Last news in Fakti

15 Май, 2019 16:17 3 606 12

Сдружение "Зограф": "Св. Ал. Невски" се нуждае от спешен ремонт

  • зограф-
  • свети александър невски-
  • александър невски-
  • катедрала

Докато покривът на катедралата тече, и фреските мухлясват, Столична община подменя околните тротоари за 21,4 млн. лв.

Сдружение "Зограф": "Св. Ал. Невски" се нуждае от спешен ремонт - 1
Снимка: Shutterstock

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” - най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, спешно се нуждае от ремонт и конструктивно укрепване, а безценните му стенописи, дело на именити творци от ранга на проф. Виктор Васнецов, акад. Николай Бруни, Василий Савински, Антон Митов и проф. Иван Мърквичка - от почистване и умела професионална реставрация, алармират от Сдружение „Зограф”.

Укрепването на конструкцията е повече от наложително, още повече и след земетресението от 22 май 2012 г. в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер, което се усети много силно и в столицата. Разбира се, преди да се пристъпи към цялостна реставрация на стенописите в патриаршеския храм, задължително трябва да бъдат отстранени течовете от покрива, както и всички пукнатини по стените и сводовете, тъй като влагата и мухълът са най-сериозните врагове на фреските в катедралата – великолепни образци на християнското изкуство, допълват от от Сдружение „Зограф”.

Както е известно, храм-паметникът „Св. Ал. Невски“ е архитектурен, мемориален и художествен паметник на културата от национално значение, но уви, в бюджета на Министерство на културата за 2019 г. не се е чуло да са предвидени целеви средства за стартирането на този негов спешен ремонт, който вече не търпи никакво отлагане и протакане във времето, посочват още от гражданското сдружение.

Междувременно Столична община, с разрешението на НИНКН и Министерство на културата, подхваща ремонт със сериозно европейско финансиране на... площада край катедралата.

Нима така сме си надвили на масрафа, че насочваме цели 21,4 милиона лева (в това число и немалко средства на българските данъкоплатци) за реновиране на пространството край храма и най-вече за подмяна на тротоарите, а в същото това време сякаш забравяме, че ремонтът на самата патриаршеска катедрала е повече от належащ и именно той би следвало да е приоритетен, питат от гражданското сдружение, като задават и логичния въпрос защо институциите не си направиха труда през последните няколко години да потърсят европейско финансиране за конструктивно укрепване и реставрация на храм-паметника „Св. Ал. Невски“, който е символ не само на българската столица, но и на цяла България.

През миналата седмица отговорни фактори от Столична община неколкократно разясниха, че предстои да бъде извършен само частичен, изключително консервативен ремонт с минимални намеси на пространството край храма “Св. Александър Невски”, като ще се подменят единствено плочите по тротоарите и осветителните тела на знаковия площад.

В тази връзка гражданското сдружение настоява на официалния сайт на общината още в близките дни да бъде качена цялата проектно-сметна документация за извършване на ремонтните дейности при обновяването на т.нар. "Зона 4", която е част от изпълнението на проект "Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София", финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020.

Щом като за „частичния“ и „много консервативен“ ремонт на площада край патриаршеската катедрала ще се харчат цели 21,4 милиона лева, немалък процент от които са и национално съфинансиране, редно е столичани да се убедят с очите си, при това черно на бяло, че този сериозен финансов ресурс ще бъде усвоен напълно прозрачно, целесъобразно и само и единствено по предназначение, изтъкват от гражданското сдружение.

Данъкоплатците са в правото си да знаят как и за какво ще бъде похарчен буквално всеки един лев при реализацията на проекта на архитектурно бюро А.Д.А. за обновяването на "Зона 4", подчертават от "Зограф" и същевременно изразяват надежда тези средства да не се дават за закупуване и монтаж край храм-паметника „Св.Ал. Невски“ на скъпи и със спорна естетика бетонни пейки - паралелепипеди с кошчета за боклук в средата, каквито се появиха изненадващо на обновените площад „Славейков“ и площад „Гарибалди“ в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    4 3 Отговор
    много я искаха поповите а сега не я подържат!
  • 2 бббббб

    6 1 Отговор
    И тия крадът без да спират
  • 3 Немедлено

    2 4 Отговор
    Първо да върнат старото име на храма !
  • 4 Тръмп

    5 2 Отговор
    БПЦ,поискайте назаем от Папа Франциск и ще ви огрее!!!:):):)БПЦ иска да е независима,а когато и трябват пари не харчи от своите!!!:):):)
  • 5 Тръмп

    2 2 Отговор
    Да пуснат Индулгенции в района на Позитано-20 или на Московската фондова борса!!!:):):)
  • 6 е па ние сме си ние

    2 2 Отговор
    Е нема пари действайте, оти парите ойдоха за саниране на блоковете на съпартийците ни.
    Нема лошо оти всите са наши ора от БЕКАПЕ .
    Е па требе да се поддържаме както еъв властта така и извън.
    Айди дано сте загряли вече, нема БСЕПЕ, НЕМА ДИПИСЕ И ПИТРИОТИ, всити сме наши ора ощи от кръглата маса . Разбрахтели?
  • 7 Имам решение

    2 1 Отговор
    Е що не пуснат специална порция бг паспорти? За нула време ще има пари само да се обадя на патриотите и въпросът е решен
  • 8 И моят апартамент

    3 0 Отговор
    Плаче за ремонт! Няма парите, а БПЦ е богата, много богата!
  • 9 123

    4 0 Отговор
    За Франция ще заминат парите
  • 10 Димов

    4 0 Отговор
    Бойко веднага предложи пари и реставратори, за реставрацията на НотрДам. А за нашата катедрала? Или тука няма на кого да се натяга.
  • 11 Дани

    1 0 Отговор
    ще го съсипят площада с този ремонт, ужас!
  • 12 1944

    2 0 Отговор
    синодът на държавна сигурност първо да ремонтира името на храма.
    александър невски е незначителна фигура в историята, при това руски мюсюлманин. а парите да ги даде лудото коле от пловдивската мутрополия, стига е харчил за ролекси, ауди осем и попове-гавази.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове