Last news in Fakti

23 Ноември, 2018 08:09 3 708 22

Цацаров: Не се чувствам личен прокурор на Борисов

  • сотир цацаров-
  • слави трифонов

Пеевски не ми е дал нито едно евро от Цветан Василев, заяви прокурор №1

В записите на премиера Бойко Борисов с бившия градски прокурор на София Николай Кокинов няма престъпление, а разследването по тях е приключило преди Сотир Цацаров да стане главен прокурор. Така обвинител №1 коментира в Шоуто на Слави случая от 2013 година с изтеклите записи, в които Кокинов казва на Борисов адресираната към Цацаров фраза „Ти си го избра“.

Не се чувствам личният прокурор на Бойко Борисов, заключи Цацаров, заявявайки, че не премиерът избира главния прокурор. В същото време той нападна бившия си колега с това, че в записите пред Борисов той лобирал, за да бъде повишен в апелативен прокурор на София.

"Нито едно евро, от това което твърди г-н Цветан Василев, не е стигало до мен". Така Цацаров отговори на твърденията на банкера и собственик на КТБ за това, че депутатът Делян Пеевски му е носил всеки месец 100 хил. евро. „Ако наистина е давал на някого 100 хиляди евро на месец за главния прокурор, аз му твърдя съвсем сериозно, че те не са стигали до мен. Нека той сам си направи заключенията“, каза още Цацаров.

Още днес прокуратурата ще започне проверка по случая с жилището на финансовия министър Владислав Горанов. Така Цацаров коментира случая с декарацията на Горанов пред комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, от която става ясно, че той обитава 180 кв. апартамент в столицата без да плаща за него.

Не зная фактите, които ми съобщавате, но ми се струва, че те заслужават проверка, обърна се Цацаров към водещия. "Мога да ви гарантирам, на базата на това, което ми цитирахте току що, че такава проверка ще стартира. Можете да бъдете сигурен в това", категоричен е Цацаров.

Той цитира и бившия главен прокурор Никола Филчев, според когото корупцията е държавна политика и никаква друга политика не е в състояние да я спре, а също и че без службите и контролните органи прокуратурата е само едно деловодство. „За да може прокуратурата да провежда годни разследвания, е необходимо на нея да бъдат представяни точни, ясни и не спирани от нивото на разследваните лица оперативни данни от съответните служби. Прокуратурата не разкрива престъпления, тя осъществява обвинения“, каза още Цацаров.

В този смисъл според него отговорът на въпроса "Кой?" е: "Всички".

В същото време той не се съгласи с констатациите, че нямало осъдени политици, давайки примери, че по време на мандата му са обвинени министри, зам.-министри и „други фигури от политическия живот“, а само преди по-малко от месец е била постановена 4-годишна осъдителна присъда на бивш зам.-министър, което Цацаров определи като „добър атестат“.

Той каза, че последните акции срещу олигарси не са свързани с предстоящите избори и че едва след като водещият му задал този въпрос, той си дал сметка, че догодина има избори.

От интервюто стана ясно още, че по сигнала на депутата от БСП Елена Йончева за строителството на оградата на границата ДАНС са констатирали неправомерно завишаване на цената на строителните услуги. В момента е назначена експертиза, която да потвърди или отхвърли тези твърдения.

Цацаров смята, че главният прокурор не е напълно безконтролен и за статута му имало „легенди“. Той каза, че парламентът, ВСС и съдът контролират актовете на прокуратурата, а и в момента подчинен на Цацаров прокурор може да го разследва. „Реално всеки прокурор може да повдигне обвинение на главния прокурор – това не ми изглежда логично“, обясни той и допълни, че в момента работна група в Министерството на правосъдието работи над законови промени, с които се предлага механизъм за повдигане на обвинение на „тримата големи“ в съдебната система – главния прокурор и двамата председатели на върховни съдилища. „В момента такъв механизъм има но няма гаранции“, каза Цацаров.

По случая с „прангите“ на Десислава Иванчева и това, че обвинени в по-тежки престъпления не били в ареста, Цацаров отново се оправда със съда. Прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение, а съдът разрешава или не. Според него това в какви условия е поставена бившата кметица на столичния квартал „Младост“ зависи от Министерството на правосъдието, но те не се отличавали от условията, в които са поставени всички останали арестанти. „Белезниците на краката не се поставят от прокуратурата, а от Министерството на правосъдието. Каквото съм имал да кажа за тези белезници на краката на министъра на праводъсието, аз съм го казал. Няма основания Иванчева да бъде превилигирована, но няма и основание да бъде поставена в ситуация, при която е по-жестоко третирана“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мизирабъл

    47 2 Отговор
    ЛЪЖЛЬО !!!
  • 2 Plovdiv

    40 2 Отговор
    Срам и позор!!! Просто не стигат и думите пред подобна наглост...
  • 3 Коментар

    29 3 Отговор
    Не СЕ Оправдавай.
  • 4 джи пи

    38 2 Отговор
    Гарван гарвану око не вади
  • 5 Всички сте от Сълза по-чисти !

    19 2 Отговор
    И Аз не се чувствам Вкъщи,когато съм удома, и наще не ми дават пари!
  • 6 jdrudj

    37 6 Отговор
    интересно защо Слави им лъска имиджа, всички ще се изкарат света вода ненапита
  • 7 Гост

    40 4 Отговор
    Този един конкретен отговор нямаше. Питат го нещо, той се хваща за една дума от въпроса и започва да прави съчинение разсъждение.
  • 8 Будалата

    37 4 Отговор
    То Главнию Прокурорин и чеп за зеле не става.
  • 9 ванката

    23 2 Отговор
    "това че изпълнявам негови поръчки не ме прави личен прокурор аз съм си обикновен прокурор съм си"
  • 10 Гост2

    20 1 Отговор
    Защо за целия грабеж в последните години няма едно знаково дело довършено докрай беше грабеж на здравна каса,беше грабеж по саниране,по ДДС и все за милиарди.и този се скатава.защото беше назначен от боса на републиката и му служи вярно.и по голям некадърник на висок пост не е имало.не знам как не му првсяда залъка,че толкова години яде народна пара за нищо.
  • 11 Ryty

    13 1 Отговор
    Може би му звучи по - добре пеевски от колкото да го наричат борисов, но все си е едно и също
  • 12 Боцко

    25 1 Отговор
    ВСИЧКИ СТЕ ИЗМАМНИЦИ И СТЕ ОТ ЕДИН БЕТОНОВОЗ !!!
  • 13 Тръмп

    7 11 Отговор
    Дебилите не разбраха ли,че каквито и обвинения да представи Прокурора,Съда е този който Отсъжда?!:):):)Ако някой е недоволен от правосъдието,да търси причините изцяло при Съдиите!!!!:):):)За съдиите няма санкции за грешно отсъждане и за това си правят каквото им изнася!;):)

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русенец

    5 1 Отговор
    Голям МАЗНИК е този Цацаров ! Ами като са му вързани ръцете от законите и съда, да подаде оставка и да отиде на свободния пазар да се доказва като юрист, а не да говори като скъп ПиАр.
  • 16 Гост2

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    За Иванчева веднага се намери начин да я тикнат с прангите в затвора.без издадено решение на съда.информирай се
  • 17 68765463

    4 1 Отговор
    цаца иде видов ден...една обща килия за теб, минев, цолов, ковачки, донев, домусчиев, доган и тиквоньоФ
  • 18 бсфн

    3 0 Отговор
    дупи и гащи са барабар с пеевски.
  • 19 Те т'ва е

    3 0 Отговор
    Дайте ми една Цаца с малка биричка
  • 20 леопард на егрек

    3 0 Отговор
    я тоя да си спомни коиго избра за прокурори ако не е прокурор на борисов тогава ена мафията и олигарситеинтересуващ негови интереси
  • 21 Иван Гешев

    3 0 Отговор
    Доста прокурори има за затвора. Бай Ставри ги чака, все така строг, но справедлив. И от ДАНС доста хора са кандидати за същото място.
  • 22 НО НИЕ ТЕ ЧУВСТВАМЕ ТАКЪВ

    1 0 Отговор
    В едно гърненце пръцкате !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове