Last news in Fakti

10 Декември, 2019 16:17 2 394 17

Искат прекратяване на договорите на "Марица изток 1" и "Марица изток 3"

  • марица изток-
  • марица изток 1-
  • марица изток 3-
  • тец-
  • синдикати-
  • работодатели-
  • криб-
  • аикб-
  • бтпп-
  • кнсб

Категорични сме, че българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ, пишат от КРИБ, АИКБ, БТПП и КНСБ

Искат прекратяване на договорите на "Марица изток 1" и "Марица изток 3" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Работодатели и синдикати отново настояват договорите с американските централи ТЕЦ "Марица Изток" 3 и ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" да бъдат прекратени, тъй като носят финансова тежест както за бизнеса, така и за потребителите, получавайки „неправомерна държавна помощ“, стана ясно от официално съобщение на КРИБ, АИКБ, БТПП и КНСБ.

От организациите добавят, че поводът да повдигнат въпроса точно сега е фактът, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена като по думите им това е потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания.

„Категорични сме, че българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергията за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма“, пише в позицията им.

В писмото се обяснява, че у нас предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила (след нотификация – допустима държавна помощ).

В момента централите по силата на подписани договори преди присъединяването на България към ЕС, получават в противоречие с правото на ЕС, държавна помощ. „Само за регулаторната година от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК, над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3", от които 301 млн. лева са за втората, изплатена напълно електроцентрала“, смятат работодателите.

В позицията се добавя, че е крайно време компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати натоварването на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест. Работодателите и синдикатите настояват за обсъждане в тристранен формат на предприети действия за прекратяване на дългосрочни договори, подготвени предложения за механизми за капацитети и текста на актуализирания Интегриран план за енергетиката и климата.

От организациите припомнят, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването. „Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички“, се казва още в позицията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    28 3 Отговор
    Така янките правят бизнес. А договорите няма да бъдат развалени от нито едно правителство, защото веднага ще бъдат свалени от власт.

    Коментиран от #4

  • 2 соросоид

    17 11 Отговор
    Ауу, ужас, някакви руски подлоги пак искат да ни вкарат в още по-голяма зависимост от руския ток от АЕЦ-а. Я да си плащаме тройно и четворно по-скъпия ток на американците, иначе няма да е демократично!

    Коментиран от #11

  • 3 и затвор за виновните за договора

    19 3 Отговор
    А какво ще каже Херо Мустафа? Може би една американска дивизия, за да държи в подчинение раята?

    Коментиран от #12

  • 4 goni

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Защо си мислиш че като са регистрирани в САЩ са собственост на американци!:) Те си имат един щат дето е рай за офшорките.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    10 0 Отговор
    Боко като ходи до САЩ забрави да им каже това и да попита по какви законови механизми са подписани тези договри с милиарди обезщетение и то непоклатимо? Той гушна Тръмп, това му стига. Българският народ е добре, пуши цигари, кара евтини коли по нови магистрали, средният доход расте, какво искате, другари, всяка година увеличават пари за пенсии и здравеопазване. А да, последното беше, че икономиката е в подем.
  • 6 реално погледнато

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    нищо не е на "американците", а на конкретни хора, които дори и американски граждани, гледат да плаюат колкото се може по-малко данъци и осигуровки в своята страна и са си осигурили политически комфорт чрез лобизъм, вкл и в американските колонии като нашата страна.

    Коментиран от #13

  • 7 До номер 6

    11 0 Отговор
    ТАка става когато няма кой да защити националния интерес, който е и интерес на населението. А това дали Газпром ме граби или Дънди или некви убавци ор Америка няма никакво значение.
  • 8 АНЕНЕРБЕ

    10 0 Отговор
    ТЕ теглили заеми за 13 милиарда долара , а НИЕ чрез цената на тока имги плащаме!!!!

    ИМА ЛИ ПО ТЪПО ПЛЕМЕ И ПО КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА ОТ НАШАТА??

    Защо не отидете и не попитате Р.Овч как през 2006 учреди тези ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ, при които "АМЕРИКАНСКИ ОФШОРКОВЦИ" теглят заеми за милиарди , а простосмъртното и дебилно българско народонаселение ги плаща?!!

    Само за ТЕЦ 1 плащаме заеми на 30 кредитни институции, адресите на които показват, че част от тях са и ПОЩЕНСКИ КУТИИ вероятно на външнотърговските фими на СТОЯН МАРКОВ.

    На това безумие трябва да бъде сложен краят
  • 9 Последния софиянец

    6 1 Отговор
    Сетили се. Досега къде бяха? Американците сами казаха че затварят тези централи и отиват да смучат от Козлодуй и Белене. Много коварна игра играят тия така наречени работодатели и подлогите синдикалисти. Измиват си ръцете за работниците които остават на улицата. Май в тия синдикати членуват само олигарсите, а не работниците.
  • 10 Истинския ДЖОН РАМБО

    1 7 Отговор
    Централата е на Доган , т.е. - РУСКА без значение кои са инвеститорите в нея ! Конкуренцията и законът са над всички а автора на глупавата статия дали е съгласен да стои без ток ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Еееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "и затвор за виновните за договора":

    Еееее ква рая бе пич,ква девизия?Тйо за робите си има само 1 камшик.
    Управниците ни ни стигат
  • 13 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "реално погледнато":

    Реално погледнато, е повече на американците отколкото природните ресурси на руснаците! Или има нещо да кажеш, ама не да ми мучиш . Иначе, мое видиш модела в Норвегия,Дания,Швеция, Франция, Германия, Нидерландия, Белтия,Испа,Италия,Чехия. Европа бе крепостен,Европа

    Коментиран от #15

  • 14 тъпчо

    0 0 Отговор
    Добре е да им изплатим неустоиките преди ЕК да е поискала закриването им!
  • 15 Иван Ц

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Абе, прав е човека, но го обясни малко неясно... ТЕЦ-овете не са държавна собственост на Щатите, а на частни американски компании... Краварските олигарси... Ааа извинявам се! Щом са американци ги наричаме корпорации, нали така! А ако правителството го е страх, че ще бъдат свалени от власт, ако разтрогнат договорите, то и другата им алтернатива не трябва да е по-различна! Но вместо да се надигнем като народ и да подкрепим българският бизнес, дори когато и личният ни интерес е застъпен от по-скъпият ток... Отново само пишем коментари и философстваме, кой е по-"черен" и вечната тема "Съветски съюз"...СТИГА ВЕЧЕ!!! Трябва да има само една единствена държава, която да ни вълнува и това е БЪЛГАРИЯ!
  • 16 aec

    0 0 Отговор
    I posle kvo praim che stoim na sveshti li? ili shte vnasqme tok ot romania . aec kozludui moje da ne uspee pokrii vsichkite potrebiteli na tok.
  • 17 Р ОВЧ

    0 0 Отговор
    Р. ОВЧ НИ СНАБДИ ЗА ДЬЛГИ ГОДИНИ С НАЙ=СКЬПАТА ГАЗ В ЦЯЛА ЕВРОПА, ХВАЛА НА ТАКИВА МАЙКОПРОДАВЦИ,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове