Last news in Fakti

12 Март, 2020 10:52 1 070 7

Очакват завишен брой болнични покрай здравната суматоха

  • болнични-
  • нои-
  • болнични листове-
  • ивайло иванов-
  • национален осигурителен институт

От НОИ прогнозират множество карантини поради съмнения за коронавирус

Очакват завишен брой болнични покрай здравната суматоха - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се бройката на болничните със статут на карантина заради съмнение за коронавирус да се увеличат. Това сподели управителят на НОИ Ивайло Иванов в сутрешния блок на bTV.

392 са болничните със статут на карантина от началото на годината, от тях 39 болнични са заради съмнения за коронавирус, добави той. По думите му няма притеснение, че НОИ няма да може да се справи с болничните.

"Милиард и триста милиона има за изплащане на болнични и майчинство, а около 633 милиона от тях са за плащане на общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът. 18 милиона са дните болнични, които може да се покрият от НОИ. Има защитни механизми, които да я спасят системата в случай, че има критични ситуации“, каза Иванов. Един от тях е да се внесе искане до НС за коригиране на бюджета за държавно обществено осигуряване, като инициативата трябва да дойде от водещите министерства", обясни управителят на НОИ.

"Другият по-лек вариант е с решение на МС по Закона за публичните финанси, с който може да се направи допълнителен трансфер за напълване на бюджета ако НОИ, когато не стигат средства. С решение на Надзорния съвет може да се вземе решение за прехвърляне от други фондове по сметката, за да може да се покрият непредвидени разходи", заяви още Иванов.

Той бе категоричен, че няма причина за притеснения, защото болничните от началото на годината са със 130 хиляди по-малко от миналата.

Седем души в България бяха диагностицирани с коронавирус. Една от пациентките вече почина. Остава тежко и на мъжа в "Пирогов", който е съпруг на жертвата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    6 1 Отговор
    И като свършим парите отделени за болнични ко прайм? Каква е гаранцията, че пандемията ще мине за два три месеца?

    Коментиран от #5

  • 2 Иван

    6 0 Отговор
    Ако епидемията се разрастне и обхване големи групи хора карантината ще продължава. Сами създадохте тази истерия за да заметете гафовете на Първия и правителството, сега това ще ви свали.
  • 3 кл цлд

    3 0 Отговор
    Бюрократите пак започнаха болничните да броят. Накарайте хората до последно да работят, да падат и умират на раб. си места, че да не паднат печалбите на 'бизнеса". Зер в тоя живот само печалбите са важни. Да внасят в партийните касички и да има за веригата нагоре.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кл цлд

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Пари за чиновниците от държавната администрация ще се намерят, не се бой. Да му мислят пенсионерите и инвалидите. Тях ще посекат.
  • 6 Какъв НОИ

    2 0 Отговор
    бе тъпанар, кой ти мисли за пенсия при този вирус. Светът е пламнал, големи и развити държави спират икономиките си, затварят учреждения, за да оцелее населенито им. Международните здравни организации са изпаднали в паника и неадекватност. А този кретен ме занимава с източеният НОИ. Хайде престанете да ни заливате с порнографията на психопата от Банкя. Но вирусът си има и хубавата страна - никой не е застрахован. И милиони да имате ваксина не можете да си купите. Какъв кеф! Пред смъртта всички сме равни!
  • 7 вили

    0 0 Отговор
    бе те откраднаха милиард и половина от здравната каса и се не усети сега някави 100 000 000 са проблем