9 Ноември, 2018 11:00 2 778 8

Безпрецедентна спасителна акция в Пирин (СНИМКА)

  • спасителна акция-
  • пирин-
  • банско

Акцията преминава успешно

Безпрецедентна акция по спасяването на две ловни кучета, заседнали на един от най-опасните планински ръбове в Пирин – Котешкия чал, направиха основателят на Алпийски клуб – Банско, алпинистът Красимир Елинов, и планинският спасител Иво Валеюв.

Акцията е проведена в понеделник и е първата подобна, провеждана в Пирин. Тя стартира по молба на собствениците на двете четириноги Димитър Какалов и неговия брат, които заради труднодостъпния участък не успяват сами да ги спасят.

Кучетата престояват на скалата почти три дни – на едно място, без вода и без храна. Как са попаднали там, не е много ясно. Предположенията са, че са тръгнали да преследват животно, което ги е отвело до зъбера, откъдето не успели да се измъкнат.

Собствениците на кучетата са изключително благодарни на спасителите, които рискуваха живота си, за да помогнат. „Хората трябва да знаят какви професионалисти има и че може да се разчита на тях изцяло. Там можеше да бъде човек, а не куче”, каза пред struma.bg Димитър Какалов и разказа за случилото се:

„В събота отидохме на официален лов. При пристигането си на ловната територия пуснахме кучетата и те тръгнаха нагоре, просто избягаха. Едното куче е с джипиес и по него знаехме, че се движат нагоре. Те тръгнаха откъм хижа „Яворов” и оттам са прехвърлили ръба, Котешкия чал, и са влезли от другата страна. По джипиеса установихме, че са на 5 километра от нас, стоят на едно място от два часа и не се движат, от което беше ясно, че нещо не е наред.

В събота успяхме да стигнем на около 2,5 километра от тях, но ставаше късно и се отказахме да ги търсим. Дадохме координатите на джипиеса на приятел от Планинската спасителна служба, за да установим местонахождението им. Предупредихме и в Национален парк „Пирин“, че има избягали ловни кучета, за да не ги гони парковата охрана, ако попадне на тях.

В неделя направихме опит сами да ги спасим, но успяхме да достигнем на около 300 метра от тях, мястото беше труднодостъпно и нямаше как да продължим. Като разбрахме, че не можем да се справим сами със ситуацията, потърсихме Краси, който откликна веднага. Откликнаха и от Планинската спасителна служба.

Искам да благодаря на Иво Валеюв и компания, и най-вече на Краси, който е изключителен човек и професионалист, той беше готов да тръгне още в 14:00 часа в неделя, но беше много късно и нямаше достатъчно време за такава акция, трябваше да се провежда в тъмната част”, разказа Димитър Какалов и допълни, че е бил готов включително и да подаде сигнал на спешния телефон за намесата на хеликоптер.

Спасителната акция стартира в понеделник сутринта. След петчасово ходене групата успява да достигне до Котешкия чал. „Обадиха ми се в неделя собствениците на ловните кучета с молба за помощ. Съгласих се да им помогна. Свързах се с Иво Валеюв от ПСС, за да ги помоля за по-дълги въжета, тъй като моето е 7 метра. Той откликна веднага и дори каза, че ще дойде с мен и ще участва в спасителната акция. С него дойдоха и колегите му Атанас Уков и Димитър Пицин.

Кучетата бяха заседнали точно по средата на ръба, на изключително опасно място. Как са попаднали там, не мога да кажа Аз се спуснах до тях, бяхме подготвени с нагръдници, въжета, вода, всичко. Кучетата бяха много изтощени и стояха на едно място, буквално като препарирани. При изкачването ги местех едно по едно от нивото на краката над главата ми, след това се качвам до тях, и така до върха.

За пръв път участвам в подобна акция. Не мога да опиша погледа, с който ме гледаха кучетата. Без да ми говорят, усетих благодарността им. Чувството е уникално. Когато усетиха, че се движа към тях, започнаха да вият, просто ти късат сърцето. Вече разбирам защо хората от ПСС се занимават с това. Усещането да помогнеш и да знаеш, че си направил добро там, горе, където никой не иска да отиде да помага, е нещо уникално!

Емоциите още бушуват в мен след преживяното и се чувствам страхотно. Действително мястото беше много трудно, скалата се рони и има риск, на за мен нямаше значение дали е човек, или куче, за мен това е душичка”, разказа Красимир Елинов.

Акцията преминава успешно и завършва с хепиенд. Двете кучета и спасителите им са добре, с изключение на контузия, която Кр. Елинов получава по време на акцията. Той е със скъсани кръстни връзки на коляното, но е категоричен, че това не го притеснява, емоцията от преживяното в него надделява и дори апелира към всички: „Правете добрини, за да се чувствате добре, пък дано стане малко по-добро местенце нашият свят!”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    10 2 Отговор
    Браво
  • 2 Емил

    5 5 Отговор
    Пада им се (на кучетата)! Преследвали са някоя невинна твар, за да я претрепят и да угодят на тъпите си собственици! И в държавата е така - разни гонят обикновените хора, за да угодят на Пеевски и Доган, а ма не можен на ди струпаме на Котешкия чал!
  • 3 браво

    3 0 Отговор
    БРАВО! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ВСИЧКИ ИСТИНСКИ ХОРА. И КУЧЕТАТА СМЯТАМ ЗА ТАКИВА!
  • 4 Валентин

    1 0 Отговор
    Поздравления и за собствениците, и за спасителите!
  • 5 Токин

    2 0 Отговор
    На Пирин са най-добре подготвените спасителни групи в България!
  • 6 jojo

    3 0 Отговор
    ku4eta v nacionalen park kakvo praviat tam tova e park zabranen e lova i presledvaneto
  • 7 Петър

    1 0 Отговор
    В Пирин и особено в Банско спасителите редовно показват, че са на ниво и доста хора им дължат животите си.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове