13 Март, 2020 22:47 10 179 42

Важно уточнение! Ресторантите ще имат право да доставят храна на адрес

  • коронавирус-
  • мерки-
  • извънредно положение-
  • българия-
  • министерство на здравеопазването

Банките и застрахователите ще продължат работа

Важно уточнение! Ресторантите ще имат право да доставят храна на адрес - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с последните препоръки на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев направи промени в текстовете на своята заповед, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопзването.

Ето и новите текстове, с които се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Република България до 29.03.2020 година:

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

3. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

8. Отменят се т. I, т. 5-11 и т. II от Заповед № РД-01-122 от 11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

- Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

- Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

- Срокът и обхватът на мерките могат да бъде променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    25 18 Отговор
    ами защо да не забраним храната... направо, А?
    Така няма ли да спрем по-бързо агонията на българите?

    Коментиран от #2

  • 2 Аз съм за.

    33 11 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Трябва да се забрани храната по магазините, само тези дето гледат животни и имат двор да ядат, квот имат. В България 2/3 от обществото са дебели. Трябва да се вталим малко. Даже ще е добре за селото, ще живне.

    Коментиран от #6

  • 3 Боцката-Муцката на индиянците САЩ

    32 11 Отговор
    Внесе ВИРУСА КОРОНА в БГ, както и всички други САЩ Западни ВИРУСИ. Сега ще го използва срещу неудобните за него, да запази властта си. Ще гони неудобните за неспазване на КАРАНТИНА, ГЛОБИ, ЗАТВОР и т. н. ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ БЕЗРОЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ ОТ ПОЛИТИКАТА НА ГЕРБ. МИЗЕРНА ГАНЬОВСКА РАБОТА.
  • 4 Гошо

    11 6 Отговор
    Край, всичко е в разруха, няма храна, бира и тоалетна артия.....
  • 5 пройчо

    27 7 Отговор
    Министъра е дърт пръдльо!
    Шефа му---тлъста,проста Мутра"
  • 6 ха ха ха ха

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм за.":

    Ееее,те нали им избиха животните ...къде птичи грип,къде свински ,къде луда крава.....хората немат вече животинки.

    Коментиран от #7

  • 7 Оф...

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха ха ха":

    За всичко са помислили тези герберуги... Нищо де, нали има свръх голяма популация на вълци в България? А, колко кучета и котки има по улиците...
  • 8 Капитализма ФАЛИРА за пореден път.

    20 12 Отговор
    КАПИТАЛИЗМА Е ИЗЧЕРПАН, НА ВЪРХЪТ В ПИКЪТ СИ Е, ОТ ТУК НАТАТЪК АКО НЕ ЗАВОЮВА НОВИ ПАЗАРИ, ЧРЕЗ ВСЯКАКВИ МЕТОДИ - ЗАПЛАХИ, САНКЦИИ, ВИРУСИ СРЕЩУ ЖИВОТНИ И ХРАНИ, ВОЙНА С ВИРУСИ СРЕЩУ ЧОВЕКА ЩЕ ФАЛИРА. КАПИТАЛИЗМА Е НЕЧОВЕШКИ СТРОЙ В НЕГО НЯМА МОРАЛ, ЧОВЕЧНОСТ, НОРМАЛНОСТ, ИМА САМО ПЕЧАЛБА, НО ТОВА ДО СВОЯ ПИК СЛЕД ТОВА СЛЕДВАТ ВОЙНИ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ. НО ДОКОГА??? ДОРИ И ЗА ЗАВЛАДЕЕ РУСКИТЕ И ВСИЧКИ ПАЗАРИ ПО СВЕТА, ПАК ЩЕ ИМА ПИК, АМИ ТОГАВА КОИ ПАЗАРИ ЩЕ ЗАВЛАДЯВА НА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ЛИ??? АБЕ НЕНОРМАЛНА И ЛУДА СИСТЕМА. СОЦИАЛИЗМЪТ Е ИСТИНАТА, В НЕГО СЕ ПРОИЗВЕЖДА ТОЛКОВА, КОЛКОТО ТИ Е НУЖНО ЗА ТЕБ - БЪЛГАРИЯ И ПАРТНЬОРИТЕ ТИ В СИВ, СОЦИАЛИЗМА ПЛОДИ НАРОДЪТ, ЗАРАДИ СОЦА СТАНАХМЕ БЛИЗО 9МЛН. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СОЦА, ТОВА Е НУЖНО, ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И СВЕТА. ЗАПАДА, САЩ, АНГЛИЯ, ТУРЦИЯ, КИТАЙ И ИЗРАЕЛ ЩЕ УНИЩОЖАТ ЗЕМЯТА.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    герб мафия
  • 10 Бесен Язовец

    20 2 Отговор
    Голема новина! След 14 дни ще кажат, че не имало изобщо ограничения и нещо не сте разбрали.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    до кога власт политици олигарси ще си правят гаргара с обикновените хора
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    несме народ а мърша П Р СЛАВЕЙКОВ
  • 13 Ебаси идиотите!

    16 0 Отговор
    Сега излиза, че магазините по улиците могат да работят! Нали така?

    Коментиран от #14

  • 14 така така

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ебаси идиотите!":

    естествено, че могат, малоумнико!!

    Коментиран от #24, #40

  • 15 Някой

    16 0 Отговор
    Еи прост народ изкупиха тоалетната хартия...
    Аве хора подмивайте се аман ... пари на вятъра дават
  • 16 Факт

    12 4 Отговор
    Да бе да, заведението ще плаща 100% разходи за някакви мижави поръчки по домовете, тоя Бай Киро е за хоспис.
  • 17 Свидетели на Йехова

    5 8 Отговор
    Това е божие наказание!
  • 18 Хипермен

    12 1 Отговор
    Най вече банките ше бачкат,да събират от фалиралите хора квот им е останало.Така че избора е между корона от която можеш да оцелееш и между банка дето няма отърване, а има скок от 6 тия етаж....
  • 19 Bingo

    20 0 Отговор
    Двете думи изречени от здравния министър ,,търговски обекти" побъркаха държавата. Може ли цял ден да умуваш и накрая с две думи да блокираш цялата държава, явно банковите и застрахователни лобита веднага ги натиснаха, щото първо за тях падна забраната и после чак за останалите. Не че се учудвам щото от тези управници всичко може да се очаква.
  • 20 КралиМарко

    15 1 Отговор
    ДругарЕ ПолиткомисарйЕ!
    Това не работи - напротив, сега масово се струпват хората в ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ и АПТЕКИТЕ , а там са гъз до гъз..Е , те това са мерки, това е мисъл братче!
    Казах Ви - ТОТАЛНА ЗАБРАНА за всеки един да излиза от ДОМА си!!!Всичките търтей от МВР,ОТБРАНА,Пожарна и Гражданска да са на улицата с оръжие - на ТЕРЕН и да пазят за спазване на забраната - това за МААЛИТЕ също важи!
    А, кога щяе направите 28 отделни окръжни ЗАРАЗНИ - клиники в които да се прибират и лекуват хоратат от Медици!!!
    Кога?!Кой, ще ги лекува!?С какво!?
  • 21 Комунизмът си отива

    10 5 Отговор
    Този път безвъзвратно!!! След него са атеистите, нацистите, русофилите, атакистите, хитлеристите, расистите, фашистите бесепарите, депесарите и така, натам... Ще останем живи само евреите и християните....

    Коментиран от #22

  • 22 Някой отгоре

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Комунизмът си отива":

    Забрави краварите... чумата която пусна вируса в Хуан ... за еврейте си напълно прав.
    Един приятел историк наскоро ми каза че римляните ги наричали plagi/plaga демек чума
  • 23 Loco

    8 1 Отговор
    Целият свят полудя.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ковид

    9 5 Отговор
    Да бе да ми кашлят и кихат в храната, айде да си я ядът те!
    Аз от доста време, от как пламна епидемията не си купувам нищо от вън, но гледам има хора, дето ядът китайско, дюнери и подобни!
    Струва ли си риска, да питам аз умниците, дето се и презапасяват :)!?
  • 26 оня с коня

    4 0 Отговор
    Като си стоят хората в къщи става трудно да се краде.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 shano

    7 0 Отговор
    от утре един милион остават на улицата:) питам само за успокоение господин министъра дето със своя заповед ги прати по улиците без карантина как ще спре тия хора?за един приятел питам притеснен от заразата господин Ананиев

    Коментиран от #31

  • 29 Анонимен

    3 1 Отговор
    Най-непоклатимата ти вяра...най-вредното ти убеждение е, че светът съществува извън теб, че съществува нещо или някой, от когото зависиш, някой , който би ти отнел или дал нещо, който би те избрал или осъдил. Ако войнът само за миг са позове на помощ от вън, моментално би изгубил неуязвимостта си.
    НЯМА НИЩО ОТВЪН...От никъде няма да дойде помощ...
    Най-сериозното заболяване на човека е зависимостта. Няма по-лошо от това да зависиш от останалите, от тяхното присъствие или тяхната преценка...а за да се освободиш от тях се изисква продължителна подготовка...Човек трябва да се упражнява, за да го постигне...
    Щом осъзнаеш, че светът ,който виждаш е твое отражение , ти се освобождаваш от него.
  • 30 Храна за размисъл

    1 0 Отговор
    ТЪЖНАТА ПЕСЕН
    Човек само привидно се стреми към доброто здраве, благоденствие, сполука. Ако той можеше да наблюдава и да познава вътрешното си аз, щеше да чуе тъжната песен - несклончаем рецитал на молещ се злощастник на очакване на някакво ужасно бедствие, без значение възможно или невъзможно...
    Животът на обикновения човек е еднопосочна улица. Той познава единствено пътя, който го води към ограниченията. Едничката му вяра, абсолютната му лоялност е към смъртта. Изборът как точно да погуби себе си е единствената му истинска свобода.
    ТЯЛОТО Е НЕРАЗРУШИМО. Ти сам подписваш заповедта за неговото унищожение. Мислите и чувствата, които му вменяваш, са причината за стареенето, боледуването, загубата на енергията и смъртта. Каквото се случва на тялото ти се случва и на света. Светът е това, което си ти, а ти си това непобедимо и безсмъртно тяло. Но и ти, подобно на милиони други хора, си избрал да използваш страховете и разрушителните мисли, за да убиваш себе си.
    Човек наследява тъмната страна на Същността си, разрушителната прегръдка, импулса да нарани първо себе си, а сетне и останалите от "първоначалното обучение".
    Наблюдавай себе си! Самонаблюдението осветява най-тъмните кътчета на Същността. Ограничавай съмнението и страха в себе си още щом усетиш, че се проявяват. Бъди безмилостен към себе си. Налагай си да изпитваш щастие, благоденствие, сигурност. Не обстоятелствата и събитията в смета те правят нещастен, а твоето нещастие създава мъките и страдания
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "shano":

    управляват ни мутри и мафия
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    пътят към ада е осеян с добри намерения
  • 33 некадърници

    5 0 Отговор
    Некадърните управници на България ще унищожат малкия и средния бизнес на така и така най бедната държава в Европа. По некадърно управление не сме имали никога , с тези извънредни положения ще парализират икономиката на цялата страна. А можеха просто по рано да вземат адекватни мерки и да сложат под по голям контрол границите и тези който пристигат в България от рисковите дестинации.
  • 34 Професор по Стоманобетон

    2 0 Отговор
    Е,ми ако готвачите за заразени ко прайм?!.Кой ще изследва хората приготвящи храната.Или ше си разнасвме вируси по домовете!?
  • 35 Народеца е тотално малоумен

    5 0 Отговор
    Гледам редят се на опашки за дюнери.
  • 36 азз

    5 0 Отговор
    Важно уточнение! Ресторантите ще имат право да доставят вирус на адрес.
  • 37 Един

    1 0 Отговор
    КОГА ЩЕ ЗАТВОРЯТ ГРАНИЦИТЕ И ЛЕТИЩАТА??? КОГА???
  • 38 Bingo

    2 1 Отговор
    Мислите ли, че някой го интересува дали ресторантите ще доставят храна или не, тук по-важото е уточнението кои търговски обекти трябва да спрат работа, щото хиляди търговци остаха в недоумение от заповедта на министъра. Щото да затвориш магазини за авточасти, електроника, офиси на комунални услуги и много други така изведнъж означава и затварянето на цялата държава. Някой дава ли гаранция, че ако забавя плащането на тока няма да ме изключат. Помислете ги тези неща щото може би след няколко дни ще се наложи наистина да се затворят всички търговски обекти.
  • 39 всеки според избораму като гласоподавате

    0 0 Отговор
    Бойко ще определя кой да фалира и кой да оцелее бизнеса му.Нали е бог.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 МВР

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ СЕРВИЗИ И ГУМАДЖИЙНИ ЩЕ РАБОТЯТ И СЕГА ЗАПОЧВАТ ДА СИ СМЕНЯТ ГУМИТЕ И ГЛЕДАЙТЕ КАКВО СТРУПВАНЕ ЩЕ НАСТАНЕ С БАЦИЛИ
    ЩЕ ИМА КЪЛБО ОТ КОРОНА ВЪПРЕКИ НЕДОСТАТЪЧНИТЕ ОСИЛИЯТА
  • 42 Русенец

    1 0 Отговор
    Кой гарантира, че персоналът на ресторантите или доставчикът не са заразени?