11 Октомври, 2018 16:38 2 000 1

Кариерата край Белащица работи извън договора и унищожава природата

  • екокатастрофа-
  • села-
  • пловдив

Каменната кариера край пловдивското село Белащица е излязла извън пределите на концесията, договорена с фирма „Холсим“, която експлоатира терена от 18 г. За това съобщи председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев. Нарушаване на договорените граници е установено при съвместна проверка на представители на Министерство на енергетиката и „Екогласност“ на 20 юли т.г.

„На място бяха констатирани отклонения по северната граница на зоната на концесията и дейност извън тази граница, видно и от топографската карта, показана ни от служителите на концесионера. Тези отклонения дават основания на Министерство на енергетиката съгласно договора за концесията да предприеме мерки в защита интереса на държавата и потърпевшите граждани. За съжаление такива действия повече от месец не се предприемат“, коментира Емил Георгиев от „Екогласност“, цитиран от kmeta.bg.

Има стара кариера, за която от фирмата твърдят, че не се извършват дейности, но там се работи. Разполагаме с документи, че дейността на фирмата продължава. Отделя се огромно количество фини прахови частици. Има взривни дейности, през последните месеци се гърми постоянно там, обясни Георгиев.

Той съобщи, че представителите на министерството са правили замерванията с туристически GPS, който дава сериозни отклонения сравнено с професионалната техника. За целта е направено замерване от геодезист на организацията, което показва излизане от концесионните граници.

В същото време фирмата „Холсим“, която експлоатира кариерата, иска разширяване на площта с още 50 дка и удължаване на работата за още 25 г. с аргумента, че това е нужно за рекултивация на терена.

Ако от Министерство на енергетиката и другите компетентни органи не се съобразят с исканията ни за спиране на дейност и да не се разреши такава за нови 50 дка, ще организираме хората от седемте села и ще ги докараме в София. Хората искат само чиста природа и спокоен живот. В района на село Марково се изгражда база за цимент, което означава, че някой иска да обезкости този връх. Няма да го позволим, заяви Емил Георгиев.

Скандалното е, че в действащия концесионен договор има план за рекултивация, който не е спазен, разкриха от Инициативния комитет, който настоява да се прекрати експлоатацията на кариерата след изтичане на договора. На 12 октомври на място се очакват министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда Нено Димов, за да обсъдят проблема с местните хора, както и бъдещата рекултивация на терена.

От Инициативния комитет алармират и за друг проблем, който може да засегне района заради каменната кариера. Според хората от Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян взривните и изкопните работи са на метри от 4 водоизточника, които снабдяват селата. Дейностите, свързани с добиването на подземни богатства, могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода, посочват от Инициативния комитет.

По настояване на хората ще бъде направен ОВОС – оценка за въздействието върху околната среда. Ангажимент за това са поели Министерство на здравеопазването и неговото регионално поделение, както и Басейнова дирекция. Местните са категорични, че изкопните дейности и извозването на тежките материали оказват необратими последици за здравето на хората и за природата.

„Разбиването на скалите води до фина фракция, която наподобява бял прах. Това нещо се носи във въздуха в посока на вятъра, а там е дефиле, т.е. вятърът се движи надолу в посока на селата. От фирмата-концесионер на кариерата се позовават на някакво изследване, че въздушните течения са от запад към изток, затова прахта не засяга селищата. Но това важи за равнината, не за дефилето, по което всъщност духа вятърът. В началото на месец юни имаше буря която разпиля прахоляка във въздуха, че дори стигна до Пловдив. Чак тогава от РИОСВ се сетиха да направят проверка за запрашаването“, коментира д-р Костадин Сотиров, който беше на третия поред мирен протест миналата събота.

През последните години се наблюдава увеличение на респираторните заболявания в района вследствие на замърсяванията. Затова местните са категорични, че кариерата трябва да бъде затворена след изтичане на концесионните договори съответно през 2021 и 2023 г.

Стотици жители на 7 села излизат вече три пъти на протест, за да кажат „Стоп на кариерите в Белащица”. Поредното шествие беше миналата събота, 6 октомври. В него се включиха жителите на Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян, за които прахът, шумът и взривовете са ежедневие. Масовото гражданско недоволство на живущите в селата от региона избухна във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на с. Белащица, общ. Родопи с дългосрочност от нови 25 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 густо майна

    3 1 Отговор
    а цените на имотите не падат в тая родопска яка,най много силикоза да хвана ако си купя къща там!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове