19 Ноември, 2018 16:00 6 271 30

Нека го боли

  • бойко борисов-
  • протест-
  • протести

Но засега всичко зависи от кръчмаря, сметката е в неговите ръце

Нека го боли - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По блокадите ми прилича на януари 97-ма, казвам. Но пък по недоволството от повишаване на цени напомня февруари 2013, казва колегата, май че и тогава първите протести бяха в югозападна България, Благоевград и Сандански, после се надигнаха всички. А по отвращението не ти ли прилича най-вече на юни 2014-та – питам, – макар че тогава някак всичко протече на жълтите павета в триъгълника на властта.

Чудим се. Случва се нещо, което е най-лесно да бъде разгадано, ако се оприличи на нещо вече познато. Наистина прилича на зимните протести през 1997 година, но не и по това, че тогава имаше вариант за бъдещето в лицето на сините. Тогава те бяха качени на вълната на недоволството дори преди да се сетят да я възседнат. Иван Костов застана начело на софийската колона на протестите със синя лента на главата, леко изненадан в първия момент. Само в първия, после неговите хора оглавиха протестите във всички градове и беше ясно кой си отива от властта и кой ще дойде. Сега няма нито такъв резервен вариант, нито идея какво ще последва.

По реакцията на увеличените цени на горивата наистина прилича на февруарските метежи, предизвикани от сметките за ток. Само че тогава по улиците и площадите излязоха хора, на които някак от пръв поглед им личеше, че наистина не могат да си платят тока. Сега протестиращите не изглеждат като хора, които не могат да си позволят цената на горивата, нещо повече от поскъпването ги е изкарало на улицата.

Отвращението може и да е същото, което напълни столичния площад през юни 2014-та, но сега не става дума за столицата, бунтът назря и избухна по-скоро в страната, в цялата страна. И участниците в него не са хора, които свирят на бял роял или изобразяват „Свободата“ от картината на Дьолакроа, а разгневени хора, които може би са чували Дьолакроа, но пет пари не дават за него. Една жена от сегашните протестиращи крещи: „Тук сме за всичко! За всичко!“ Тук – означава на магистралата, на затворена магистрала, каквато скоро не бяхме виждали.

За всичко!

Когато някой протестира за всичко, това означава, че чашата му е преляла и вече не може да понесе и капка повече от същото. А „същото“ през последната година се изливаше над страната като пороен дъжд. Скандалите започнаха да идват като по рецепта за антибиотик – на 6 часа. Никога след първите демократични години на война между „синьото“ и „червеното“ не сме били свидетели на толкова отявлени вражди между управляващи и опозиция. За нивото да не говорим, то е на равнището на бой между улични бандички, които се замерват с прашки. Нещо по-лошо: никога досега не сме били толкова сигурни, че след като се наиграят на битки, участниците в бандичките се събират да си поделят кой каквото е успял да окраде в махалата. Десет стъклени топчета за вас, двайсет за нас, защото умеем да се бием и мамим по-добре.

Мощен принос в изобилието от скандали напоследък дадоха и коалиционните банд…, извинете, партньори на ГЕРБ. Не че Валери Симеонов се е спирал, но дори и той успя да премине на ново ниво, като с едно изречение предизвика отвращение от цинизма на властта у всички. Толкова високомерна социална гнусливост не бяхме виждали. Това патриотично гърне се търкулна и си намери похлупака с продажбата на българско гражданство. Някой да вярва, че Красимир Каракачанов никога нищичко не е назнайвал за това?

Има едни хора, на които черните тениски „Системата ни убива“ биха подхождали много. Колкото и странно да ви прозвучи, това са тъкмо хората, срещу които са насочени – хората от самата система. Те не си дават сметка, те самодоволно отричат, те упорито отказват да се извинят, те мъжествено обещават да се хвърлят с релса от мост в морето или да се самозастрелят с пищов на площада. Те дори не подозират, че вече са мъртви за почтените хора, каквито все още у нас има в изобилие сред така наречения електорат. Системата – корумпираната, задвижваната само от личен интерес, скърцащата от претовареност, ръждясалата от липса на каквато и да е хигиена – убива не само тези, които зависят от нея. Тя убива и тези, от които зависи. Само че те не го подозират. Едните сме убити материално, други ги убива морално. Ето, това е всичкото, което онази жена не може повече да понася и което я е извело на магистралата – за да спре вече непоносимото.

Прилича на рестартиране на компютъра. Когато системата се бъгва и не работи както се очаква, рестартирай компютъра. Само че ние го рестартирахме много пъти и се оказва, че грешките не само не изчезват, но и се множат и задълбочават. Когато хората протестират за пореден път „За всичко!“, рестартът не е решението – не ни е нужно същото, започващо уж от някакво ново начало. Не са нужни уж някакви нови лица, а ново мислене, ново отношение към проблемите и към хората.

Основният въпрос, разбира се, е кой стои зад протестите. Зад мен е само народът, казва инициатор на бунта от Перник. Децата ми, отговарят майките на деца с увреждания. Никой, отговарят през прозореца на автомобил хора от протестна колона на пътя. И вероятно са искрени. В българските протести този, който обикновено застава зад протеста, последни го научават протестиращите. Моят отговор също е искрен: не знам кой стои зад протестите, но от опит знам, че зад всеки протест има някой – ако не преди протеста, то веднага след първите му прояви.

Бунтът избухна буквално на другия ден след като президентът Румен Радев прочете вълнуващо есе по случай 29-тата годишнина на 10 ноември. Както казва един много умен приятел, пилот може да чете есета, но само ако, освен пилот, е и Екзюпери. Есето беше хубаво (всички знаем кой го е писал) и ако потърсим под този вол теле, може и да намерим. Защото президентът говори за това колко е важно да са активни гражданите и гражданите на следващия ден блокираха магистралите. Но президентът уби подозрението, че речта му е „Кървавото писмо“, като каза, че сега не е време за оставки, дори би било проява на безотговорност. Почти същото би казал и Бойко Борисов. Дори и да има намерения за овладяването на изпълнителната власт, явно не е сега времето за президента.

Другият, който има потенциал за създаване на партия и е в отколешни разправии със „системата“ е телевизионният водещ Слави Трифонов. Той е и единственият засега, който предлага новост в системата, поне в частта за изборите. Слави Трифонов не е човек който ще извади трънчето „референдум, на който два и половина милиони българи поискаха мажоритарна система“ от петата на сегашната система. „Нека ги боли!“, както се пее. Водещият прекалено много задава въпроса кой стои зад протестите и също твърде прекалено се радва на отговора „никой“. Такъв интерес е винаги ориентиращ. Топлата връзка с омбудсмана Мая Манолова също предразполага към някакви разсъждение, че все пак има кой да застане зад протестиращите или по-скоро – пред протестиращите.

Но засега всичко зависи от кръчмаря, сметката е в неговите ръце. Какво ще направи Бойко Борисов е основният въпрос и от него зависят всички отговори. В момента, в който пиша това, имаме правителство. Довечера най-вероятно пак ще имаме протести. А какво ще е положението утре – не вярвам, че някой знае отсега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОГРОМНА

    16 84 Отговор
    МАЛОУМНО е да сравняваш зимата на 97 със сега !!!
    тогава виденов докара България до тотален фалит и по улиците излязоха хора с убеждения !
    сега България върви напред и нагоре и работа има за всеки, който не го мързи!
    и на протести излизат тоталните лумпени лелеещи за комунизма и платените протестъри дето вика за кой даде 20/50 лева на ден !
    разлиакта м/у българия на комунистите и България на демократите е ОГРОМНА и само болен комунист може да твърди обратното

    Коментиран от #5, #10, #11, #24

  • 2 НАРОДА

    61 8 Отговор
    ОСТАВКА ТИКВО !!!
  • 3 Червени боклуци

    13 52 Отговор
    Скоро власт няма да видите,ако ще и да пукнете от злоба
  • 4 Тръмп

    10 54 Отговор
    Само дебила бърка желаното с факт!!!:):):)ФАКТ е,че чичо Путин и човечето му Радев правят зулуми и проблеми,но ще си платят накрая,след Изборите!:):):)
  • 5 Гневни пациент

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "ОГРОМНА":

    Аре,-не си ли разбра,че България е в капан?
    Казва се евроинтеграция.
  • 6 Усмивката

    40 1 Отговор
    Защото никой не задава въпроси,кой стои зад народните бунтове в Румъния ,затова там нещата вървят напред .И докато тук продължава това говорене,подобно ....сплетня ,кой стоял зад Пеевски ,зад Доган .Ами всички го знаем.Само дето на народа му омръзна това театро ,война ....на думи.Иначе са добри съюзници сега и бивши съратници.Та затова се казва....ПИСНА МИ....с две думи
  • 7 Снайперист

    15 5 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 8 Няма леви няма десни

    9 20 Отговор
    Защо си мислите,че на Бойко много му се управлява?..........Той просто изпълнява заповедите на ЧЕРВЕНИЯ ЧИФУТСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ.
  • 9 Усмивката

    11 10 Отговор
    „Не са нужни уж някакви нови лица, а ново мислене, ново отношение към проблемите и към хората.”...това е което ми хареса най от статията.Тук е много прав .Защото отново ще ни пробутат поредният агент.От онези списъци ,от които всички бивши членки на Вършавският съюз отдавна се оттърваха.Затова народът интуитивно иска промяна ,и не търси непремено водач.

    Коментиран от #19

  • 10 goni

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "ОГРОМНА":

    Много добре те разбирам! И аз при тая власт съм добре!:) Ама, падне ли.....! Лошо ми се пише!:)
  • 11 Усмивката

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "ОГРОМНА":

    Ами като има толкова много работа я България ,работещите що бягат навън даси доработятИли и те са гупави лумпени.Щото ти си като тиквун ,обеснител на невъзможното.По фалшива пропаганда надминахте и комунистите в най тъпната история на България през 50 те.Но нали сте от тях родени и школувани.Само боята сменихте

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тръмп

    9 28 Отговор
    Слави,Манолова и Радев искат властта за да управляват България,като тъпа чалга!!:):):)Няма да стане,некадърни и необразовани сте!!:):):)

    Коментиран от #14

  • 14 Калинките

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    трябва да си търсите работа. Свърши се с вашето лапане. Тежък живот ви чака.

    Коментиран от #15

  • 15 Вуйчо

    8 17 Отговор

    До коментар #14 от "Калинките":

    Ох ох ох, доста ще почакаш БСП да вземе властта,гладна кокошка просо сънува.
  • 16 Усмивката

    21 4 Отговор
    По места герберите треперят .Има много папки документи за рязане.Те ,такива най много квичът.Ревъншизъм има.Далаверите свързани пренадочване ,отклоняване на средства и чисти кражби надали някога ще излязат .Щото и следващите няма да посмеят тъй като ги грози същото.Истината е ...не на допусккане до власт на досега властимащите.Ако требе ,чуждо иго
  • 17 Иво

    16 1 Отговор
    Не на Герб Бсп и Дпс
  • 18 софра

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Ако другарката ти нинова беше зад протестите, дали щяха да привикват в полицията разни деца и да ги сплашват да не организират протести?
  • 19 софра

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Усмивката":

    Точно така, чудя как хората още не са разбрали че герб и бсп са едно и също?!?
    Те не са нито дясни, нито ляви, те са от партията на меркантилните, ДС и ЦК на БКП.
  • 20 софра

    23 2 Отговор

    До коментар #11 от "Усмивката":

    Добави и повсеместна цензура. Като и агресивен ПР по социалните медии. По всички медии само хвалене, дори и някаква градивна критика няма, после се чудят вестниците защо им падат тиражите, на сайтовете намаляват посещенията...
  • 21 софра

    22 3 Отговор
    И както пише в статията да "ВСИЧКО", цени, некачествен живот, некадърно управление, некадърни държавни чиновници, неадекватното заплащане на труда, чувството за голяма несправедливост и още, и още ...
  • 22 име

    0 9 Отговор
    лошо седларска,лошо....тюрлю гювеч и платени фантазии.токът го контролира държавата ,директно . но горивото може и то индиректно. много си зависима от партия . коя е тя ? кажи ти .е да мая предложи пеевски . ти май я забрави мая . а приятелството на борисов и дългия .защо се прекратиха нещата? много си повърхностна и глупава. това е опит за манипулация.
  • 23 чичо

    1 9 Отговор
    Вече не помня откога питам-кажете каква система искате,че да я изберем,но не забравяйте,че това със системата започна от другарката Нинова.Да вие честита новата система.Рапорт дадох.
  • 24 никси

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "ОГРОМНА":

    и като Виденов я докара после иван костов що направи опри фалито я иди се грьмни някьде игледаи орьжието да еспо як заряд тадати прьсне мозька тьп невидиш ли чегерб са модерното сдснего ли усети до сага
  • 25 никси

    12 0 Отговор
    докато има такова разединяване няма дасе оправи тая дьржава то това беше тактика на политиците хората да неса единни а разделяи и владеи омрьзнами от това плямпане на глупости защото повечето са путкопоклонници на власта тенякои казват партия лубима която си навласт ние сме с вас и 30 години народа нищо не печели от това трябва по трезво да се мисли за нешата защото си обричме наще следващи поколения виждат чеот ден наден тьнеме в мизерия ипак пляскат глупости
  • 26 Т.Колев

    7 0 Отговор
    Лошо Седларска ! Лошо !
  • 27 Денисс

    8 1 Отговор
    Иван Костов с триста зора и кандърми го изкарахме от дома му и то да дойде на протестите!Страхът му от вече случващото, беше прераснал в истерия!А и жена му не го пускаше!Е на 3,4 ден се съфиряса,ама в началото писнеше ли сирена на тръгване от пилоните,изпадаше в паника!
  • 28 чичо

    0 2 Отговор
    За първи път си то позволявам-защо сте ми сложили толкова МИНУСИ?!Ами тогава и аз като президента да попитам-кое от това което казах или попитах е не вярно или не правилно.
  • 29 Рон Джереми

    2 0 Отговор
    Бокооо!Ей в тая поза на целият български народ му се иска да те уважи!...А другарката Нинова - на сухо,да я е яд!
  • 30 СУй леп и Уешко мЕсо

    4 0 Отговор
    Снимката направо, кърти. Туфлека бие главата, а около него свинка и говеда. Туфлека ги е уредил на яслата, тяхната работа е, само да зобят. Пфууу, гнус ме от тях.