Last news in Fakti

8 Ноември, 2018 21:34 3 215 38

2 млн. души са избягали от България за четвърт век

  • демография-
  • демографска криза-
  • емиграция-
  • емигранти-
  • илияна йотова

Още много обмислят да напуснат родината в търсене на по-добра перспектива

2 млн. души са избягали от България за четвърт век - 1

През последните 30 години над два милиона българи са напуснали страната в търсене на друга възможност за себе си. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика в парк-хотел "Москва".

Фондация "Фридрих Еберт" и Институтът за икономика и международни отношения ще представят по време на форума оценки за въздействието на трудовата миграция върху икономиката на България.

По думите на Йотова много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън. Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика, заяви вицепрезидентът. Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън.

По думите на вицепрезидента Илияна Йотова причини са различни - от търсене на по-добро заплащане, професионална реализация и кариера до по-дори социални условия, повече правила, повече сигурност и повече закони.

Според вицепрезидента няма как да се справим с проблемите без истинско реално развитие на българската икономика. Тя смята, че липсва многогодишна икономическа и финансова рамка за развитие на България, която да даде перспектива какво ще правим в страната в следващите 10, 20, 50 години. По думите на Йотова има сходство в приоритетите за развитието на икономиката в програмите на всички партии. Този необявен консенсус не ражда никаква конкретика и не дава реални решения, коментира Йотова.

Приходите в българската икономика от работещи извън страната са по-големи от реалните инвестиции, каза още Йотова. Тя допълни, че развитието си цели 80 процента от българските общини чакат на европейското финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОНЕ 2000 ДА СА ВЪРНАТ С

    45 2 Отговор
    АК ЧИ ДА ПУКНЕ ПУШКА ТУКА НАЙ НАКРАЯ
  • 2 НКВД

    80 9 Отговор
    По- скоро бих казал 2 милиона български люде са се спасили!! И още ще се спасяват.
  • 3 Гост

    67 8 Отговор
    Защо ли?Да попитаме тиквоча
  • 4 гост

    56 8 Отговор
    Браво на хората. Спасени са. Дано да са си отгледали дечица.
  • 5 ванката

    56 6 Отговор
    поредната измама 2 милиона може да са били преди 10г че и повече от 9 станахме 7 милиона но когато бяхме 9 имахме 200 000 манговци а сега имаме над 1.5 милона такива ... пак се опитвате да лъжете народа но не всеки ще ви се върже!!!
  • 6 El Torro

    74 4 Отговор
    Никой никъде не бяга, просто си търси работа и спокоен живот и място където да си отглежда децата. И като намери мястото остава. Ако това се случи в България, сигурно много биха се завърнали, включително и аз.

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джигит

    37 5 Отговор
    Накрая в България ще останат само герберстите и ще се правят на тарикати на ц.... много ще блестят на фона на не образованите!

    Коментиран от #10

  • 9 Да каже ,,вицето"

    21 29 Отговор
    Защо децата ни не бягат на ,,Север", при развития Социализъм ? Избират Запада, при капиталистите . При лошите.

    Коментиран от #29

  • 10 Вася

    6 21 Отговор

    До коментар #8 от "Джигит":

    Ако на времето не ги стреляхме по границата, сега и вас нямаше да ви има демократчета гадни. Хубаво избихме цялата измет, дето искаше да предава социализма. Слава на героите.

    Коментиран от #38

  • 11 Иванов

    55 3 Отговор
    Два милиона бегали, два милиона починали за същото време и сто хиляди родени. Обаче в изборните списъци фигурират 7 милиона души и Герб печелят избор след избор. А разни изрусени жителки от Максуда ни оръкват, че ние сме гласували за Тиквата. Аз не познавам жив човек, който да гласува и подкрепя Тиквата. Явно от Оня свят му идват гласовете и с това мегабезобразие трябва да се спре, завинаги. Явно е, че Меркел го подкрепя всячески, но германците трябва да разберат, че с това ни избиват много по- успешно, отколкото дедите им евреите.

    Коментиран от #25

  • 12 Тръмп

    22 26 Отговор
    Към Дебилите: В парк-хотел Москва,Йотова повтаря думите на Калфин,защото това са постановките на близкото Руско посолство!!!:):):)Хората бягат от българските комунисти,а не от България!!!:):):)
  • 13 Тръмп

    26 23 Отговор
    Хората избягаха заради такива,като Йотова,Лукановата купонна система,Жан Виденовата зима,Тройната коалиция и Орешарски!!!:):):)Фалита на комунистическите банки,ограбването на пенсионните фондове и пак фалит на КТБ!Грабителите и Убийците на България се жалват,че са останали малко българи заради тях???;):):)

    Коментиран от #16, #34

  • 14 Тръмп

    8 13 Отговор
    Следователно тази фондация ”Фридрих Еберт” е комунистическа и вредна за България!:):):)Очакваме,цинизмите и на фондациите ”Маркс” и ”Енгелс”,докато не се появят и ”Ленин”,”Сталин”,”Путин” и ”Шрьодер”!;):):)
  • 15 Георг Георгиев

    25 4 Отговор
    Бившите ченгета и партийните секретари на БКП са на власт за поколения напред!!
  • 16 Путин

    49 8 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    Хората бягат заради такива като Костов които им взеха хляба 1997г.и такива като Борисов който им вдигна данъците за да може да краде повече!! Хората бягат заради такива като Плевнелиев който също граби а сега се мести в САЩ! Заради 5акива като Дянков който изпразни хазната за 3,5 г. заради такива като Горанов който си строи къща с пари от министерството и заради Теменужка приятелката на Гинка и заради такива като Павлова със чантата за 12 000 лв.!!

    Коментиран от #28

  • 17 Владо

    19 1 Отговор
    И на мен ми се ще да се махна.
  • 18 СУПЕР СПАНАК

    21 1 Отговор
    Добре е че са махнали от тука, иначе щяха да ядат спанак като мен, едвам се оправих .
    Така е , кой оцелял оцелял .
    Колко не са оцелели незнаеме .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кирил

    18 3 Отговор
    Другарко Йотова България си изпати от толкова управници от който нямаше никава полза.Руснаците ни се присмиват че българите има за какво да съжаляват къде е била България а сега най бедна и обезлудена.Никак ва преспектива за младите .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 hold up

    11 2 Отговор
    Блазе им!!!!Тук не стига ,че има беднотия ,но и много простотия.....!!!!!
  • 23 Изстрадал поданик на ЕС

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "El Torro":

    Ама ние гледаме българските новини - трепане на пътя, всеки ден загинали в катастрофи, стрелба и побоища по паркингите, условни присъди за убийства, измами, храни с плесен, протести и никакъв резултат, дори напротив - пак си вдигнаха "бонусите" в края на годината... Еее, ще се върнем, мислено и ще разказваме по спомени!
  • 24 Тони

    16 0 Отговор
    Вече 19 години съм навън и чакам ..,г- жо Йотова, но хора като вас все още са на власт!
  • 25 243

    2 13 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    Аз и цялото ми семейство,а то не е никак малко,гласуваме за ГЕРБ и не сме от умрелите нито от орките!!!
  • 26 Екс емигрант

    6 2 Отговор
    То преди щяхме да избягаме всички,ама комунистите ни чакаха с калашници на границата.След 90та година съм бил в 2 емиграции и сега съм си в България,от тук по-хубаво няма.От една страна искаме свободно придвижване на хора и стоки,когато се движим свободно,казваме,че бягат хората,когато не ни пускаха до границата без "открит лист",всичко си беше наред,така ли?
  • 27 yilipip

    9 2 Отговор
    Време е за гражданска революция кой каквото хване пушка сопа и в парламента както 97 година беше
  • 28 червен червей

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Путин":

    Ей, к*рво червена, трол смотан, да ми ядеш х*я.
    Хората бягат, защото червените боклуци взеха парите им и ги похарчиха за простотии.
    Дай на един прост комунист пари и му гледай сеира, комуниста може само да краде и да убива, за нищо друго не го бива.

    Коментиран от #33

  • 29 Грмп

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да каже ,,вицето"":

    Защото капиталистите на запат имат СОЦИАЛНА политика!! А социалисти на север са див капитализъм!!

    Коментиран от #30

  • 30 червен червей

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "Грмп":

    Всеки нормален човек, който е ходил на Запад е забелязал, че там хората са строили истински комунизъм, докато червените помияри са строили див капитализъм и най-накрая го построиха, постигнаха своето, от 1944г. го строят.
    Не случайно бежанците искат в Германия и Англия, защото знаят много добре, колко социални държави са това, а бягат от България, като дяволл от тамян. Това е най-точният индикатор, къде сме ние и къде са другите западни общества, разликата е стотици години.

    Коментиран от #31

  • 31 КОМУНИСТА

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "червен червей":

    ЕВАЛА. ПРАВ СИ.
    Много си точен.
  • 32 нафто

    3 1 Отговор
    От България по хубава нема.Лоши са управниците които се избират от 80% дебили.Така страдат всички.
  • 33 Не е баш така

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "червен червей":

    Не комунистите обраха народа а техните наследници. То не бе сдс то не бе ндсв то какво ли не бе. А тия всичките са пребоядисани комунисти дето завлачиха българия. Само погледни тия дето бяха на власт след 91ва година къде са сега и тия преди това. Тогава ще разбереш кой ограби държавата. Някога комунягите крадяха но отпускаха и за народа, сега само се краде без да има за народа.
  • 34 Не е баш така

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    Жан Видинов му спретнаха постановка. Единствено при него външният дълг намаля и искаше да направи нещо. Е не стана защото не му позволиха. Как всичко изчезна падна от власт и на другия ден всичко имаше. Защо корабите със стоките бяха спряни да не доставят до българия докато Виденов е на власт? Защото се опита да спре разграбването на страната.
  • 35 Гого

    3 0 Отговор
    Като останат ромите ще ми се да ги видя нашите депутати от къде ща събират данъци и гражданска ток вода и винетки.
  • 36 Гого

    1 0 Отговор
    Още един мандат на Герб и само неговият верен електорат ромите ще останат.
  • 37 Емил

    1 0 Отговор
    Гост-много си прост тиквоча ти е виновен-а другите зад него
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове