14 Март, 2020 09:42 4 761 60

Нинова: Трябва да има срок на извънредното положение

  • коронавирус-
  • бсп-
  • извънредно положение-
  • корнелия нинова

Правителството не умее да управлява здравната система, заяви лидерът на БСП

Нинова: Трябва да има срок на извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС

"Първоначалното предложение на правителството не бе приемливо - извънредно положение без срок, както искаше Борисов, крие риск. Трябва да има срок на извънредното положение. Ние искахме един месец срок и то беше прието. Второто ни искане беше там, където е записано, че Народното събрание упълномощава МС да вземе всички необходими мерки, тези мерки да бъдат ограничени съгласно чл.57, ал. 3 от Конституцията. Обратното би означавало, че суспендираме Конституцията и нарушаваме права, които са залегнали като абсолютни и изконни. Когато се приеха тези наши две предложения, тогава подкрепихме решението за извънредно положение- иначе не бихме". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. По думите ѝ от БСП са настоявали за гаранции, защото срокът е много важен и след него министър-председателят ще докладва в Народното събрание какво се е случило в този период. След това народните представители ще могат да оценят и да вземат решение дали има нужда да се удължава извънредното положение.

"Потвърждавам думите си от преди няколко дни, че премиерът трябва да говори по-малко за сметка на специалистите и експертите. Извинявам се за езика, но тогава той каза: "Някаква гад пусна този вирус и ние никога няма да разберем кой беше това". Създава паника и оставя погрешни внушения у хората", припомни още Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

„Разбира се, че ние оставаме опозиция. Ще видите, че тази криза ще покаже това, което 3 години правихме като опозиция – показвахме, че правителството не умее да управлява здравната система. Оставаме на тези позиции, предлагаме и алтернатива, но в историята на една държава има моменти,в които трябва да се излезе от тяснопартийното говорене. Трябва да намерим разум, да намерим спокойствие и отговорност, всички заедно, когато народът е изложен на опасност”, категорична бе Нинова. Тя обясни, че от ПГ на „БСП за България” са се разделили в три професионални групи. По думите ѝ едната трябва да предложи мерки в социалната сфера, а останалите две – във финансовата и икономическата.

„Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, това е принципна наша позиция. Ще намерим юридическата форма за това частните болници да се включат. Но те не могат да седят и наблюдават безучастно тази трагедия. Това е моралното измерение, което би трябвало да ги накара да се включват в цялата мащабна акция в здравеопазването”, смята още председателят от БСП. Корнелия Нинова подчерта, че ще се наложат много разходи и ако са верни думите на управляващите, че има излишъци, то трябва оттам да се заделят средства: "Едно от исканията, които днес поставихме пред премиера и той прие от трибуната- да спре да харчи сам парите на народа, да влезе в парламента и да внесе актуализация на бюджета". Нинова поясни, че Европейската комисия днес е обявила европейско финансиране и възможност да се ползват средства от фондовете за последствията от коронавируса. Нинова бе категорична, че трябва бързо да се уреди законодателството и то да стане възможно най-добро за лекари, сестри и пациенти : "Само преди седмица те протестираха заради ниските си заплати и се надявам управляващите най - после да са узрели за тази идея, че медиците не могат да работят с 600лв. Трябва да се намери начин да им се увеличат заплатите". Тя припомни, че някои от тях вече напускат и подчерта, че 4- годишните им усилия и протести са доказали, че лекарите и медицинските сестри са били прави в исканията си.

Лидерът на БСП заяви, че е нужно да се направи разумен и трезв анализ кои браншове ще бъдат най-засегнати от кризата, какви компенсации могат да се допуснат и какво законодателство им е необходимо."Преди три дни от БСП изпратихме до българските работодателски организации писма с молба за анализ кои отрасли са най-потърпевши и какво е нужно да направим, за да им помогнем. Те вече правят този анализ и очакваме техните съвети и препоръки към нас политиците", поясни тя. Нинова сподели, че докато днес наказанията на хора, неспазващи карантина, са се увеличили на 10хил. лв., глобата за спекуланти, които увеличават цените неправомерно и издеватателтват над българските граждани е 100 лв. Тя добави, че правителството не е направило нито едно предложение да промени това наказание. "БСП ще внесе предложение за увеличаване на наказанията и за спекулата. Усеща се спекула - засега на необходими медицинските изделия, но допускам, че в пика на кризата ще има спекула и с хранителни продукти. Презапасяването с хранителни продукти е абсолютно излишно от гледна точка на данните за възможностите на българското производство", каза още председателят на БСП. По думите ѝ най-сериозните и спешни мерки още не са взети. "Щях да се радвам, ако министър -председателят беше наложил мораториум за частните съдебни изпълнители за времето на извънредното положение, както и да се отложат плащанията по ипотечните кредити, отлагане на сметките за ток, парно и вода. Трябва отсега да мислим за последствията, защото ще дойде този момент с икономическия и социален удар - хора ще останат без работа, няма да им стигат заплати и пенсии", подчерта Нинова.

"Никой не говори за Държавния резерв - трети път поставям този въпрос. Трябва да се каже какви наличности има там и да се отвори резервът, ако има нужди от стоки, които нямаме", категорична бе Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    29 18 Отговор
    Само в анала ще я дъня тая дъртата!

    Коментиран от #8, #34, #37, #56

  • 2 СЕК ще ви спаси от вируса

    18 21 Отговор
    Трябва ма Бойко иска да си харчи народна пара по негови схеми.

    Коментиран от #46

  • 3 глоги

    19 1 Отговор
    Трябва. Ама няма. Затварят и закриват всичко.
  • 4 Тази съм я ебал

    7 15 Отговор
    Кур за бг
  • 5 Мая Ма

    26 16 Отговор
    Извънредното положение ще продължи докато другарката е в БСП
  • 6 Отвратен

    39 16 Отговор
    Какъв срок Ма лельо ? 1998 БСП ни докара в бедствено положение без зараза !

    Коментиран от #49

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бойко Тиквата

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    И ти ли??!?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Eee

    28 12 Отговор
    Какъв срок бе госпожа,това нещо убива хора.

    Коментиран от #50, #51

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 цербер

    10 8 Отговор
    медиците не могат да работят с 600лв. МЕДИЦИТЕ НЕ РАБОТЯТ С 600 ЛЕВА,А ЗА ЗАПЛАТА ОТ 600 ЛЕВА,бре неграмотяги фактически!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #41

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 импекс

    30 14 Отговор
    Охх ,добре ,че ББ е премиер ,щото ако беше Корни - вече да сме затворили кепенците (щеше да ни е фалирала по бързата процедура - досущ "импексите" и "Пловдивския панаир").
  • 15 Положението ще продължи

    16 14 Отговор
    И до последният курнелист!!!
  • 16 сърп и чук

    29 12 Отговор
    Нинова ,ходи намери някой кон и го яхни (или па ,той да те яхне) и отпрепускайте към Москва ,там (според тов. Путин) коронавирус нЕма.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 глас

    26 11 Отговор
    Ама недейте така бе др. Нинова ,ми нали ви е ясно ,че коронавирусът мори най вече възрастните хора ,а те са 99% от гласуващите за БСП ,така че трябва повече грижи да полагате за електората си ,а не да ограничавате карантината ! Искайте не безрочна ,а до победа на БСП карантина (демек вечна).
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Социализъм ДОБРЕ ДОШЪЛ!!!

    10 25 Отговор
    Капитализма ФАЛИРА за пореден път. КАПИТАЛИЗМА Е ИЗЧЕРПАН, НА ВЪРХЪТ В ПИКЪТ СИ Е, ОТ ТУК НАТАТЪК АКО НЕ ЗАВОЮВА НОВИ ПАЗАРИ, ЧРЕЗ ВСЯКАКВИ МЕТОДИ - ЗАПЛАХИ, САНКЦИИ, ВИРУСИ СРЕЩУ ЖИВОТНИ И ХРАНИ, ВОЙНА С ВИРУСИ СРЕЩУ ЧОВЕКА ЩЕ ФАЛИРА. КАПИТАЛИЗМА Е НЕЧОВЕШКИ СТРОЙ В НЕГО НЯМА МОРАЛ, ЧОВЕЧНОСТ, НОРМАЛНОСТ, ИМА САМО ПЕЧАЛБА, НО ТОВА ДО СВОЯ ПИК СЛЕД ТОВА СЛЕДВАТ ВОЙНИ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ. НО ДОКОГА??? ДОРИ И ЗА ЗАВЛАДЕЕ РУСКИТЕ И ВСИЧКИ ПАЗАРИ ПО СВЕТА, ПАК ЩЕ ИМА ПИК, АМИ ТОГАВА КОИ ПАЗАРИ ЩЕ ЗАВЛАДЯВА НА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ЛИ??? АБЕ НЕНОРМАЛНА И ЛУДА СИСТЕМА. СОЦИАЛИЗМЪТ Е ИСТИНАТА, В НЕГО СЕ ПРОИЗВЕЖДА ТОЛКОВА, КОЛКОТО ТИ Е НУЖНО ЗА ТЕБ - БЪЛГАРИЯ И ПАРТНЬОРИТЕ ТИ В СИВ, СОЦИАЛИЗМА ПЛОДИ НАРОДЪТ, ЗАРАДИ СОЦА СТАНАХМЕ БЛИЗО 9МЛН. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СОЦА, ТОВА Е НУЖНО, ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И СВЕТА. ЗАПАДА, САЩ, АНГЛИЯ, ТУРЦИЯ, КИТАЙ И ИЗРАЕЛ ЩЕ УНИЩОЖАТ ЗЕМЯТА.
  • 23 КОКО

    25 9 Отговор
    Изключително малоумна женица!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САЩ КАПИТАЛИЗМА УБИВА СВЕТА!!!

    10 14 Отговор
    Така работи САЩ КАПИТАЛИЗМА, когато фалира, започва УБИЙСТВА ПО СВЕТА с всички методи, ЗАПЛАХИ, САНКЦИИ, ВИРУСИ, ВОЙНИ и т. н. Затваряне границите на БГ, забрана за внос на стоки от ЗАПАДА САЩ, възстановяване на БЪЛГАРСКОТО ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТО ПРОИЗВОДСТВО БЕЗ ЛЪСКАВИ И ФАЛШИВИ ОПАКОВКИ, ЗАБРАНА НА РЕКЛАМИТЕ. ВСИЧКИ КАПИТАЛИСТИ ДА ВРЪЩАТ ПАРИТЕ НА НАРОДА-ДЪРЖАВАТА и да започват да РАБОТЯТ. ПОДПОМАГАНЕ НА РАЗМНОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #60

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Спокойно курнелисти

    11 9 Отговор
    Специално за Копринка ще направим изключение от черезвичайното положение и ще разрешим на папардаците да се съберете и преброите тези които сте останали
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коронелия Лузърова Нинова

    20 11 Отговор
    На тая кой и обръща внимание? Няма ли някой достоен лекар да и сложи доживотна карантина!
  • 32 bsp bkp

    8 6 Отговор
    spokoino omrazen cherven chervei preziveli sme bkp virusa 85godini i oste sme zivi a ti nai dobre odi na mars

    Коментиран от #43

  • 33 Кой68

    13 6 Отговор
    Срок има...Той е 1 месец др.Нинова?
  • 34 ХА ХА ХА

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Пендо, ще те дънят тебе докато почнеш да пушиш като нафтова печка.
  • 35 каквото баце направи за българите и коро

    10 5 Отговор
    навирусът не може да направи.Нинова да ми обясни само едно , как на лице със свето политическо доверие , депутатите от БСП му гласуваха извънредни пълномощия , пък било то и за определен срок.
  • 36 Бай Стою касапина

    21 7 Отговор
    Курабията за пореден път си мисли, че е открила топлата вода. Като си толкова загрижена бръкни и извади от откраднатите пари от партийната каса и върви да купиш и раздадеш на хората провизии. И пари им дай да си връщат заемите и да си платят сметките. Не бъди скрънза. Не може да изискваш все някой друг да дава, а ти само да прибираш. Развържи кесията с откраднатите мангизи и раздавай с пълни шепи да те запомнят, че си ларш. Щото като те барне короната никой няма да знае къде е скрито откраднатото. Мисли с главата си а не с дебелия си задник!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ганьо

    14 8 Отговор
    Сигурен съм, ако вирусът беше в нейни ръце ще го пусне да трепе народа, само и само да се докопа до властта. Нали вече 75 години сте не ринга...
  • 39 Тошко

    11 6 Отговор
    Нинова да подаде пак оставка и да се кандидатира отново за председател на БСП/БКП Да спре манипулацийте в партията и кражбите от партийната каса!
  • 40 Алфа Вълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Дичето":

    И тебе ще те съня в анала, бич!

    Коментиран от #44

  • 41 Тошко

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "цербер":

    Мед. сестрите получават 950лв. , но искат две минимални заплати, което означава 1,220 лв. основна (първоначална) заплата !?!?!?

    Коментиран от #45

  • 42 Извънредното положение,

    5 4 Отговор
    Ще избоде очите, вместо да изпише веждите! Фалити, самоубийства, гладна смърт, защото от глад, поради липса на пари, се умира с гаранция!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Щерион

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Алфа Вълкът":

    Ей педерунгел, много дъниш, ама ще се надъниш.
  • 45 До Тошко

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "Тошко":

    Свободни места за медсестри бол.Прати жена си,дъщеря си ,па и санитари като теб търсят.Ще станете милионери.
  • 46 Ново

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "СЕК ще ви спаси от вируса":

    Като няма решение от шипка така ще бъде
  • 47 pisna mi

    11 2 Отговор
    Нинова, ако управляващи бяха БСП-Атака-ДПС , щяхте да поканите руската армия да ни излекува а фатмака посочен от Решетников щеше да полага венци пред руското посолство. Заминавайте за Северна Корея да прихванете вируса и да се отърваваме от цялата ви червена сган.
  • 48 Мими

    11 1 Отговор
    Тази жена може ли да разсъждава????? Иска срок????? Боже слез и си прибери версиите. Коя в тази болест, дето протича в срок???? НЯМА такава болест, но другарката иска срок.
  • 49 Няма да има национализация на болнични з

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Отвратен":

    Корнела пък е един специалист. Та тя ли ще ни учи нас ?
  • 50 Нарушават и гражданските права

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Eee":

    Идват избори през април. Корни иска време да обработва ,,масите".
  • 51 Нарушават и гражданските права

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Eee":

    Идват избори през април. Корни иска време да обработва ,,масите".
  • 52 Няма маски,

    4 0 Отговор
    Няма маски,и ако има са по 1.80лв.това какво е,срам за България,направете нещо
  • 53 ГЕРБ БСП ЕДНО

    4 2 Отговор
    ЗАЩО ПОДАРИ ПАНАЙРА НА ГЕРГОВ,ЗАЩО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ДЖЕНДЪРИТЕ Е ЕВРОПАРЛАМЕНТА ,ЗАЩО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ГЕШЕВ УХ МИНДИЛ
  • 54 пулио пулев пулистия

    2 0 Отговор
    Кудкудяк-кудкудяк ,всички сте еднакви,кво ни баламосвате?Къде е Магарешки да се бори с картелите?
  • 55 доволен клиент

    1 0 Отговор
    Ядох боп,боли ме корема,ще пръдна,ох пръднах,какъв кеф,хора купете си боп от МЕТРО,макар и в 2,00ч през нощта
  • 56 Мухахаааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Залагам на нея че ако те барне ще ти разпори гъзягата !
  • 57 фен на България

    1 1 Отговор
    Ха ха .У Враца, са по близо 3лв.Трайните продукти са по скъпи и от Дубай.Нощес ще запаля по три магазина да изгорят до основи и една две аптеки.Мамк.... ка му.....и педа@ли
  • 58 Гост

    1 1 Отговор
    Дано не ви подведа, но на премиера му нареждат от вън, казано ни от близки, учещи и работещи, а то е: затварят университери на запад де, за два месеца, можеи продължеие, у-ща, ресторанти, закусвални и ако нямаш заделени пари обратно, кой от къде е, и затова мисля, че освен вируса ми мириша и на конспирация, политика, но може да греша. Ето, това да ни кажете, а не да се джавкате
  • 59 Спциално

    0 0 Отговор
    за БСП - военно положение.
  • 60 nakoi

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "САЩ КАПИТАЛИЗМА УБИВА СВЕТА!!!":

    DOSTOEN SI DA ZASTANESN DO BOLEN SIROMAHPOLITIKA. BELITE PRISTILKI VI SHAKAT