, хем те е..т, хем пари им даваш. Е няма такава държава!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Инкогнито

    38 2 Отговор

    До коментар #22 от "Благодарение на БСП-то":

    Какво БСПто бе? Герберастите за да се сложат на ЕС скапаха проекта ,,Белене" сега да платят неостойките и глобите самоче не от нашия залък!!!

    Коментиран от #54

  • 24 Митко цигането

    39 1 Отговор
    Бъдете проклети , крадливи ,мръсни ,долни, политици , разсипахте тази хубава държава ,, България,,
  • 25 У лево е Крим

    43 0 Отговор

    До коментар #22 от "Благодарение на БСП-то":

    Аз понеже ненавиждам селянина от Банкя преди около 2 години си направих труда да проуча внимателно въпроса! - БСП подписва 1 меморандум и 4 анекса към него от общо 9! - Останалите 5 от тези общо девет подписва Борисов!!! След тях Борисов подписва нов меморандум за строеж на Аце Белене с руснаците, като в меморандума пише, че се създава българо- руско дружество с име АЕЦ Белене. След това Борисов излиза по няколко медии да обяснява как ще строи Белене. След това се разходи в чужбината и после спря проекта! Тогава руснаците ни заплашиха че ще ни осъдят. Настоящата министърка на енергетиката- кака ти Теменужка... В качеството и на шеф на Държавната Финансова Инспекция по онова време излезе и заяви, че руснаците няма как да ни осъдят защата нямало договор! - Както се оказа договор има и ние платихме 1 милиард миналата година! Така, че драги благодари на Борисов за този батак! Сега пак ни осъждат пак благодарение на същите тези боклуци от ГЕРБ за спирането на проекта на обща стойност 34 милиона Евро сиреч близо 70 милиона лева. - Ако нещо се съмняваш в думите ми можеш да се поровиш в нета. Тъпите боклуци от ГЕРБ не можаха да разберат, че в Интернет остават следи, които не могат да бъдат прикрити.- Информацията остава в мрежата за години!

    Коментиран от #27

  • 26 Доктор Ох Боли

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Х7у":

    .... ха хаха..... ама разбира се че нема друга като България.... тя е една...и..... тва трее гу знаиш..... ха хахах....... и..... да си пиеш редовну бикарствата...... ха хаха.....
  • 27 Доктор Ох Боли

    1 11 Отговор

    До коментар #25 от "У лево е Крим":

    ... ха хаха.... а у десно да ликарствата.....ама не теа червините хапчита..... ха ха ха......
  • 28 питам

    25 1 Отговор
    За тези 32 млн Деян Добрев колко години трябва да търка нара?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 патриотъ

    27 2 Отговор
    Разстрел за герберите начело с Боко-жабоко и мухата Це-Це!Още някой съмнява ли се в престъпните им деяния и съсипването на държавата,станала територия България или накратко-Циганистан!

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОЧКАТА

    15 1 Отговор
    Чиста работа!!!Положение --,,ВИНАГИ ПОБЕДА,,!!!САЩ ни принуждават да се откажем...,,УОРЛИ,,ни осъжда ,че сме се отказали..СТО и арбитража ни ,,ОСЪЖДАТ!!!,,със СКЪПИ И ГЛУПАВИ АДВОКАТИ!!!!ЗА ДА ..ЗАГУБИМ!!!!Перфектен организъм на ,,ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА,,..!!!!Така СЕГА СЕ КОЛОНИЗИРА....ТЯ,Британия затова се изсули от ЕСъто.

    Коментиран от #34, #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Доктор Ох Боли

    0 6 Отговор

    До коментар #32 от "ТОЧКАТА":

    .... хах ах а....зема ти дам 1 плюс ......иле..... ти от плюсови са ни плашиш........... ха ха хахаха........аааааааааааааааааааа
  • 35 Бат Ваню

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Доктор Ох Боли":

    ..... ха хахаха.......Късно и чадо.... мандалато хлапна ...... ха ха ха..............ааааааааааааааааа...........аааааа
  • 36 Доктор Ох Боли

    0 6 Отговор

    До коментар #32 от "ТОЧКАТА":

    .....утре...е .... първия учебен ден...... Никога не е късно..... ха ха ха..........аааааааааааааааа.....аааааааааа....ааааааааааааа....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гнида

    9 2 Отговор
    Кой реши да има Белене ? Имаше референдум и народът реди да НЯМА втора атомна ! ИЛИ ТИКВАТА Е ЧЕРИБАШИЯ И ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА ? Дори ни кара да плащаме неговите издънки ?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Доктор Ох Боли

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "ТОЧКАТА":

    ... ха ха ха.... ко шъ напрайш ко?.... ха хаха.....
  • 41 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    Опааа...ЕДИН се хвали ,че е спрял три проекта по заръка!!!Пък ,,ония,,...с повредения чип ---плащат!!!!
  • 42 Доктор Ох Боли

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "ТОЧКАТА":

    ... на мизерия нема как се присмея..... иначе за Белене...... темате е длъжка ....обачееее..... на кратко така.... таа централа ша излиези над 20 млрд.... Еуро.... теа дето в Турция ги нема ... ха х аха.... и... кой ше ги поеме а?..... и Бойко каза....частни инвеститори.... зимайти я .... стройти я.... и ... те са дърпат .... що са дърпат а?.... ха ха ха... и така......
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гражданин

    12 1 Отговор
    Перфектно! Пак гласувайте за ББ!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Меди Доганов

    10 0 Отговор
    На мен, Борисов ще ми дава по 25 млн. на година без да правя нищо, ей тъй щот сме аркадаши!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Доктор Ох Боли

    0 6 Отговор

    До коментар #45 от "Чичо АДИ":

    .... ха ха хах.....аааааааа..... Тва е тигрицата на клавиатурата.... ха ха ха.... пише без да драска..... ха ха хах..... меку така .... ха ха ха...и без да мисли..... щото тя просто не може.... хяах ха хах...

    Коментиран от #53

  • 49 Чичови Чаве

    6 2 Отговор
    ГЕРБ да върнат проекта Белене или да платят неустойките на Бойко от офшорките!! Закон народен закон Божииии!! Амин!

    Коментиран от #51

  • 50 Froid

    8 10 Отговор
    Жалко че виновните за мизерията на милиони българи никога няма да бъдат наказани ! Правителствата на БСП и ДПС подписвали тези " договори " !

    Коментиран от #52

  • 51 Доктор Ох Боли

    0 6 Отговор

    До коментар #49 от "Чичови Чаве":

    .... ха ха хах.... ти пак ли си унаа безмозъчната...... На кой да го върнат уе?....тука става дума за много пари... ама за многу..... ха ха ха.... разбираш ли гу тва а? ... ха х ахах....
  • 52 Чичко Сладоледаджия

    8 0 Отговор

    До коментар #50 от "Froid":

    Те ги подписаха а ГЕРБ ги опропасти!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 СссереМ

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "Инкогнито":

    БСП-то съсипаха проекта,а Бойко се опитва да го съживи,опорките ви куцат предатели долни.
  • 55 Доктор Ох Боли

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "Гъзо болилите?":

    ....тука ....такива умреляци като тебе..... с лопата да ги ринеш .... и ... с кеф да ги мачкам.....
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Христо

    2 0 Отговор
    И пак за бацето да гласуваме...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Стайков

    6 1 Отговор
    Решението за спиране строежа бе полиничискж, на ТЕРБ и наложено чрез мнозинството в парламента. Главният прокурор, така наречения Специолен съд, точно това им е работата, а не да гонят някакава си дребна риба, каквато е кметицата на "Младост" София. ГЕРБ да престане да прави разни изявления, сочещи все другите виновни, а те чиста мода ненапита.

    Коментиран от #61

  • 61 СссереМ

    0 4 Отговор

    До коментар #60 от "Стайков":

    Абе серсеми може ли да правиш АЕЦ в земетръсна точка,това само комунист може да го измисли?
  • 62 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Малко са1 Аз още колко много мога да платя, о-хо !!! И децата ми, и внуците ми, и правнуците ми...... Мога да продам, например, цялата Пиринска Македония на Македония, или Дивия Северозапад, я на Сърбия, я на Румъния..... и пак да се изплатя. А мога да понеса още някой-друг данък или увеличението на някой..... Колко му е ? Г.н Горанов ги разбира тия работи, г-н Борисов още по-добре........Най-добре ги знаят нещата хората свързани с червеното знаме-ама не им гласувате доверие , бе !? Какви хора сте, а !?!?
  • 63 дсая

    0 3 Отговор
    Далновидни политици! Това аец белене трябва да бъде веднъж завинаги погребано!
  • 64 джи пи

    6 0 Отговор
    Е соросчета защо мьлчите Пак Герб и Американците направиха далаверка На наш грьб и на ваш дето им биете тьпана
  • 65 Българофил

    1 1 Отговор
    Далаверите на БСП и компания(ГЕРБ,ДПС, НДСВ, Атака и др.) винаги са били за сметка народа и против интересите на България.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Гост

    2 0 Отговор
    Който министър е сключвал тези договори да плати сметката от джоба си, ако са няколко души да си я разделят, само така може да се сложи край на това безумие.
  • 68 4321

    5 0 Отговор
    Боковия гьол многа скъп излезе.
  • 69 Пиниза

    2 0 Отговор
    Ха сега Падишах ББ да плати тези пари.Нали много обича да казва аз платих това,платих онова.Да плати с негови пари.

    Коментиран от #73

  • 70 Бг.реалност

    2 0 Отговор
    Браво.
    Чудесно.
    Прибавете и това към нещата които човек трябва да помни когато отива да гласува.
    32 мил.€ които бг.данъкоплатец ще бъде задължен да изплати.
    Къде си бочо?Диктаторе мой !
    Хайде бългърино,кой каквото има в къщи да си го взема и навън докато депутатска кръв не се разлее по улиците.
  • 71 Redhorn

    1 0 Отговор
    Още престъпления на държавно ниво.
    Абсурдистан незнае почивка.
    А народа какво мисли по въпроса???
    Опс...извинявам се,сега има вип бръдър и не се задават такива въпроси.
  • 72 Redhorn

    0 1 Отговор
    Още престъпления на държавно ниво.
    Абсурдистан незнае почивка.
    А народа какво мисли по въпроса???
    Опс...извинявам се,сега има вип бръдър и не се задават такива въпроси.
  • 73 Не може

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "Пиниза":

    Човека едвам си е спестил 20-на хиляди от закуските.
    Той дори пред парламента си ги декларира.
    Как да ги плати сега тия 32 мил. €
    Бочето без това си е един такъв беден диктатор.
    Абе обикновен мулти-милионер дет' се вика пък вий дрехите от гърба и единият залък на човека искате да му вземете.
    Да ми умре мин.председателя ако не съм прав.
  • 74 marquise

    1 0 Отговор
    Познайте, кой е виновен НЕК да бъде осъден от Арбитражен съд? Разбира се Орешарски и Корнелия Нинова?
    А сега Премиерът ни Бойко Борисов да си посипе главата с пепел и кротко целият кабинет да си отиде по живо и здраво. В противен случай суверена от Улицата ще го свали от власт. А корумпираните и некадърни политици нямат място във властта.
  • 75 Анонимен

    0 1 Отговор
    Е ако пък го бяха построили щяхте пак да викате ,,грабеж,, .Защото нали се сещате с толкова договори за изкупуване на енергия и с тия цени и без Козлодуй сега цените на тока щяха да са с над 50 процента по-високи. Просто този проект се провали заради започналата криза и спадът в потреблението в целият регион, вместо ръстът който всички очакваха.
  • 76 Курнелия Минова

    1 0 Отговор
    Венци пак го направихте това... Защо?
  • 77 Пламен

    2 0 Отговор
    Радват ме такива новини. Сега очакваме решението на арбитраж за монопол, заведени от ЧЕЗ и ЕОН срещу България. И там са 50-на милиона. Нека гние тази никому ненужна държава...
  • 78 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Ето до какво доведе 10 години БСП и 10 години ГЕРБ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове