Last news in Fakti

3 Декември, 2018 08:49 2 215 15

КФН обсъжда "бонус-малус" системата

  • бонус-малус-
  • кфн-
  • гражданска отговорност

Дискутират цената на "Гражданската отговорност"

КФН обсъжда "бонус-малус" системата - 1

Въвеждането на "бонус-малус" системата за определяне на цената на "Гражданска отговорност" на автомобилистите ще бъде обсъдено на обществена дискусия, организирана от Комисията за финансов надзор.

От години браншът настоява за системата, а проектът е изработен по начин, според който шофьорите без нарушения може да получат поевтиняване на полицата до 25%. Водачите с най-много или с най-тежки инциденти ще трябва да плащат до 400% по-скъпа застраховка.

Под един процент са шофьорите, които ще плащат четири пъти по-скъпа "Гражданска отговорност", категоричен е Владимир Савов от Комисията за финансов надзор.

"И ние такъв водач, съгласете се, че бихме предпочели да не е на пътищата, нали? Който има такива тежки нарушения", реторично пита той, цитиран от БНР.

За около 80% от шофьорите трябва да има поевтиняване на полицата, а трябва да се има предвид, че някои нарушения на правилника няма да влизат в оценката:

"Като караш в бус лентата, пречиш на обществения транспорт, но по-вероятно не създаваш и опасност за другите".

При много нарушения се обмисля вариант, в който водачът може да прибегне до "ускорено чистене, когато човек си заплати някакъв вид наказание еднократно", обясни Николай Петков от комисията.

Засега наказателни точки ще се трупат и на автомобила, което ще направи продажбата му втора ръка по-трудно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дионтей

    28 0 Отговор
    Голямото дране се казва новата гражданска отговорност. Целта е да респектират водачите, но отново оставят вратичка за намазани чорбаджии за ускорено изчистване на отрицателни точки срещу пари. Те точно тези с коли за над 20000 лева не спазват никакви закони. А за данъците голяма екология - дизелите на един кантар с бензинови и газови коли. Некомпетентни във всяко отношение. Събират се да обсъждат законопроекти, но май само ядът суджук.
  • 2 Хахото

    27 0 Отговор
    Проекта е изработен по начин, който удовлетворява единствено застрахователите. Никой не иска този един процент по пътищата,но не може водач, който няма ПТП в продължение на 10 години, да бъде санкциониран с 10% заради 10км в повече. И какво означава ускорено чистене? Пълниш гушата на застрахователя и си чист като сълза.
  • 3 6uiop

    20 0 Отговор
    МАСОВИТЕ ОБИЧАЙНИТЕ ЖЕРТВИ ЩЕ СА ХОРА ПРЕНЕБРЕГНАЛИ ИДИОТСКИТЕ ЗНАЦИ ПОСТАВЕНИ ЗА ХРАНИЛКИ А ИМЕНО ОГРАНИЧЕНИЯ 30,40 НА ПЕРФЕКТНИ ЧЕТИРИЛЕНТОВИ ПЪТИЩА БЕЗБРОЙ ПРОСТАШКИ ОГРАНИЧЕНИЯ 60 ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО И НА ИЗНЕСЕНИТЕ НА КИЛОМЕТРИ ПРЕД НАСЕЛЕНИ МЕСТА ТАБЕЛИ ЧЕ ИДВА НАСЕЛЕНО МЯСТО С 10 БАБИ БЕЗ ЗЪБИ КАКТО Е ПРОСТОТИЯТА ПЧЕЛИНОВО НА БОАЗА НАПРИМЕР.ТОЕСТ ПАК СТАВА ВЪПРОС ЗА ГРАБЕЖ КАКЪВТО БЕШЕ И ВДИГАНЕ ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИЯ С 3-4 КОЕТО ПОСТАВИ В НЕРАВНОКТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХОРА В ПРЕДПЕНСИОНА ВЪЗРАСТ.
  • 4 Миризлив Пор

    20 0 Отговор
    Сещам се за един пресен пример - булевард в ремонт, ремонта свършва, НО знака "30" си стои "забравен" и след него "случайно" камерата на КАТ - оправданието "щом има знаци трябва да се спазват". Очаквам да започнат по същата логика такива "забравени" знаци да започнат да се появяват къде ли не.
  • 5 Брадвата

    9 0 Отговор
    И? Гадно било, несправедливо било? Ами що още плащате глоби и данъци, бе? Тя държавата от това живее. Реален друг доход, освен данъци и заеми няма.
  • 6 Сатаната

    7 1 Отговор
    Че кой ви пречи нощно време да сваляте по една, две хранилки. Ако или когато ги възстановят пак и т.н.
  • 7 абв

    16 0 Отговор
    Тъй, пак вратички за мутрите и децата им ..... Плащаш и нямаш наказателни точки. Двуличието на власта няма граници....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Sasho

    0 1 Отговор
    Мнението ми е, че когато една кола се кара от един човек, той си заплаща застраховката изцяло, когато се кара от двама - плащат по 50% всеки и т.н. Когато един човек кара няколко коли си плаща са всяка от тях полагаемата част. По този начин за всяка кола си има пълна застраховка ГО и всеки шофьор си плаща за дяволъка защото се увеличава само неговата част от застраховката, останалите могат дори да плащат по-малка сума по своята част!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Kim Bu

    4 0 Отговор
    Още не е влязла в сила тази система, а цената на ГО на камионът ми се вдигна от 360 на 1060 лв. и това е най евтината. Не мога да разбера защо гледат другите държави, какво общо имат '' ТЕ '' с НАС ? Господата управляващи, ако не знаете тука е България не е Германия !
    Никого не попитахте дали искаме да влезем в този ЕС от който идват всичките ни несгоди, всичко копирате от тях, все едно нямате глави на раменете си
    Колкото и да съм миролюбив вече искам да стане война дее ... ваш.. ма....
  • 12 Пешко

    1 0 Отговор
    А бе хора,вие четете ли КОНСТИТУЦИЯТА.ИЗИСКВА СПРАВЕДЛИВОСТ.КЪДЕ Е ?
    Карам жигула от 1976г.всяка година редовно плащам за"АЛИЛУЯ".. НЯМАМ ПРОИЗШЕСТВИЯ.Навъртяни общи 130 000км.Плащам наравно с тези,които карат всеки ден.Защо?
    НЯМА ЛИ УМНИ ХОРА В ТАЗИ СТРАНА:Без задължителна ГО и катастрофите ще намалеят.Който иска да си ткроши главата,да намери друг начин.Като знае,че ще плати до " девето коляно" на пострадалия,май няма да му стиска да е луда глава.
  • 13 vlado

    0 0 Отговор
    Отново сме свидетели на поредния опит за замазване на очите на народа и прикриване на единствената цел- прокарване на лобистки закон, имащ единствената цел да увеличи цената на застраховките ГО за да се осигури по-голяма печалба на застрахователите. Говорят ни как КФН била дала заден ход и видиш ли понеже мислела за народа си щяла да увеличи прага на превишена скорост, която води до по-скъпа ГО. Аз за пореден път ще попитам "компетентните органи"(разбирай лобистите на застрахователите) следните въпроси: 1. ЗАЩО ОБВЪРЗВАТЕ ЦЕНАТА НА ГО С НАРУШЕНИЯ, КОИТО НЕ ВОДЯТ ДО ЩЕТИ, ЗАПЛАЩАНИ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ? Ако карам с 30 км превишена скорост и от това мое нарушение не са нанесени щети, за които застрахователите трябва да плащат, защо трябва да плащам по-скъпа ГО? Да, за мен ще има наказание, но то следва да е по ЗДвП, а не по Кодекса на застраховането, тъй като не съм нанесъл щети и не съм навредил на застрахователите или на което и да било трето лице. 2.ЗАЩО СИСТЕМАТА БОНУС-МАЛУС НЕ Е ОБВЪРЗАНА САМО С ПРИЧИНЕНИТЕ ЩЕТИ, КОИТО СЕ ПОКРИВАТ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ?тА НАЛИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ САМО ЗА ПРИЧИНЕНИ ЩЕТИ? Ако някой си спазва ограниченията за скорост, но за 1 г. причини 5 щети( които се заплащат от застрахователите), тогава кой е ощетил повече застрахователите- човекът спазващ ограниченията и причиняващ щети или аз, който нямам щети, но превишавам с 30 км ограниченията? Защо двамата трябва да плащаме по-скъпа ГО, след като единият е ощетил застрахователи
  • 14 vlado

    0 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ПРЕДНИЯ МИ КОМЕNТАР: застрахователите, а другият не е ? 3.ЗАЩО СИСТЕМАТА БОНУС-МАЛУС НЯМА ДА СЕ ПРИЛАГА ЗА МПС, КОИТО СА ОБЩИНСКА И ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ? Та нали според КОНСТИТУЦИЯТА на РБ общинската, държавната и частната собственост се третират еднакво? С опитите да се прокара системата бонус-малус в този и вид се готви поредната кражба на парите на хората. В сегашния си вид тази система наказва ПРЕДВАРИТЕЛНО едно лице, за което може ДА СЕ ПРЕДПОЛОЖИ, че ще нанесе щети, които трябва да бъдат заплатени от застрахователите и така ще ощети последните. СКЪПИ ЕКСПЕРТИ, които лобирате за системата БОНУС -МАЛУС, НИКЪДЕ В СВЕТА И В ПРАВНИЯ МИР НЕ МОЖЕ ДА НАКАЗВАШ НЯКОЙ ПРЕДВАРИТЕЛНО ВЪЗ ОСНОВА НА ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА НАНЕСЕ ЩЕТИ. По вашата логика трябва да вкараме в затвора всеки, който притежава пистолет, макар и никога да не го е използвал.Според вас този човек, макар и да не е нанесъл щети( да не е стрелял никога с пистолета си) трябва да е в затвора ПРЕДВАРИТЕЛНО САМО ЗАРАДИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАСТРЕЛЯ НЯКОЙ И ДА ПРИЧИНИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЩЕТИ, КАТО ГИ НАКАРА ДА ПЛАТЯТ ПО ЗАСТРАХОВКА ЖИВОТ.Пак по вашата логика, трябва всички да бъдат натикани ПРЕДВАРИТЕЛНО в затворите САМО ЗАРАДИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО, че могат да откраднат нещо и по този начин да причинят на застрахователя щети, като го принудят да плати по застраховка за имущество или по застраховка КАСКО. СКЪПИ "експерти" стига сте лобирали в полза на застрахователите. Направет
  • 15 vlado

    0 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ПРЕДНИЯ МИ КОМЕНТАР (2):Направете системата работеща - като я обвържете с действително причинените щети.Който има причинени щети да плаща по-скъпа ГО, който няма да си ползва бонуса или да плаща стандартна цена за ГО. Извършените нарушения на пътя, които не са причинили щети, са друга тема и се наказват по закона за движение по пътищата.Това е справедливата система. изготвената от вас система към настоящия момент може да е единствено оправдание за парите, които сте получили от застрахователите за да им прокарате законите.......... или поне така изглежда
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове