Last news in Fakti

12 Декември, 2019 16:40 1 548 6

Ключов вот в разделеното кралство (СНИМКИ)

  • великобритания-
  • избори-
  • брекзит-
  • джереми корбин-
  • борис джонсън

Прогнозите дават 10% преднина на консерваторите, но при британската политическа система това не означава задължително ясно мнозинство в парламента

Ключов вот в разделеното кралство (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Британците гласуват днес в трети общи избори за последните пет години. 3322 кандидати се борят за 650 места в Камарата на общините. На много места още при отварянето на избирателните секции се образуваха опашки.

Първият екзит пол се очаква непосредствено след затварянето на избирателите секции в полунощ българско време, който ще даде някаква идея как се разпределят гласовете. Обикновено първо се огласяват резултатите в Северна Англия и това става около един час след затварянето на секциите.

Но по-конкретен резултат от изборите се очаква в петък около 9 часа сутринта българско време. Премиерът Борис Джонсън вече пусна бюлетината си в своя избирателен район Уестминстър, отивайки до избирателната секция с кучето си.

Ключов вот в разделеното кралство (СНИМКИ)

Първите съобщения са за голяма активност. Всички навършили 18 години имат право да гласуват, стига да са британски граждани или са признати за граждани на Общността на нациите (бившата Британска общност) или на Република Ирландия. Общите избори по принцип се провеждат на четири или пет години, но през октомври депутатите гласуваха за втори извънредни избори за последните две години. Това са първите зимни избори след 1974 година и първите през декември след 1923 година.

До тях се стигна след дълбока парламентарна криза, в резултат на което премиерът Джонсън не успя да прокара своята стратегия за Брекзит. Въпреки че се очаква консерваторите да спечелят изборите, не е изключено да се стигне до т.нар. висящ парламент.

Тези избори не просто ще определят кой ще ръководи страната през следващите четири години, а и бъдещето на Обединеното кралство, останало на кръстопът след референдума за Брекзит преди три и половина години. Гласоподавателите трябва да изберат 650 депутати в Камарата на общините.

Според най-надеждните анкети се очаква торите да спечелят 339 места, което ще им даде необходимото мнозинство да съставят правителство, което евентуално би могло да прокара в парламента сделката за Брекзит на Джонсън и страната да излезе от ЕС на 31 януари.

Ключов вот в разделеното кралство (СНИМКИ)

Практиката през последните години обаче показа, че на прогнози много не може да се вярва, а няма и яснота за кого ще гласуват онези, които още се колебаят. Така че може да се стигне и до висящ парламент, а при това положение консерваторите трудно ще намерят коалиционен партньор.

Прогнозите дават около 9-10% преднина на консерваторите, но при британската политическа система това не означава задължително ясно мнозинство в парламента за партията, която води, тъй като тяхната система е изцяло мажоритарна.

При ясно мнозинство консерваторите ще имат възможност да напуснат ЕС със сделката, договорена от Джонсън. Надеждата на опозицията пък е в многото новорегистрирани, които не са гласували на миналите избори, но основната опозиционна партия – лейбъристите, се измести прекалено много наляво и остави центъра, а във всяка демократична система изборите се печелят в центъра, а не в крайностите на политическия спектър.

Шотландия гледа на тези избори като на възможност да реализира референдума си за напускане на Великобритания, а в Северна Ирландия също има известно разместване на пластовете. Във всички съставни части на Обединеното кралство, освен на Англия, Консервативната партия не е първа политическа сила.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    3 0 Отговор
    Може да е всякакъв Джонстън, обаче не ходи с 20 човека охрана и 5 коли охрана, а си отива с кучето!
  • 2 коафьор

    1 1 Отговор
    Този с кучето ходят в един салон за разхубавяване;
  • 3 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЖАЛКИ ПРОЕВРОПЕЙСКИ НАДЕЖДИ ,ЧЕ БРИТАНЦИТЕ ЩЕ ПРИЕМАТ НЕМСКО-ФРЕНСКИ ЗАВИСИМОСТИ И ЩЕ СЕ НАДУПЯТ !!!???
  • 4 Гост

    1 1 Отговор
    Ало , добро утро .От кога Англия е българска новина.

    Коментиран от #5

  • 5 прост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Откакто Ганчо почна да анализира и оплаква тежката британска орис!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: