23 Ноември, 2018 09:30 1 549 16

Втори сме по кратък живот в ЕС

  • кратък живот-
  • ес-
  • здравеопазване

Около 12 % от гражданите са без здравна осигуровка

Втори сме по кратък живот в ЕС - 1

България има втората най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз след Литва, бързо застаряващо население, недостиг на работна сила и ниски разходи за здравеопазване. Това се казва в доклад на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз.

Продължителността на живота в България е 74,7 години и е с почти 6 години по-ниска от средната за ЕС, а при жените е най-ниската. Страната ни има най-високата смъртност от мозъчно-съдови и онкологични заболявания.

Разпространението на тютюнопушенето в България е най-високото в целия ЕС. 21% от 15-годишните момчета пушат, а сред момичетата процентът е още по висок - 30 на сто. По консумацията на алкохол на глава от населението сме на пето място. Повод за тревога е консумацията на алкохол сред подрастващите, като страната ни отново се нарежда на пето място по отношение на многократно пиянство сред 15-годишните.

България е една от държавите в ЕС с най-ниски разходи за здравеопазване и много високи преки плащания от самите потребители. Достъпът до здравни услуги също продължава да бъде проблематичен. Около 12 % от гражданите са без здравна осигуровка. Пациентите в България все още не са предпазени от неофициални плащания.

Страната ни има проблем и кадрите в здравеопазването. Специалистите мигрират към други държави в търсене на по-добро заплащане и кариера. Като положителен момента Брюксел отчита напредък в укрепването на управлението и отчетността на българската система на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    24 0 Отговор
    Как няма да мигрират специалистите като в спешното плащат 600лв, в клиника за сърдечно-съдови заболявания младши лекар получава 750лв, старши 900лв. Сестрите да не говорим колко ниски заплати взимат, съседката беше сестра и работи на минималната заплата, но на третия месец я викнали и й дали разписка за 220лв, а другите щяла да ги получи по-късно и ...тя напусна веднага. Едина ограничена циганка, която не може да чете и пише, не може да говори взима 500лв като шивачка, а медицинската сестра с 5. сериозно образование и работа с хора заслужава 220лв? В същото време болницата е облепена със ЕПС и сменени ПВЦ дограми за 800х.лв, ама инак на сестрата 220лв, тя кредитира облепянето, което струва реални 250х.лв. Шефът на фирмата идва с последен модел луксозен мерцедес, а сестрата не може да си плати тока, защото е учила, старала се е и не мами никого.

    Коментиран от #9

  • 2 АНАЛлизатор

    13 4 Отговор
    Най бедният народ в ЕС най много пуши, пие, и се храни нездравословно със свинско и туршии. Това е част от манталитета на българина, до покаже "стандарт".

    Коментиран от #14

  • 3 Дедо Дурчо

    5 0 Отговор
    Хубава снимка сте сложили!Заредих се с позитивност!!!Но ми се струва малко soft ... Може и по-така да е !!!
  • 4 sadisty

    9 1 Отговор
    борисов действай бе хората немогат да се отпуснат да пазаруват на черния петък и мрът! Предлагам ти нещо, ти си огнеборец, потуши им огъня на хората и въведи данък здравословен живот, който пръска много пари за качествена храна ще плаща по малко, който купува сланина ще плаща повече, ще налееш джобчето пак и някой неграмотник от твойте ще се облагодетелства и той, разбира се после ще изгърми щото за тая схема трябват бушони и ще си пак напред

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "sadisty":

    Е нали той яде филия с мас, как ще сложи данък върху сланина, мас и свински крачета.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    продължителността на живота ни е свързана с манталитета ни.за българиня в по-горна възраст спорт е мръсна дума ,а наи-полезно е червеното вино с пръжки и карантия.цигарите не пречат ,напротив полезни са.всеки български пушач ще ти разкаже история за негов приятел дето не пушел ама умрял от рак.демек пуши си по две кутии рака не е от цигарите.и все пак за последните 25 години се приближаваме към европеиската продължителност на живот.през соца мъжете неможеха да стигнат и до 60 сега сред средното поколение има вече доста хора дето внимават какво и колко ядат,спортуват,често ходят на прегледи и тва дава резултат.
  • 8 долу тиквата

    6 0 Отговор
    Нормално при това управление
  • 9 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ех,гост...колко добре си описал ЖИВОТА в България......за съжаление....Но знаеш ли колко НАХАЛНИЦИ /ТРОЛОВЕ СОРОСОИДНИ/ ще ти се изсмеят.....?
  • 10 БорисOFF

    9 0 Отговор
    Тая година втори - догодина първи!Ха да ви е честито!
  • 11 фес в ес

    4 0 Отговор
    чакай бе ние не бяхме ли отличниците на европа ??? Меркел,Брюксел...Бойко какво става , разклатени са идеалите ми.Помощ !
  • 12 а стига бе

    1 2 Отговор
    наистина мразя ссср и комунизма , обаче то вече се неиздържа това лицемерие да ни приказват колко сме отличници били,колко ни се подобрява живота , а показателите да са ни по-лоши от както бяхме в съветския съюз
  • 13 дедо

    4 0 Отговор
    Тва е щото не се мандръсаме.Жените не дават щото мъжете немат пари и от там се получава всичко.Мандръсането е най-полезно за здравето на второ място е спорта !
  • 14 ям квото си произвеждам

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "АНАЛлизатор":

    Говориш безсмислици и нямаш никакви познания.Точно пък туршиите са супер полезни , не случайно Южна Корея и Япония имат най-здравото и дълголетно население в света.За свинското до някъде съм съгласен щото днешното производство е пълен боклук и не може да се сравнява с това от преди години и особено домашното свинско.И не е виновно свинското ,а джънк индустрията пълна с Е-та измислена за да пълни капитала на огромни гмо производители като монсанто,нестле, макдоналдс ,кфс,кока кола и много други.Сигурно ще ми кажеш вместо свинско да ядем пилешко.Да то е добра идея ако не беше наблъскано с естроген за да може бройлерите да дават месо за 3 месеца.Или ще кажеш риба.Също добър избор , стига да не е Норвежка сьомга гледана в препълнени ферми и блъскана също с растителни хормони.Най-добре е положението да се храниш с това което си отгледал и то по възможност без много препарати.Пък било то свинско,пилешко , домати ,картофи и квото дойде.
  • 15 да кажа и аз

    2 0 Отговор
    българина като умре се спасява от ежедневните мъки така че не съжалявайте

    Коментиран от #16

  • 16 Хуманно е

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "да кажа и аз":

    да се направи безплатна но задължителна евтаназия за бедните ясно е че мъките за тях са нечовешки поне това управляващите могат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове