Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 20:42, обновена 10 Юли, 2022 13:17 64 403 148

Въвеждат единна рамка за оценяване на автомобилите

  • продажба-
  • кола-
  • автомобил-
  • данъци

Продаваме ги само след оценка от застраховател

Въвеждат единна рамка за оценяване на автомобилите - 1
Снимка: БГНЕС

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер, пише в. "Монитор".

Самата оценка пък се изчислява по немската система „Шваке“, която се ползва и за изчисляване на застраховки „Каско“.

Така според новите изисквания само 349 брокери на застрахователи в цялата страна могат да издадат нужния за продажбата документ. Пълен списък на упълномощените брокери пък е публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).

Напоследък случаите на занижени оценки са намалели, коментира заместник-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева.

Единственото искане за законодателна промяна, което бихме могли да имаме, е да се въведе единна рамка за оценяване на автомобилите - да няма значителна разлика между колите от една марка и с еднакви характеристики, обясни тя.

В резултат на нововъведенията и надзора от Нотариалната камара се постига по-голяма събираемост на данъците, заяви председателят на камарата Красимир Анадолиев.

Контролът за правилното изпълнение на процедурите по покупко-продажба на автомобили, налаган от нотариусите, постъплението на данъци се увеличава и съответно бюджетът за социални придобивки на общините се разраства.

В резултат на това Националното сдружение на общините в Република България изказа своята благодарност към камарата за сътрудничеството, което осъществяват.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психопат

    506 16 Отговор
    Пак удариха малкият човечец...

    Коментиран от #2, #35, #109

  • 2 Хъш

    39 276 Отговор

    До коментар #1 от "Психопат":

    Нищо подобно, удрят големия човечец.

    Коментиран от #15, #19, #86

  • 3 Оня

    491 7 Отговор
    След всички платени еко такси, местни данъци, нотариално такси, регистрация и прочие, ще се окаже че, плащаме повече, отколкото цената на автомобила.

    Коментиран от #48

  • 4 123

    150 22 Отговор
    Това само предложение ли е. Или е прието със закон и в държавен вестник.
    С краката си пишете!
    Щото според мен са само неминали предложения. И далеч от влизане в гласуване и т.к.

    Коментиран от #16

  • 5 щом овцете блеят

    224 24 Отговор
    Дери стадото Бойчееее , не че го храниш и поиш.
  • 6 Бат Саше

    305 11 Отговор
    Пак искат да си правят лобистки регламенти, но отново са малоумни и няма как да се случат. При положение, че автомобилът ми е лична и неприкосновена собственост, имам правото да я подаря, да я унищожа или да я продам за един лев ако искам. А сделката е договореност между продавач и купувач.

    Коментиран от #56

  • 7 8273

    302 3 Отговор
    А на запад, колите са само инструмент и се продават със стискане на ръце и размяна на един талон.

    Коментиран от #33, #36

  • 8 ШОП

    303 6 Отговор
    Абе не ви ли е срам бееее? Бо клу ците вместо да направат процеса по лесен и по прост те отежняват измислени финансови тежести. Абе направете го като на запад, едно подписче, прехвърляне на парите по банков път и уведомяване на властите в неколко дневен срок. Нема нотариуси, данъчета тем подобни глупости. Затова пазара на коли с бг регистрации е умрел а само се внаса от чужбина ламарини, които след бг регистрация и каране 2-3 години отиват за вторични суровини. Направете го по лесно господа, а не затруднявайте повече хората(вашите работодатели)

    Коментиран от #96

  • 9 Авто спеца

    164 8 Отговор
    Ще почнат да се прехвърлят чрез дарение.
  • 10 666®

    267 13 Отговор
    И кой щр оценява? Само по година, марка и модел не става. Състояние на купе, двигател, ходова част, екстри....кой ще ги гледа? Или на никой не му пука за това, ами идеята е.застрахователите да дръпнат още една.торба пари. Гласувайте още за ГЕРБ! Заслужаваме.си всичко.
  • 11 ???

    195 4 Отговор
    Значи апартаментите на някои може да се продават на ниски цени, а ти не можеш да се разбереш с продадача или купувача? Ами много ми е симпатичен и му я давам за 2лева 🚘.

    Коментиран от #88

  • 12 Край

    197 1 Отговор
    Нотариалното лоби измисли как да си качи таксите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лекар БГ

    188 8 Отговор
    Поредната тотална простотия.
    Целта?
    Прибиране на кинти.
    След като,имам нещо,което е МОЕ,на каква ще го продавам би трябвало да решавам АЗ.При пазарната икономика поне,Е така. Напр.,трябват ми спешно пари-продавам си МОЯТА кола на 50%от пазарната й цена!
    Ясно ми е,за какво говорят.И какво целят.Е,като съберат едни пари,какво???!!!С тях ще купят златни микробуси made in China за по 530 000 лв.бройката???!!!
  • 15 Николай

    109 10 Отговор

    До коментар #2 от "Хъш":

    Големия човек го боли патката, той си има кинта и си купува нова или 2-3 годишна кола.

    Коментиран от #132

  • 16 Тост

    97 8 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Напълно реална практика е.От няколко месеца нотариусите работят по тези правила.За последните 3 месеца прехвърлих 2 автомобила, като единия го подарих, но си платих местен данък след оценка.
  • 17 розово

    116 9 Отговор
    Браво на ГЕРБ от името на застрахователите.
  • 18 Миризлив пор

    148 3 Отговор
    Само не мога да разбера, защо след като я има системата шваке и реално застрахователя по нея ще оценява автомобила, защо нотариуса директно не проверява а ще трябва и застрахователи да храним?

    Коментиран от #82

  • 19 Morgoth

    80 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хъш":

    Големият човечец, който няма дори ДДС-то на колата да плати, защото ще си я пише на фирмата? Него ли ще ударят? А дано, ама надали!
  • 20 нервен ( разбивача на тролове )

    54 2 Отговор
    Добре аз как да разбера по това шваке на колко ми се оценя колата ??
  • 21 Гост

    121 5 Отговор
    Парите не стигат! Администрацията е толкова издута и алчна,а постъпленията в хазната точно обратното! Затова се чудят какво да измислят! Нека обложат големите земеделски производители! Вместо субсидия,с която да си купят Ролс Ройс,Ферари,Ламбо или Астон Мартин...Да плащат данък върху земята,която изкупиха на безценица!
  • 22 мошеници

    150 5 Отговор
    Само в България професията - нотариус е доходоносен бизнес. В омразният от повечето тук США, нотариусът е държавен служител, на заплата. А колите в Германия се купуват без нотариално прехвърляне.
  • 23 бай ончо

    38 11 Отговор
    висока оценка
    ама и голямо обещетение при произшествие така че сами ще си го натресат

    Коментиран от #46, #76

  • 24 Доктор ДЖАГЕРС

    48 14 Отговор
    А ТИЯ ОТ АВТОКЪЩИТЕ НОВ ВНОС ТРЯБВА И ТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ЗА ТОВА КОЕТО ПРОДАВАТ
  • 25 име на гост

    153 3 Отговор
    Отново се въвеждат хората във заблуда! При продажбата на автомобила, може да се договори цена каквато решат продавача и купувача. Оценката е само да се налапат нотариусите. Това със Швакето е страшна тъпотия. Нашият пазар е несъезмерим с примерите дадени от Шваке. Но, нека си мълчим! Винетки, бензин, еко такса, ГО - вече почти 450-500лв. , данъци и още куп неща скочиха до небето. Явно Боко е прав, богат е станал българина в последно време. Щом вече от нищо не му пука. Явно са останали само кредитни зомбита в тая иначе красива, но населена с изключително прости хора държава. Погазиха ни народното съмосъзнание и военни победи шепа корумпирани евро бюрократи. Но нашите са готови на всякакво унижение за пустите евро фондове и комисионни. За лекарства да ги дават, цял живот да се мъчат! А вие си спете спокойно, утре ще измислят и данък це си българин да се плаща. Пак си мълчете - Патреоте!!!
  • 26 кючук чобан Калитко

    58 11 Отговор
    Споко, кат' се дигне много шум за оценката от застрахователите– и бат' Бойко ще я отмени: той само чака да се натрупат много недоволства.
  • 27 Ангел

    21 73 Отговор
    Ами то аз ще продължавам да гласувам за ГЕРБ. Няма за кого. Беееееее.
  • 28 Хайл

    79 3 Отговор
    Няма ли да прочета че са намалили високите данъци,винетките да се намалят заради разбитите пътища,отмяна на "еко-такса" или изнудването "гражданска отговорност"...

    Коментиран от #66, #93

  • 29 гражданин

    87 1 Отговор
    Поредната лобистка и комисионерска практика.Целта е да се пълнят бюджетите на застрахователните и нотариалните лобита,а те от своя страна се отчитат на партийните касички.И понеже държавата абдикира от общините,така им се отвързват ръцете за допълнителни облагания.Явно за властимащите хората са като брашнен чувал,колкото и да го тупат,той все пуска.Явно според тях,нашето единствено право е да плащаме данъци,налози,такси и да не искаме нищо в замяна!
  • 30 Тоест

    37 0 Отговор
    Начало на далавери те за иншъранс изМамниците
  • 31 Дионтей

    40 1 Отговор
    "Закон за подпомагане на общините в събиране на данъците" - това е достатъчно доказателство в полза на кога работи парламент и народни представители.
  • 32 Сух

    58 3 Отговор
    Глупости, няма как да ми дават наклон на шпагата, как ще си продавам нещата и какви пари ще искам. То може да струва 1000 а аз да му търся 120. Другото е нарушаване на правата и свободите ни. Кви тъпни пак дрънкат..
  • 33 onq s konq

    14 53 Отговор

    До коментар #7 от "8273":

    Не понасям ,когато някой ОСПОРВА Европейското лидерство на България в Сивата икономика.И понеже се прихласваш как "на Запад" само си стискали ръцете и разменяли талона ще ти обясня,че ако Колата пък е КРАДЕНА,няма нужда изобщо да стискаш нечии ръце,нито пък ще разменяш разни талони.И обяснявам:Не е важна СЛОЖНОСТТА НА ПРОЦЕДУРАТА, ПРИ ПОКУПКО-ПРОДАЖБА,А ДАНЪКЪТ който следва да се плати на Държавата и се движи някъде около 5%.И тук опираме до СТОЙНОСТТА на Колата/същото важи и за недвижимо им-во/,защото колкото по-висока е оценката,толкова ще се плаща повече Данък.Лично моето БМВ го закупих през 2012г за 12 хил.лв кеш,но във Фактурата написахме само 2 хил.лв,като по тоя начин и Продавач и Купувач сме на Далавера.И точно тия Прийоми и Закони като нашите почти никъде ги няма по Света -нито "демократичност",нито по Контрол,нито по Размер на наказания.Затова и Българинът е МНОГО ПО-БОГАТ от цифрите които се представят ОФИЦИАЛНО в Европа за Стандарта на Живот и респективно Заплащане на труда у нас и НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ на болшинството от хората го доказва.

    Коментиран от #49

  • 34 Продадох едно бмв

    51 0 Отговор
    Ама евтино и коврата от иншъранс къмпани-то която незнайно как прави оценка на кола която не е видяла се проба да ни прецака и гледа в мобиле най скъпия автомобил от тоя модел който примерно е М 3ка хаха. Не оставихме нещата така ама пак му взема ха 200 лв на копувача за нищо. Тва е рекет.!
  • 35 тъпунгер

    18 18 Отговор

    До коментар #1 от "Психопат":

    Удрят големия крадливец Тъпако ти пак си плащаш голямата цена а крадливеца си купува яхта в Хавай или Хаити защото не плаща данъци а ти нямаш пенсия колко си ГЛУПАВ

    Коментиран от #51

  • 36 Гражданин

    45 2 Отговор

    До коментар #7 от "8273":

    Ами ако го направят така и при нас, една цяла гилдия ще умре от глад- нотариусите.
    То поне като минеш през нотариус да имаш някаква сигурност, ами то- нищо.
    Колко хора изгоряха с нотариално продадени камиони, с които после новите собственици превозват бежанци в Гърция. Голяма работа като имаш нотариално заверен договор за покупко-продажба. Бай грък те търси да те съди.
  • 37 Огън от любов

    45 3 Отговор
    Значи за апартамент може, а за кола не може! Да ви обичам майките!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 tyr

    65 0 Отговор
    Schwake за старите варели с превъртени километражи?Нереална оценка ще бъде!Протест пичове срещу безумията!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 евалата баце тебе ти е ред

    34 1 Отговор
    Нема а се коркате бе , сега Баце ще ви стурне едни магистрали за пешеходци - юруш 15 мин. по часовник , 5 да си платите тол таксите , едно кааве у Одрин , после бегом на опаки 20 мин. , 10 от тях за тол таксите , не требе да се пропущат, у Солун за Узото , сиртакито отпада , щот сте го играли по пътот.
  • 42 крадливи маймуни

    23 14 Отговор

    До коментар #13 от "Вашата мама":

    Свикнали да убивате и крадете от 1944 година. Поколения наред, алчни, злобни и некадърни. Освен да крадете за друго не ставате. Излизай посерко и тогава.....

    Коментиран от #53

  • 43 Bubbles

    25 3 Отговор
    Мен ако питате тия практики няма да се спрат с това нововъведение, а ще се отвори още един джоб за пълнене - този на данъчния оценител.
    Все пак за България става дума а бай Ганя все ще намери начин да прави чора-мора...
  • 44 само в това е разликата

    40 0 Отговор
    От една офца може да се одере една кожа , от един българин , кога ти се присака.
  • 45 Манго ,,Гербаджията,,

    47 2 Отговор
    сложете брояч на моя член , колко пъти вкарвам и изкарвам , да платя данък на държавните боклуци

    Коментиран от #47

  • 46 Хайл

    25 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай ончо":

    Рядкост е "застраховател" да плати
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 filo

    4 55 Отговор

    До коментар #3 от "Оня":

    Ганчо, когато плащаш екотакса, не плащаш нотариална и обратно. Щом 50-100 лв. в повече са ти проблем не си купувай кола, не е за теб.

    Коментиран от #54

  • 49 Магарето

    26 1 Отговор

    До коментар #33 от "onq s konq":

    То много неща от нашите простотии ги няма никъде другаде нали ))))

    Коментиран от #62

  • 50 тете

    58 2 Отговор
    Голямо геройство и патриотизъм... ние средно статистическите бедни граждани не целим да ни направят оценка за 500 лв. за да си купим кола за 3-4000 лв. А просто толкова можем да си позволим, сега вместо да отделим 4 000 лв. за кола, ще отделим 3 500 лв, за да платим на държавата повече, за което получаваме много добро здравеоопазване, много добра пътна инфраструктура, много добра организация на всички чиновнически държавни служби, които много се стараят за нашето удобство и улеснение.... БРАВО ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ВАС...
  • 51 Стига ва

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "тъпунгер":

    Как па удари 10-та с тоа Ник...
  • 52 filo

    7 53 Отговор
    До всички недоволни. За какво ревете бе, това със занижените застрахователни оценки си е чиста кражба. Щом защитавате кражбата сте същите мошеници като тия, които плюете. В такъв случай хак да ви е.
  • 53 Чук

    16 3 Отговор

    До коментар #42 от "крадливи маймуни":

    1989 искаш да кажеш...

    Коментиран от #58

  • 54 Чук

    25 0 Отговор

    До коментар #48 от "filo":

    Подалите от шайката ГРОБ да си траят

    Коментиран от #67

  • 55 Driving pleasure

    44 0 Отговор
    Поредни тъпанарщини, хората от провинцията ще трябва да ходят на майната си за един глъмав документ! Да не говорим че Швакето по никакъв начин не може да удостовеи реалното състояние на колата - това е оценка по администратични показатели нямаща нищо ама нищо общо с реалността ТИЯ ОТ КФН ТРЯБВА ДА ГИ БИЧУВАТ НА ПЛОЩАДА ЗА НАЗИДАНИЕ!

    Трай си още народе! Трай си мамето ти робско и продажно!
  • 56 Мока Нина

    32 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Саше":

    Това ако се приеме ще влезеш в затвора за пример на другите, дето си мислят, че ги пази Закона! Закона (в Бг) ПРЕСЛЕДВА обикновения човек, а не го защитава! Пробвай се да осребриш самочувствието от знанията си и ще бъдеш съгласен с мен!
  • 57 гого

    59 3 Отговор
    Миналата седмица си продадох колата за 16500лв при нотариуса я записахме за 8000лв като ме накараха да корегирам цената в интернет на 9000лв а по договор я вписахме за 8000лв след което обявата я принтираха и приложиха към договора за покупко продажба и новия собственик плати 320лв прехвърляне.Абе Магистралите на тоя шут трябва да се строят,и като няма пари баце точи колкото се може повече ,екотаксите за нов внос коли ги направи 310лв за камиончетата са вече 1550лв а ние спим,това ако беше в гърция баце щяха да го обесят на центъра на атина.
  • 58 ...................

    42 3 Отговор

    До коментар #53 от "Чук":

    Казвам, че по целия свят няма толкова крдливи, алчни и злобни хора като в България Където и да отидеш хората си стискат ръцете и всеки отива плаща си данъците урежда си докумантите. Обиколил съм света, в Гърция си харесах кола, оказа се, че се продава, седнахме разменихме хартиики пари и ключове, после минах през няколко граници и всчко беше редовно. В Грмания докараха кола в хотела ми. Има уважение, доверие, чест Тук си хересах Швейцарска кола фактурираха я за 1200 евро а платих 5000 евро, нямаше джантите, музиката, GPS-са, разпънките. Намерих случайно джантите в съседна фирма, крушките бяха сменени Ами общо взето какво да кажа. Тръгнах да купувам жилище на зелено и сега си живея под наем, три пъти искаха пари за тръби за трафопост за гаражи и сега тичаме с още 12 "сбственици" по адвокати. Ами какво да кажа ? Бачкам като луд и се разправям с белокоси и плешиви пенсионери и техните наследници! Поинтересувай се за някой администратор дето ти прави проблеми и ще види, че все е някой на някой, редовно без необходимия ценз за длъжноста. Так беше и сега продължава! Казан без дяволи!
  • 59 Anonimen

    4 11 Отговор
    Само простоти статии една смислена няма
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Driving pleasure

    24 1 Отговор
    далаверата не спира - просто само много наши хора ще захлебат от издаване на удостоверения.
  • 62 onq s konq

    0 21 Отговор

    До коментар #49 от "Магарето":

    Ще бъда КОНКРЕТЕН И ИЗЧЕРПАТЕЛЕН:Лично АЗ,а съм сигурен че и почти целия БГ-народ предпочитаме "ПАРИЧНИ ПРОСТОТИИ" пред "БЕЗПАРИЧНИ УМНОТИИ"!За теб не знам,а и слабо ме интересува.
  • 63 Гост

    18 1 Отговор
    Трябва да захлебят нотариусите това е целта.Цената може да е много различна от това което ще ми каже шваке.Незнам защо трябва да се минава през нотариуси и тем подобни .Погледнете в една Швеция как стават нещата.

    Коментиран от #65

  • 64 Feck

    40 0 Отговор
    Щели да го пресмятат по немското Шваке, ама в Германия нема нотариални такси ве мизерници
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Driving pleasure

    34 3 Отговор

    До коментар #66 от ";;;":

    Абе не е баш така! 1во като знам че може да заглъзна с 20 бона ще внимавам как карам много повече отколкото ако трбва да плащам 800 лева за няколко години докато уж пак мина в долната категория.

    Второ то си е моя работа за какво и как ще се застраховам, риска аз си го нося. Ако искам ще си направя застраховка да покрива щети до 20 бона, ако искам ще си направя да покрива до 20 милиона, ако искам няма да си правя!

    И най-вече по къв начин ако съм направил ПТП съм станал по-опасен че да платя повече? Риска да покрият щета те са си го начислили в "нормалната" ставка - тия 400% са им дюшеш от тъпотията на законодателя...

    Същото е и с тия удостоверения за стойността на автомобила - той ли ще ми каже колко ми струва колата?! Шваке как ще удостовери че бронята ми е огъната, кожата е съдрана, ел джамлъка не бачка и климатика духа на асматик? Според таблицата обаче колата ще е с всички екстри и ще струва теглото си в злато!

    Айде ако обичаш ама да ходя се таковат КФН взима луди пари под масата да прави хранилки на тия застрахователни боклуци, които после не плащат обезщетения ми се правят на ударени!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Гнида

    35 1 Отговор
    Мастните данъци се определят спрямо годините , конските сили и евро категорията ! Аре да се запознаете ! Всъщност е ударен дребния човечец , ще плаща за оценка , ще плаща и за сделката в/у оценката , която щее плосък процент птедполагам .... Тогава колкото по-нова и скъпа кола си вземе ще плато повече ! Независимо , че е с по-висок евро стандарт или по-икономична ! Честито от герб , дерзайте и пак ги изберете !

    Коментиран от #90

  • 72 :::::::

    11 4 Отговор

    До коментар #66 от ";;;":

    На мое име имам 1 фирмичка вечно на загуба, останалите 3 са писани на майка ми и те са на загуба. С жената не сме подписали брак и всичко е на нейно име. Ако аз те отнеса с моята барака чси ще вземе точно нищо

    Коментиран от #77, #121

  • 73 платец

    24 0 Отговор
    Таксите са безумни. Нужно е да преразгледат тарифите, които са си чист грабеж, особено при по-скъпи коли.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 emo

    18 0 Отговор
    Сега ми направи впечатление, че висш чиновник, подал декларация в Сметната палата декларира, че си е купил Нисан Х-Трейл през 2010 г за 2000 лв. А аз се прецаках и купих тази година за 5300 и писахме исъщата сума в договора.
  • 76 Зайко Байко многознайко

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "бай ончо":

    Това ми беше мисълта, но на застрахователите им уйдисва да застраховат на високи цени а щетите да плащат на ниски. Пак дране на народонаселението.

    Коментиран от #107

  • 77 ;;;

    21 3 Отговор

    До коментар #72 от ":::::::":

    Един такъв отворко като теб с "работя на мин. заплата, нямам нищо на мое име- ще ми вземете голия чеп" имаше нещастието да се качи пиян в служебната Дачия Дъстър и да я блъсне яко- колата е в моргата вече...

    Застрахователя каза "Да го духате- при употреба на алкохол каско-то не важи."
    Лизингодателя каза "Дължите ми останалите 30+ вноски по лизинга."
    Съда каза "За шофиране с 1.7 промила в кръвта- 9 месеца ЕФЕКТИВНО в пандиза."
    Работодателя каза "Дължиш ми 37 000лв. за колата + си уволнен."

    Сега отворкото е в пандиза и незнайно откъде за 20 дни успя да намери съответните 37 бона- само 2 пъти си поговори с едни приятни и разумни хорица и хоп, парите бяха намерени... Ако си мислите, че едни времена са отминали то много, ама МНОГО грешите- сега са по-кротки и потайни, но нещата не са се променили...
  • 78 иво

    13 3 Отговор
    ами такае край на далаверата. Вече ще сменяме колите или с нови или ще караме старите максимално дълго....Всеки ще се замисли преди да купи кола втора употреба.....
  • 79 Jaret

    17 0 Отговор
    Контрола върху застрахователя ще се извършва от лицензирани манафи. Те на свой ред ще оценят услугата след.... шваке.. шваке..
  • 80 иво

    8 5 Отговор
    Авто къщите сега ще живнат. Точно те натиснаха за тази промяна ....
  • 81 Бойко Борисов

    21 1 Отговор
    Просто ощи идни маймуни на клона трее се хранят
  • 82 Един

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Миризлив пор":

    Защото си ги избрахме...
  • 83 Колчо Слепеца

    15 0 Отговор
    От около месец е така. 3% за нотариуса, 3% за общината + 20 % ДДС И ЧЕСТИТО ???. Оценката е горе-долу като тази в обявата / или обявената от продавача / . За кола около 5000 лв пригответе 300-350 лв . ЧЕСТИТО !
  • 84 ВБА

    7 3 Отговор
    Тотален технически преглед(важи за срок от 1 година) на всяко едно МПС за продан. След това застрахователя определя, за каква цена може да се застрахова МПС-то въз основа на техническия преглед и чак тогава се предлага на купувача. Първата година задължителна застраховка "Каско", а след това по желание на купувача. При продажба всяко едно МПС трябва да мине на технически преглед за сметка на продавача, като прегледа служи, и за определяне, колко километра или срок да важи гаранцията дадена от сервиза и застрахователя, които поемат щетата, ако нещо са объркали.... А със здраве....!
  • 85 Ццц

    28 0 Отговор
    А на запад стискате ръце, разменяте талона и отиваш да го запишеш на твое име.
    При нас - дай пари на застрахователя, на нотариуса, на държавата, на синя зона, ако си в голям град, после дай на КАТ, повиси там някой час.. И накрая за има няма няколко дни, ставаш горд собственик на 15 годишна кола.
    Гарантирано от ГЕРБ!
  • 86 Никой

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хъш":

    Обясни???
  • 87 Хаха

    17 0 Отговор
    А Цецо Пентхауса, барабар с всички държавници, купуват имоти на половин цена...
  • 88 Yimmy

    1 7 Отговор

    До коментар #11 от "???":

    А наистина ли му я даваш за 2лв? Или...
  • 89 Обикновен човек

    11 1 Отговор
    При последното ми купуване на кола, собственика на колата даде 20 лв.за да му се направи точно такава оценка . Съответно аз платих повече от колкото очаквах при нотариуса.
    В един момент може да се окаже,че е по-малка еко таксата при покупка на нов внос от колкото държавата такса която се плаща след оценка от застрахователя.
  • 90 Хохо

    1 7 Отговор

    До коментар #71 от "Гнида":

    Тук става въпрос за покупка на автомобил и плащането на данък за извършената покупка, както бяха писали около 5% от стойността по фактура. Това за което пишеш е годишен данък!

    Коментиран от #98

  • 91 Deo ;)

    15 0 Отговор
    И тук някой ще си бутне свои хора за тази сладка работна среда .
    И от всичкото кой е пак прецакания ?! Да , познахте - познатият български данъкоплатец .
    Значи , купуваш си нещо , и скапаняците или ще го обложат с данък , или ще искат да се заплати някакъв процент за продажба , или чрез някакви застрахователи ...
    Тези само ни усложняват ежедневието , аман !!!
  • 92 Емил Рангелов

    7 6 Отговор
    Поредната партенка ,целяща да нокаутира правителството!Не че не си го причиняват сами де,!Често тия свинщини ги сътворяват хора от власта,на които това им е целта,да съботират всички живо ,което евентуално може да им разбие далаверите и да ги вкара пред съдията!Вътрешни саботьори,а и външни разбира се,видя се и на изборите,как за час и половина се топи разлика от 10 и нещо процента на 5!Демек всички независими,десни лилави и комунета прехвърлят гласове на галевата ,в това число и коалиционни участници във власта!Та подмолната битка продължава на всички нива и фронтове!Има и много опасни законотворци от ГЕРБ,с идеята ако мине!Те си ги знаят кои са!Почна се от тия дни ,гражданска,сега покупко-продажна,данъци,даяджии недоклатени и кво ли не,а никой не работИ 30 години за стандарта на хората!Сега трябваше да сме на нивото на Чехия,Португалия и т.н. и щяхвепдахси купуваме нови коли ,дори на изплащане!!!!НИКОЙ НЕ КАРА ДРЪТ ДРЪГЕЛ ОТ КЕФ!Колите са необходимост ,а те лукс като по живково време!Да си го набият в тъпите глави!
  • 93 Изненадан

    0 20 Отговор

    До коментар #28 от "Хайл":

    Кои разбити пътища бе Пинко?Не мога да разбера на друга планета ли живеете?От София до морето няма една дупка.До Сандански, по Родопите обикалях миналата седмица.Разбити пътища не видях.

    Коментиран от #97

  • 94 Балканец

    10 1 Отговор
    Още таксички за гушване.
  • 95 Ивайло

    21 0 Отговор
    Чакай бе, защо ще пълня гушите на некакви брокери, защото съм решил да си продам колата, КОЯТО Е МОЯ СОБСТВЕНОСТ И КОЯТО СЪМ КУПИЛ С ЛИЧНИТЕ СИ ПАРИ??? Да не са ми дали те парите да си я купя тая кола, че да ми търсят сметка за какви пари ще я продавам??? Моя си е, за колкото ми е кеф за толкова ще си я продам - за 500 или за 50 000 лв., стига да има някой, който да ми ги даде!!! Нещастници долни, само измисляте нови и нови данъци и ни бъркате все по-дълбоко в и без това скъсаните джобове!!! Оправили сте си живота до девето коляно, не се ли наядохте?!?

    Коментиран от #123

  • 96 Балканец

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "ШОП":

    Е как тогава ще се изхранват паразитиращите чиновници? Те стават все повече, а ние все по-малко.
  • 97 Балканец

    19 1 Отговор

    До коментар #93 от "Изненадан":

    По новите магистралки ли кара, шопе? Те ли изчерпват за тебе пътната ни инфраструктура. Я покарай из Родопите, от Кричим до Девин. Я мини и през Доспат-Батак. Пробвай и пътя Триград-Водни пад, или до с.Кестен. Дай да видиш нататък, как е край Видин, Враца, Монтана.... Да пробваш малко и Габровски асвалт, да ти останат 3-4 шарнира за спомен. Свищов-Обретеник минавал ли си го скоро? Да те светна, че и новият път Шумен-Русе също почна да не се трае, само 5 години след разширението му. Варненската магистрала я кърпят през година, ама важното е, че ти имаш път до Слънчака и на теб това ти стига.
  • 98 Балканец

    11 0 Отговор

    До коментар #90 от "Хохо":

    Не, тук става въпрос за дране на кожи.

    Коментиран от #113

  • 99 Ангел

    16 0 Отговор
    Да,неофицялен закон за е..нето,вече и наклон на х.. ще ми давате,колата си е моя ще я продавам.ще я подарявам или кокошки ще гледам в нея си е моя работа,вие говеда като си гласувате заплати,премий нас питате ли???и искате хората да се връщат в бг,е няма как да стане да ви пикая на правитеството

    Коментиран от #111

  • 100 Имаш плащаш

    5 0 Отговор
    Това е прието миналият ден за кола на 10 години платих 400 данък на община Севлиево (всяка община има различен данък за придобиване на собственост ), защото я оцениха на 16000лв.
  • 101 €€€

    9 3 Отговор
    Всички които си продаваме колите,слагаме на обява 1000лв. а на лично си договаряме сумата а тъпаците да си гледат работата

    Коментиран от #104, #124

  • 102 Някои

    8 0 Отговор
    Това е толкова не реално всяка кола е с различни километри и износване неможе да ги слагаме под еднакав знаменател... Птросто нашите тъпи и алчни управници отварят равотни места на фирми които им се отчитат. Ние сме виновни че малчим и не се сапротивяваме.. До КОГА вратя????

    Коментиран от #115

  • 103 Хайл

    11 1 Отговор
    Ако искаш мога и по отсечки да ти изброя пътя ти до слънчака къде е разбит,като много си "карал" защо от Чирпан до Ст.Загора си с 90 км/ч и не можеш да седнеш на седалката? От софия като излезнеш до Пловдив само лявата лента е що-годе без дупки,софия -Видин едно място без разбита настилка да кажеш....още искаш ли овчи кон?
  • 104 Хайл

    4 3 Отговор

    До коментар #101 от "€€€":

    Както някой по-горе беше писал-даряваме срещу определена сума и да си гледат работата
  • 105 Брах ви лайката гербаджийска

    4 0 Отговор
    Дай да набутваме лобистките закончета
  • 106 Дарт Вейдър

    7 0 Отговор
    Откога ви разправям че трябва да изтребим сената по-голяма кратуна по лесна мишена

    Коментиран от #127

  • 107 А после

    7 0 Отговор

    До коментар #76 от "Зайко Байко многознайко":

    С този бонус малус ще вдигнат таксите и нищо нема да плащат при инцидент ще платиш и още ще ти дигнат таксата, важното е касичка та да се пълни не да обезпечава да дава само рекет със закон че в полза на застраховател и може би % на дупедати те иначе немат интерес. За еко таксата трева се плаща когато си хвърлиш колата на отпадъци а не предварително тук само рекет тва са оолитиците
  • 108 Керестелиев

    9 1 Отговор
    Не бойте се, деца! Боко е страхлив - почне ли да ръмжи народа, пак ще включи джипа на задна!!! Амас до кога ще го траем, питам аз!?!?!
  • 109 Психопатът,ти защо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Психопат":

    не си станал голям човечец? А се числиш към масовото тъпо панелно простолюдие. И като овце редовно преизбирате едни и същи търгаши,които ви прецакват с разни данъци и такси.
  • 110 Българин

    11 1 Отговор
    Какво ще оценяват лакомите застрахователи по Шваке, 10,12 и повече годишни таратайки, които в нормална държава се бракуват и претопяват.Айде някои да си седнат на задниците и да престанат да тормозят обикновените хора които си купуват такива дърти коли.Стига вече, застрахователите печалят добре, тоест не са гладни, а лакоми.
    Не тормозете хората, че ще ви погнат със сопите.

    Коментиран от #112

  • 111 Ангел,вкарват ти го

    5 0 Отговор

    До коментар #99 от "Ангел":

    отвсякъде и мърдане няма! Ако трябва ще приемат и закон как точно да пърдиш.
  • 112 Българин,никакво сядане на задниците!

    3 5 Отговор

    До коментар #110 от "Българин":

    Вие простолюдието постоянно трябва да бъдете строявани,подтискани и тормозени.

    Коментиран от #118

  • 113 Балканец,иди в Народното събрание

    3 0 Отговор

    До коментар #98 от "Балканец":

    и кажи на твоите любимци за които си гласувал да си заврат скапаните закони отзад.
  • 114 лаборант

    7 0 Отговор
    Пак да изберем сикаджията и мутренската му шайка, защото дерат качествено и бият комунистите.
  • 115 Инспектор стрезов

    6 0 Отговор

    До коментар #102 от "Някои":

    Ами като гледам в момента на коня пред Парламента има 20 30 души Значи само толкова са недоволни айде какво чакате някой друг да ви свърши работата
  • 116 соросоидни кърлежи

    6 1 Отговор
    поредни свински номера на мафията..
  • 117 браво краво

    5 0 Отговор
    Българина като бидон със зеле, точат ли го...

    Коментиран от #130

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 анонимен

    11 0 Отговор
    Нова кола на лизинг, след 5-тата година 1000лв за прехвърляне от лизингодателя на собственика.Както правим с камионите на лизинг? След 5-тата година камионът и ремаркето(което също е с нотариално прехвърляне) струват по 100-120 000лв, и там едни пари. С тракторите? Повечето вече са по 300-400 000лв нови и 100-200 000лв втора употреба. Такова пълнене на джобовете на нотариуси няма на друго място в Европа. Това пречи на нормалния бизнес.
  • 120 Хаха

    2 0 Отговор
    Горубляне при коня......:)
  • 121 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от ":::::::":

    И че изпиняш наро у Бобов дол!
  • 122 гост

    8 0 Отговор
    Не просто хората ще спрът да си продават старите коли и РЕКИТЬОРИТЕ ще спечелят толкова ,колкото арендаторите на плажа от чадърите .
  • 123 filo

    0 4 Отговор

    До коментар #95 от "Ивайло":

    Байо, когато продаваш кола не плащаш нищо не, стига глупости, а пък ти я, които ти цъкат плюсове с още по- големи льольовци.
  • 124 filo

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "€€€":

    Ти можеш да сложиш и 20 лв. важно е застрахователната оценка какво ще покаже.
  • 125 Неразбиращ

    8 0 Отговор
    Ако двете страни не са съгласни ,,оценката”предлагам застрахователя да е длъжен да я купи за 90% от оценката си пък нека се ,,обогати на горницата.
  • 126 Аоо

    6 0 Отговор
    Защо не подобрят здравеопазването или образованието само тези рекети на нутаруси застрахователни това е безумие боклуци.
  • 127 тъпа комунис...утрепка

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Дарт Вейдър":

    Май ще изядеш тоягата на Дарт Вейдър! Ела да постреляме тикво куха! Пред монитора се дървиш! Само пръдня!

    Коментиран от #131

  • 128 крадливи маймуни

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вашата мама":

    Свикнали да убивате и крадете от 1944 година. Поколения наред, алчни, злобни и некадърни. Освен да крадете за друго не ставате. Излизай посерко и тогава..... Закани, закани, закани. Ще излизате, ще стреляте !? Хайде де! Приказки на страхливи, грабливи, некадърни тъпаци на Бузлуджа Тъпаци
  • 129 Инфо от кухнята

    6 0 Отговор
    Цялата тази информация е в сила от август месец 2019. Брокери нямат право да издават такива удостоверения. Единствено удостоверенията( оценките ) се издават в големите офиси на застр.компании и бланката трябва да има техен мокър печат иначе нотариуса връща. Всичко това се направи с цел ДЪРЖАВАТА да прибира по-големи данъци защото каквото се посочи в оценката х 2.5% ( за софия ) Нотариусът събира като данък за държавата. Пример стойността на автомобила е оценена за 5000лв. х 2.5% (СВ, С и СА ) = 125лв. Нотариусът не печели нищо от цялата тази работа. Той печели от това, което посочите в договорът за покупко-продажба като продажна цена. Съвет - посочвате ниска стойност.

    Коментиран от #133

  • 130 Дарт Вейдър

    3 0 Отговор

    До коментар #117 от "браво краво":

    Българина не го точат като бидон със зеле а го точат като язовир Студена
  • 131 Дарт Вейдър

    1 1 Отговор

    До коментар #127 от "тъпа комунис...утрепка":

    Чакам те на мустафар Ела да те видим

    Коментиран от #139

  • 132 ахоихо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Николай":

    Мда,да.За това Х6 на пример го регистр.,като товарен,да плаща данък 16лв,а като го купува му го пишат на 1000,щото е ГОЛЯМАТА РАБОТА и да плати 25лв местен данък.А,като е 100 000лв,къде отиваш,бате?Айде нема нужда,разбирачи.Имал кинти,ама кътал за село и колцата,пфу,аматьори.
  • 133 АБВ

    3 1 Отговор

    До коментар #129 от "Инфо от кухнята":

    Няма такова нещо,другарю-Нотариусът взема такса върху застрахователната оценка,продажната цена не го интересува,която може да е 10 пъти по ниска от застрахователната.Т.е. взема нотариална такса-на 1000 лв е 43 лв,без ДДС.

    Коментиран от #134

  • 134 от кухнята

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "АБВ":

    Тези такси са публикувани в държавен вестник, но те се формират от стойността на МАТЕРИАЛНИЯТ ИНТЕРЕС, а именно стойността в договора. Оценката е единствено за да формира размера на данъка за държавата.
  • 135 Борислав

    8 0 Отговор
    Тази практика е от около 2 месеца, оценяват ти колата по някакво тяхно си "шваке", което е силно завишено. Един приятел си купи Опел корса за 250 лева, те му я оценили на 1000 лв. Цялото прехвърляне излезе 250лв.Учудвам се, че чак сега някой пише за това безобразие?!
  • 136 сноу

    6 0 Отговор
    И..защо бе мръсници такива нагли, ще пълним ние бюджета на общината ,а тя да хрантути мангасарлъка и чааветата му.Нали Гойо се пъчи преди година ,че ще съкратял административната тежест и сделките няма да минават през нотариус, както е навсякъде по света.Защо при любимата му баба Шменкел е, дай брифа, на парите и чао, а тука безброй апаши скрити зад лъскави витрини ,надули пуешки гуши ,всеки божи ден измислят как да ти пресушат и чашата с водата.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 аааааааааааа

    5 0 Отговор
    Пълна тъпотия МУШЕНИЦИ скапани.......как може една кола с друга от същите характеристики да са една цена много ама много са различни помежду си ама кой разбира и вижда ....тъпаци нещастни .само данъци ви вълнуват да Лапате от Данъци............да издържаме НЕКАДЪРНИТЕ служители.............ццццццццц

    Коментиран от #148

  • 139 Дарт Пръдлйо

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "Дарт Вейдър":

    Да, рано или късно ама ще се осереш ! "Ника" ти показва дъното, щом се олицетворяваш с този образ! М о к р и с ъ н и щ а!

    Коментиран от #142

  • 140 Имам човек...

    4 1 Отговор
    Бедни сме а бабички хфърлят по 20-30 бона през прозореца всяка седмица на измамници! Нямаме кинти пък си купуваме,, бракми,, за по 15-20 бона! Ми май не сме много бедни, а? Гладни сме а заведенията пълни, че то няма човек без последен модел смартфон, найки, адидаски и така... Май имаме ама стискаме, а? Време е да се плаща, пичове. Честито!

    Коментиран от #143

  • 141 Към фенове на гроб

    1 0 Отговор
    Кога ще проумеете че тия се бъзикат с народа Чувствам се като емигрант в собствената си Родина8748
  • 142 Дарт Вейдър

    1 1 Отговор

    До коментар #139 от "Дарт Пръдлйо":

    Ти да не би да не пърдиш да не си нещо Еко И ако може я Преведи че нищо не разбрах

    Коментиран от #145

  • 143 Зоро

    1 1 Отговор

    До коментар #140 от "Имам човек...":

    Аве пил ли си? Кой те излъга, че си трезвен? Туй гербера, ако не направи пакости на хората сън не го лови? Мутрите си направиха май партия? Абе нали секънд Едишън си има цена на покупка из страните дето ги вземат. Там е цената на придобиване. Застрахователните не са сервизни и не могат да дадат реална оценка на състоянието на аутос. Стига тия са се гаврили с нас, оставки и без право на избори! Пълна забрана да заемат повече държавни постове!
  • 144 Сиромах

    0 0 Отговор
    Писна ми хора идват избори много добре помислете топче по-добро няма ясно ама да вземем да си изберем от всички злини най-малката
  • 145 Дарт Пръдлйо

    1 0 Отговор

    До коментар #142 от "Дарт Вейдър":

    Анджък де, това казвам
  • 146 Колчо Дедов Йоцов

    1 1 Отговор
    Боже колко сложно обяснение, на поредния пладнешки грабеж
  • 147 Вазо Иванов

    1 1 Отговор
    Българийо за тебе те умряха, до к,ат крадяха!
  • 148 тъпи комунист...лайнохвъргачки

    1 1 Отговор

    До коментар #138 от "аааааааааааа":

    Какви еднакви характеристики бееееее ? Кола в гараж, друга на дъжд, карана със старо масло, друга по спецификация и тн..Чааати Швакето беее. Борисов ви е виновен, че пишете фактура за 2 бона а продавате за 10 бона ! Купувачите са тъпи, че не ви спукат от бой а Държавата да конфискува всичко и да ви прати в пандиза, укриването на данъци и лишаване на децата от подкрепа е най-тежко наказваното престъпление по целият свят, а Борисов ви търпи а вие го плювате, жалки лайнохвъргачки ! Събрали се няколко тъпи посерковци и леят помия по "упорни" точки ! Защо си въобразявате, че мислите ?!?! Колко сте "кадърни" се вижа на Бузлуджа !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове