Last news in Fakti

23 Юли, 2019 18:15 8 922 22

Представиха свръхмодерни ракети

  • rafael-
  • spike-
  • ракети-
  • представяне

Умни ракети с опция „Изстреляй и забрави”

Представиха свръхмодерни ракети - 1
Снимки: М. Богданова ©

Дъщерната компания на израелската компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd – Eurospike, представи възможностите на оръжейната система Spike. Тя се използва от 33 държави по цял свят, като тук влизат 18 страни членки на НАТО. От началото на производство досега са били изстреляни над 5000 ракети, като повечето от тях при бойни операции. Успеваемостта е 95%. Компанията е изключително гъвкава към клиентите си. „Всички те имат различни изисквания и по този начин придобихме огромен опит в интегрирането на нашите системи на всякакви платформи”, каза Ерик Грийн, маркетинг мениджър на компанията. Едно от големите предимства на системата е, че когато се наложи различните оператори от различните държави членки на НАТО при необходимост могат да си разменят и доставят един на друг ракети.

Ракетите Spike могат да бъдат изстрелвани от различни платформи – морски и въздушни. Семейството Spike четири вида противотанкови ракети, чийто обхват варира от 2 км с близък радиус на действие до 30 км с далечен радиус на действие. „Какво значи това? Бойната глава на ракетата има оптичен сензор за насочване. Единият от тях е търсещата глава, която е снабдена със съоръжение за дневно и нощно виждане. Това дава възможност на оператора да получава динамичен образ на бойното поле. Вторият компонент е софтуерът, който има възможност да проследява целта на бойното поле. При изстрелването операторът (бел. ред. стрелецът) прихваща една цел. По време на полета на ракетата, стрелецът превключва от първата към втората цел, която е истинската”, обяснява Грийн. Стрелецът през цялото време може да коригира траекторията на ракетата. Може да избере опцията „Изстреляй и забрави”, което значи че ракетата сама развозвана и поразява целта. Второ може да прихване целта и по време на полета на ракетата да се прехвърля върху други цели.

Друг пример е цел извън пряката видимост. Операторът не вижда целта, но знае, че е зад определена пресечена местност и след като целта се появи, той я прихваща и поразява отгоре.

Интересно е да се отбележи също така, че бойната глава може да проникне през 20 см подсилен бетон. Операторът може да избере различни програми, като слабо бронирани цели и е възможно да превключва между различните опции без да губи целта от наблюдението.

Друга много важна възможност е да се изстреля ракетата по специфични, предварително зададени координати получени от сензори. Тогава ракетата се изстрелва без стрелецът да има пряка видимост. Траекторията на ракетата е към автоматично управление към тези координати и едва в края на полета ѝ стрелецът започва ръчно да я управлява, прихваща и поразява целта.

„Първите впечатления, които придобивам от системите за поразяване на земни, подвижни, малки, стационарни и подвижни цели разбирам, че могат да бъдат интегрирани на всички летателни апарати без проблеми. По отношение на военновъздушните сили представените системи могат да бъдат интегрирани на вертолетната и щурмовата авиация. Имам предвид Су-25 и вертолетите МИ-24. В зависимост от потребностите и от възможностите на ВВС и на МО да придобият този висок вид технологично въоръжение, може да помислим в бъдеще как да бъде реализирано това”, каза генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС.

Представиха свръхмодерни ракети

Представиха свръхмодерни ракети

Представиха свръхмодерни ракети

Представиха свръхмодерни ракети

Представиха свръхмодерни ракети


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джордж Шорош

    28 59 Отговор
    Виждате ли ги тия ракети, те са с умни бойни глави и търсят само русофилски глави за взривяване !

    Коментиран от #5

  • 2 Бай Гуй

    27 45 Отговор
    Ама как така статия за израелски ракети които се произвеждат и продават? А не за руски, които ще се появят евентуално след 3-4 години и ще бъдат без аналог в света?

    Коментиран от #7

  • 3 1944

    21 40 Отговор
    русоробчетата кръв пикаят. за такива оръжия трябва технология.

    Коментиран от #19

  • 4 jorj

    4 3 Отговор
    Бай Г.. е маркиран на опция.... никога няма да го забравиш!!!
  • 5 Аз пък

    41 10 Отговор

    До коментар #1 от "Джордж Шорош":

    помислих, че се забиват в сороски задници с цел клизма.
  • 6 Borislav Popov

    9 39 Отговор
    Вече притежавам тези ракети, елате ми пред блока русофилчета ! Бум-бум и ви няма, само цървулите ще останат от вас !

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Руските ракети

    22 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Гуй":

    вече се появиха в Турция или пак не си загрял?

    Коментиран от #9

  • 8 Хапчетата,

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Троле, хапчетата!
  • 9 1944

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Руските ракети":

    искаш да кажеш че ако ги изстрелят може на геврекаджията да изчезне селото?
  • 10 старо желязо

    35 4 Отговор
    Е, ние ракети не купуваме. Ние имахме ракетни войски но ги унищожихме по нареждане на новите господари. Сега купуваме самолети модел 72-ра година, с нов софтуер! Съседите ни имат ракети, те ще ни пазят...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Монгола

    30 2 Отговор
    ДРЪН - ДрЪн 30 км. обсег!!??? и от къде ще дойде горивото за 30км? Погледнете размера на тая Базука! Това е ракета за терористи не за армия!

    Коментиран от #18

  • 13 Сатана

    13 2 Отговор
    Борислав, напиши си адреса да я видим тая ракета?
  • 14 Сатана

    14 2 Отговор
    Борислав, напиши си адреса да я видим тая ракета?

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Borislav Popov

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана":

    ,, Екзарх Йосиф " 59 гр София след 22: 00h.питай охраната за Орнела!
  • 17 АУУУ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ

    10 12 Отговор
    КАК ТАКА СЕ ПИШЕ ЗА НЕ РУСКО ОРЪЖИЕ ? НАЛИ ТУК СЕ ВЪЗХВАЛЯВА САМО РУСКОТО ОРЪЖИЕ , КАКВО Е ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ ?
  • 18 МГ 42

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Монгола":

    ......ааааа тя е със слънчеви панели.......мей би......
  • 19 Китаеца

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "1944":

    Кис,кис,кис.Ако на това му викате оръжие то е все едно да взема пластика от прашките на баба ти и да се опитам да убиете ламята.
  • 20 Моше

    7 6 Отговор
    С тези ракети ще има Мнооого Груз 200 Амин

    Коментиран от #22

  • 21 Пунчо

    12 2 Отговор
    Видяха, че нашите управници действат по системата "плати и забрави" и се наредиха на опашка... Явно ще се теглят нови заеми.
  • 22 old smuggler

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Моше":

    Тоя ГРУЗ ще го нагрузят в сфинктера ти.