Last news in Fakti

26 Ноември, 2018 16:24 2 849 13

При какви условия е задържана бившият кмет на Младост

  • десислава иванчева

Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки

При какви условия е задържана бившият кмет на Младост - 1

Във връзка с постъпили запитвания от медии, отнасящи си до условията и реда в ареста на ул. „Майор Г. Векилски“, Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София, която ръководи и контролира изпълнението на мярката за неотклонение “Задържане под стража“ на територията на град София и София-област, прави следните уточнения. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Медиите се интересуваха при какви условия изтърпява наказанието си бившият кмет на Младост Десислава Иванчева.

Арестът на бул. „Г.М. Димитров“ №42 и арестът на ул.“М-р Г.Векилски“№2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие с чл.43 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство.

Спалните помещения /килии/ в арест „М-р Г. Векилски“№2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м. в спално помещение за всяко задържано лице и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Това уточняват от Министерството на правосъдието.

Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво. Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора - София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места - престой на открито и арестните коридори.

Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

Към двата ареста има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“№2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. “Г.М.Димитров“ № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лице се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. „М-р Г.Векилски“№2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    27 3 Отговор
    Само да попитам! В тия ли килии от по 4 м2 държахте Галеви, Брендо, Йоско, Трактора.... Или тия са специално за големи бандити? И да припомня, че преди три дни от правосъдното министерство отговориха, че килиите били 12 м2, както е според евростандарта.

    Коментиран от #2, #4, #10

  • 2 Не питай, щото си платен!

    3 29 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    Да лежи да търка наровете, заслужила си е!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Даже и:

    5 29 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    2кв.м са и много да гние там! Няма да настроите обществото да е на нейна страна с платени статии!!!
  • 5 Анонимен

    4 2 Отговор
    Прането сигурно е на ръка. А който не знае как?
  • 6 Има възмездие

    21 2 Отговор
    Това ги чака бб, цц и всичките им калинки! АНАТЕМА ! Който нож вади от нож умира! Ще гледаме и вашият сеир!

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Западните Балкани

    18 1 Отговор
    "Медиите се интересуваха при какви условия изтърпява наказанието си бившият кмет на Младост Десислава Иванчева." Доколкото знам, тя не е осъдена и не може да изтърпява наказанието си. Ако не я осъдят, ще трябва да й платят за това безобразие
  • 9 Виден столичен архитект

    5 8 Отговор
    Аз съм нормален и жалостив човек. Имам предложение : да й дадат да научи ЗУТ , наредба 7 , Закон за собствеността, пожарникарския правилник и още 4-5 наредби./ не всичките 50-60 с които се работи в тази област/. И да се явява на изпит. Когато го изкара - веднага да я пуснат. Така със сигурност ще откара поне 2 години, а пък като излезе - ще е наясно , че има закони, че кметът не е над законите и най вече: ЗАЩО се насади на пачи яйца. Защото на нея това още не й е ясно. "Постановка " й направили..... и всички го препредават.....Кмет....какъв кмет е тя ??????????? Компетенции????
  • 10 Ачко

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    4м2 за един човек. За двама 8.
  • 11 Бай Х

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Има възмездие":

    няма да влязат тези
  • 12 Име

    8 0 Отговор
    Отдавна съм го казал, че арестите не трябва да са в една Дирекция със затворите. Затворите са за осъдени, арестите са за по презумпция невинни. Трябва да са към Дирекция "Охрана". Ама важно е да се въртят едни бюджетни средства...
  • 13 Ryty

    11 0 Отговор
    Стига циркове, пуснете клипове да видим, кво драскате какво са казали силните на деня айде да сме обективни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове