3 Декември, 2018 14:49 2 386 15

Мислят алтернатива относно системата "бонус-малус"

  • бонус-малус-
  • застраховка

Днес от КФН организираха обществено обсъждане на системата

От Комисията за финансов надзор обявиха, че вече са готови с алтернативен вариант по най-спорния текст, свързан с въвеждането на новата система "бонус-малус" за задължителните застраховки "Гражданска отговорност".

Става дума за случаите, в които нарушенията на шофьора вървят с автомобила и така на практика всеки, който го купи, ще наследява греховете на предишния собственик. Предвижда се да се въведе изискване при сключване на „Гражданска отговорност” да се подготви пълен списък кой може да кара колата, така че да не се прехвърлят греховете на следващите шофьори.

Днес от КФН организираха обществено обсъждане на системата "бонус-малус", която се предвижда да влезе в сила от догодина.

„В застраховката да бъдат вписани всички лица, които имат право да управляват автомобила. Това е алтернативата и основата, върху която мислим”, поясни шефът на КФН Карина Караиванова.

„Имаме интересен български подход – заразно зло, което се предава от човек на автомобил и от автомобил на човек”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

„Можем да кажем, че ако в един автомобил се прави секс и девойката забременее, трябва да се внимава дали новият собственик няма да бъде обявен за баща на детето”, допълни той.

Данните на надзора показват, че от 3,14 млн. автомобила, които се управляват в България, през миналата година пътната полиция е издала 1,3 млн. актове за нарушения. Очакванията са 2,7 млн. автомобила да се възползват от новата система и за тях да се плаща по-ниска „Гражданска отговорност”.

Около 100 000 пък ще плащат поне с 20% повече. От пътната полиция предлагат да не се въвеждат веднага тежки санкции в случаите, когато става въпрос за превишаване на скоростта с до 10 км/ч, а да се мисли за наказание, когато е над 20 км/ч., предаде bTV.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    17 1 Отговор
    Алтернативата сигурно ще се казва : "Малус , малус без бонус"

    Коментиран от #14

  • 2 Ο Άρχοντας

    23 0 Отговор
    Мегалос Фалос ще се казва...

    Коментиран от #9

  • 3 Перър

    19 0 Отговор
    Абе като не знаете как се прави вижте хората как са го измислили.
  • 4 Transporter

    12 0 Отговор
    Тези мики маусци където ги мислят тези глоби и прекрасни застраховки плащат ли си лични застраховки или използват служебните си автомобили на който не се плаща нито г.о,нито актове нищо.А за пътищата който са в трагично състояние в следствие на което се избиват хората,който плаща.
  • 5 Ранко

    11 0 Отговор
    Ясно е отдавна че в България ни управляват тъпунгери...И 240 подлоги на тъпунгерите..Не е нормално,кола която си стои на едно място да прави нарушения...Това май е непрецедентен случай само в Б-я...Като не можем да си правим законите и конституцийте,защо не препишем някоя която работи добре и готово.В Англия имат закони още от Крал Ричардсово време.И работят.Но в Б-я,всеки си прави закона на него да му отърва..Просто кражба на пари от населението.И уж са частни застрахователите ,а г-жа Менда с менитчийската уста,защо е толкова притеснителна,за тези застраховки,че иска да ги вдига...
  • 6 гошо

    10 0 Отговор
    Да бе и като сменя гаджето и няма да ми кара колата..
    Аре бегай, бе не мога да повярвам какво малоумници ни управляват.
    Това няма грам логика.
    М**ши!
  • 7 Ссссс

    7 0 Отговор
    Вече е измислено. ГО на шофьора и край.
  • 8 Состемата е ясна

    7 1 Отговор
    Пътищата са направени извън сякакъв стандарт. Асфалта е хлъзгав целогодишно и вината е главно в него за множеството птп-та и жертви. В чужбина не е така освен Русия където имат същия проблем и същите дупки. Изводите си правете сами колко се краде и кои плащат сметката.
  • 9 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ο Άρχοντας":

    Искат да съберат и откраднат едни пари. В кражбата главни действащи лица са съдиите.
  • 10 Име

    6 0 Отговор
    Аааа, тази Комисия за Финансов Надзор, която е в Организирана Престъпна Група с КТБ и ЗК Олимп, дето открадоха от народа едни пари, те ли ще се погрижат за нас? Аааа, мерси...
  • 11 Янко Петров

    0 0 Отговор
    https://fakti.bg/bulgaria/347108-skandal-na-obsajdaneto-za-bonus-malus-a
  • 12 зузи

    1 0 Отговор
    Много е любопитно как индивиди без мозъци ще измислят алтернатива на системата "бонус-малус".
  • 13 нарушител

    2 0 Отговор
    Само не разбирам какво общо има застрахователя с превишената ми скорост , колана и др нарушения без ПТП за които вече съм бил санкциониран!!!
  • 14 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    На практика малус за плащащите и крадус за застрахователите! То и досега беше така , но просто не беше станало на въпрос да се уточни!
  • 15 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    Поредна идиoтщинa! Или застраховка на автомобила или застраховка на шофьора! Това първо и второ мога ли да сложа 800 човека лист с приятели, които могат да ми карат колата - питам просто щото ако ми прилошее или се спъна та изкълча крак не мога да ме закарат с колата до в къщи или болницата ми трябва да викна някой от списъка. Тия от КФН са за разстрел, но ме притеснява, че главите им са толковапразни че и да пуснеш куршум няма да засегне жизнен орган. Да хванат да препишат не да измислят глупост след глупост!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове