13 Март, 2020 11:48 2 843 15

Красен Станчев: Въвеждането на извънредно положение става мода

  • коронавирус-
  • красен станчев

Нещо, което е много важно, в тази ситуация вниманието към пандемията беше изпуснато, защото светът се занимаваше с други неща

Красен Станчев: Въвеждането на извънредно положение става мода - 1
Снимка: БГНЕС

Да се въвежда извънредно положение е някаква мода в момента, коментира пред БНР Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет.

Нещо, което е много важно, в тази ситуация вниманието към пандемията беше изпуснато, защото светът се занимаваше с други неща. Например Европа се занимава с въглеродния отпечатък, в деня на обявяване на пандемията Урсула фон дер Лайен и други в Брюксел говорят за 25-годишна борба с климатичните промени и т.н. А в Лондон протестират, че 1 или 2 млрд. души ще умрат от климатичните промени, коментира доц. Станчев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Т.е. хората се занимават с климатични промени, а не виждат това, което им е под носа“.

Като друг важен момент той изтъкна, че по неизвестни причини се смята, че глобализацията е виновна за всичко или „всички болести и лоши неща идват от чужбина“.

Глобализацията не е нов феномен, а механизъм, по който се получава естествен имунитет на различни хора, живеещи отделно от другите в света към определени болести, допълни Красен Станчев.

„Не ми е ясно как загубите за страната ни в създалата се ситуация ще възлязат на 3 млрд. лева (както обяви по-рано премиерът Борисов – б.р.). При много негативен сценарий разходите за здравеопазване най-много биха се удвоили – т.е. става дума за още около 300 млн. лева“, изтъкна експертът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оВчара

    13 4 Отговор
    Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак!

    Коментиран от #7

  • 2 Violin Ivanoff

    13 15 Отговор
    Кой е тоя, няма ли кой да му сурне един юмрук в носа??
  • 3 Барба Ганьос

    18 3 Отговор
    Ами как нали трябва да се изпише и откраднатото, така че короната ми идва дюшеш,бетонираме до края на мандата и ми предоставя възможността да крадна още някой друг милиард.
  • 4 Тъпан

    10 12 Отговор
    Ей такива някакви незнайни и знай като почнат да изявяват мнения и направо ти идва да не гледаш или слушаш каквито и да е медии.
  • 5 ГОСТ 1

    11 17 Отговор
    Млъкни изчадие болшевишко.Цял свят е под напрежение а тоя никаквец ми говори,че това било мода.А и на лекар се прави,не го е срам.
  • 6 Ха ха

    12 2 Отговор
    Как загубите ще станат 3 млрд?Ами 2-3 нови министри( + екипа им),извънредни щабове," космонавти",загуби на ощбщ.транспорт.Не включвам спирането на производства,затварянето на ресторанти и кафенета,анулирането на екскурзии,пътувания,загубите на частния транспорт и превоз,на обикновения работник.Тотално обедняване като цяло на народеца.Боко вика да изстискаме максимално 3 млрд.За България какво е това- 8 хвърчила на картинка
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ани

    7 3 Отговор
    КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ,ЧЕ НАЙ -ПОСЛЕ ТОЗИ НАРОД ДА СЕ ОТРЕЗВИ И ДА ГОВОРИ ЗА РЕАЛНИТЕ НЕЩА ,А НЕ ДА ФИЛОСОФСТВА.СЕГА ВСЕКИ ЗАПОЧВА ДА ГОВОРИ ,ДА ФАНТАЗИРА ,ЗА ДА ГОВИДИМ КОЛКО Е ОРИГИНАЛЕН.СЕГА СЕ ПОЧВА АМА КОЛКО ПАРИ СА НЕОБХОДИМИ ,АМА ТЕ СА МНОГО .В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ЗАПОЧВА ЕДНО МРЪНКАНЕ ,ЧЕ БИЗНЕСЪТ ЗАКЪСВА.ЗАЩО НЕ ОСТАВИМ ХОРАТА ,КОИТО СА КОМПЕТЕНТНИ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ,А ЖУРНАЛИСТИТЕ ПО-МАЛКО ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ ДА ЗАДАВАТ?

    Коментиран от #10, #11

  • 9 гоуст

    3 0 Отговор
    Като не ти е ясно, недей да се изхождаш по темата, да те е@а у експерта. Ивънредни мерки=Паника=Отложено потребление=Затворени обекти(магазини,предприятия и др)=Намалено производство=Намалени данъци(Преки и косвени) Тъпанар!!!
  • 10 гоуст

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ани":

    Браво Ани, напълно съм съгласен с теб. Умно написно и навреме!!
  • 11 Хост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ани":

    Ами ани, щото няма компетентни в тая държава! Е за тва!
  • 12 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ТОЗИ НЕ Е ЛИ В МЪЖКИЯ КЛИМАКТЕРИУМ ??? КОЙ ИЗДЪРЖА ПОДОБНИТЕ "НОВООТКРИТИ ИНСТИТУТИ" ??? " АЗ СЪМ КРАСЕН -ЕЙ МЕ НА -НЯМАМ ДРУГИ ИМЕНА " ...НА БЪЛГАРИЯ АЗ НЕ ВРЕДЯ ,НО ДОЦЕНТ СЪМ -ДА ДА ДА !!!
  • 13 чичо

    1 0 Отговор
    Станчев,един умник Р.Радев ни стига.
  • 14 гост

    2 0 Отговор
    Нeкaдърнитe упрaвници нa Бългaрия щe унищoжaт мaлкия и cрeдния бизнec нa тaкa и тaкa нaй бeднaтa държaвa в Eврoпa. Пo нeкaдърнo упрaвлeниe нe cмe имaли никoгa , c тeзи извънрeдни пoлoжeния щe пaрaлизирaт икoнoмикaтa нa цялaтa cтрaнa. A мoжeхa прocтo пo рaнo дa взeмaт aдeквaтни мeрки и дa cлoжaт пoд пo гoлям кoнтрoл грaницитe и тeзи кoйтo приcтигaт в Бългaрия oт риcкoвитe дecтинaции така както направи Русия.
  • 15 ДедоДъррр

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=IhR-YgHdzuw Казаха го НАЙ-ПОСЛЕ: - БИО-ИНЖИНЕРЕН ТЕРОРИЗЪМ...
    Който има глава и сиво в нея да мисли сам, а да не чака недоучените - крачещи ганьовци по жълтите каманяци, да бабаитчат по тъпо-визиите дето съм им слуги, подлоги и ония платените булю..булю...булю....
    Китай бе удобен на капитала когатао му бе евтина и покорна работна ръка. Жълтите леко-полеко се ограмотиха и образоваха и разбраха че ориза е само гарнитура към основното ястие. Започнаха да произвеждат евтиния, която зъдръсти световните пазари а приходите потекаха обратно към Китай и от там последва желание за намеса във световното господство - оръжия, армия, космос... Не върви такава държава да и хвърлиш две атомни бомби като на Japan щото ще се опариш. Нанотехнологиите и биоинженерните лаборатории тайничко пръкват вируси и болести които евтино и бързо могат наужким да решат кой-кого! ДА ама НЕ!!! Сметките не всеки път излизат вярни а изпуснатия дух от лабораториите не се знае кого ще ухапе най-лошо. Фармацевтичните концерни бълват псевдо-илачи за създаваните ежегодно модификации на грипна гад а и болести унищожаващи животните с които един народ се препитава. Всякаква гад мина през България и комшиите ама ние го отнесохме така че сега във моловете месото ни фляка на инглиш, полски, сръбски, турски, гърцоляшки... Плодовете и зеленчуците отдавна нямат вкуса на родния чернозем и са толкова безвкусни и направо отвратителни като нашите политици!
    Като радиолюбител