Last news in Fakti

13 Март, 2020 21:51 5 616 51

Ген. Мутафчийски: Социалната изолация ограничава разпространението на коронавируса

  • ген. венцислав мутафчийски-
  • коронавирус-
  • българия-
  • извънредно положение

Началникът на щаба за борба с коронавируса разкритикува и реденето пред магазините за презапасяване. Според него това е ирационално и не на място

Ген. Мутафчийски: Социалната изолация ограничава разпространението на коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

''Според всички, които анализират ситуацията, не само в България, а и по света, най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е единственото нещо, което със сигурност е допринесло за ограничаването на вируса. Това е в държавите, които вече овладяха положението'', това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ ген. Венцислав Мутафчийски за мерките срещу коронавируса.

''Факт са законодателните промени, може би утре или в понеделник ще го гласуват в НС, наказанието ще бъде до 5 години затвор за нарушаване на карантината. Не можаха хората да разберат, че трябва да се ограничат, да се самоограничат, за да предпазят своите близки, приятели. Масово нарушават карантината всички. За това и в света се правят законодателни промени, които инкриминират това деяние.'', каза началникът на щаба за борба с коронавируса ген. Мутафчийски, припомняйки също, че възрастните хора са най-уязвими в настоящата ситуация.

''Тук става въпрос за вирус, който е абсолютно неизвестен. Не се знае кога ще приключи, няма яснота, няма лечение, няма ваксина. Толкова са неизвестните, че е нормално човек да се страхува'', обясни ген. Мутафчийски.

Той разкритикува и реденето пред магазините за презапасяване. Според него това е ирационално и не на място.

'''В България, още когато се задаваше проблемът, а той е сравнително нов, декември месец по-интензивно се говореше, смятахме, че няма да стигне до нас, че ще си остане в Китай. След това нещата започнаха да ескалират, започнахме да се оглеждаме, закупимхе защитини маски, персоналът трябва да бъде защитен'', коментира той.

''Проблемът със защитното облекло е глобален, не става въпрос и за пари'', отбеляза ген. Венцислав Мутафчийски.

''Aко гледаме статистиката, не бива да се тревожим. На второ място сме в Европа по болнични легла на глава от населението. Само Германия е пред нас'', успокои той за тревогата, че може да има недостиг на болнични легла.

''80% от заразените могат изобщо да не разберат, че са болни. Да се разминат с хрема, кихане, при децата малко сополи. Този коронавирус трудно и дълго се лекува'', обясни началникът на щаба за борба с коронавируса.

''Имаме примери как да се справим. Трябва да следваме, наистина баланс да се намери. Много са икономическите причини, които ни карат да се въздържаме от прекалени мерки. Не разполагаме с ресурсите на Китай. Не трябва да прекаляме, за да не се счупи държавата'', каза още Мутафчийски.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    29 2 Отговор
    Не затворите ли границите и притокът на заразени отвън, чакай ти на социалната изолация и на гелчетата за ръце.
  • 2 Буко Баламата

    11 3 Отговор
    Е вие не се ли сетихте,че така ще стане като знаете с какъв матерЯл имате работа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 така ли

    30 1 Отговор
    ходи да видиш у Кауфланд между Дружба 1 и 2 какви мерки е предприело ,,умното,, ръководство , струпало е към 5-600 човека в тълпа на едно място с две отворени каси , а още по-умните клиенти си се гъчкат един до друг и си лафят , върха на интелекта

    Коментиран от #23, #41

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 6 Отговор
    БОЖЕ пази БЪЛГАРИЯ
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор
    управляват ни мутри мафия
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор
    не сме народ амърша П Р СЛАВЕЙКОВ
  • 9 gggw

    20 7 Отговор
    действително управляващите този път са на място и предприемат правилните стъпки, но народа прост та прост... няма да се оправят нещата с тоя малоумен народ..
  • 10 Свършете си работата

    12 2 Отговор
    Всички разумни затвориха границите. Относно презапасяването, може да е тоталитарна, но според мен необходима мярка– единни цени( договорени с производителите) за основни хранителни продукти според членовете на семейството. Така се избягва спекулата. Който има повече пари да си купува каквото си иска, но трябва да се помисли за тези, които нямат възможност да се презапасяват на спекулативни цени. С купони, ако е необходимо, но иначе става страшно. В малък град дори аптеките затвориха по обядппоради изкупуване на всечко– от вит. С до кондоми.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    не е държава това а ПАРОДИЯ
  • 12 мъка

    6 1 Отговор
    Колкото повече сте нагъчкани на едно място толкова повече е вероятноста да се разболеете. Да му мислят Софиянци. Колкото повече, толкова повече- Мечо Пух хахаха.
  • 13 DRISNIATA metev

    1 5 Отговор
    VSIAKO LAYNO V KOCHINATA YA GENRAL,YA MINISTUR! MAIKATA DA VI EBA I U BOKLUCITE!
  • 14 Мара

    18 0 Отговор
    С удоволствие се изолирам от ежедневно заобикалящите ме идиоти.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "САВЕЦКА USA":

    САВЕЦКА лош си знаеш ли защо защото обиждаш хората а после пишеш уж умни неща лош лош лош лош си савецки
  • 16 SDS

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: няма лечение, няма ваксина-Публикувано във факти.бг: Този коронавирус трудно и дълго се лекува''
  • 17 Гост

    9 5 Отговор
    Гледах един турски доцент, който говореше, че всичко е за ПАРИ, спомена, че може би има вече ваксина, но се изчаква благоприятен момент.. като цяло съм спокоен, но медиите облъчват от всякъде и като че не мислим трезво, а повече се панираме и действаме като стадо подгонено от НИЩО...
  • 18 Гошо

    5 2 Отговор
    Ок Годжи
  • 19 така така

    5 5 Отговор
    г-рал Педалски.
  • 20 мъка

    3 3 Отговор
    Сега е време за протести. А ти е посегнал полицая , изкашляш му се два пъти насреща и да видиш как свива сармите хахаххаха.
  • 21 мани мани

    2 1 Отговор
    https://www.youtube.com/embed/0Qh2CfY2uTQ?autoplay=1&loop=1
  • 22 мечо

    1 2 Отговор
    еи гожи я да си водиш сас борис султариски вечерта на северозападат да се засмеем малко снига си гуворил за коронен вирос маитапия се които не е расбрал да знае че не гувория на истина това не е годжи от шолуто на слави
  • 23 Нормално е

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "така ли":

    Това е първото зареждане с храна, после ще видите че властите просто искат да излизате само за хранителни покупки, тоест от у дома до магазина и обратно. Стоки от първа нужда винаги ще има. Важното е да не се пречи за построяването на новият глобален ред. Вирусът е пуснат в действие за да изтощи окончателно онези хора, които помнят какво е суверинитет и независима държава със самостоятелна политика. Не е само в България ( не че ние сме кой знае какъв фактор но така или иначе сме в играта ) а и в другите по- силни държави като Италия, Германия и Франция, които наистина бяха силни. Просто има план който се изпълнява независимо дали ни харесва или не.
  • 24 мечо

    2 3 Отговор
    еи годжи виш какав си смешен еи годжи пак си пиян сас рикия нали

    Коментиран от #25

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "мечо":

    това не е ГОДЖИ
  • 26 Grrrr

    5 2 Отговор
    За момента изхода е ограничаване на контактите. Вярно е че презапасяване или запасяване има, но всеки има инстинкт за самосъхранение. По възможност да избягвате тълпите. Не изкарвайте децата на детските площадки. Разходки по отделно по възможност избягвайки тълпите и площадките. Това е начина. В Италия не позволяват излизанията навън с изключение до магазина или уважителна причина и то само по един от семейство. И накрая пиите по една ракия ако не за да убие вируса ти поне за повдигане на настроението.
  • 27 Потрес

    8 2 Отговор
    А как да си купим храна след като има и други хора?! Тези съвсем изперкаха! Този щаб е безсмислен и вреден! На тоА генерал ако му носят храна, ние не ядеме пасти!

    Коментиран от #30

  • 28 Анархия бг

    11 0 Отговор
    Циганите са навсякъде по улиците на малките градове,обикалят пейки,площадки,магазини цял ден пищят,викат и се забавляват.Защо няма полиция която да ги арестува и глоби и да се прибират по кочините си а така разнасят по цял ден зарази
  • 29 До проф. Мутафчийски

    11 1 Отговор
    Презапасяването СЕГА не е за храна, а за да не се ходи често в магазина, когато епидемията стане още по- голяма. Народът не е чак толкова прост, колкото вие си мислите.

    Коментиран от #42

  • 30 Ави

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Потрес":

    Храната се закупува САМО С МАСКИ НА ЛИЦЕТО. АКО НЯМАТЕ- НАПРАВЕТЕ СИ С ВСИЧКО, за което се сетите. В Китай имаше маска, направена от кората на грейпфрут. Но има мноооооого по- добри решения от това. Бъдете адаптивни и комбинативни. Можете го.
  • 31 КралиМарко

    7 0 Отговор
    ТОТАЛНО БЪРКАТЕ!!!!
    Защо се оставят най-големите места за събиране на хора на едно място?!ЗАЩО НЕ СЕ ЗАТВАРЯТ - ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕРИГИ и АПТЕКИТЕ - та ТАМ са НАЙ–ЧЕСТО СТРУПАНИ ХОРАТА!!!!
    Сега направихте така , че масово се заразяват хората от вашата некомпетентност!@!!
    ТРЯБВА ТОТАЛНО ЗТВАРЯНЕ на НАСЕЛЕНИЕТО по ДОМОВЕТЕ!!!
    Държавата да храни и пой населението 1месец с основни храни и провизии - има СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ!!!Нали ще иска Данъци и ДДС от хората после!!!Това са нищо разходи - едва 5милиона население - около 1,5милиона домакинства със 300лв за храна месечно/основни продукти/ са нищо средства!!!
    Къде са 28 - инфекциозни клиники в окръжните градове!?Там да се изолират и лекуват заразените с апаратура!Да се вдигнат 10-пъти заплатите на лекарите и сестрите в тези Болници!
    Да се изкарат всички търтеи от МВР,ОТБРАНА,ПОжарна и Гражданска защита на ТЕРЕН - и по улиците и кварталите да контролират населението, а не да се скътават!!!
    Може, ама не им стиска!!!Пари има, но за глупости, лобита , оръжие,простотии, а сега само имитация на загриженост!!!
  • 32 КралиМарко

    3 0 Отговор
    Ето инфо от човек - пряк свидетел как се вземат мерки:

    Кaк e в Китaй (зa тoвa и oгрaничихa cитуaциятa). Тъпкaни ca c кaмeри, и вcички ca c лицeвo рaзпoзнaвaнe. Oтнaчaлo имaшe прoблeм c рaзпoзнaвaнeтo нa лицaтa c мacкa, нo зa oкoлo двe ceдмици cъздaдoхa coфтуeр, кoйтo рaзпoзнaвa бeз прoблeм. Cлeд тoвa нa тeлeфoнa cи пoлучaвaш инфoрмaция в рeaлнo врeмe, aкo нaблизo ce нaмирa някoй зaрaзeн, или имaл кoнтaкт c бoлeн. Aкo влeзeш в прeвoзнo cрeдcтвo, пoлучaвaш вeднaгa инфoрмaция зa 3 рeдa прeд тeб и cлeд тeб дaли нe cтoи тaкъв чoвeк. Aкo cи в кaрaнтинa и излeзeш, вeднaгa ти cкaчaхa нa ушитe пoлицaи, плюc нa гoвoритeл ти cъoбщaвaт дa ce прибeрeш. Първaтa кaмeрa прeд врaтaтa тe хвaщaшe и ..

    В Кoрea e cхoднo. Имa кaртa, къдe ca вървeли хoрa пo улицaтa, кoлкo и кaкви ca били oт тях oпacни. Вcичкo e пoчти зaдължитeлнo дa ce пoлзвa и e в рeaлнo врeмe.
  • 33 Away Away

    0 0 Отговор
    Мутафчийски Refused to make a surgery of my father
  • 34 хари

    7 3 Отговор
    Тоя генерал ми напомня на някой от лошите персонажи в холивудски трилър! Определено нема визията на честен и свестен човек! Работил съм с хора над 10 години и по визуална и ментална преценка си мисля че този яко послъгва! Че му и личи, на това отгоре!
  • 35 Marinov

    0 0 Отговор
    Вирусолог, с три Професорски титли в тази област, във връзка с проблемите с вируса препоръча:
    = Да се избягват колкото е възможно обществени места и контакт с хора.
    = Да се затварт Устата и Диша само през Носа и избягва да се пипат с ръце.
    = При Излизане и Връщане в къщи :
    - Да се Прави гаргара на Устата със Спиртни Флуиди.
    - Да се Бършат Лицето и Ръцете със еднократни кърпи със спиртна основа.
    - Да се Пръска в Носа от дезодоранти със спиртна основа.
    Това да Прави и при Лягане и Ставане и когато се Задържаш по дълго в къщи.
    = Храната, преди хранене да се загрява над 60*C,
    а хляба и другите твърди храни да минават през микровълновата.

    Коментиран от #43

  • 36 Николас Мадуров

    1 1 Отговор
    Ментето уенния да ми почеше второто име !!!
  • 37 Гост

    0 0 Отговор
    Дрън дрън,медиите и некомпетентното отношение към проблема който се представя неправилно и понеже никой не подлага на съмнения някакви си авторитети и стресът и страхът от казаното започва да разболява хората.
  • 38 Анонимен

    1 0 Отговор
    ТЪЖНАТА ПЕСЕН
    Човек само привидно се стреми към доброто здраве, благоденствие, сполука. Ако той можеше да наблюдава и да познава вътрешното си аз, щеше да чуе тъжната песен - несклончаем рецитал на молещ се злощастник на очакване на някакво ужасно бедствие, без значение възможно или невъзможно...
    Животът на обикновения човек е еднопосочна улица. Той познава единствено пътя, който го води към ограниченията. Едничката му вяра, абсолютната му лоялност е към смъртта. Изборът как точно да погуби себе си е единствената му истинска свобода.
    ТЯЛОТО Е НЕРАЗРУШИМО. Ти сам подписваш заповедта за неговото унищожение. Мислите и чувствата, които му вменяваш, са причината за стареенето, боледуването, загубата на енергията и смъртта. Каквото се случва на тялото ти се случва и на света. Светът е това, което си ти, а ти си това непобедимо и безсмъртно тяло. Но и ти, подобно на милиони други хора, си избрал да използваш страховете и разрушителните мисли, за да убиваш себе си.
    Човек наследява тъмната страна на Същността си, разрушителната прегръдка, импулса да нарани първо себе си, а сетне и останалите от "първоначалното обучение".
    Наблюдавай себе си! Самонаблюдението осветява най-тъмните кътчета на Същността. Ограничавай съмнението и страха в себе си още щом усетиш, че се проявяват. Бъди безмилостен към себе си. Налагай си да изпитваш щастие, благоденствие, сигурност. Не обстоятелствата и събитията в смета те правят нещастен, а твоето нещастие създава мъките и страдания
  • 39 До кога ще спим?

    1 1 Отговор
    Най-непоклатимата ти вяра...най-вредното ти убеждение е, че светът съществува извън теб, че съществува нещо или някой, от когото зависиш, някой , който би ти отнел или дал нещо, който би те избрал или осъдил. Ако войнът само за миг са позове на помощ от вън, моментално би изгубил неуязвимостта си.
    НЯМА НИЩО ОТВЪН...От никъде няма да дойде помощ...
    Най-сериозното заболяване на човека е зависимостта. Няма по-лошо от това да зависиш от останалите, от тяхното присъствие или тяхната преценка...а за да се освободиш от тях се изисква продължителна подготовка...Човек трябва да се упражнява, за да го постигне...
    Щом осъзнаеш, че светът ,който виждаш е твое отражение , ти се освобождаваш от него.
  • 40 Анонимен

    0 0 Отговор
    Нашите повтарящи се мисли създават нашата реалност. Какво мисля и правя днес създава моето бъдеще. Днес мисля и се тревожа за това какво ме очаква и предстои,което означава,че под стрес и страх аз действам да се запаси,нагласата ми е за нещо опасно и зловещо и това е моя фокус и така тълпата се контролира и манипулира да мисли и възприема като жертва,приема живота за труден и се запасява за черни дни.Човек са се програмира и действа като стадо,започва да имитира другите и животът му придобива същата форма като този на останалите около него.
  • 41 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "така ли":

    Е затова е така нареченото презапасяване, за да не се ходи излишно до магазина.
  • 42 Храна за размисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "До проф. Мутафчийски":

    Храна се изхвърля по магазините много поради нереализираните в срок количества.Има бум на производство и сега магазините си вземат парите и стоката ще се развали в домовете на хората.
    Отделно от какви мисли и емоции отиват хората да се презапасяват?Ако трупам пари и храна за черни дни явно живея под стрес,а с този стрес аз материализирам и създавам черни дни,което пак не е добре за мен,а и това е причина да се поболея.
    Хора,схващате ли защо се заразявате и какво ви разболява след като имитирате действията на другите като стадо и какъв е механизма на контрол и манипулация от тези,които ви управляват и животът ви придобива формата на тези около вас?
  • 43 Борба за вашето съзнание

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Marinov":

    Не спира борбата да се засилва контрола и манипулацията над съзнанието ни,като това успешно се постига,имайки предвид,че страховете и притесненията ви за нещо си по принцип е във вашето въображение. Действията ви са породени от страх какво може да предстои,а не в момента,че нещата са толкова сериозни. Сами се програмираме и действията ни са под чуждо и външно въздействие. Казват ви нещо и вие сами започвате с мисъл и внимание да го материализират.
  • 44 Bingo

    0 0 Отговор
    Чудя се как китайците успяха да излекуват 60 000 болни а уж нямало лечение. То е ясно, че за обикновенния българин няма да има ама за богопомазаните със сигурност сте осигурили лекарства. Гаден фатмак. В България за убийство не лежат по 5 г. Още от началото ви мерките бяха пълен та*ак. Покрай тъпите ви термо камери дето сложихте по летищата влязоха сумати преносители, щото отказвахте да ги преглеждате сега вече се чудете кво да правите.
  • 45 Един

    0 0 Отговор
    КОГА ЩЕ ЗАТВОРЯТ ГРАНИЦИТЕ И ЛЕТИЩАТА??? КОГА???
  • 46 Един

    1 0 Отговор
    МУТАФЧИЙСКИ В ТВОЯТА БОЛНИЦА БИЗНЕСМЕНИТЕ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ ПЕРДАШАТ ПЛАНОВИ ОПЕРАЦИИ ДЕНОНОЩНО!!!
    НЕ СЕ ПРАВИ , ЧЕ НЕ ЗНАЕШ!!!
    И СХЕМАТА ПРЕЗ СПЕШНОТО Я ЗНАЕШ!!!
    И ПРОТЕЖЕТАТА ТИ СИ РАБОТЯТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ!!!
    НЕ СЕ ПЪЧИ ТОЛКОВА - МАЙ ЗАБРАВИ ОТ КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Що така бе Санде

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Sandokan":

    Твойто жена не е вдовица пък риве за чужди хуйове?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 баи

    0 0 Отговор
    яко ще се лапка пак от еврофондовете за борба с вируса -слава на европеиският саюз
  • 51 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ген.Мутафчийски много ме кефите и много добре сторихте с тази карантина за месец -извънредното положение е точно на място и на време .Притеснява ме -Това ,че много хора се прибират от Бчужбина тези 2-3 зена -Ако вие възможно издирете ги точно един по един и ги проверете веднага и да са под карантина плътно.Защо го пиша-Колкото и да ви е чудно в България има роднини и близки на тези хора ,които не искат да ги посрещнат и приберат в домовете си -дори възрастни родители децата си-Така че те ще отседнат най вероятно при приятели които ще са с лек характер .Ще сатен мазало........Ако някой има връзка с властите ни предайте това съобщение към тях.аз съм извън БГ