30 Октомври, 2018 11:39 2 783 9

Международен натиск ли доведе до удара по „паспортната мафия” у нас

  • агенция за българите в чужбина-
  • корупция

Под 5% от лицата, които са получили български документи, са останали у нас

Доказването на български произход при кандидатстването за гражданство е съпроводено с голям корупционен риск, като от години има сигнали за неуредици, но едва през последната година проблемът е придобил международен мащаб. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” журналистът, политик и бивш разузнавач Велизар Енчев и бившият заместник - председател на Държавната агенция за българите в чужбина Спас Ташев.

Вчера над 20 души, сред които – и сегашното ръководство на структурата, бяха арестувани във връзка с разследване за документни и длъжностни престъпления и корупция.

Енчев посочи, че във френския печат през пролетта на тази година е излязло обширно разследване за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от престъпния контингент, които се възползват от нея. Журналистът посочи, че според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”.

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Френската медия базира своя текст в голяма степен на сигналите на уволнения експерт от Дирекция „Българско гражданство” в правосъдното министерство Катя Матева. Тя е писала до ред европейски институции, ДАНС и премиера с конкретни данни. По-късно и тя, и съпругът й са уволнени от постовете си в държавната администрация.

Енчев я цитира, като каза, че „основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци”, като в това са замесени две фирми за преводи и адвокатска кантора.

Той посочи, че в офиса на един от замесените са били открити празни бланки. Става дума за човек, който има кабинет в съседство на този на Каракачанов и който е нещатен сътрудник на депутат от националистите.

Енчев също е започнал кореспонденция с европейските институции по въпроса. Според него именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

„Българските медии изобилстват с публикации от поне 10 г. за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство”, посочи и Спас Ташев, като призна, че е бил „предаден” в опитите си да се справи с корупционните практики.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ. Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат – изпращане на актове за раждане в Института по криминалистика на МВР и, даже и експертите да установят, че документът е истински, след това пред МП от агенцията да твърдят, че става дума за фалшификат.

„Най-голям въпрос трябва да бъде какъв е ефектът от това, че сме дали 153 000 паспорта. Под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България”, коментира Ташев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    32 1 Отговор
    В Белгия е бил задържан “български гражданин” на име Петко Герчев. На място обаче полицията се усъмнила, че той е българин, поради твърде тъмните му и арабски черти. Не знаел и дума български пред доведения преводач. След проверка, се установило, че това е Али Муса Бен Ибн – брат на върховния водач на Ислямска държава Абу Бакр Ал Багдади. Не тиквено цацаратурно разследване а европейска заповед за арест издадена от Брюксел. WC и тумбак войвода са прибирали парите от агвнцията и са се отчитали дирвктно на Винету.
  • 2 3333

    23 2 Отговор
    Относно ефекта 153 000 паспорта по 5000 евро = 765млн. евро в джоба на избрани наши момчета. Добре че имаше външен натиск за да се спре другия ефект от получилите паспорти 10% са издирвани престъпници, което води до срив в имиджа на държавата.
  • 3 Бай хой

    22 2 Отговор
    Когато е установено, че Ибн е Петко Герчев, е издадена Европейска заповед за арест на всички лица, които са му помагали. Така със заповед се оказва и шефът на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев – като осигурил му по същество фалшив паспорт.
  • 4 Коко

    24 1 Отговор
    Те и цигарените фабрики паднаха под външен натиск иначе хората си плащаха и си работеха без проблеми

    Коментиран от #5

  • 5 Рибата се вмирисва

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    от главата.Ясно е че на върха на корупционната верига са мазния толуп Каракачанов и Валери Балевски-Винкела.
  • 6 Зайко Байко многознайко

    15 2 Отговор
    Така ще бъде и в бъдеще, докато си играем на революционери пред екраните на компютрите и пърдим самодоволно на диваните. След дълги размишления, противоречиви съмнения, душевни терзания и безсънни съждения до извод достигнах сега, че обществото в нашата страна е разделено на три нива! Първо ниво, нормални работливи люде с нормален мироглед и почти здрав морал, второ ниво мързеливи, които нищо не предприемат и всчки други са виновни за положението в което са, трето ниво, бандити, крадци и политици. Това е групата на мързеливците, но активни само в направление, да получават благини мързелувайки! Ако не са от вън да ни притиснат, тук нищо не става. Въпрос има ли арестувани по казуса у нас?
  • 7 ПЕНЧО Т

    7 0 Отговор
    Нашенска работа , ХА ХА ХАААААА.
    Пълна излагация на държавата ни, и сега бой с пръчка по ръцете ни.
    Шинген минген ??????.???.???.
    АБЕЕЕЕЕЕ ТЕ НИ ЗНАЯТ ВЕЧЕ ЩО ЗА ШМЕНТИ КАПЕЛИ СМЕ , ТА КОГО ЗАБЛУЖДАВАМЕ ?????. ТЕ СА НИ ИЗПРОБВАЛИ ДЪЛГО ВРЕМЕ И СЕГА ПОЧВАТ С ТЕЗИ НАРУШЕНИЯ, А ДОГОДИНА КАТО ВЛЕЗНЕМ В ЧАКАЛНИЯТА И ПО ДРУГИТЕ ТЕЖКИ АФЕРИ И ГЕШЕФТИ .
  • 8 гощо

    4 0 Отговор
    Както в Америка да стане.Дават ти карта за постояно жителство и те гледат дали живееш в БГ поне 5 да не кажа 10г. След това има лек изпит за БГ самосъзнание и евентуално получаваш паспорт.
  • 9 _he_

    1 0 Отговор
    Интересно защо в този скандал никой, никъде не споменава вице президента Йотова? Нали в крайна сметка това е нейният ресор и от нейния подпис зависи дали кандидата ще получи българско гражданство или не! Дали не е поредната "премерена" атака? Първо Симеонов, а сега Каракачанов? Не, няма да има трета и срещу Сидеров. Първо той сам се атакува твърде често и второ ... послушник е. А и финансирането му идва през едно посолство, в което скри автомобила, с който направи преди години един гаф на автомагистрала ...
    Не оправдавам Каракачанов! Не е цвете за мирисане, но само преди дни едни хора си позволиха да "яхнат" нещастието на майките на деца с увреждания и да "обърнат" чисто социалните им искания в политически за оставка, при това нагло прокламирано, че в това няма политика ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове