От днес започват извънредни проверки на рибата и рибните продукти в цялата страна. Инспектори от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, както и Комисията за защита на потребителите (КЗК) ще проверяват водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури и търговия с риба и рибни продукти, складове, както и заведения за обществено хранене.
Инспекторите ще следят дали рибата се продава на места, регламентирани за тази цел, какъв е произходът на предлагания продукт, ще се правят проверки и за нелоялни практики и злоупотреби.
От БАБХ призовават хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ТИМ Варна ви такова
00:10 04.12.2018
2 гост
00:12 04.12.2018
3 Рибар
00:29 04.12.2018
4 LCI
00:45 04.12.2018
5 Анонимен
00:55 04.12.2018
6 Баш готвача- старата школа
Коментиран от #7
01:07 04.12.2018
7 Собиески 1 литър
До коментар #6 от "Баш готвача- старата школа":
Махлииий туй колко нещо изпиваааа...01:43 04.12.2018
8 Гост
07:06 04.12.2018
9 джендър
14:12 04.12.2018