Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 15:11 2 967 12

300 лв. за зимна подготовка на колата

  • зима-
  • кола-
  • подготовка-
  • автомобил

Глобата за шофиране с износени гуми е 50 лева

300 лв. за зимна подготовка на колата - 1

Макар и навън температурите да са необичайно високи за края на октомври, рано или късно зимата ще дойде. Със зимата, очаквано, идват и някои разходи за автомобила.

Тази година подготовката на колата за зимния сезон, ще излезе около 300 лева, пресмята таблоидът "България днес".

Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март. Така че шофьорите имат около две седмици да "преобуят" колите си с гуми, чийто грайфер е минимум 4 милиметра.

Смяната на четирите гуми заедно с изправянето на джантите излиза между 20 и 100 лева - и то в случай, че поставите миналогодишните. Ако имате нужда да купувате нови гуми, финансовото положение се усложнява, защото трябва да броите между 250 и 600 лв..

Цената е според качеството на каучука, като огромно значение има и марката. Търговците масово предлагат безплатна смяна на гумите, ако си ги купите от тях.

Ако решите да го правите в последния момент ще трябва да се заредите не само с пари, но и с търпение и време. А асфалтът вече е достатъчно изстинал, за да сложите зимните гуми.

Зимата е най-неблагоприятният период за всеки акумулатор. Затова сега е моментът да проверите състоянието му и ако е необходимо, да си купите нов. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а капацитетът му значително намалява. Нов акумулатор ще ви струва около 200 лева, като собствениците на дизелови автомобили задължително да си вземат по-силни. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите дали чистачките ви не са за смяна. Нов комплект от качествени чистачки струва 20-30 лева. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата трябва да се зареди с незамръзваща течност.

През зимния сезон много важно е осветителната система на автомобилите да бъде наред. Това означава изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Не забравяйте също да носите резервни крушки, ако се наложи смяна.

Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гад

    21 2 Отговор
    Мария, прочетете ЗЗДПП и правилника за прилагането му за да не въвеждате в заблуждение читателите си. Според правилника колите трябва да са с гуми с минимум 1,6мм. грайфер. Според закона от 15.11 до 01.03 колите трябва да са със зимни гуми ИЛИ гуми с грайфер минимум 4мм. Или с други думи кола "обута" със зимни гуми може спокойно да е с 3мм протектор след 15.11 без водача да е в нарушение
  • 3 бел

    14 1 Отговор
    Лопата също, че като мине (все пак някога) снегорина по улицата и прави диги, та се налага откопаване.
  • 4 мария атанасова

    14 1 Отговор
    Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Шофьорът няма право да се движи с гума, която има разкъсвания. Глобата е 50 лв.

    Журналята пак подвеждат :-)
  • 5 МореБате

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Не е задъжително и ABS, както и каквито и да е асистенти по автомобила, но когато попаднеш в ситуация по-добре е да ги имаш. Разликата от зимни гуми до летни такива е огромна. За справка питай - BMW-тата по кръстовищата като заледи! Но избора си е Ваш, това че нещо е задължително или не - кога е спирало българина ?
  • 6 НекъФ Пич

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки.

    Това последното, за чии ми е да седи вътре, ако колата е със замръзнали ключалки ?

    Коментиран от #9

  • 7 ЪРП

    10 0 Отговор
    БИХ ПРЕПОРЪЧАЛ И НЯКОИ ДРУГИ НЕЩА ДА СЕ НАМИРАТ В БАГАЖНИКА ПРИ ТЕЖКИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ ИЛИ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ В ТЕЖКИ УСЛОВИЯ ПО ВТОРОКЛАСНИ И ТРЕТОКЛАСНИ ПЪТИЩА..:
    ШОКОЛАД, ЯДКИ, ВОДА, МАЛКА ЛОПАТКА, ТРИОН, ЕДНО ОДЕАЛО В ПОДХОДЯЩ ПЛИК, ЗАПАЛКА, КИБРИТ И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО "УОРМАРИ"- ОТОПЛИТЕЛИ ЗА ТЯЛОТО ,КОИТО ГИ ПРОТАДАТ ЗА ПО 2,3 ЛВ. В НЯКОИ ЛОВНО-РИБАРСКИ МАГАЗИНИ И СА СУПЕР ПОЛЕЗНИ В СТУДА!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 IQ ZERO💡

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "НекъФ Пич":

    Пич, не бях се смял така от доста време.Значи стигнах до следния извод.Стоиш вътре в колата на отворен прозорец.Чакаш да замръзне ключалката . После фъс със спрейчето и си готов.Ако не си се одървил от студ взимаш стъргалката и тн.

    Коментиран от #10

  • 10 НекъФ Пич

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "IQ ZERO💡":

    Другия вариянт е , ако някак си отвориш собствената кола, да помогнеш със спрея на някой друг закъсал :D
  • 11 Ай сиктир

    6 0 Отговор
    Сметнал съм че с влакове таксита и автобуси ми излиза по евтино отколкото гориво гуми винетки данъци такси ремонти дупки и ядове докато шофирам

    Коментиран от #12

  • 12 Обикновен Бг

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ай сиктир":

    Така е. Мислих да си купя мерцедес ц класа 1996-1999г.бензин, питах един приятел който скоро си купи опел вектра 2001г. бензин за 2200лв. още колко трябва да подготвя за регистрация, в кат, в община. Отделно застраховка, каско.И ми излезе, че за кола 3000лв. трябва да дам още 2500лв. за всички останали глупости за да мога аз да си карам скромната колица. Аз много рядко излизам извън София. Според вас кое е по-добре, 5000 за таксита които идват веднага и за които не се притесняваш, или 3000лв. за кола, още 2000лв за разни други първоначални плащания пак за тази кола, да трепериш за нея, че ще ти откраднат огледалата, комутатора, за което трябва да дадеш още 400лв. за нови огледала, комутатор и ДРУГИ ЯДОВЕ И МНОГО ПРОБЛЕМИ. ТА ЗАТОВА РЕШИХ, ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ БЕЗ КОЛА А ДА ПОЛЗВАМ ТАКСИТА КОГАТО МИ ТРЯБВА ПРЕВОЗ. И ДОБРЕ, ЧЕ ТАКА РЕШИХ. КАТО ГЛЕДАМ ПРИЯТЕЛЯТ МИ С ОПЕЛА КОЛКО НЕРВИ, ЯДОВЕ И МНОГО ПАРИ ХАРЧИ ЗА ТОЗИ ОПЕЛ СТИГАМ ДО ИЗВОДА, ЧЕ СТИГНАХ ДО МНОГО ДОБРЕ РЕШЕНИЕ. И СЪМ ДОВОЛЕН, И СПЯ СПОКОЙНО, НЕ СЕ ОСЛУШВАМ ДАЛИ МОЙТА АЛАРМА НЕ СВИРИ. ТОВА Е МОЯТ ИЗВОД И РЕШЕНИЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове