16 Юли, 2019 17:40 3 221 13

Бивш министър пред ФАКТИ: Не сме имали толкова тежка ветеринарна ситуация

  • африканска чума-
  • диви свине-
  • прасета-
  • зараза

С африканската чума по свинете не трябва да се прави никакъв компромис

Бивш министър пред ФАКТИ: Не сме имали толкова тежка ветеринарна ситуация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наред с останалите проблеми в държавата, в последните дни сред основните теми е африканската чума, която върлува из домашни и диви прасета. И докато темата "киберсигурност" е донякъде табу отвъд табелата "София", то чумата си е сериозен проблем, тъй като води до масово изтребване на животни, които са източник на препитание в по-малките населени места. Коментарите по темата са полярни - от една страна са дребните животновъди, които се бунтуват срещу умъртвяването на стоката им, пробват да скрият животните или изпреварващо да ги заколят. От друга страна са професионалистите, които осъзнават колко сериозна е ситуацията и как тя не търпи компромиси. Чумата не е опасна за хората, но чрез употреба на заразено месо, оставяне на остатъци от него в природата, досег с болни животни, всеки може да стане преносител и да спомогне за разпространението на болестта. За коментар по темата от ФАКТИ потърсихме бившия земеделски министър Валери Цветанов.

- Г-н Цветанов, в различни краища на България вече е открита африканската чума по свинете. Да разкажем повече на хората, който все още не са запознати, за този проблем.

- Този проблем е изключително сериозен. Той е толкова сериозен, че може да доведе до изключителни трусове и практическа ликвидация на националната популация на прасета в големите животновъдни комплекси. Проблемът е комплексен. Аз съм от 1976 г. в земеделието и знам за какво става дума. Трябва да бъде направена работна група към земеделския министър. В тази работна група освен ръководство на БАБХ, трябва да бъде включен министърът на вътрешните работи Младен Маринов и представители на сдружението на общините и самите кметове. Трябва да се направи план, който включва веднага обучение на ветеринарните лекари, защото има такъв проблем, че част от по-младите хора, които работят активно, нямат опит. За голяма част от тях тази болест е чиста екзотика. Те не познават изобщо какво представлява това нещо и какъв е рискът. Трябва да бъдат уведомени кметовете по места, че ще последва практическа ликвидация на тези животни. Без да се съобразяват с еди коя си баба. Всичко трябва да бъде моментално ликвидирано.

- Дотук говорим за домашните животни. Преносители на заразата са и дивите свине.
- Говори се, че популацията на дивите прасета в момента е над 140 000. Трябва моментално да се пристъпи, независимо дали става дума за ловен сезон, към ликвидиране на почти 80 000 прасета. Оттук нататък стои въпросът с тези заразени трупове какво ще се прави. Ако те се заровят в земята... това е изключително неприятно заболяване, което много лесно пламва наново. Трябва да влязат в действие двата големи екарисажа, където да се изгорят труповете на тези животни. Трупосъбирането, което се практикува в момента от една частна фирма със съмнителен профил, е практическо разширяване на заразата.

- Още през миналата година се заговори за африканската чума, която върлуваше в Румъния. Тогава основно се говореше за дивите свине, като дебатите бяха свързани с това да бъде позволен отстрел от ловците и извън ловния сезон. Оттогава мина много време и заразата е вече при нас. Проспа ли държавата този период?
- Съвсем щура история беше тази ограда, която миналата година беше направена на сухоземната граница с Румъния. Напълно и абсолютно безсмислена работа. Този, който подведе министъра, би трябвало да понесе някаква санкция. България е гранична държава на ЕС. Поставени сме в сложна от зоо-ветеринарна гледна точка ситуация. Бих казал, че БАБХ не притежава необходимия лабораторен капацитет и възможности като апаратура да може да обхване нещата и това е много тревожно. Ние нямаме право да използваме живи ваксини. Съобразяваме се единствено и само с изискванията на ЕС. При това положение, искам още веднъж да акцентирам - трябва незабавна реакция на правителството, на министерството на земеделието. Добре че все пак експерти като Дамян Илиев се заеха със случая. Изключително опитен човек. Такива кадри не трябва да бъдат пенсионирани и забравени, а точно в случай като този трябва да бъдат използвани. Давам още няколко имена - Бойковски, Лилов. Това са хора, които могат да се справят със ситуацията.

- Акцентира се върху частни дворове, където се гледат по няколко прасета, нерегистрирани, без контрол. Държавата не намери начин да урегулира това и сякаш пак сме на принципа след дъжд качулка.
- Държавата няма оперативна свобода и възможност да обхване тези животни. Затова в работната група трябва да се включи сдружението на кметовете. За да може по места хората да бъдат уведомени за какво става дума. Гледам хора се жалват по телевизията "Убиха ми прасетата и т.н."Това са хора, които не знаят за какво става дума. Трябва да им бъде обяснено и моментално по най-бързия начин държавата да покрие загубите на хората. И то на пазарни цени, за да може хората реално да нямат загуби и да не се получи социално напрежение. Но никакъв компромис. Тази зараза нито се влияе от високи температури, нито от замръзване, нито от нищо. Никога не сме имали толкова тежка ветеринарна ситуация като сега. Цялото общество трябва да знае какво точно става в момента.

- За финал да потвърдим - опасна ли е африканската чума по свинете за хората?

- За хората няма опасност. Просто един сериозен отрасъл, какъвто е свиневъдството може да бъде ликвидиран. Рискът е огромен и всичко това ще бъде с дълги последици, няма да може да бъде компенсирано. Месото не е опасно за хората, но не бива да се консумира, защото излезе ли по някакъв начин извън пределите на огнището такова заразено месо, последиците ще бъдат много негативни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    22 1 Отговор
    Как може да напишете, че темата за кибер-атаката е тема табу извън София, при положение, че са хакнати данни за над 5 милиона души?! Това е цялото население на булгаристан!
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    18 1 Отговор
    Тежка ветеринарна ситуация: в превод - в Европа им се яде евтино свинско.

    Коментиран от #4

  • 3 НАТО ВЕЦ

    26 0 Отговор
    Наистина са необходими спешни мерки за всички свине в управлението.
  • 4 НАТО ВЕЦ

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    В грешка си. На "евроПА" и се продава на безбожни цени залежало месо.

    Коментиран от #11

  • 5 Бате СЕР ГЕЙ

    21 1 Отговор
    А защо се появяваха коментари и наличието на ваксина открита в Щатите ,защо все на у нас ,луда крава ,птичи грип ,син език ,чума по преживните и т.н.сега и АЧС ВСЕ НА НАС ЛИ ,СЪСИПВАТ НИ УМИШЛЕНО къде по света се трупат толкова болести една след друга.
  • 6 ветеринар

    19 1 Отговор
    Страната затъва в мутренски кошмар.
  • 7 Прас Прес

    14 1 Отговор
    Я да не ни закачате.България си е свинска държава.
  • 8 Баба Дора от Шарково

    6 1 Отговор
    Имали сме синко,имали сме.
  • 9 Софиянеца

    3 8 Отговор
    Алчни селяни, за 50 кг. мръвка крият прасета и разнасят заразата! А простотия мъкне месо от Румъния. в Гърция не можеш да вкараш 1 резан салам а тия на КПП ги пускат с торбите хем знаят че чумата върлува.
  • 10 ЧУДЯ СЕ

    10 1 Отговор
    Е нещо не разбрах отговора на последния въпрос– месото хем не е опасно, хем не трябва да се консумира. в тоя ред на мисли да споделя, че преди повече от 50 год. имаше някаква болест и по кокошките, та бяха тръгнали масово да ги морят. Познат ветеринар ни каза да си ги заколим и спокойно да си ядем. Голям труд–то колене, скубане, разфасоване и варене по 2–3 часа в буркани, щото нямаше фризери. Много години минаха от тогава, много нови болести се навъдиха и в никакъв случай не подценявам мнението на специалистите, но все се чудя дали първо трябва да се изтребят животните, па после да се окаже, че е имало и други варианти.
  • 11 Бесен Язовец

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    А тук ядете охладено от Бразилия ПХАААА! Българското домашно свинско не струва цялото е бяло все едно купуваш Бекон! Оная в маркета го сложила с 1 лв. отгоре и надпис - БЪЛГАРСКО. питах я : Като от Бг. да не е хранено случайно със жълди? И мълчи.
  • 12 Ххх

    8 1 Отговор
    Целта е обезлюдяване на България . За избиването на животни под фалшив предлог трябва смъртно наказание на решаващите
  • 13 Този господин

    0 0 Отговор
    може би е известен ветеринар?