Last news in Fakti

11 Март, 2020 16:05 4 343 35

В църквата не ги ловял коронавирус, богослуженията остават

  • коронавирус-
  • богослужения-
  • свети синод-
  • църква

В Светия синод се уповават на вярата, не вярват в зараза

В църквата не ги ловял коронавирус, богослуженията остават - 1
Снимка: БГНЕС

В църквата "коронавирус не лови", богослуженията остават

Светият синод няма да отмени празничните богослужения по случай Възкресение Христово. Това обяви днес в интервю за БНР Ловчанският митрополит Гавриил. Според свещениците коронавирусът не може да попречи на богослужебния живот.

"Причестяването с една обща лъжичка на много хора нямало да доведе до разпространение на заразата, защото дори при най-страшни епидемии в миналото хората са се причестявали и не са се заразявали. Можело да стане, само ако вярата на човек е слаба, твърди митрополит Гавриил. Той заяви, че други събирания трябва да се избягват, но "църквата никога не е разширявала зараза. Епидемиите прекратяват действието си в църквата". Преди няколко дни с подобно становище излезе и Гръцката православна църква. А в Рим катедралата "Свети Петър" вече е затворена. В Австрия и християнската, и мюсюлманската общности отмениха масовите ритуали в храмовете си.

В църквата не ги ловял коронавирус, богослуженията остават

Решението на Светия синод да не отмени великденските богослужения предизвика остри критики в социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Християнин

    18 8 Отговор
    ЕВАЛА
  • 2 Кратунчучуна

    15 11 Отговор
    Абе казах аз!Аз съм прост и вий сте прости!Е го на,и от синода още по прости!
  • 3 Никой

    11 2 Отговор
    Дали ще е така? Ако не познае тоя, на съд веднага за назидание
  • 4 Айдеее

    22 7 Отговор
    Стигне ли се до "Господ да ни пази" значи отиват на зле нещата.
  • 5 Tate

    17 13 Отговор
    В синода вируса се разпространява по полов път!! Тия счупиха тъпомера !!!!!
  • 6 Бай Стойчо

    26 6 Отговор
    Кой е Любомир Аламанов и защо медията счита за нужно да ни запознае с грантаджийското му мнение за БПЦ?!?
    Този соросоид Любомир Аламанов винаги манипулира и лъже, нещо като Дойче Веле и Иво Инджев, Асен Генов...И сега го прави за пореден път, защото...

    Присъствието на богослуженията НЕ е задължително. Това, което Св.Синод е решил е да не се затварят храмовете, да не се прекратяват служенията и да не се отказва Св.Причастие на желаещите. Църквата няма да отказва приобщение към Св.Тайнства на верующите, под влияние на страх. Каквото винаги е било призванието и. Който не желае - да не присъства.

    Коментиран от #28

  • 7 Гост

    20 7 Отговор
    Така написано заглавието звучи подигравателно и иронично.
    Подтиква към атеизъм и безверие. Мислите ли, че подобни, селски похвати не се забелязват, как тънко, тънко се мъчите да обезверите хората, та да се кланят само на всемогъщият долар и слугите му?

    Коментиран от #9

  • 8 shut up

    18 7 Отговор
    Аламанов, соросоид прост, я не обиждай БПЦ.
    Правилно не са се подали на масовата истерия.
  • 9 Tate

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Прав си човеко но безверието и атеизма си дойдоха някак спонтанно ,народа ги видя какви ченгета и тарикати са ! Имам приятел Епископ който сега е отделно от тях ,той пък се прегърна с американците !! А кажи ми на кого да вярвам???

    Коментиран от #20, #29

  • 10 простичко казано

    20 10 Отговор
    И в Рим и в Австрия НЯМА ИСТИНСКА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА. Такава е само Светата Православна Църква. Само нейните Тайнства са спасителни и действени. Само в нея хлябът и виното се пресъществяват в Тяло и Кръв Христови!!! Следователно няма и не може да има опасност там,където присъства Сам Господ ! Рабрахте ли сега атеисти,псевдовярващи и еретици с каква милост ни е удостоил Господ,че България е православна страна?!

    Коментиран от #18, #22

  • 11 Отец Гервасий - Босия

    6 8 Отговор
    Братя и Сестри миряни, днес се събудих с ужасна кашлица, главоболие, затруднено дишане, но с надървен, пулсиращ член, разбира се, както е всяко утро. Веднага паднах на колене и се помолих на Всевишния Бойко за изцеление, като първо се извиних, че се моля с умопомрачителна ерекция. Иии... О, чудо, кашлицата изчезна, дробовете ми се изпълниха с въздух, слънчице изгря, птички запяха и герберчета цъфнаха в саксията до прозорчето на монашеската ми килия. Така че, Братя и Сестри, молете се на Всемогъщия Боко, обичайте Го, прославяйте името Му и не се бойте от болести и природни стихии, защото те са Му подвластни, Амин!
  • 12 Behemoth

    5 16 Отговор
    Да мре християнската паплач !Ада ги очаква всичките!

    Коментиран от #14, #21, #24

  • 13 Ко речи😂😂😂😂муахахахахаха

    4 1 Отговор
    Оли гърми😂😂😂😂😂
  • 14 Отец Гервасий - Босия

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    Чадо на сатаната, ти се нуждаеш спешно от екзорсичен ритуал и от многократно опрощение на греховете с проникване отзад, и то на сухо, без вазелин!

    Коментиран от #15

  • 15 Behemoth

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Отец Гервасий - Босия":

    Ами от нищо нямам нужда ...при тебе е наложителна лоботомия!
  • 16 Папа папагал пее

    7 8 Отговор
    Всички попове са педали и неверници
  • 17 Ще помогне

    4 3 Отговор
    Колкото помогна на гърците...
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "простичко казано":

    Дойде "ВИДОВ ДЕН" коя е истинската Христова Църква! Велик е Господ Исус Христос сина Божи! Амин!
  • 19 Другия с коня

    6 3 Отговор
    Така е било и в 14век.Бог така ги е пазил в черквите от Чума,че в Европа умират половината население,заразявайки се по черквите и богослуженията.....Църквата е Администрация,а Вярата си е Вяра....Тя е нещо Лично....Спазвайте Хигиена и съветите на Епидемолозите и Вярвайте в каквото искате....
  • 20 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Tate":

    На Него. Вярвай в Него и в словото Му. Лъжепророците ги остави. Неговото слово е достатъчно ясно, за да те води.
  • 21 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    И защо, според теб, Христовите миряни ги очаква Ад? Защото не изповядват кръвожадният ви ислям, насаждащ варварства и кръвопролития ли? Вярващият в Христа е смирен и добър. Зй него пътят е само през райските порти. Адските огньове са за мракобесници и касапски изчадия, като последователите на ислямистките фракции.
  • 22 Бари

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "простичко казано":

    АМИН !
    Много право казано !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 слаботоков

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    Що бе? Ти да не си мюслим? ?? Да мреш и ти тогава!
  • 25 Преди седмица с комшийката баба Кераца

    3 3 Отговор
    Отидохме на черква. Аз нямаше да ходя ама Керата вика ела ма Сийке за компания, че нещо кашлювям. Да идем да се черкуваме, да запалим по една свещ за здраве, да целунем богородичката, да целунем ръката на поп Герасим, да се причастие. Е отдохме, на входа като всички целунахме чудотворната икона на Троеручицата дето още дядото на отец Герасим, старият поп Герасим я е домъкнал лично с един осел от Йерусалим. Запилхме по една свещ и за умрелите и по една за здраве. Причастихме се, целунахме ръката на попа и се прибрахме. Бая навалица беше, едно хубаво време беше дал господ, народът се беше изсипал в черквата. Оня ден аз се разкашлювах, викам чакай да се обадя на Керацата сега тя да дойде с мене и и въртя на жисиема(слава на господа, че ни го е дал) и никой не вдига. Викам сигурно Керацата си ровичка у фейсо и си джаска статуси. Влизам и аз у моя, викам чакай да и пиша на дувара и що да видя, вчера са я погребали с корона. Та сега се чудя дали тя преди мене целуна Троеручицата или аз, пуста склероза, а и тая кашлица.....
  • 26 Човек за оздравяване и работа

    2 0 Отговор
    Това добре, а хора които искат да залечат всичко от миналото си, още малко и името България ше искат да променят ! А не трябва да е така !
  • 27 Именно

    3 3 Отговор
    Сенилни идиоти!
    Явно на тях по-голямото притеснение им е СПИН-ът!
  • 28 Ани

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Стойчо":

    Браво! Едно достойно мнение! Горда съм че съм ПРАВОСЛАВНА християнка и ще ходя на службите и ще приемам Свето причастие! Амин!
  • 29 Ани

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Tate":

    На Господ! Но няма ли я вярата и търсиш ли си оправдания в епископи и попове си загубен! Защото е казано не съди ближния си, защото ти също не си съвършен! И аз преди намирах оправдания...ааа този поп мошеник НО накрая осъзнах че всеки ще получи заслуженото по дела и постъпки и НЕ е моя работа да съдя ближния.А ако мога да му помогна, а ако не да го оставя на Господ дано той му помогне...ние само можем да се молим Господ да им прости , както и на нас!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Стефан

    3 0 Отговор
    Защо го публикувате този лъжец и богохулник? Такива, които мислят като него са погинали и без коронавирус! А за светото причастие, което е велика Божия милост, нека да научат тези, които не знаят достатъчно и този вирус е добър повод! Защото ако тоя клеветник беше прав, всички православни свещеници по света и всички причастяващи се, щяха да са сега с хепатит В и С и други болести, ама не са! За Слава на Бога и опровержение на лъжци и клеветници и невежи горделиви многознайковци!
  • 32 Джангър Джендем Джендъров

    0 2 Отговор
    Тоя поп и целия Свети синод са за съд! Такова безотговорно поведение не бях виждал до сега. Тия 'хора' с кървави ръце ще влязат в Ада!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ботев

    0 1 Отговор
    О, мой боже, правий боже!

    Не ти, що си в небесата,

    а ти, що си в мене, боже -

    мен в сърцето и в душата...



    Не ти, комуто се кланят

    калугери и попове

    и комуто свещи палят

    православните скотове;



    не ти, който си направил

    от кал мъжът и жената,

    а човекът си оставил

    роб да бъде на земята;



    не ти, който си помазал

    царе, папи, патриарси,

    а в неволя си зарязал

    мойте братя сиромаси;



    не ти, който учиш робът

    да търпи и да се моли

    и храниш го дор до гробът

    само със надежди голи;



    не ти, боже на лъжците,

    на безчестните тирани,

    не ти, идол на глупците,

    на човешките душмани!



    А ти, боже, на разумът,

    защитниче на робите,

    на когото щат празнуват

    денят скоро народите!



    Вдъхни секиму, о, боже!

    любов жива за свобода -

    да се бори кой как може

    с душманите на народа.



    Подкрепи и мен ръката,

    та кога въстане робът,

    в редовете на борбата

    да си найда и аз гробът!



    Не оставяй да изстине

    буйно сърце на чужбина,

    и гласът ми да премине

    тихо като през пустиня!...
  • 35 SpreteTsurkvataKoronavirusa

    5 0 Отговор
    Каква е ползата от изолацията вкъщи? Да не се събират хората в паркове, ресторанти, театри и т.н., ако позволим религиозни събирания на хора за великден?

    Случаите на заразени с корона вирус могат да се умножат по десет само заради този празник, както се случи в други страни, преди да се вземат строги мерки.

    https://www.facebook.com/SpreteTsurkvataKoronavirusa/