Last news in Fakti

27 Ноември, 2018 14:49 18 904 55

Какви са заплатите на Румен Радев и Бойко Борисов?

  • заплати-
  • заплащане-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Възнаграждението на държавния глава е 11 106 лева, а това на премиера - 7104 лева

Какви са заплатите на Румен Радев и Бойко Борисов? - 1
Снимка: БГНЕС

В последните дни отново се заговори за идеята заплатите на депутати, министри, премиер и президент да бъдат намалени или замразени. Какви суми всъщност получават "първите" в държавата? Именно това изчислиха колегите от Expert.bg.

Възнагражденията им са обвързани със средната работна заплата в страната. През септември по данни на статистиката тя е била 1173 лева.

Всеки депутат взема това възнаграждение, умножено по 3. Участието в комисия му носи плюс 15% от основната заплата, а често депутатите са в повече от една комисии. Прослуженото време е 1% от основната заплата за всяка една година. Така се получава сумата от 4082 лв. Към нея прибавяме безотчетните 2/3 – 2346 лв. и така всъщност всеки депутат, ако няма неизвинени отсъствия, се разписва под 6428 лв.

Министър-председателят взима възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума – 55 лв., всяка година стаж. При 30 г. трудов стаж на премиера към основната заплата се добавят 1650 лв. Така заплатата на Бойко Борисов се равнява на 7104 лева.

Месечното възнаграждение на държавния глава се формира от депутатската заплата по 2, което е 7038 лева. Трудовият стаж обаче има по-голяма тежест – 1,6% от тази сума, или 113 лв. за всяка година. По публични данни президентът има 36 г. трудов стаж и така се прибавят 4068 лв. Общата крайна сума на заплатата на Румен Радев е 11 106 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичко

    42 3 Отговор
    Много обичат да си ги мерят. Заплатите, де.

    Коментиран от #50

  • 2 Пеньо

    79 70 Отговор
    Може да получава 11 106 лв и пенсия, но е много социално ориентиран прецедент и защитава правата на бедните пенсионери.

    Коментиран от #4, #52

  • 3 Русенец

    29 23 Отговор
    Значи за това Бойко се натиска да е следващия Президент !
    А Десито ще вземе ли в придатък с голямата заплата ?
  • 4 gnida

    20 11 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Тъпичък си , ся ако горанката цитираш , как някой пенционер ще докара до 100 направо те признавам !
  • 5 АНАЛлизатор

    43 46 Отговор
    Тази кокона, президента-манекен, защо взима такава заплата. И аз мога да говоря това което искат да чуят хората-ала Слави, като знам че от мен нищо не зависи. И още, Десито дали успява да му похарчи заплатата?!!...

    Коментиран от #20, #51

  • 6 ТИККВОСТАН

    54 26 Отговор
    Тиквата говори за заплатите но не казва кой планира бюджета на страната.Президента взима колкото му е определено от финансовият министър.Той няма достъп до обществени поръчки и от там комисионни.Като му дават повече като заплата го принуждават той да мълчи.Лошото за тях е че той не мълчи и им бърка плановете .Много неприятна ситуация.Затова дебнат съпругата му да я хванат в издънка та дано той клекне.

    Коментиран от #21

  • 7 Възмутен

    41 7 Отговор
    Евала на авторката за статията. Точно в това е проблема последните 30 г. те си гласуват месечни заплати колкото годишната заплата на работещ човек. Отделно всичко им е безплатно транспорт храна жилища и т.н
    Как може да очакваш че при това положение тези хора ще променят нещо. Те са си в рая. Я да вземат близки заплати до обикновенния човек да видим така ли ще се държат надменно и нагло. При всички протести това трябва да е тема номер 1, докато се получи нормално съотношение на заплатите. Като си гласуват следващото увеличение народа трябва да ги измете от канцелариите.
  • 8 ицо

    37 14 Отговор
    ФАКТИ защо отвличате вниманието на читателите с заплатите на премиер президент.Президента не ги определя .Дайте заплатата на управителя на БНБ.Неговата била двойно по голяма от тази на президента за да не краде .Да видим апартаментите на Горанов Атанасова от 260 кв.м.взети по приятелски начин тайно.
  • 9 гост

    32 8 Отговор
    Промяна ще има в момента, в който започнат да получават колкото всеки друг чиновник като командировъчни и служебни разходи им се поемат отделно. Защо един холандски министър може да ползва колело, един германски министър да ходи с метро и да си отчита билетчетата, а наш български министър, който не ходи дори на работа в парламента, да ползва нсо коли, нови мерцедеси охрана и шофьор достойни за повечето премиери и президенти в европейските страни? От какво ги пазят? Защо им предоставят екстри щом получават високи заплати? Колко хора получават по 70х.лв годишно? Откога политиката е свързана със заплата и пари, не е основана с идеята за защита на народните интереси?
  • 10 M1 Yamaha

    35 34 Отговор
    За президента са много имайки предвид,че не прави нищо!За Бойко са малко имайки предвид натоварената програма,все едно работи за без пари!В страната има хора, който изкарват 100 пъти повече на месец и си чешат.......Да излиза Бойко на протест за увеличаване на заплатата му!

    Коментиран от #17

  • 11 Мъдю

    23 23 Отговор
    Честно ли Румбата зема толкова кинти? Направо са е усрал!
  • 12 ЗЛОБЕН

    26 9 Отговор
    АБЕ НЕ СЕ ХВАЩАЙ ТЕ ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ МЪЖЕ. ТЕ МИСЛЯТ ЗА НАС, ГРИЖАТ СЕ ЗА НАС. ЧУДЯТ СЕ КАК ДА ПОДОБРЯТ ЖИЗНЕНИЯТ НИ СТАНДАРТ. ОСВЕН ЗИМНИ И ЛЕТНИ ГУМИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДАТ И ПРОЛЕТНИ. ДА НЕ СЕ ЗАМЪСЯВА ВЗДУХА, ЧЕ НАРОДА ИМА МНОГО ПРОБЛЕМИ С БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ. АКЦИЗА НА ЦИГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕ ОЩЕ ТА ХОРАТА ДА СПРАТ ДА ПУШАТ. А, А, А И АКЦИЗА НА ДРЕХИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА ДА СЕ ВДИГНЕ МНОГО. ТА БЪЛГАРИТЕ ДА НОСЯТ САМО НОВИ ДРЕХИ 👚. ТА НАЛИ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ. АМИ ТАКА ДЕ.
  • 13 Счетоводител

    35 41 Отговор
    За работата която вършат ; на Борисов бих дал тези 11106лв ,а на Радев 1106лв. Мисля че е справедливо.

    Коментиран от #45

  • 14 лаборант

    26 15 Отговор
    Сикаджията си е включил и стажа като застраховател.
  • 15 счетоводител

    20 10 Отговор
    Борисов да не е бил 30 г. премиер та му слагат клас за 30г. Аз като съм работил 20 г. шофьор и после отида да работя като хлебар примерно, не ми начисляват класа от предишната месторабота. Това ако не е мерене с двоен аршин, здраве му кажи!

    Коментиран от #18

  • 16 Дянков

    34 6 Отговор
    Проблемът не е колко е заплатата на президента и премиера. По-големият проблем е, че има едни 240 дУпетата, които взимат по една шапка пари, а нищо не правят...
  • 17 Таня

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "M1 Yamaha":

    Прав сте ,но въпреки всичко заплатата на Борисов е в сравнение с тази на Меркел като един виц.
    Меркел взима месечно близо 30.000 Евро.

    Коментиран от #24

  • 18 дедо

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "счетоводител":

    Прав си! НАП и Инспекцията по труда да се самосезират!
  • 19 Борис

    11 4 Отговор
    Ееех проблема да беше само заплатите им.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Николай

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТИККВОСТАН":

    Всъщност колега заплатите се определят и гласуват от парламента не, от финансовия министър.
  • 22 KK28

    2 5 Отговор
    Леле, аз тази заплата я вземах през 2005 год.
  • 23 Усмивката

    8 7 Отговор
    Е то така Бойко никога няма да усети нискиятт стандарт на съгражданите си.В това не влиза и сметките как отива на работа и се връща .А кафетата и кюфтетата ,те влизат ли там.Абе нищо ново под слънцето за 70 години.
  • 24 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Таня":

    И заслужава.Дори са малко .Но икономиката и държавата която управлява се пука по шевовете.Акакво искат нашите....Субсидиите за партии в сравнение Германските са 10 пъти спрямо нашите

    Коментиран от #47

  • 25 NikNay

    14 1 Отговор
    Най ме хваща бяс като чуя " средна работна заплата ".

    Такава терминология се използва само у нас за да се вменява на материала че доходите му са високи.

    Важно е минималната заплата да е достатъчно висока за да може човек спокойно да си покрива ежедневните нужди и да му остава малко за черни дни или дребни глезотйки.
  • 26 волен сидеров

    8 4 Отговор
    и 1000 лева са им много
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Генерал Вазов

    21 12 Отговор
    Ей тва фатмаците открай време лапат и нищо не правят. 11хиляди за Руменчо . Българино нали все за социална справедливост се бориш , ето ти една въпиюща несправедливост . Тоя овенния нищо неправи , само се кунди и ежи и получава 11 хиляди за да купува роклите на Генералшата .Бат Бойко 7 млн мрънкалника са му на главата ,които не спират да го плюят , по 16 часа бачка да оправя все някакви бакии и накрая 7 хиляди . Аз ако съм на него бия шута на всичко и емигрирам. Ама вий българчета осигурихте охолно живуркане на Фатмака .Хак ви е!
  • 29 Оф Деятел

    18 3 Отговор
    Ето Ви пример за социална несправедливост. Михлюзина получава повече от работещия . Така е от 9 септември 1944 до днес.
  • 30 Каруцар

    7 8 Отговор
    Ризединта взима чисти а на бойко комисионните никой не брои май а 7 000 заплата 500000 комисионни
  • 31 Исо

    6 0 Отговор
    Гробищата са за всички просто мога да пожелая на техните деца здраве в кавички че имат такива крадци за родители
  • 32 4ovek

    4 1 Отговор
    700 000 българи нямат нито 1(един) зъб в устата?Защо?

    Коментиран от #36

  • 33 А..с-ф...с

    8 0 Отговор
    Трябва да им направят заплатите на принципа бонус-малус ! К'во ще получават...?

    Коментиран от #35

  • 34 Ения

    7 2 Отговор
    Заплатите на президента и на премиера не са високи.Отговарят за всичко в държавата.А какви заплати вземат банкерите?Помните ли заплатата на бившия директор на Булбанк?
  • 35 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "А..с-ф...с":

    Приветствие за поста.
    Бойко Борисов до сега нищо не е направил,да му се приложи малус 400% от заплатата.
  • 36 NikNay

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "4ovek":

    Елементарно Уотсън, не поддържат устна хигиена и не ходят профилактично на зъболекар. 654
  • 37 Анонимен

    3 1 Отговор
    Пенсионер съм като служител в общинска администрация от една година и няколко месеца с 43 години трудов стаж, но последните, може би 6 години не съм получавала процент за прослужено време. Справедливо ли е?
  • 38 Asссс

    5 2 Отговор
    Един президент 11000лв.240 маймуни по 6000.От кого губим повече?
  • 39 Факира Мити

    7 3 Отговор
    11 хиляди за Ал Бънди . Това си е жива комедия на гърба на българите.

    Коментиран от #49

  • 40 бсфн

    4 1 Отговор
    но всичко преминава през премиера и за него се заделя по нещо
  • 41 Bud54

    2 0 Отговор
    Това са официално обявените пари, а другите, под масата, са х 10! Докато властта в България е далавера, забравете за някаква промяна!
  • 42 Васко

    2 0 Отговор
    Нека харчат.Нищо не може да се направи.Освен тия заплати и някоя друга далавера прикрита си прибавят поне по 50 хиляди и повече недекларирани пари има и доста потаини милионери които казват имам 50 хиляди забрани а всъщност имат 2 милиона и повече в сеиф.
  • 43 Васко

    0 0 Отговор
    Хубавото при тях е че се подържат ползват най-скъпото лечение най добрите лекарства и за това са свежи и ламтящи за още и още......
  • 44 Роман

    0 0 Отговор
    Волен Сидеров от каде пари да дава на хора да го подкрепят това са най малко 100 хиляди раздадени за подкрепа.И сега ползва най добрите лекарства да му управят главата промита от шмьркане.
  • 45 Кирил

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Счетоводител":

    Мислиш ли ¿
  • 46 Кирил

    0 1 Отговор
    Този президент манекен да ти върнем мъжкаря Плевен
  • 47 Кирил

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Усмивката":

    Меркел Германия Борисов България да продължим ли
  • 48 старото

    2 0 Отговор
    каква работа е свършил фатмака Радев за месе4ната си заплта от единадесет хиляди 106 лева? а защо заплатата на Премиера Борисов е само7104 лева???
  • 49 старото

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Факира Мити":

    не Факира Мити-това не е комедия а подигравка с народа български.Наистина не съм очаквал ,че фатмака Радев ще се окаже обикновен пладнешки ХАЙДУТИН със заплата 11106 лева за НИЩО ПРАВЕНЕ разлика от заплатат на Бойко-7104 лева за денонощното му блъскане в полза на България. Ега ти фатмашкия РЕЗИЛ -тоя елемент не заслужава никакво уважение !!!
  • 50 младен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "чичко":

    каква е пенсията на румен радев освен заплатата на президент
  • 51 старото

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "АНАЛлизатор":

    защо този търтей фатмака Радев има почти два пъти по голяма заплата от Бойко??? заплатат на Фатмака е 11106 лева а на Бойко е
  • 52 изпатила

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    защитава Радев т.к. не носи отговорност за нищо.И аз съм пенсионер с минимална пенсия. но всички знаем, че ова е резултат от политиката на "Големия политик Иван Костов"-как сега да вярваме на неговите последователи- сами си отговорете!
  • 53 ДЯДО

    1 0 Отговор
    БЕЛЕНЕ работи
  • 54 ДУРЗАЙ РАДЕВ

    1 0 Отговор
    БОКО НЕ ЗАСЛУЖАВА И СТОТИНКА ПОНЕЖЕ Е ТЪРТЕЙ И ПАРАЗИТ ! РАДЕВ Е ИСТИНСКИ НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ И ЗАСЛУЖАВА ТРОЙНО ПОВЕЧЕ АКО ВКАРА МУТРАТА В ПАНДЕЛАТА !
  • 55 НЕ СЕ КРИЙ БЕ

    1 0 Отговор
    ЩО БОЙКО НЕ СИ ОБЯВЯВА ПЕНСИЯТА , МШКА ТАКАВА ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове